Ljungberg siktar högt

Fredrik Ljungberg är känd för att vara bra på mycket, men har egentligen aldrig haft ett speciellt bra skott. Kanske har han helt enkelt skjutit med fel fot? Idag träffade han ribban från 25 meter med vänstern! Mer sånt, Freddie! En bra vänsterfot är aldrig fel på en vänsterlöpare.

Matchen mot Aston Villa slutade 0-0.

Michael Owen skadad

En utav de målfarligaste spelarna Sverige ställs mot i sommar, Michael Owen, är skadad. Han bröt idag ett ben i foten i en match mot Erik Edmans gamla lagkompisar i Tottenham. Owen blir borta i två till tre månader och får uppladdningen till VM förstörd. Sorry Svennis.

Just nu alltså osäkert för både Paraguays och Englands stjärnforwards.

En groda Lasse missat

Idag publicerade Lasse Anrell 'årets sportgrodor'. Väldigt roliga, men Lasse har missat en av de allra bästa. Under försnacket till FIFA-lottningen (som var oändligt intressantare än FIFA:s dansande trollkarlar och lågbudgetfilmer om bollens historia) diskuteras nomineringarna till 'tidernas guldboll' och en film med klipp av Gunnar Nordahls bollkonster visas. Magnus Hedman kommenterar ungefär så här:

"Här kommer alltså en spelare utanför bild, och Gunnar ser honom ändå. Det är det bara stora spelare som gör!"

Lasse Anrell missade denna, men kan rimligtvis placera in den under kategorin "och han är dessutom i svartvitt..."

Gott Nytt År

WM vill så här kvällen före önska alla läsare en trevlig nyårsafton och ett gott nytt år, ett år som kommer att innebära höjdpunkten för allt som den här bloggen existerar för - vm i tyskland. Läget i landslaget just nu lovar både gott och ont - dock hoppas vi att 2006 kommer att bringa blågul lycka.

Vi önskar även gott nytt år till alla våra landslagsspelare därute, och tycker att ni förtjänar några glas bubbelvatten imorgon kväll ni med. Följande bör dock tänka efter en extra gång innan de tar det där ytterligare glaset:

* Våra icke-skadade Stade Rennais-spelare, som har match mot Nantes på onsdag.

* Henrik Larsson, som redan på tisdag kan få speltid i åttondelsfinalen i spanska cupen mot Zamora, och därmed kan stärka sina aktier och möjligheter att få speltid när Eto'o snart åker på Afrikanska Mästerskapen.

* Olof Mellberg, som är i slutfasen av sin rehabilitering. Mittbackens Aston Villa drabbar samman med Fredrik Ljungbergs Arsenal redan imorgon, på själva nyårsafton. Därefter har Aston Villa match igen på måndag och Arsenal på tisdag. Tufft schema och ingen sprit för våra stjärnor i England alltså.

Mikael Nilsson och Zlatan spelar match nästa lördag, och kan alltså unna sig en liten fest. Våra holländska proffs drar sedan igång efter uppehållet den femtonde januari (förutom Petter Hansson, som har match den trettonde), tre dagar innan våra landslagsaspiranter från de skandinaviska klubbarna åker till mellanöstern för att träningsspela i årets första landslagssamling (undantaget FC Köpenhamns Allbäck och Linderoth, se
här).

Från WM till er alla, ett riktigt Gott Nytt År!

Tufft igen för Rosenberg

Säg den lycka som varar? Igår gjorde Ajax klart med Heerenveens Klaas Jan Huntelaar för 82 millar, dvs dubbla Markus pris. Blir det bänken igen nu då? Det som såg så lovande ut. Den som lever får se... Förhoppningsvis inser Danny Blind att han omöjligt kan starta med en anfallare med det majsiga namnet Klaas Jan Huntelaar.

När Santa Cruz är borta står Paraguay stilla

Sveriges vm-gruppmotståndare Paraguay träningsspelade igår mot det katalanska "landslaget", i en match som slutade 1-1. Intressant är att Paraguay omnämns som ineffektiva framåt och att de i första halvlek bara förmådde att skapa en enda målchans mot kataloniens sju. Som tidigare nämnts på WM så är saknaden av Santa Cruz stor, och huruvida det går bra för Paraguay i vm kan mycket väl komma att bero på hur hans rehabilitering framskrider. 

1-1 är givetvis inget skräckingivande reultat mot ett landslag som egentligen faktiskt inte är något landslag (även om många bestämt hävdar motsatsen - bland annat har Barcelona-backen Oleguer Presas i veckan blivit uppmärksammad då det ryktats att han skulle vägra spela för det "riktiga" spanska landslaget, och bara spela för det katalanska). Vi ska dock inte stirra oss blinda på resultatet, tolka det som ett katastrofalt dåligt sådant och ställa ut skorna i Berlin i sommar - det katalanska laget har trots allt spelare som Valdés, Sergio, Oleguer och Sergio García i uppställningen, för att bara nämna några.

Fast det måste nämnas att Paraguays kvitteringsmål kom till sedan Katalonien, på sedvanligt träningsmatchmanér, bytt ut halva laget, och bland annat tagit ut målis Valdés.

Hetsporrarna ger sig in i dragkampen om Larsson

Daily Mirror avslöjar idag uppgifter om att Tottenham Hotspurs Martin Jol vill se Henrik Larsson i sitt lag inför kommande Champions League-satsningen nästa höst. Larsson har även via sin manager låtit hälsa att han kommer att ta ställning till alla bud när transferfönstret öppnar i januari.

Ett problem som WM ser med detta är dock att Martin Jol vill se Henrik Larsson i sitt lag redan till våren, eftersom Mido kommer att spela Afrikanska Mästerskapen för sitt Egypten i januari. Frank Rijkaard kommer troligtvis att vilja behålla Henke i januari, då även Samuel Eto'o kommer att åka till samma turnering.

Hur mycket sanning som ligger i Daily Mirrors spekulationer är oklart. Enligt Aftonbladet så toppar tidningen sina sportsidor med nyheten, vilket är en grov överdrift då den inte ens finns med på Mirrors startsida för sportnyheter på internet, utan måste navigeras till via sidan 'football'. Mirror talar dessutom om hur Larsson hamnat "bakom anfallsparet Ronaldinho och Eto'o" och verkar inte ens ha koll på antalet anfallare i Barcas spelsystem.

Den som lever får se vad som händer. Dock borde Henke kunna slåss om en ordinarie anfallsplats i Hotspurs, som sedan tidigare bland annat, förutom redan nämnde Mido, har anfallarna Robbie Keane och Jermain Defoe.

Frågan är ju dock hur sugen Henke är på ytterligare en flytt, till ytterligare ett nytt land. Henke har alltid låtit familjen komma i första hand och styrt sina beslut med familjens trivsel i stark åtanke. Det nybyggda huset i Skåne hägrar säkerligen mer än London, och pengar har ju pågen redan.

Uppgiven modell kan ta Rosenberg till vm

Marcus Rosenbergs första säsong i Ajax har egentligen inte varit så dålig totalt sett. Problemet är bara att eftersom Ajax typ har spelat 4-3-3 sen Vermeer gick i shorts, finns det bara plats för en striker och greken Charisteas har varit ännu bättre. Efter en knackig första hälft i ligan har dock Ajax övergivit sin klassiska 4-3-3 för en vanlig 4-4-2, vilket har gjort plats för både Rosenberg och Charisteas från start. Resultatet? Rosenberg har gjort fyra mål de senaste sju matcherna och anfallskollegan har gjort tre.

Får Rosenberg gott om speltid och fortsätter att göra mål i storlaget Ajax kan förbundskaptenerna omöjligt hålla honom utanför vm-truppen.


Den förlorade sonens återkomst

Att Henrik Larsson kommer hem är givetvis den största återkomsten någonsin i skandinavisk fotboll. Även om inget är bekräftat vore det högst osannolikt att Henrik kommer att gå till någon annan klubb än Helsingborg. Han tackar omöjligt nej till att få 19 millar för ett, i mångas ögon, drömliv i Barcelona för att pendla till bittra lokalkonkurrenten MFF även om de ekonomiska eller sportsliga förutsättningarna eventuellt kan vara aningen bättre hos de himmelsblå.

Ja, det är inte ens säkert att MFF är ett ekonomiskt och sportsligt bättre alternativ. HIF har precis tecknat ett guldkantat avtal med Fritidsresor och vid tidigare spelarköp har finansmannen Bengt Adolfsson hjälpt till med stora summor. Adolfsson har i en tidigare intervju sagt att han är beredd att "vara behjälplig" vid en eventuell Larssonaffär. När Andreas Jakobsson vände hemåt lyckades  Adolfsson och hans nätverk hosta upp 15 miljoner. Henke Larsson borde kunna generera än högre summor och eftersom han till sommaren är kontraktslös kommer han, i så fall, kunna håva hem mer pengar i en sign-on-bonus/lön än vad ett ytterligare år i Katalonien skulle innebära. 

    "Då sade fadern till sina tjänare 'Skynden eder att taga fram den
     yppersta klädnaden och kläden honom i den, och sätten en ring på
     hans hand och skor på hans fötter.
     Och hämten den gödda kalven och slakten den, så vilja vi äta och
     gör oss glada."

                   Lukas 15:22-23

Och det sportsliga? HIF kom faktiskt bara två ynka poäng efter MFF i 2005 års allsvenska och har, till skillnad från Malmö, faktiskt spelat i Champions League (minns Sven Anderssons straffräddning i kvalet mot Inter!). Vissa kvällstidningar hävdar att även Köpenhamnslagen Brøndby och FCK skulle kunna blanda sig i, men det känns ännu mer "inte Henke" och dementeras dessutom av Henkes extremt pålitliga agent Rob Jensen för SR:s Ekot.

Nej, det blir HIF efter sommaren för Henrik Larsson. Olympia ligger bara tre kilometer nerför Ringstorpsvägen från den nybyggda villan i Kungshult och det är det, tillsammans med känslorna för HIF, ekonomiska bidrag till moderklubben Högaborg, familjen och - givetvis - Adolfssons, Fritidsresors och Helsingborgs Stads miljoner som fäller avgörandet. Det här är enormt stort! Kan inte allsvenskan börja snart? Bort snö! In Henke!

Här får du reda på när Profeten kommer till din stad! Värendsvallen får vänta till sista helgen i september.


38043-10

Kommer även flätorna och fjunisen tillbaka? Hoppas!!!

Henke klar för Helsingborg!

se Svenska dagbladet och Helsingborgs Dagblad


Fler kommentarer kommer senare.

Svennar ur form

Det känns lite som tio små negerpojkar över den tänkta startelvan mot T&T i juni, fast de är elva stycken och inte negrer. Just nu finns det kanske ingen anledning till oro, men det är förvånande många som är ur form, skadade eller petade. I den logiska startelvan är:


 - Isaksson, Mellberg och Chippen skadade
 - Linderoth, Lucic och Svensson på vinteruppehåll
 - Larsson petad
 - Ljungberg och Zlatan oroväckande målfattiga
 - Ytterbackarna Östlund och Edman helt ok

Nåväl, det här kan ju ändras på ett halvår. Kanske är det till och med så att di svenske kommer att ha en senarelagt formtopp den här säsongen. Inom skidlöpning är det ju mycket ovanligt att de som har varit bra i världscupen lyckas i os/vm, just på grund av att det är svårt att vara på fysisk topp under en allt för lång tid. Det blir, som vi så ofta skrivit här på wm, en mycket intressant vår.

God Jul

WM önskar alla läsare en Riktigt God Jul!

WM fräschar upp sig

WM byter utseende. Den tråkiga bilden på träden har bytts ut mot den något mer spännande bilden ovan, från det avgörande straffsparksdramat mellan Sverige och Holland i EM 2004. Bilden, som är tagen av undertecknad, fångar pressen på Sverige, då lotten oturligt föll så att straffsparkarna fick slås framför ett hav av orange, istället för framför ett hav (nåja, en sjö i alla fall) av gult och blått på motsatta sidan. Vem vet, kanske hade Zlatan eller Mellberg inte missat ifall de sluppit burop från tusentals holländare precis bakom målet?

Förmedlar bilden inte även en känsla av hur det kommer att sluta, trots att ingenting är avgjort när den tas (Mellberg sitter ju i mitten, med nr 3 på ryggen, och vet inte vad som väntar honom)? Holland står hoppfullt och enat upp, medan det svenska laget ser betydligt mindre samlat ut, som om de redan vore inställda på en förlust. Kanske är det en efterhandskonstruktion, men jag tycker nog att den förmedlar just det..

EM fick en bra början men ett snöpligt slut. VM kommer att sluta bättre!

WM väcker åsikter

Kommentar från 'Kalasbiffen' angående den tidigare publicerade listan:

E du klok? Menar du att Isak o Linderoth skulle vara mer värd i landslaget än självaste Zlatan?? Han är vår ända stjärna, den ända som på egen hand kan vinna matcher åt oss. Isak kan jag hålla med om är viktig, men linderoth? Det finns faktiskt en anledning till att Tobbe spelar i danska ligan och inte i en topp liga, o d e för att han inte är så bra som svensk media vill få han till. Men det finns få spelare i världen som betyder så mycket för sitt landslag som Zlatan betyder för sveriges landslag, d skulle vara Shevchenko för ukraina möjligtvis.

WM:s svar:

Nej kalasbiffen, det menar jag inte, och det är inte heller det jag påstår i inlägget.

Jag håller med dig om att Zlatan är landslagets utan tvekan bästa spelare. Men listan speglar inte hur bra Zlatan, Linderoth eller Isaksson är. Den speglar skillnaden mellan dem och deras respektive ersättare.

Säg så här (som en folkkär före detta förbundskapten skulle sagt), jag anser skillnaden mellan anfallsparet Zlatan & Larsson och anfallsparet med Zlatans ersättare (Allbäck, Jonson, Rosenberg, Elmander, vem det än blir) och Larsson vara mindre än skillnaden på mittfältet om exempelvis Daniel Andersson eller Alexandersson får spela balansspelare. En skada på Linderoth tror jag alltså skulle påverka lagets totala prestation mer än en skada på Zlatan.

Dock är skillnaden hårfin och jag stod länge i valet och kvalet om vem av de två som skulle få inta andraplatsen.

Min lista över landslagets allra bästa spelare skulle Zlatan toppa, och Linderoth skulle nog ha svårt att ens ta sig in på topp fem. På det hela taget skulle en sådan lista se väldigt annorlunda ut. Bland annat skulle Henrik Larsson ligga mycket bättre till och Anders Svensson skulle inte ligga sist. Där ligger han på den här listan enbart för att han har en, i mitt tycke, så pass likvärdigt bra ersättare

Men väldigt kul att se att WM väcker lite debatt! Gärna fler kommentarer, tack!


Zlatans tuggummichock

För alla er som inte såg Juventus match mot Lazio i lördags (den gick ju trots allt en lördagkväll...) bör det berättas vad Zlatan gjorde på uppvärmningen:

Den ständigt tuggummituggande skånepågen gick och letade efter en boll att trixa med. När han inte hade någon i närheten spottade han istället ut sitt tuggummi, slog till det med ena knäet, över till det andra, ner på foten, varpå han sparkade upp det i munnen igen. Det kallas teknik!

Stackars John Carew som ägnat ett par år åt att lära sig behärksa apelsinen och precis blivit bra på det...

De oersättliga

WM har tidigare lovat att ranka svenska landslagets oersättligaste spelare. Nu är det gjort och nedan är listan. Listan ska inte ses som en rangordning över Sveriges bästa spelare (en sådan skulle se annorlunda ut), utan speglar snarare hur stor skillnaden är mellan startelvans spelare och bänkens ersättare på varje position. Sverige har inte haft ett bättre utgångsläge inför ett stort mästerskap på länge – dock är vi väldigt skadekänsliga och hur det går för oss i VM kan mycket väl bero på huruvida våra elva starters får hålla sig friska tills juni. Listan nedan utgår från startelvan Isaksson, Östlund – Mellberg – Lucic – Edman, Linderoth, Wilhelmsson – Svensson – Ljungberg, Larsson – Ibrahimovic.

1.      Andreas Isaksson – som tidigare sagts så är Isaksson vårt enda alternativ. All respekt åt Eddie och John, men någon skräck i Santa Cruz, Rooney och Owen sprider de knappast. En skada på Isaksson skulle möjligtvis kunna täckas av att Lagerbäck slår kamratgården en signal och kallar in rutinerade Bengt Andersson, allsvenskans bäste målvakt i år.

2.      Tobias Linderoth – en nyckelspelare. Glänser sällan, men gör ett oerhört jobb i det dolda. Lagkapten i FC Köpenhamn och har tillsammans med Alexander Östlund den tjurigaste vinnarskallen (eller största hjärtat) sedan Håkan Mild, Johan Mjällby och Stefan Schwarz – som alla har spelat på just den här positionen. Hans storhet understryks av det faktum att många av landslagskompisarna – inte bara FCK-kamrat Allbäck – tyckte att just Linderoth lika gärna som Zlatan kunde ha fått Svenska Fotbollförbundets guldboll. Och vilka har vi som backup? Daniel Andersson, som aldrig lyckats i blågult, Niclas Alexandersson, som visserligen övertygande testats i rollen, eller Kim Källström, som en del sportkrönikörer velat testa bakom Anders Svensson, men som vi egentligen inte vet om han kan spela där. Nä, det känns som att en skada på Tobias Linderoth skulle få förödande konsekvenser. Det är inte för intet man alltmer sällan hör någon nämna ordet ’balansroll’. Istället är det ’Linderothrollen’ man talar om idag! Respekt!

3.      Zlatan Ibrahimovic – visst finns det forwardsalternativ i truppen, men Zlatan drar idag på sig så mycket bevakning att hans forwardskollegor får dubbelt så mycket yta att löpa på. Han är en spelare som motståndarförsvar anpassar sig efter, och det hör inte till vanligheterna i svensk fotboll. Hamnar först på tredje plats eftertsom alternativen till Zlatan är mycket bättre än alternativen till Isaksson och Linderoth.

4.      Olof Mellberg – med Mikael Svensson på skadelistan – igen – så har vi plötsligt bara en given mittbacksreserv. Mittbackar har hög omsättning i ett VM-slutspel, och om det är någon plats man ska ha bra bänk till så är det just mittbackspositionen (minns VM 2002, då bänkspelarna Jacobsson och Lucic kom in och gjorde stordåd). Mellberg är, i egenskap av ledare och lagkapten, den vi helst vill slippa klara oss utan i backlinjen i sommar.

5.      Fredrik Ljungberg – storspelare, som det har lossnat för även i landslaget på senare år. Är nu både respekterad av motståndarna och pålitlig målskytt i blågult. Är med sin rutin väldigt viktig i svåra matcher. Håller i bollen, ordnar otaliga frisparkar och är ett ständigt orosmoment för motståndarna. Alternativet? Tobias Hysén kommer att bli bra, men är inte redo för de riktigt stora matcherna ännu. Kimpa skulle kanske kunna ta den här rollen, men något rent vänsterspringaralternativ har vi faktiskt inte. Ljungberg har dessutom lyckats finna samspelet med Erik Edman på ett strålande sätt.

6.      Henrik Larsson – som skulle vara högre upp på en lista över Sveriges bästa spelare. Återigen finns det forwardsalternativ, men Zlatan och Henke är i en klass för sig.

7.      Erik Edman – Bemästrar de farliga inläggen bäst av alla i landslaget och är ett farligt anfallsvapen. På bänken finns troligtvis Christoffer Andersson. Framtiden för svenska vänsterbackar ser relativt ljus ut, med namn som Mikael Dorsin, Fredrik Stenman och Oscar Wendt i en möjlig blågul tröja, men just nu är det inte lika gott om vänsterbackskompetens. Dock anses inte Edman vara mer oersättlig än…

7.      …Teddy Lucic – som får dela sjundeplatsen. En utav de som mått bra utav en återkomst till allsvenskan. Ger, precis som övriga i backlinjen, allt i matcherna. Hamnar ofta i skuggan av Mellberg men spelar ofta precis lika bra. Petter Hansson står beredd – men han kan bara ersätta en utav våra mittbackar.

9.      Alexander Östlund – Har den otacksamma högerbackspositionen. Men minns Holland och hur många chanser vänsterspringaren Arjen Robben egentligen fick i den matchen. Kommer ni inte ihåg det? Det beror på att Östlund fick bort honom ur matchen totalt. Dock kan både Mikael Nilsson och Niclas Alexandersson hoppa in på högerbacken, vilket gör honom minst oersättlig i backlinjen.

10.    Christian Wilhelmsson – Niclas Alexandersson, Mattias Jonson, Mikael Nilsson

11.    Anders Svensson – eller Kim Källström. Dagsform avgör.

Att tre av våra ordinarie backar befinner sig relativt långt ner på listan betyder inte att vi, som på gamla dar, har en bred backbänk. Listan är baserad på spekulationer om en hypotetisk skada. Skulle mer än en utav försvararna bli skadade, eller avstängda, så är vi riktigt illa ute.

Håller ni inte med? Skriv en kommentar eller maila wmblogg@gmail.com.


Brasilien starkast?

I dagsläget finns det 31 lag som har chansen att vinna VM - och ett som riskerar att förlora.

På Brasilias och Rio de Janeiros gator räknar man kallt med guld, vilket skulle göra  Brasilien till det första lag som tagit hem två bucklor till landet för gott (tre segrar så får pokalen behållas).Ett silver kommer tas emot som en förlust.

Idag stärktes förväntningarna på det egna laget ytterligare, då man vann VM för klubblag genom Sau Paulo, som slog Liverpool med 1-0 i finalen i Japan.

Marginalerna mot Henke

I Barcelonas sena lördagsmatch mot Cadiz kom Henke in med 25 kvar (Ja, jag satt inne och kollade på fotboll en lördagkväll. Det är väl inget fel med det? Dessutom har jag ju en blogg att sköta!). Det fanns ju vissa förhoppningar för att han skulle få starta, eftersom Den Store var lite krasslig, men Rijkaard valde den lille frassen Guily istället.

Henke hade två riktigt fina chanser, men målvakten i Cadiz, Armando, lyckades med en blandning av skicklighet, tur och himmelskt god karma avstyra med mycket möda och stort besvär.

Problemet med Henriks situation bakom tre av världens bästa anfallare är, som WM ser det, inte att han får dåligt med speltid. Han är ju trots allt inte helt ute i kylan. Eftersom Barcas matcher ofta är avgjorda efter en halvtimme får han ofta lösa av de tre demonerna mot slutet. Dessutom får han ofta spela oviktiga matcher i typ Katalanska cupen. Det som är värre är om det börjar gå troll i målmakeriet. Alla som varit anfallare vet hur enormt viktigt det är att inte tappa självförtroende i avsluten. Börjar man tappa skärpan kanske man tvekar någon tiondels sekund för mycket och då får man gärna marginalerna mot sig, som idag för Henke. Hoppas det inte blir så.

Skada 3

...och så var Chippen skadad också. Han opererades igår (torsdag) för ett handledsbrott han ådrog sig i onsdags mot Standard Liége i ligan. Det bör väl egentligen inte betyda så hemskt mycket, mer än att Christian säkert har jätteont och det är att det är jättesynd om honom och att han inte kommer kunna knäppa gylfen själv de närmaste sex veckorna.

Chippen följer alltså den senaste trenden bland svenska landslagsspelare att ha en sjukt bra tajming på sina skador. Nu stundar ju juluppehåll och om Wilhelmsson ändå ämnar sig till Toscana skulle han ändå inte spela ligafotboll förrän i slutet av januari/början av februari. Med bruten handled kan han dessutom hålla igång med bollträning under konvalescensen. En helt ok skada alltså, och, som sagt, enormt bra tajmad.

Dessutom kan ju Pär-med-ä och de andra Anderlechtkompisarna skriva fina hejdåmeddelanden på gipset som:

"Jag vill nu uppå gipset gravera
innan jag i tårar brisera:
jag vill mig som dig frisera!
åh Chippen, du finns ej mera!
//Oleg Iachtchouk"

eller:

"En flyfotad yngling från Blekinge
huserandes ute på höger vinge
drog en da'
till Florens åsta'
för att skräck i försvararna inge

Jag älskar dig 4-ever! Puss från din egen Yves Vanderhaege!"

 

Ofattbart av Lagerbäck och FCK

Nyss nåddes WM av nyheten att FC Københavns svenska stjärnor Linderoth och Allbäck får stanna hemma från mellanösternlägret i januari. Det är ett fullständigt ofattbart agerande av dels FCK, som har vinteruppehåll (SAS Ligaen börjar först i mars), dels Lagerbäck, som helt utan strid släpper två spelare. FCK borde vara mer än glada över att släppa iväg två spelare för att få möta internationellt motstånd en tid på året när vindarna från Öresund får pilsnern att frysa till is vid Nyhavn.

Att Linderoth får stanna hemma är väl helt i sin ordning. Ingen är mer given än han i startelvan i vm och även om det kan vara viktigt att ge övriga spelare en så "realistisk" omgivning som möjligt när de ska testas i landlagssammanhang är det kanske ändå klokt att ge t ex Johan Arneng ordentligt med speltid i linderothrollen för att kunna ge honom möjlighet att visa att han ska med till Tyskland. Att Allbäck stannar hemma är dock fullständigt horribelt dåligt.

Sverige har sex stycken riktigt ordentligt aktuella anfallare. Just nu är, i WM:s tycke, den inbördes rangordningen såhär:

1: Zlatan - ingen kommentar
2: Henke - dito
3: Rosenberg - har kommit igång ordentligt på sistone i Eredivisie och gjort mål i varannan match. Alla mål den här säsongen har kommit de sista tio minuterna, vilket tyder på, tja... kanske ingenting, men eventuellt att Mackan trivs bland trötta, tungbenta försvarare och därför är ett bra alternatriv för inhopp. Var dessutom bra mot Republiken Korea.
4: Elmander - just nu kanske han inte är så bra, eftersom han är skadad, men han har visat tidigare under hösten i såväl Brøndby (där han nyss blev utsedd till Laudrups bästa värvning någonsin med 70 % av rösterna) som i landslaget (kämpade och slet mot Kroatien, var bakom vändningen mot Korea)
5: Jonson - har egentligen levt lite i skuggan av killen som springer på andra kanten i Djurgården (Glenns påg) under hösten, men Lagerbäck visade att han är högt prioriterad genom att låta Mattias starta på Maksimirstadion. Förtjänar sin femteplats på att han är användbar såväl i anfallet som på kanten och för att han har gjort många fina inhopp (minns Danmark, minns Moldavien, minns Ungern, minns INTE Argentina).
6: Allbäck - en spillra av sitt forna jag. Har förvisso tofflat in 8 baljor i SAS Ligaen (samma som Elmander, färre än Berglund) men senaste proffssejourerna i Villa och Rostock har visat att han inte längre håller samma klass som han gjort tidigare under åren. Alla som såg honom mot KFF i Royal League eller Korea med landslaget håller nog med.

Varför följde han då inte med till Mellanöstern? Om såväl han som Lagerbäck verkligen, verkligen hade velat, så hade nog FCK:s tränare (vem är det förresten? har de någon, nu när Backe slutat?) släppt honom. Han borde vilja följa med, för att bevisa för förbundskaptenerna att han håller än. Eller är han redan given, som Aftonbladets källa hävdar? Varför är han det? Det finns ju fem som är bättre! Eller tänker Lagerbäck åka ner med sex anfallare? Eller tänker han frivilligt stiga undan från landslaget nu när han ser att han inte behövs, precis som legendarerna Schwarz och Bjärred gjorde? Är det så? Här ligger definitivt en hund begraven!

Två skador

Just som WM sitter och spånar på en lista på landslagets mest oersättliga spelare (som kanske publiceras senare på WM), så nås vi av rapporter om att en av de som kandiderar på förstaplatsen, Andreas Isaksson, samt den viktigaste mittbacken, Mellberg, blir borta resten av året. Sverige är oerhört känsligt på målvaktssidan, eftersom Isaksson är vår ende ordentligt internationellt erfarne målvakt (synd att Rami Shaaban drabbades av sin oturliga skada när han nosade på en ordinarieplats i Arsenal för några år sedan...), och den här skadan som Isaksson nu slagit upp igen får inte bli något återkommande besvär för honom.

På mittbacksplatserna måste man räkna med avstängningar under ett VM-slutspel och Mellberg är den absolut viktigaste mittbacken, dessutom i egenskap av lagkapten. Givetvis dåliga nyheter.

WM manar dock till lugn. "Resten av året" är ett uttryck som diverse media använder för att skapa skräck och uppståndelse. Det behöver ju faktiskt inte innebära mer än ett par veckor, eftersom ligorna dessutom tar juluppehåll.

Inget säkert med Wilhelmsson

Tydligen var WM aning hett på gröten igår. Inget är klart och påskrivet med Fiorentina. Det brukar man i och för sig säga, men nu är det så att Zlatanagenten Mino Raiola sköter förhandlingarna och då kan man vara helt säker på att det som läckt ut är en aning förhastat. Shame on you if you fool me once, shame on me if you fool me twice, Mino!

Lagerbäck stannar

Lars Lagerbäck förlänger sitt kontrakt och stannar som huvudtränare minst till och med ett eventuellt EM 2008! Detta är givetvis oerhört bra nyheter för svenska landslaget, och att en förbundskapten sitter så länge på sin post är något näst intill unikt inom landslagsfotboll.

WM vill passa på att hylla vår förbundskapten och tacka för många trevliga stunder på arenor och i TV-soffan. Lagerbäck har, tillsammans med Tommy Söderberg, lyckats ta lilla Sverige till fyra raka slutspel, vilket är en oerhörd prestation.

Efter 2008 är förbundskaptenen dock tveksam till en fortsättning. Själv är jag oerhört tacksam att han stannat så länge som han har. Lagerbäcks lön är ett hån jämfört med andra europeiska förbundskaptener, särskilt om man ser till prestation. Som ett exempel kan nämnas att kritiserade Svennis i runda slängar tjänar 50 gånger mer än Lasse, och Lasses löjligt låga löneförhöjning som han nu erbjuds (några tiotusen) räcker förmodligen inte till en av Nancy Dell'Olios skor.

Assisterande förbundskapten Roland Andersson, som tjänar cirka hälften av vad Lasse gör, har gjort fyra sejourer som tränare i mellanöstern (FC Ittihad 1985-87, 1993; Qatar SC 1995-97; Al Shaab 2002-03) där han förmodligen drog in betydligt mer deg än han gör i blågult. Lagerbäck, som efter att landslaget missat två raka slutspel 96 och 98 har fört oss till fyra raka dito, borde vara hett villebråd för europeiska klubblag och rika oljeshejkar, och därför borde inte Lagrell ta honom för given.

Trots att det nu gick vägen borde Lagerbäck, landslagets kanske viktigaste kugge, i alla fall erbjudits en skälig löneförhöjning. Lasse är värd mer än vad han får nu.

Grattis Sverige, nu ska vi ta EM-guld också!

lasse

"Ja, det stämmer. Med min nya lön kommer jag att kunna ha kostym, precis som Sven och de andra tränarna."

Väntad landslagstrupp

Nyss tillkännagav förbundskaptenen sin landslagstrupp till matchen mot Saudiarabien den 18/1. Det var en trupp som innehöll få eller inga överraskningar. Att Matias Concha debuterar som högerback ska väl snarast ses som ett tecken på det universella fenomenet att det räcker med att kunga jonglera till 10 för att kunna spela högerback på internationell nivå än att Concha på något sätt är en så bra spelare att han konkurrerar om plats i någon "riktig" landslagstrupp de närmaste 20 åren...

Det mest intressanta är kanske att Lagerbäck med all önskad tydlighet visar att det blir John Alvbåge som får följa med till Tyskland som tredjemålvakt, något som WM för länge sedan (nåväl, ett par dagar sedan...) redan konstaterat.

Ytterligare kan konstateras att en möjlig dörr öppnas för Kalle Svensson till den, på denna blogg överdrivet diskuterade, fjärde mittbacksplatsen. Då krävs nog dock en helt enormt bra vår i allsvenskan och en bra landskamp för den lovande IFK:aren.

Det blir också en ovärderlig möjlighet för herrar Christoffer Andersson, Mikael Dorsin, Tobias Hysén, Olof Persson, Mattias Jonson, Johan Arneng och Marcus Allbäck att få visa framfötterna. De är, i WM:s tycke, de enda i truppen som varken är givna eller helt uteslutna ur en tänkbar vm-trupp.

Att föredettingen Daniel Andersson vågar stanna hemma för att ta hand om sin nyfödda unge är ju också lite uppseendeväckande. Han sitter ju löst om någon. OK att han för tillfället är det mest uppenbara alternativet till Linderoth i linderothrollen, men konkurrenter saknas inte. Alexandersson visade t ex i Kroatienmatchen att han kan ta den rollen. Kim hade nog också kunnat spela där om det verkligen klämde. Dessutom knackar ju Arneng på dörren och hade inte Lagerbäck haft ett ömsesidigt hatförhållande med Marcus Lantz hade han varit ett alternativ.38043-7

"1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10! Fan vad grymt! Jag är med!"

Wilhelmsson chansar!!!

För € 4 M går Chippen till Fiorentina. Det bekräftas av La Violas hemsida, emedan Anderlechts tiger. Det är något av en chansning av Wilhelmsson, med tanke på att platsen till höger på mittfältet i Sveriges startelva är långt ifrån vikt åt honom, åtminstone inte i matcher mot starkt motstånd. Får han inte speltid riskerar han att ytterligare försvaga sina aktier.

Storsatsande Fiorentina är dock ett bättre lag än Anderlecht och Serie A är en skyhögt bättre liga än belgiska Jupiler League, så på lång sikt är det givetvis ett steg i helt rätt riktning för den talangfulle blekingen. Dessutom spelar La Viola en modern 4-5-1/4-3-3 som borde passa Chippen som handsken. Som man har sett i såväl landslaget som i Anderlecht har Wilhelmsson haft svårt att hitta positionerna i i ett klassiskt 4-4-2 i matcher där det inte är full fart framåt.

Problemet för Chippen är väl kanske istället konkurrensen på de offensiva wingerpositionerna. Greken Vryzas, dansken Jørgensen, bulgaren Bojinov och duktiga spaggarna Fiore och Pazzini är de som har fått tävla om att få träffa Luca Tonis panna hittills i säsongen. Det känns dock som att Chippen definitivt har kapaciteten att slå sig in i startelvan hos Serie A-trean under våren och om så sker måste den här övergången ses som enormt positivt för såväl Chippen som landslaget. Fiorentina har dessutom redan tidigare försökt värva svensken, som i lördags avgjorde borta mot Zulte-Waregem med ett sent 1-2-mål.38043-6

När Chippen och Martin Jørgensen bytte tröjor efter den klassiska "due a due"-matchen hade de ingen aaaaaaning om de skulle bli lagkamrater ett och ett halvt år senare. Kusligt...

Proffskoll, helgen v. 49

Såhär när det fortfarande är lång tid kvar till vm kommer vi att i våra proffskollar att koncentrera oss på spelare som ligger lite på gränsen till att komma med i truppen. Dessutom vet ju alla vad som händer våra superstars nästan innan de gör det, men få har koll på om om Micke Nilsson får speltid i Grekland (det får han) och huruvida Daniel Majstorovic finns som headbangande actionfigur eller ej (det gör han, du kan beställa den här, för € 24.99).

I Holland spelade alla aktuella svennar från start i sina ligamatcher i helgen. Rosenberg, Bröstlund, Majstorovic och Hansson gjorde alla 90 minuter. Dessutom spelade inte lika aktuella Kennedy Bakirciuglüciogluliogluü (Twentes enda målskytt i förlusten mot AZ), Lasse Nilsson och Sharbel Touma för sina respektive manskap.

Micke Nilsson gjorde som vanligt 90 minuter i Panathinaikos 2-2-match mot Iraklis. Den här gången användes han som mittfältare till höger. Han verkar mer och mer få hålla till där, även om han ibland används som högerback (t ex förra veckans ligamatch mot Atromitos) och mittback.

Trots förlusten mot KFF i Royal League gjorde lagkapten Linderoth, som vanligt, en mycket stabil insats i FCK. Hans roll där är väldigt lik den han har i landslaget. Han vinner mycket boll och väljer oftast enkla passningsalternativ. Allbäck var helt osynlig och känns mer och mer som den anfallare som får stanna hemma i sommar, åtminstone i dagsläget. Kan man inte visa framfötterna på Fredriksskans kan man förmodligen inte göra det på Westfalenstadion, Olympiastadion eller Rhein Energie Stadion heller. 

I övrigt var helgen som vanligt. Henke hoppade in och gjorde bra ifrån sig. Ljungberg spelade och slogs lite med ivorianerna. Zlatan låg bakom alla tre målen för Juve och Stade Rennais-svennarna fick spela (Isak har ju varit borta de senaste nio matcherna). Min franska är lite comme ci, comme ça, men på klubbens hemsida kunde man läsa att motståndarlagets tvåmålsskytt Pauleta "est à la baguette" i helgens 0-2-förlustmatch mot PSG.

Just nu känns det som att truppen ser ut såhär (givna i VERSALER, tveksamma i gemener):

ISAKSSON, GUSTAFSSON, ALVBÅGE

ÖSTLUND, MELLBERG, LUCIC, EDMAN, NILSSON, HANSSON, C Andersson, Majstorovic

LJUNGBERG, WILHELMSSON, LINDEROTH, ALEXANDERSSON, KÄLLSTRÖM, A SVENSSON, D Andersson

LARSSON, ZLATAN, Elmander, Jonson, Rosenberg


38043-3
Årets julklapp 2005: Majsan som actionfigur! € 24.99!!!


Nyckelmatchen

Reflektioner så här två dagar efter:

Trinidad & Tobago (T&T) kommer inte ha en chans i grupp B. De kvalade sig till VM via två riktigt uselt spelade matcher mot Bahrain. Den mest namnkunnige spelaren heter Dwight Yorke, och det var riktigt, riktigt länge sedan han tillsammans med Cole i Manchester United gjorde motståndarförsvar darriga.

Således blir T&T stryklaget på 0 poäng, allt annat vore en sensation. Det betyder att de viktiga poängen kommer att fördelas i de tre övriga matcherna mellan Paraguay, England och Sverige. Dock påstår jag inte att matchen mot T&T är oviktig. Gruppsegern (som avgör vem som får möta en troligtvis sämre tvåa från grupp A) kan mycket väl komma att avgöras på målskillnad, och då kommer det bli flest mål mot T&T som vinner. Om en utav gruppsegerkandidaterna då är Paraguay kommer de att ha fördel; de spelar mot ett T&T i sista omgången som inte kommer att ha ett jota att spela för. T&T kommer istället att vara som mest taggade i första omgången, då de möter Sverige! Därför är det viktigt att anfalla och ösa in mål i första matchen. Gärna en Bulgarien-öppning igen, tack!

Om alla lag (utom T&T)  i slutändan hamnar på samma poäng (både sex poäng och fem poäng är fullt möjligt) kommer dock matcherna mot T&T  räknas bort, precis som mötena mot Bulgarien gjorde i EM i Portugal 2004. Anledningen att vi gick vidare då var att vi hade gjort fler mål än Danmark och Italien. Vår målskillnad på de två inbördes mötena var ju 3-3 mot Danmarks 2-2 och Italiens 1-1. Det var också därför det räckte med "due a due". Våra 5-0 mot Bulgarien hjälpte oss alltså inte där.

Som jag ser det är matchen England-Paraguay något av en nyckelmatch. Ett kryss där vore mumma; då räcker det att vinna antingen mot Paraguay eller England för att säkra avancemang!

Kvartsfinal

"Lätt" åttondel. Men SVÅR kvartsfinal. Stor riks för Argentina eller Holland om vi går så här långt. Aj, aj!

Men, men. Ska VM vinnas måste alla kunna slås. Och vi har ju faktiskt kryssat mot båda de senaste två VM/EM-slutspelen (efter full tid).


Så här går det!

Nu är VM simulerat i PES5. Så här går det:

Sverige tar sig i sista gruppmatchen vidare till åttondelsfinal efter en fin matchvändning. I åttondelen tar det dock stopp då hemmanationen Tyskland visar sig vara ett nummer för stort. 0-2.

Frankrike vinner finalen mot England (!). Torres vinner skytteligan på fem mål och Zlatan blir bäste svensk på två.

Så nu vet ni det. 

Serbien-Montenegro, lottningens förlorare!

För Sveriges del gick det bra. Vi ska vara nöjda. Det ska dock inte Serbien-Montenegro (SM), lottningssystemets stora förlorare (förutom alla vi som tvingades titta på FIFA:s dansande trollkarl som var tvungen att rycka in när pokalen "blev stulen"...).

Tänker man efter lite så är FIFA:s seednings- och lottningssystem helt absurt. Varför kan inte reglerna vara bestämda i förväg? Och varför måste beslutet om proceduren behöva skjutas upp till tre dagar innan själva lottningen? Det borde ju vara vansinnigt enkelt att klubba reglerna redan när kvalgrupperna precis är klara.

 Varför är SM förlorare då? Jo, därför att

1) De hamnade i årets "dödens grupp", med Holland, Argentina och Elfenbenskusten,

2) SM vann sin kvalgrupp före Spanien, som tvingades spela playoff mot Slovakien för att kirra biljetten. Lite bisarrt då att Spanien hamnade i första seedningsguppen och SM inte ens i europagruppen. Spanien borde enligt världsrankingen hamnat i europagruppen.

3) SM hamnade i en "egen" grupp i egenskap av sämsta europeiska lag, men enligt FIFA:s komplicerade "formel" för att räkna ut de förstaseedade lagen som hela gruppindelningen byggde på (och som gjorde att Holland och Tjeckien inte blev förstaseedade) så var inte SM det sämsta europeiska laget, för det var Schweiz. Men istället väljer FIFA alltså att här använda världsrankingen. Schweiz borde alltså ha varit laget i en "egen" grupp

och

4) FIFA:s president Joseph Blatter kommer från just Schweiz...

Bra lottning till åttondelen!

Kom precis på att lottningen till åttondelen är fantastiskt bra. Går Sverige vidare möter vi vinnaren/tvåan i grupp 1, dvs Det Tyska Riket/Det Polska Riket/Ecuador/Costa Rica (utan Medford). Känns bra.

Tja, inte så dumt...

Efter sämsta seedningssystemet någonsin kom den sämsta showen någonsin och sen kom eeehh inte den sämsta lottningen någonsin. Inte den bästa heller, men den är absolut inte dålig. T&T är givetvis ute ur spelet fullständigt. Alla som såg matcherna mot Bahrain vet att det här laget håller låg allsvensk-/hög superettaklass.

Sen kommer Paraguay. Det är ett rätt bra lag. Inte som Sverige, men helt ok. Deras stora stjärna, Roque Santa Cruz, är ju som vi tidigare skrivit långtidsskadad och missar eventuellt vm.

Och England... 11 matcher sedan '68 - 4 vinster och 7 oavgjorda. Det ger ju inte skrämselhicka direkt, men England en väldigt hög högstanivå och ett helt gäng riktigt bra fotbollspelare. Om Svennis bara inser att Beckham är född högerback, så kanske han kan få ordning på mittfältet också.

Dessutom: att vi fick T&T i gruppen betyder att det blir fler biljetter släppta. Och det är ju bra. Det kommer givetvis mer analyser och funderingar senare. Nu ska bloggförfattarna spela hela vm, med den korrekta lottningen på PES5. Vi meddelar resultatet senare!

Hedman till VM?

La ni märke till hur Magnus Hedman sa att "i år bor vi spelare mitt i stan, och det är där vi ska bo". Hedman ska ju knappast spela VM, men kan det vara så att han, med sin rutin, kommer att finnas med bland organisationen bakom landslaget nästa sommar, och att han råkade försäga sig lite?

Hedman hade under sina landslagsår mycket inflytande och var en av dem som stod förbunskaptenerna närmast (bland annat var det Hedman som i EM efter Tommy Söderbergs sista match som förbundskapten tog initiativ till att samla in pengar till en avskedsgåva till den avgående Söderberg). Med sin rutin, sitt teoretiska fotbollskunnande och framför allt sitt förtroende bland spelarna vore det nog inte alls någon dum idé i alla fall.

Angola och T&T

Smaka på det! Angola och T&T... Mmmm... Och kanske England, det vore roligt att tvåla till dem igen. Eller Frankrike... Frankrike tror jag. Angola, Frankrike och T&T. Mmmm....

Ny mardrömsgrupp

Fem timmar kvar till lottningen och jag har precis kommit på att Brasilien inte alls vore särskilt mardrömslikt att få i gruppen. Sverige borde eventuellt kunna gneta till sig ett oavgjort resultat - precis som 94 - och sen lär ju brassarna vinna resten av matcherna också. Då tror jag att Sverige har goda möjligheter att vinna åtminstone en match till och därmed kanske komma tvåa. Värre vore att få till exempel Tyskland, Spanien eller Mexiko, som mycket väl kan slå Sverige, men samtidigt också kan förlora poäng mot bra lag från seedningsgrupp 2 och 4. Resultatet blir en jämn jävla grupp där alla har lika många poäng och Sverige går vidare på fler gjorda nickmål, eller nåt (som i Sydkorea/Japan och i Portugal). Exempel på sådana trista grupper är:

 - Tyskland, Elfenbenskusten, Sydkorea
 - Mexiko, Paraguay, Serbien-M
 - Spanien, Tunisien, USA

Fast det blir nog inga problem ändå...

Fallet Serbien-Montenegro

Serbien-Montenegro (SM) har diskuterats flitigt i FIFA:s korridorer. Hur ska detta lag hanteras så att det inte blir tre europeiska lag i samma grupp? Lösningen blev att placera SM i en "egen" pott, så att de bara kan hamna i samma grupp som Mexico, Argentina eller Brasilien, och inte med något europeiskt lag från grupp 1.

Sverige är ett europeiskt lag, och det är också majoriteten av de förstaseedade lagen. Så då borde det väl vara ganska liten chans att Sverige hamnar i SMs grupp? Eller?

Svaret fås med väldigt enkel statistik. För att hamna med SM måste Sverige först lottas med något av de tre icke-europeiska lagen från grupp 1. Chansen för att detta ska hända är 3/8. Därefter är det en tredjedels chans att SM hamnar i den gruppen. Chansen att Sverige och SM kommer att hamna i samma grupp är alltså (3/8) * (1/3) = 1/8.

Alltså, Sveriges chanser att hamna i SMs grupp är precis lika stora som chanserna att hamna med övriga lag, nämligen en åttondel.

Uppesittarkväll med WM

Ett knappt dygns spekulationer återstår nu innan vi vet vilka Sveriges VM-motståndare blir.  Spekulationer är roliga och intressanta på sitt sätt, men just nu ska det bli skönt att få lite visshet i vilka de tre lagen blir som ska tampas om det två åttondelsfinalplatserna.

Här kan lite kuriosa skjutas in - visste ni att Sverige 1958 var första land att dela upp de VM-klara nationerna i grupper om fyra lag, från vilka ettan och tvåan avancerade till slutspel, även om det 58 bara fanns lag till fyra sådana grupper?

Svenska Fotbollsförbundet skickar sju representanter till Leipzig. WM väljer att följa det från TV-soffan. 20.30 börjar evenemanget och för dig som inte har tillgång till tv4+, eller bara har lust att få ta del av spekulationer i realtid, rekommenderas ett besök på denna blogg under fredagkvällen. Artister och mellansnack kan vi inte bjuda på, där får ni lita till FIFAs och tyskarnas "goda" smak (Blümchen och Scooter kanske?), medan vi kan tillhandahålla analysen.

På tal om tyskarnas musik i samband med VM så verkar de ha kommit till insikt i att deras storhet ligger i att organisera ett VM-slutspel, och inte i att få fram artister till detsamma;
amerikanska Black Eyed Peas kommer att fronta öppningsgalan 7 juni, som för övrigt den brittiska duon Peter Gabriel (Genesis) och Brian Ferry (Roxy Music) kommer att ordna musiken till. Tyskland har fått självdistans. Tänk om fransmännen bara kunde få det också...


The Killer borta från vm

En av de mest logiska alternativen för den fjärde mittbacksplatsen (efter givna Mellis, Lucic och jättebabyn Petter) i vm-truppen är borta ur spelet. Michael Svensson tvingas genomgå en ny knäoperation och karriären kan eventuellt vara över. Trist för alla inblandade; Micke har en enormt hög högstanivå och har rutin från tidigare mästerskap.

38043-2
Micke kittlar Ruud så han tappar bollen

Vem får följa med istället? En fjärde mittback får sannolikt inte spela en enda minut, så egenskaper vid sidan av planen måsta vägas minst lika tungt som förmågan att stånga bort bollar. En annan bevekelsegrund bör vara att ge en yngre spelare möjligheter att få lite erfarenhet. Så resonerade ju Tommy Svensson när han plockade med en 21-årig Teddy Lucic som ersättning för Janne Eriksson i USA-vm. Det känns ju inte så meningsfullt att skicka dit den menisklöse Mjällby. Hellre i så fall österrikeproffset Mikael Antonsson, som känner många i truppen och som agerade värd vid landslagsamlingen i Wien inför kroatienmatchen. Han är förvisso också långtidsskadad, men beräknas komma tillbaka någon gång i vår. Andra mittbackar som testats i landslagssammanhang och därmed torde vara aktuella är Daniel Majstorovic, Olof Persson, strävsamma Leicesterparet Nils-Eric Johansson och Patrik Gerrbrand, Tommie Jönsson och Fredrik Risp. Eller varför inte Kalle Svensson om han gör en bra vår? Eller årets nykomling i svensk fotboll, Mattias Bjärsmyr?

Jag tycker:
1: Antonsson
2: K Svensson
3: P Gerrbrand

En ljusning i de (o)farliga situationerna???

Så var den sista pusselbiten på plats! Alla som satt klistrade framför toppmötet Werder Bremen-Panathinaikos i CL ikväll fick njuta av en enormt fint slagen inåtskruvad hörna av Micke Nilsson, vilken resulterade i den direkt avgörande 1-4-reduceringen i grekernas 1-5-förlust. Därmed var farhågorna om att vi inte har någon spets i de fasta situationerna som helt bortblåsta. Landslagets svaga länk - Alexander Bröstlund - bör (som vanligt) se upp. Nisse från Åhus har gjort en rad fina insatser som högerback för mig i PES5 på sistone...

Edman ute på hal is?

Rykten har nått oss om att Erik Edman, som så sent som igår hyllades av wm, i helgen ska ha försökt komma in gratis på en klubb i London, ganska rund under fötterna. Uppgifter säger att då detta först inte gick ska Edman ha försökt få vakten att inse vem han var, men utan att lyckas. Edman med följe hade därefter, utan vidare diskussion, lämnat klubben.

Enligt uppgiftslämnaren ska Edman dessutom haft med sig ett posse som han övertygande presenterade för den brittiske vakten som 'sina landslagskompisar'.

Är detta sant är det givetvis inte bra för det svenska landslaget. Många faktorer talar dock för att har varit en bluffmakare som varit i farten:

1. Edman spelade i söndags match mot Nice
2. Edman spelade från start.
3. Så gjorde även många av hans 'landslagskompisar'.

Dock:

Rennes ligger inte långt från engelska kanalen, och matchen spelades inte förrän kl 18, fransk tid. Alltså fanns det god tid att hinna tillbaka för att sova ut utan att coach Bölöni behövde misstänka något. Om detta är sant skulle det dessutom kunna förklara att både Erik och Kim Källström drog på sig varsitt gult kort i matchen. Kim borde ju rimligen varit en utav landslagskompisarna.

Förhoppningsvis (och förmodligen) är detta dock inte sant. I så fall uppmanar wm bluffmakaren (som rimligtvis borde vara svensk) att komma ut och erkänna, för även ett  rykte skadar ju för Erik.

De (o)farliga fasta situationerna

Halvtid mellan Milan och Schalke. Två mål, på två frisparkar. Halvtid samtidigt mellan PSV och Fenerbahce. Efter en frispark.

Jag sitter och tänker på hur oerhört lite mål Sverige har gjort på fasta situationer den sista tiden. Visst, målsnåla blågult har blivi målfarliga blågult, men jag har en känsla av att vi inte direkt ligger i topp om man tittar på hur många mål som kommer till efter frispark eller hörna. Edman skruvade visserligen in en frispark i första kvalmötet mot Bulgarien men han är också den enda som gjort så i ett viktigt sammanhang sedan Anders Svensson 2002 (då målvakt Cavallero ärligt talat stod tungt på hälarna).

Edman är också den enda på de svenska kanterna som enligt mig kan slå ordentliga inlägg, landslagets andra svaghet. Ljungberg är en världsstjärna men har inget särskilt bra tillslag och drar sig hellre inåt i banan när han har bollen, Wilhelmsson likaså och vär käre Östlund sprider bollarna mer än FCZ-Tore. Alexandersson har ett rykte om sig att slå precisa inlägg, men han slår alldeles för ofta de höga, långsamma bollarna och aldrig de hårda, dykande inläggen som är så livsfarliga (kom ihåg EMs snyggaste mål av Henke efter ett inlägg av världsklass av just Edman).

Så mitt råd till Lagerbäck: Låt Edman ge tips till övriga svenska kantspringare, och ligg redan nu på några kuggar i laget om att de ska öva frisparkar - tänk om Henke kan stanna några minuter med Ronaldinho efter varje träning...

När det gäller finurliga frisparksvarianter brukar landslaget däremot vara ganska uppfiningsrikt. Magnus "Turbo" Svensson sköt tätt utanför stolpen mot Senegal i VM efter en frisparksvariant som jag tycker har glömts bort bland alla diskussioner om Anders Svenssons snurrfint. Så visst finns det ljus även i slutet av den här tunneln.

Niklas och Laul tar till sig

Efter att wm fördömt Niklas resonemang i Lauls fotbollsblogg, har Laul beslutat sig för att plocka bort Niklas första mail, och istället publicerat en ursäkt av Niklas, där Niklas nerkänner att han, precis som vi på wm sa, uttalade sig lite förhastat

Fint att erkänna, men ska verkligen gamla inlägg "sopas under mattan" hur som helst i en utav Sveriges största bloggar?

Analys

Grupp 1:

1: Brasilien
2: Argentina
3: Italien
4: England
5: Spanien
6: Frankrike
7: Tyskland
8: Mexiko

Kommentar: Brasilien är helt outstanding. Argentina och Italien kommer att komma vansinnigt revanschsugna och kommer att ta Sverige på största allvar. Sen är det tunt. Inget av de stora, klassiska fotbollsnationerna har någon vidare form. De är ofta tyngda av höga krav hemifrån och gamla rävar som ingen vågar peta. Tyskland har varit direkt usla, men du har ett ungt lag som mycket väl kan höja sig på hemmaplan. Och hemmanationer går ju som bekant alltid vidare.

Grupp 2:
1: Paraguay
2: Elfenbenskusten
3: Tunisien
4: Ghana
5: Australien
6: Ecuador
7: Togo
8: Angola

Kommentar: Inte sen Milla och kompani tog världen med charm 1990 har Afrika varit så dåligt representerat. Ingen av de "stora" nationerna Kamerun, Senegal, Nigeria, Egypten, Sydafrika eller Marocko, som tidigare år har prenumererat på platserna i vm, är kvalificerade. Istället får vi ett gäng virriga franska division 2-spelare utan ekonomiska förutsättningar att bygga ett lag som kan ta sig vidare. Ett annat överskattat lag är Ecuador som tog sig till vm tack vare att de lagt sin hemmaplan på 7000 meters höjd. Gruppens bästa lag, Paraguay, är dock väldigt beroende på att nationalidolen med Bundesligas snyggaste namn - Roque Santa Cruz - kommer tillbaka efter sin skada.

Grupp 4:
(1: Serbien-M)
2: Sydkorea
3: USA
4: Japan
5: Costa Rica
6: Iran
7: Sudiarabien
8: T&T

Kommentar: Serbien (i separat grupp i egenskap av sämst rankade europeiska lag. Alternativet är Schweiz, ifall FIFAs ”formel”, som redan avslöjats av WM och nu är publicerad på FIFA.com, följs) är ett jäkligt bra lag, som sopade banan (tja..) med Spanien i kvalgruppen.  De spelar lite som Kroatien: försvarsstarkt, uppoffrande, tekniskt. Kommer Sverige i Brasiliens, Argentinas eller Mexikos grupp, riskerar vi även S-B och det vore inte kul. Annars är det mest Sydkorea som skräms i den här gruppen. USA har en tendens att prestera bra i stora måsterskap, därför tredjeplaceringen. T&T är, som tidigare publicerats, vm:s sämsta lag.

Övriga lag i grupp 3.

Drömgrupp, således:

Mexiko, Angola, Sverige, T&T

Dödens:

Brasilien, Elfenbenskusten, Sverige, Serbien-M

Usch...

OBS! Paraguay är en mycket värre motståndare än Elfenbenskusten från grupp 2, men enligt FIFA kan två nationer från samma kvalzon inte hamna i samma grupp, undantaget två lag från Europa. WM anser att Brasilien och Elfenbenskusten dock är värre motstånd än alternativet Italien och Paraguay, som nästan är lika illa, speciellt med ett gäng revanschsugna spaggar som i så fall kommer att sluta älska Ibra under ett par veckors tid.

Övriga grupper

Här kommer resten av grupperna:

Grupp 2: Australien, Angola, Ghana, Elfenbenskusten, Togo, Tunisien, Ecuador, Paraguay

Grupp 3: Kroatien, Tjeckien, Holland, Poland, Portugal, Sverige, Schweiz, Ukraina

Grupp 4: Iran, Japan, Saudiarabien, Sydkorea, Costa Rica, Trinidad-Tobago, USA

Serbien-M kommer att lottas in samtidigt som grupp 4, men kan bara placeras i Brasiliens, Argentinas eller Mexikos grupp.

Den här gången hann pressen före oss. Jag kan inte förstå varför de stora drakarna vill knycka knäck från oss gräsrötter så här.

Nu ska här rangordnas!

Niklas bloggchock

Vår kollega Robert Laul på Aftonbladet är visserligen en pionjär inom fotbollsbloggandet, och att ligga etta på bloggtoppen leder till en stor läsekrets och således även en bra bas för mer eller mindre sanna läsartips. Dock kan pressen att behålla förstaplatsen leda till att inlägg publiceras utan analys eller eftertanke.

Fem minuter före att wm "avslöjat" seedningsgrupp 1 publicerar Laul ett brev från avsändare Niklas, som skriver

"FIFA använder dock samma felaktiga formel för att räkna fram vem som blir seedad som de gjort tidigare. Denna gången får det konsekvensen att ett land som borde blivit seedat, Holland, inte blir seedat. Istället blir  Frankrike seedat, pga att deras "dåliga" resultat 2005  räknas mindre viktigt än deras bra resultat under 1999 och tvärt om för  Holland."

Cred till Niklas som fått tag på uppgifterna (som gjorde att vår kollega Robert hann fem minuter före WM), men vi på WM vill råda till närmare eftertanke. Resonemanget kring Holland är vattentätt, de rasar från en tredjeplats på novemerrankingen till en tiondeplats enligt FIFAs formel. Frankrike blir dock inte alls gynnat, som Niklas påstår, utan tappar snarare en placering, från en femteplats november 05 till en sjätteplats, och det just på grund av ett gammalt "dåligt" resultat - 28e-placeringen i VM i Japan/Sydkorea.

WM håller helt med om att FIFAs seedningsformel är felaktig, men tycker snarare att det största felet ligger i den totalt missvisande världsrankingen, som ju står för 50 procent av FIFAs seedningsformel. Dock föreslår vi inte att rankingdelen ska slopas, eftersom även det skulle bli missvisande. Ett sådant förfarande skulle leda till att bland annat ett lag som Argentina skulle hamns i andra gruppen till förmån för Sydkorea.

Vi på WM tar till oss att vi måste vara snabbare med att analysera material från våra källor, och kan därför redan nu meddela att inom den närmaste timmen kommer de övriga tre grupperna att avslöjas på den här bloggen.

Laul, håll i hatten. Det kan blåsa på toppen.

Seedningsgrupp 1

Som tidigare nämnt kommer vi här på wm avslöja seedningsgrupperna strax innan de avslöjas från fifa. I år kommer ett system användas liknande det har använts tidigare, där fifa-ranking (den största bluffen inom rankingens historia - hur fan kan Concacafländerna, som är så jävla usla, rankas så vansinnigt högt - Mexiko 7:a, USA 8:a, Costa Rica 21:a och vm-historiens hittills sämsta lag T&T 51:a) de tre senaste åren och vm-placeringar 2002 och 1998 vägs samman.

De 8 bästa enligt detta system, samt Tyskland, som är givna i egenskap av arrangörer (men ändå hade platsat), placeras i seedningsgrupp 1. Dessa är (i inbördes rankingordning):

1: Brasilien
2: England (!)
3: Spanien (!!)
4: Tyskland (!!!)
5: Mexiko
6: Frankrike
7: Argentina
8: Italien

En osedvanligt svag grupp 1, men det ska vi ju vara glada för. Sverige slipper ju således trista lag som Holland, Tjeckien, Portugal och Kroatien.

Fler kommentarer kommer!


Sista vm:et för denna fuling?

Hej och välkomna till vårt försök att skapa lite mediahausse runt sommaren i Tyskland 2006. Under det nämaste halvåret kommer det här att vara din, och många andras, bästa källa för information inför fotbolls-vm. Eftersom vi vet att din tid är dyrbar, men att din lidelse för den enda sporten är stor, kommer vi att nosa reda på all relevant information åt dig och presentera den på ett lättsamt sätt på denna plats. I ett okomplicerat Reader's Digest-format kommer alltså här all väsentlig soffanalysbakgrund.

Efter ett mångårigt engagemang i och kring fotbollsplanen, hoppas vi ha den erfarenhet och det gigantiska nätverk av mullvadar inom fotbollsmaktens korridorer som krävs för att göra avslöjanden, dra analyser och framställa fakta med enormt hög sanningsgrad.

Vi tjuvstartar lite med att avslöja seedninggrupperna så här timmarna innan de offentliggörs.

Den stora frågan inför sommaren är uppenbar: kommer denna fuling att göra sitt sista vm?

Sista vm:et för denna fuling?
Svaret är givetvis: Ja!

Mycket nöje!!

Offside VM-boken Gult + Blått = Guld!