Serbien-Montenegro, lottningens förlorare!

För Sveriges del gick det bra. Vi ska vara nöjda. Det ska dock inte Serbien-Montenegro (SM), lottningssystemets stora förlorare (förutom alla vi som tvingades titta på FIFA:s dansande trollkarl som var tvungen att rycka in när pokalen "blev stulen"...).

Tänker man efter lite så är FIFA:s seednings- och lottningssystem helt absurt. Varför kan inte reglerna vara bestämda i förväg? Och varför måste beslutet om proceduren behöva skjutas upp till tre dagar innan själva lottningen? Det borde ju vara vansinnigt enkelt att klubba reglerna redan när kvalgrupperna precis är klara.

 Varför är SM förlorare då? Jo, därför att

1) De hamnade i årets "dödens grupp", med Holland, Argentina och Elfenbenskusten,

2) SM vann sin kvalgrupp före Spanien, som tvingades spela playoff mot Slovakien för att kirra biljetten. Lite bisarrt då att Spanien hamnade i första seedningsguppen och SM inte ens i europagruppen. Spanien borde enligt världsrankingen hamnat i europagruppen.

3) SM hamnade i en "egen" grupp i egenskap av sämsta europeiska lag, men enligt FIFA:s komplicerade "formel" för att räkna ut de förstaseedade lagen som hela gruppindelningen byggde på (och som gjorde att Holland och Tjeckien inte blev förstaseedade) så var inte SM det sämsta europeiska laget, för det var Schweiz. Men istället väljer FIFA alltså att här använda världsrankingen. Schweiz borde alltså ha varit laget i en "egen" grupp

och

4) FIFA:s president Joseph Blatter kommer från just Schweiz...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback