Två klara, fler på väg..?

Så var då Majstorovic klar för FC Basel och Östlund för Southampton; två lag i två ligor - The Championship och schweiziska Axpo Super League - som känns fullt jämförbara med Eredivisie. 

För Majsan rör det sig dock om en ordentlig uppgradering i klubbstandard och därmed ökade möjligheter till att få följa med till vm. Basel är överlägsen ledare av Super League och har, till exempel, nästan dubbelt så många poäng som CL-överraskningen FC Thun. Dessutom spelar laget kvartsfinal i UEFA-cupen mot Monaco i februari. Kan Majstorovic gå in som ordinarie direkt och behålla sin plats till sommaren borde han rimligtvis få följa med till Tyskland.

Östlund är givetvis given i vm-truppen. Hade han stannat i Feyenoord, däremot, och blivit bänkad, hade han dock kunnat säga ajöss till startelvan. Nu lever åtminstone det hoppet för den fryntlige stockholmaren.

Undrar vilka fler värvningar som blir klara idag... Chippen till Fiorentina? Isaksson till Premier League? Zlatan till Öster? Den som lever får se...

En rättelse

I gårdagens proffskoll angavs det att Aston Villa inte spelade i helgen. Ingenting kunde vara mer fel! Aston Villa slog ut Port Vale ur FA-cupen då de vann hemma med 3-1. Olof Mellberg spelade hela matchen.

WM beklagar misstaget, och skyller på den mänskliga faktorn (och på Aston Villas hemsida...).

Fortfarande är det dock hemmamöte med giganterna Chelsea imorgon. En match där vår lagkapten kan få en huvudroll!

Transferfönstret snart stängt!

Det har snackats mycket om transfers hit och dit de senaste veckorna - Östlund, Wilhelmsson, Majstorovic... Ja, till och med Ljungberg och Larsson har nämnts i samband med andra klubbar.

Visst är det kul att spekulera, men imorgon klockan midnatt stänger det internationella transferfönstret och vi vet vart våra vm-spelare kommer att ladda upp inför sommaren. WM bevakar!

Proffskoll v. 4

Ny vecka, och ny proffskoll efter helgens europamatcher!

Den här gången tar vi kollen i positionsordning. Vi börjar framifrån.

Forwards
Zlatan kan börja ställa in sig på en tuff period de närmsta veckorna. I helgen fick han från bänken se hur Trezeguet och Del Piero hade lekskola. Ibrahimovic blev inbytt en bit in i andra halvlek men lyckades inte bevisa att han ska starta - det blir troligtvis bänken även nästa helg. Dock kan han få chansen på onsdag, om Capello väljer att vila någon av de andra stora i returmötet mot Roma i cupen.

Även Henke Larssons startplats är osäker, trots att Eto'o är borta. Ronaldinho är självskriven, och i helgens möte med Barcelona var Giuly bättre än Larsson. Och det blev knappast bättre av att underbarnet Messi gjorde två snabba mål när han kommit in - visserligen i ett tacksamt läge. Larsson kan räddas av att han är den ende naturligt centrale forwarden. Henke gjorde ingen dålig match (tre bra chanser i första halvlek, bland annat en nick i stolpen) men försvann för mycket i andra halvlek.

En som inte behöver oroa sig för sin startplats är Markus rosenberg. Mål i helgen igen, när Ajax förlorade. Hårda tider för Ajax, men för Rosenberg går det just nu väldigt bra!

Jonson, Elmander och Allbäck får vi vänta ett par veckor till innan vi får se. Nionde februari spelar Allbäck Royal League.

Mittfältet:
Kim Källström spelade, men blev utbytt då Rennes förlorade borta mot Auxerre. Laget är inne i en liten svacka just nu.

Fredrik Ljungberg har det också lite tungt just nu. Bolton slog i lördags ut hans Arsenal i FA-cupen med ett sent mål. Måltorka för mittfältaren, och nu börjar han bli ifrågasatt. Bör tända till och prestera snart.

Christian Wilhelmsson spelade hela matchen mot Germianl Beerschot i fredags, men laget förlorade med 2-0.

Backlinjen:
Feyenoord vann borta med 4-0 mot Heracles. Alexander Östlund spelade inte, och som WM tidigare
berättat är han på väg bort från klubben. Senaste ryktet gör gällande att han går till Micke Nilssons gamla klubb Southampton (ryktet kommer i och för sig från agenten Mino Raiola, vilket sannolikt innebär att Bröstlund snarare är närmare Saxemara IF än Southampton) . Transferfönstret stänger imorgon vid midnatt och givetvis följer WM vad som händer då.

När inte de stora svenska forwardsen sköter målskyttet får spelare på andra positioner kliva fram - till exempel Heerenveens Petter Hansson som satte spiken i kistan i lördags med sitt 2-0-mål i 84:e minuten.

Micke Nilsson spelade inte för Panathinaikos den här helgen heller. Han har inte spelat på två matcher.

Erik Edman spelade hela matchen för Rennes, men de förlorade som sagt mot Auxerre. Edman slog ett inlägg som Kim Källström var nära att göra mål på.

Aston Villa spelade inte i helgen, utan möter Chelsea hemma på onsdag. Olof Mellberg lär få det svettigt!

Daniel Majstorovic var inte uttagen till lördagens trupp. Ny klubb snart?

Målvakt
Simon Pouplin vaktar fortfarande Rennes mål, men som WM tidigare berättat är en come-back av Isaksson snart att vänta.

Rosenberg ångar på

Nu är det sju mål på de senaste tio matcherna för Markus Rosenberg! Ajax förlorade tidigare idag hemma mot FC Utrecht med 1-4. Markus satte Ajax kvitteringsmål och såg med det till att ytterligare öka på sin imponerande svit! Åtta mål totalt i ligan är han uppe i nu. Fortsätter Markus så här kommer han garanterat inte riskera att behöva stanna hemma i sommar.

Fler svenskar är i farten, och en djupare proffskoll kommer som vanligt efter helgen.

Två identiska cupmatcher.

Både Juventus och Barcelona spelade cupmatch igår. I Turin förlorade Juventus med 2-3 mot Roma, utan Zlatan, som låg hemma sjuk. Inte heller Trezeguet var med i truppen, och Del Piero satt på bänken. Med den laguppställningen i åtanke känns inte cupen högprioriterad hos Capello. Roma var det starkare laget och gick upp till 0-3 innan Capello satte in formstarke Del Piero, som stänkte in två mål, och gav Juventus hopp igen. Nu måste man vinna med två mål på bortaplan, men utan Del Pieros inhopp hade det varit i princip helt kört. Zlatan får som sagt se upp nu, för Del Piero är på gång.

Även Barcelona spelade cupmatch, och mönstret var oerhört likt det i Italien. Zaragoza gjorde tre mål på fyra (!) minuter, innan Barcelona kom tillbaka i matchen. Henke visade sin nickstyrka och gjorde, enligt Barcelonas hemsida, en "textbook header" och reducerade till 1-3, och därefter satte Ronaldinho 2-3 på straff. Matchen slutade dock 2-4 och Barca har nu en mycket tuff uppgift framför sig i andra omgången. Men om Henke fortsätter som han gjort de senaste matcherna är ingenting omöjligt!

Paraguay = Chile?

Är det inte märkligt att det förutsätts att landslag från samma hörn av världen spelar likadan fotboll? Om man vill ha en motståndare som liknar Paraguay så måste man tvunget spela mot att annat halvtaskigt sydamerikanskt lag. Att detta, i son tur, inte har samma spelsystem eller spelartyper som Paraguay verkar vara sekundärt. 

WM:s åsikt är att Paraguay spelar en typisk "europeisk fotboll" - fysisk, defensivt disciplinerad 4-4-2-fotboll, med styrka i fasta situationer. Som Irland, t ex - bra val! Inte som Chile. Chile spelar tekniskt, kort och, för tillfället, tämligen dålig 3-5-2-fotboll med två defensiva innermittältare.

Fast Finland och Irland är ju som sagt bra val, och så fick Sverige 15 000 biljetter till, och så tränar Isak för fullt, så man ska nog vara nöjd.

WM knycker knäck!

Helt på egen hand, utan att ha blivit tipsade av signaturen Robban, kan WM nu konstatera att Markus Rosenberg redan har gjort fler mål än vad Zlatan mäktade med under sin debutsäsong för Ajax. Efter halva säsongen! Fantastiskt! Ett annat, högst relaterat fakta är att Mackan har gjort sex av sina sju mål de senaste nio matcherna. En ytterligare tänkvärd sak är att han dessutom har gjort fler mål än Ljungberg, Larsson och Zlatan tillsammans den här säsongen. Nu vet ni.

Proffskoll v. 3

Våra nordiska landslagslöften visade upp sig i mellanöstern i en turné som vi mest kommer att komma ihåg på grund av Roland Anderssons något klumpiga uttalanden. I  Zlatans frånvaro tog Roland ansvarsfullt på sig rollen som först citatmakare, och sedan mediavägrare. Men det var nog lika bra det. Nu har vi i alla fall något att komma ihåg från turnén. Det mesta av det spelmässiga vill vi ju helst glömma.

Januriturnén har nu ifrågasatts i allsvenska maktkorridorer, med motiveringen att spelarna blir störda i Royal League-uppladdningen. Men den stormen kommer nog att blåsa över den med. Nästa Royal League-omgång är inte förrän den nionde februari, och tills dess ska väl de som spelar i Royal League-lag hunnit springa bort mjölksyran. Nej, januariturnén är bra för svensk fotboll. Den ger nästa generations landslagsstjärnor en chans att komma in i spelsystemet och bli en i gänget.

Nog, om detta. Runt om i Europa spelades i helgen annan fotboll. Viktig fotboll. Med matcher som inte byttes sönder och där en vinst gav tre poäng. Så här gick det för våra vm-aktuella spelare:

I Frankrike spelade både Kim Källström och Erik Edman från start i hemmaförlusten mot Nancy (0-2). Erik Edman gjorde en dålig match och blev utbytt mot slutet. Andreas Isaksson är fortfarande skadad, men igår tränade han lätt med Christophe Lollichon, Rennes målvaktstränare. Alla franskess kan läsa om det
här. Det handlade bara om enkla övningar och något comebackdatum är ännu inte satt.

Fredrik Ljungberg spelade också 90 minuter i helgen, men även Arsenal förlorade. Ljungberg var dock en av de bättre i Arsenal, precis som Olof Mellberg i Aston Villa, som kryssade mot Edmans före detta lag Tottenham.

Zlatan var avstängd i helgen, och spelade alltså inte. Juventus vann som vanligt. Dock gjorde varken Del Piero eller Trezeguet mål, utan försvarare Cannavaro tog på sig ansvaret med två (!) mål. Men Zlatan bör snart börja göra mål igen, för att inte riskera bänken, nu när Del Piero har börjat visa form. Cupmatch mot Roma på torsdag!

Markus Rosenberg är vår just nu pålitligaste målskytt! I helgen gjorde han åter mål, i en match där Ajax två gånger om kom tillbaka, och till slut vann med 3-2 efter två mål i slutminuterna borta mot Twente. Rosenberg gjorde Ajax kvitteringsmål till 1-1.

Daniel Majstorovic har i veckan hamnat i blåsväder efter ett bråk under träning, och fick sitta på Twentes bänk. Nu ryktas han vara på väg till PSV eller Ajax, och det kanske väldigt snart!

Att Alexander Östlund hänger löst har WM rapporterat om tidigare. Han fick inte spela i helgen. Petter Hansson spelade däremot hela matchen mot Sparta Rotterdam, och 0-0 skvallrar om att han skötte sitt jobb!

Henke har vi ägnat spaltmeter om i helgen! Han tog chansen och målade direkt! Giuly var dock duktig även han, men Henke får med all sannolikhet starta nästa match också. Även han har, precis som Zlatan, cupmatch på torsdag! Pryder även idag Barcelonas förstasida på internet.

Mikael Nilsson fick inte spela i helgen för Panathinaikos, och därför förlorade laget.

Christian Wilhelmsson spelade bra för sitt Anderlecht, och hade flera målchanser och framspelningar. Fast det blev inget mål för Chippen, och Anderlecht fick till slut 2-2 hemma mot Cercle Brugge. Även Pär Zetterberg spelade hela den matchen, och han är som vanligt firad i Belgien med bortglömd i Sverige.

Så, det var nog alla intressanta matcher ur vm-synpunkt. Torsdag är nästa stora dag, då både Zlatan och Henke sannolikt spelar!

Östbanken - Sverige

0-0... Mot Jordanien... Det är inte bra. Hade Sverige spelat med ett hyfsat ordinarie lag hade det varit katastrofalt. Hade de varit mitt i säsongen, och inte som nu - ner-/otränade, hade det varit vansinnigt katastrofalt. Nu är det bara inte bra. Jag tror att man inte ska dra allt för stora växlar av det här. Januari är inte juni och det svenska landslag som startade mot Jordanien är bara till 1/11 detsamma som det som kommer starta mot T&T.

Men ändå! Är svenska fotbollsspelare inte bättre? Har Sverige inte större bredd? Var hade Sverige legat på världsrankingen om vi inte hade haft våra 4-5 bästa? Om inte fru Ibrahimovic träffat herr Ibrahimovic och om inte pappa Ljungberg hade träffat mamma Ljungberg? Vad hade hänt om Olof Mellberg hade druckit folköl som normala tonåringar och inte börjat spela fotboll? Då hade vi alltid spelat jämnt med lag runt 86 (som Jordanien) på världrankingen och då hade vi aldrig fått åka till Tyskland och då hade den här bloggen aldrig funnits och då hade jag, å andra sidan, aldrig suttit här och oroat mig.

Till matchen. Den var ointressant. Ointressanta spelare spelade på ointressanta platser och de som var bäst var sådana som ändå inte kommer till vm. Sverige hamnade, precis som i matchen mot Saudiarabien, alldeles för långt ner i banan och mittfältet satte inte tillräcklig press på bröderna från Östbanken i uppspelsfasen. Därför fick de, i jämförelse med killarna Beckham-Lampard-Gerrard-Cole, inte så spelskickliga jordanerna föra spelet mot det 72 placeringar på världsrankingen bättre Sverige. Jag kan inte låta bli att dra mig till minnes Lars Lagerbäcks ord om att det viktigaste med den här turnén var att få lära sig att föra spelet. Ha!

John Alvbåge - WM WM WM
Skötte det lilla han hade att göra utan anmärkning. Gjorde en bättre insats än konkurrenten Gustafsson.

---

Matias Concha - WM WM
Hängde inte med sin snabba östbankare när denne drog upp tempot. Ok insats framåt.

Olof Persson - WM WM WM
Var bra. Riktigt bra. Hade han satts på svårare prov hade en fyra kunnat vara motiverad. Visade att han eventuellt, eventuellt kan konkurrera om fjärde mittbacksplatsen.

Teddy Lucic - WM WM WM
Det märktes tydligt att Teddy också läser WM-bloggen. Allt det vi anmärkte på i torsdagens match. Teddy visade stor vilja och använde sin erfarenhet och ställning på rätt sätt. Inte genom att vara loj och säker på sin plats, utan genom att anföra och leda. Gick i slutet av matchen, när inte mittfältarna förmådde göra detsamma, upp och fullföljde anfallen. Spelade läckert fram Fredrik Berglund i en kontring.

Max von Schlebrügge - WM WM WM
Max fick förtroendet från start igen, vilket antyder att förbundskaptenerna har tänkt samma tanke som kittlat WM:s små hjärnor. Då hammarbyaren kan spela så väl ytterback som mittback (och har gjort det i mellanöstern med den äran), kanske han kan vara ett namn för vm. Om worst-case-scenario-platserna fylls med spelare som kan användas i flera roller, har man råd att skicka fler spelare på de platser där konkurrensen är hård (läs "i anfallet").

---

Stefan Ishizaki - WM WM WM
I en match som denna sattes Stefans kvaliteter defensivt inte riktigt på prov, men han visade med sin fina teknik och sitt kloka spel att Elfsborg har gjort en drömvärvning och kommer att få Allsvenskans bästa mittfält i år. Idag var han kanske bäste svensk.

---

Niclas Alexandersson - WM WM
Lagkaptenen spelade med pondus i försvaret, men måsta ta ett större ansvar offensivt i sådana här matcher. Slog för dåliga inlägg och hörnor, de var av klassisk allsvensk ballongtyp snarare än farligt hårda. Gick för lite i djupet.

Dusan Djuric - WM WM
Svag insats av den lovande hallänningen. Han är dock, till skillnad från många i den här truppen, ett mycket intressant framtidsnamn och har en given plats på ett sådant här läger. Kom igång ok i andra halvlek, vilket räddar tvåan.

Jeffrey Aubynn - WM WM WM
Var den svensk som skapade mest i matchen. Hade två riktigt bra chanser i första halvlek, men kunde, trots distinkta och bra avslut, inte överlista den jordanske målvakten.

---

Stefan Selakovic - WM
Gjorde inte mycket. Slog ett ballonginlägg till Aubynn. Det var allt.

Matias Jonson - WM WM
Åstadkom inte mycket mer än sin anfallskollega, men gick ner och mötte boll bra när bollarna inte kom i djupet.

---

Christoffer Andersson - WM WM
Spelade andra halvlek istället för "the old Max Von". Hade inte så mycket att göra, men flyttade upp frejdigt.

Anders Svensson, Fredrik Berglund och Tobias Hysén kom också in. Ingen av dem hann visa särskilt mycket.

En rättelse

Tobias Hysén fick inte chansen från start, som WM igår tillkännagav. Istället fick Jeffrey Aubynn förtroende, vilket gjorde startelvan ännu mindre intressant. Hysén har trots allt en chans att komma med till vm, vilket Aubynn inte har.

Hysén har dock kommit in nu i andra halvlek, precis som Granqvist, C Andersson och A Svensson.

Fullständig matchrapport kommer senare.

Rätt ointressant elva mot Jordanien

Imorgon spelar Sverige den andra och sista matchen på mellanösternturnén. Vid sidan om kvinnoförtryck och politik så handlar turnén även om fotboll. Här är morgondagens startelva:


John Alvbåge
--
Matias Concha - Olof Persson - Teddy Lucic - Max von Schlebrügge
--
Stefan Ishizaki
--
Niclas Alexandersson - Dusan Djuric - Tobias Hysén
--
Mattias Jonson - Stefan Selakovic


Följande förändringar har gjorts sedan
startelvan mot Saudiarabien:

Eddie Gustafsson ut - John Alvbåge in
Ett väntat byte, som förmodligen var bestämt redan innan matchen mot Saudiarabien. Bytet ändrar inte på mycket. Isaksson ska stå i vm, och skulle han vara skadad bör Bengt Andersson åka med som förstemålvakt.

Christoffer Andersson ut - Matias Concha in
Att inte Christoffer Andersson får spela är, enligt WM, det första bytet som gör den här uppställningen ointressantare än den förra. Christoffer Andersson är i nuläget förstahandsalternativet till Erik Edman, och bör testas i landslagssammanhang så mycket som möjligt för att förbättra beredskapen inför vm. Backar blir alltid avstängda och går Sverige långt i Tyskland är chanserna stora att Andersson får speltid.

Kalle Svensson ut - Olof Persson in
Visst är Olof Persson även han en kandidat för att ersätta skadade Michael Svensson, och visst bör även han få chansen i en utav landskamperna. Men enligt WM är Kalle Svensson betydligt intressantare, och det här bytet är det andra som gör den här uppställningen ointressantare än den förra. Andreas Granqvist kan få chansen senare i matchen.

Martin Ericsson ut - Stefan Ishizaki in - Niclas Alexandersson ut på kanten
Själva bytet säger vi inte mycket om. Ericsson tog inte chansen. Ishizaki får försöka göra det istället, och visa att han är ett framtidsnamn, för till vm kommer han inte med. Att Alex är tillbaka på kanten är dock den tredje förändringen som gör den här uppställningen ointressantare än den förra. Vi vet att Alex kan kan spela yttermittfältare.

Anders Svensson ut - Dusan Djuric in
Dusan kommer inte att åka med till vm. Anders Svensson är dock given. Så långt allt korrekt. Anders behöver inte testas eller bevisa något. MEN: Anders Svensson är en spelare som behöver självförtroende för att spela bra. Han är en spelare som i sina bästa stunder kan lirka upp vilket försvar som helst. De minst sagt hårt hållda tyglarna av tränarna Strachan och Sturrock vad beträffar kreativ frihet på plan (när Anders väl har sluppit bänken) har dock begränsat självförtroendet hos den spelare vi var vana vid att se inleda vm-slutspel med klacksparkar. När så Anders åter fick visa sin teknik genom det snygga målet mot Saudiarabien borde Lars-Roland tagit till vara på detta tillfälle att få Anders Svensson tillbaka till sin gamla, lekfulla och farliga spelstil. Detta är den fjärde förändringen som gör den här uppställningen ointressantare än den förra.

Fredrik Berglund ut - Stefan Selakovic in
Det här bytet betyder ingenting - vi har redan problem att utesluta forwards till Tysklandstruppen.


Max von Schlebrügge tog till vara på sin chans i förra matchen, och får nu visa upp sig igen. Tobias Hysén lyckades inte lika bra, men får ändå försöka. Vi vill så gärna att han ska lyckas! Teddy Lucic, Mattias Jonson och Niclas Alexandersson är mest givna i truppen, och spelar på sina vanliga positioner. Vi vill att Teddy visar hur given han är den här gången!

Till sist:

Lars-Roland har sagt att man väljer att träningsspela mot "dåligt" motstånd inför vm för att öva på att föra spelet. Någon som vet om Saudiarabiens tränare hade sagt samma sak inför matchen i onsdags? Det såg bitvis så ut.

Mot Jordanien finns inga ursäkter. Sverige måste föra spelet och skapa chanserna.

Vinnaren i tävlingen

I tävlingen WM:s 10 000:e besökare som du kan läsa om här har vi nu kunnat utse en vinnare. Bevisen kan vi inte publicera, eftersom vi aldrig röjer våra källor. Se, till exempel, i det här inlägget hur vi inte hänger ut Helsingborgtränaren Peter Swärdh...

Vinnaren är.......

Alexander Östlund, Rotterdam.

Lite oväntat, men kanske ett rätt så bra alternativ. Det hade ju kunnat vara så mycket sämre, t ex Pär Nuder, Lill-Babs eller Janne "Loffe" Carlsson.

Barcelona - Dep. Alavés

2-0
47' Larsson
82' Messi


Många fotbollskännare har reagerat på den enorma upphaussningen inför den spanska ligamatchen mellan ligaledaren Barcelona och jumbon Deportivo Alaves och vill därmed banalisera matchens betydelse för en svensk framgång i sommar. WM svarar med att haussa ytterligare och djupstudera Henrik Larsson i dennes comeback i startelvan.
 
Första halvlek:
Henrik uppträder påtagligt berörd av stundens allvar. Den gnutta nervositet som karaktäriserar svenskens första ingripanden förbyts snart till en enorm fokusering och en, även med larssonska mått mätt, stor löpvilja i spelet utan boll. Många anfall involverar Henke och han gör det mesta rätt. Han fick tre-fyra halvchanser, men lyckas inte förvalta dem. Vad han däremot lyckas med är en skarvning av världsklass på Ronaldinhos passning till Iniesta som missar friläget. Henke växer in i matchen!

Andra halvlek:
Henke börjar nästan direkt med att göra Barcelonas första mål i matchen och hans eget tredje i årets la Liga! Efter det blir Henke lite lidande av att Ronaldinho spelar allt mer oinspirerat och inte längre förmår leverera några bollar för henke att jobba på. I 72:a minuten blir han dessvärre utbytt mot Messi.

I en match där många i Barcelonas startelva uppträdde tämligen nonchalant, där Xavi, Eto'o, Motta och Deco inte var tillgängliga av olika anledningar, där Messi var bänkad och framför allt, där Ronaldinho - Gud - var mänskligare än på länge, aspirerade Henke på titeln som Barcelonas främste, tillsammans med Giuly och Oleguer. Henke fick mycket boll, men var oftast felvänd. Misstagen var få, men man hade kanske önskat sig lite fler oväntade initiativ. Målet föregicks av en fin löpning av Henke, ett bra inlägg längs med marken av Giuly och lite sjabbel av Alavés-keepern, varefter Henke enkelt kunde snubbla in bollen i öppet mål.

Henke hade kontakt med bollen 36 gånger. 5 gånger av dessa underpresterade han; gjorde en felpass eller tappade bollen. 16 gånger gjorde han det mest förväntade, t ex slog en enkel passning tillbaka. Hela 15 gånger gjorde dock Henke aningen bättre ifrån sig än vad man kan begära - en gång gjorde han ju mål och en gång passade han mycket stiligt fram Iniesta.

Störste konkurrenten till Eto'o-rollen, Maxi Lopez, kom in  i 84:e minuten, men lyckades inte prestera något, varken positivt eller negativt. Det skulle vara förvånande om inte Henke även inleder nästa match. Även om Giuly visade att han förtjänar en plats i startelvan och Ronaldinho är Ronaldinho och Leo Messi är Leo Messi tror jag inte att Rijkaard ställer upp med tre spelare strax över dvärggränsen. Eto'os och Henkes förmågor att vinna nickdueller behövs i Barcelonas anfallsspel.

Rijkaard hintar om ersättare

Henrik Larsson, som för dagen fått äran att pryda förstasidan på fcbarcelona.com, kommer ikväll att få chansen från start. Även om Rikjkaard inte officiellt har gått ut med startelvan, säger han:

"it won't be the first time Henrik's started. He's a great professional, with a lot of experience and he's always ready and motivated to help the team."


Högerbacksparadoxen

Enligt WM är det inte självklart vem som får starta som högerback mot Trinidad & Tobago den tionde juni, vilket vi förklarar här. Känns mönstret igen? Det borde det göra. Sedan Roland Nilssons glansdagar har vi inte haft någon starkt lysande högerbacksstjärna. WM kallar orsaken högerbacksparadoxen!

Högerbacksparadoxen - vi behöver bra högerbackar, men ingen bra får spela högerback.

Högerbacksparadoxen är synbar i samtliga Sveriges pojk/flicklag. Gå några år bakåt i tiden, till de dagarna då du själv spelade knattefotboll. De spelare som ansågs vara försvarsmaterial och hade en stark vänsterdoja blev naturligtvis placerade på vänsterbacken. Men den som var byggd av samma försvarsmaterial men som istället hade ett dundrande högerskott fick inte spela högerback - han/hon blev istället placerad som mittback.

Detta rullar på upp i åldrarna, och vänsterbacken utvecklas till en naturlig vänsterback, medan högerbacksplatsen högre upp i seriesystemen innehas av antingen de som ansågs för dåliga för att spela mittbackar i unga år, eller utav omskolade mittbackar, alternativt yttermittfältare.

Högerbacksparadoxen är orsaken till att det i svenska landslaget råder brist på självklara högerbackar. I dagsläget spelar vi med antingen omskolade forwarden Östlund, eller omskolade mittfältaren Nilsson. Och röster har till och med höjts för att allround-Alex ska ha platsen - som har spelat mittfältare i hela sin professionella karriär.

Problemet är inte unikt svenskt utan återkommer i många andra länder. Ofta är vänsterbacken given, medan högerbackspositionen innehas av olika spelare från match till match. Undantag (Cafu) har givetvis funnits. Svennis kör givetvis med Ashley Cole som vänsterback, men borde snart inse att det bästa för högerbackspositionen är att skola om lagkapten David Beckham.

För att svenska landslaget i framtiden ska få fram fler högerbackar måste jobbet göras i våra pojklag. Tränare måste sätta duktiga spelare på högerbacken, och inte använda just den positionen för att "alla ska få spela". Självklart ska alla få spela i de åldrarna, men en viss position på plan ska inte fylla det syftet.

Resonemanget kan till viss mån även överföras till höger yttermittfält - där det inte heller är självklart vem som ska spela i blågult - men där är mönstret inte lika tydligt, vilket kan bero på att många yttermittfältare faktiskt gillar att skära in i banan och spela med "fel fot" så att säga. Fredrik Ljungberg är ett typexempel - en högerfotad ytter som föredrar att spela till vänster. Dock finns problemet även här, och det är inte en tillfällighet att just högerbacken och högeryttern är två av de positioner som det inte är självklart vilka som ska spela på i svenska landslaget (se den här intressanta listan).


WM i topp bland Sveriges bloggar!

Bara ben på Glenn Hysén, en utav Sveriges populäraste fotbollsbloggar, och en mycket bra blogg (samt den med det outstanding bästa namnet), rankar då och då Sveriges bästa fotbollsbloggar. Igår kom senaste topplistan, och WM har som nykomling gått upp på en mycket hedrande femteplats, med nomineringen:
 
Vinterns mest intressanta nykomling som specificerat sitt bloggande till att följa allt inför VM 2006 i sommar. Fokus ligger på svenska landslaget men det finns även andra kul relaterade inslag. Verkligen bra tempo, snyggt och intressant. Klart värt ett dagligt besök för oss som ska ner till Tyskland. Frågan är, försvinner bloggen dagen efter finalen?

Vi är både stolta och tacksamma för utnämningen! På frågan om vad som kommer att hända efter vm-finalen, svarar vi som en utav våra skånska forwards skulle gjort:

- Näääeee, vi tar ett slutspel i taget. Det är vm i Tyskland som är det viktiga just nu, och fokus ligger helt och hållet på det. Vad som händer efter vm får bli en senare fråga. Det kan hända att vi fortsätter, men det är mycket som ska stämma; intresset ska finnas, både från oss och publiken, och det ska finnas ämnen att skriva om. Det får bli ett senare beslut. För tillfället trivs vi jättebra i den roll vi har, och kan garantera alla att vi är 100 procent fokuserade på de månader som ligger framför oss.

Daniel Andersson hänger löst?

Vilken forward ska vi behöva meddela att han ska stanna hemma i sommar? Den frågan har förmodligen Lars-Roland ställt sig vid flera tillfällen, och säkerligen har Markus Rosenberg, Mattias Jonson, Johan Elmander eller Marcus Allbäck hemsökt de båda i diverse mardrömmar beväpnade med listan över vm-truppen, tills Lars eller Roland vaknat kallsvettig och famlat mot nattduksbordet för att se ifall listan ligger kvar där den ska.

Det kan ha dykt upp en lösning på problemet! Förbundskaptenerna spelade mot slutet av matchen mot Saudiarabien Mattias Jonson som högerytter – en roll som han innehavt förut i landslaget i tävlingsmatch (minns Italien i EM 2004), och en roll som, i alla fall i det offensiva spelet, inte är helt olik den roll han har i Djurgården. Dessutom spelades Alexandersson övertygande i Linderothrollen. Även Alex har testats i den här rollen tidigare, och även det i tävlingsmatch (minns Kroatien i VM-kvalet).

Tas Jonson med i vm-truppen som forward/ytter och Alex som ytter/balansspelare, har vi två alternativ på Linderothpositionen, och fem (!) alternativ på ytterpositionerna (Ljungberg, Chippen, Alex, Jonson och Nilsson). Daniel Andersson, som, i ett för honom viktigt läge att visa upp sig, inte ens var med i truppen (anger familjeskäl, se
här) ter sig allt mer nedprioriterad av förbundskaptenerna – han satt bland annat på läktaren i den viktiga kvalmatchen mot Kroatien. Anses Alex som ett bättre alternativ får sannolikt en Daniel Andersson inte spela en minut i vm, och då öppnas dörren för en utav följande vm-trupprockader:

1. Daniel Andersson ut – den sjätte forwarden in. Detta skulle innebära fem yttermittfältsalternativ, två balansalternativ, fyra ytterbacksalternativ och sex forwardsalternativ, där Jonson, Nilsson och Alex kan spela på fler än en position.

2. Daniel Andersson ut – Tobias Hysén in. Som ovan, fast med fem forwards- och sex yttermittfältsalternativ, förutsatt att Jonson fortfarande är med i truppen.

I båda fallen behålls balansen i truppen, och i fall 1 skulle vi enbart få problem att ställa ”rätt man på rätt plats” om skador/avstängningar skulle drabba balansspelare, högerback och båda yttermittfältarna i samma match, och hur troligt låter det?

Daniel hänger löst...

10 000 unika!!! Nästan...

När vi på WM nu börjar närma oss 10 000 unika besökare tänkte vi fira detta genom att utlysa en tävling. Du nya WM-besökare som kan bevisa att du är besökare nummer 10 000 kommer att belönas med högerbacksplatsen i matchen Sverige - Trinidad/Tobago.

Sprid ordet, säg åt alla era högerfotade vänner som är bra på att värdera situationer, följa med i offsidefällor och slå hårt skruvade inlägg att besöka WM. Så här kommer laget att formeras:

                               Isaksson

Besökare 10 000 på WM - Mellberg - Lucic - Edman

                               Linderoth

              Wilhelmsson - Svensson - Ljungberg

                        Larsson - Zlatan

Bröstlund till Allsvenskan?

Feyenoords tränare Erwin Koeman har sagt att Alexander Östlund inte kommer vara ordinarie i vår och att det därför är ok för honom att lämna klubben. Vill Alexander stanna kvar i Holland blir det sannolikt hos någon av klubbarna Vitesse Arnhem eller Sparta Rotterdam.

WM tror inte att Alexander Kyckling kommer att nöja sig med dessa klubbar under ett vm-år, så kommer det inte ett annat erbjudande från någon av de fem stora ligorna kommer Östlund sannolikt att komma hem och ersätta Høiland i imm iff iff eller gå tillbaka till sin gamla högerbacksposition i Hammarby.

Det här måste ha kommit som ett hårt slag mot Östlund själv. Hade han fortsatt att vara given i Feyenoord hade han sannolikt startat mot T&T den tionde juni. Nu är den platser mer öppen än någonsin innan. Särskilt eftersom Christoffer Andersson gjorde en bra insats igår och Micke Nilsson är ordinarie i storklubben Panathinaikos.


38043-12

En bister, bister Östlund.

Okej resultat av håglöst Sverige

1-1 av ett svenskt c-landslag mot en så gott som ordinarie annan vm-nation är egentligen inget dåligt resultat. Och första halvleken var ingenting att skämmas över heller. Andra halvleken däremot undrade man vad som föregick på den usla planen. Elva fullständigt håglösa gulklädda gentlemän stod och kollade på när saudierna rullade boll.

Den hela började, som sagt, bra. Saudierna hade mycket boll i första halvlek, men ett kompakt svenskt försvar tvingade dem att ta avslut långt utanför straffområdet, vilket inte vållade målvakt Gustafsson några som helst problem. I kontringarna kom Sverige upp snabbt med mycket folk, breddade spelet bra och kom med en del hyfsat farliga avslut. Målet var en delikatess där Fredrik Berglund spelade elegant till Martin Ericsson som slog bollen i djupet på Mattias Jonson. Han kom lite konstigt till bollen, så istället för att själv gå på avslut, vilket hade varit det naturliga, släppte han bakåt till Anders Svensson som snyggt skruvade in bollen i Mabrok Zaids vänstra kryss.

I andra halvlek hamnade Sverige alldeles för långt ner i eget straffområde med mittfältet och Saudiarabien kunde enkelt spela runt bollen. Det fanns ingen som helst tanke bakom det svenska försvarsspelet och avsaknaden av en dirigent som Mellberg var stor. Mittfältet satte dålig press på bollhållaren och gick inte in med kroppen i närkamperna. Sverige hängde helt enkelt inte med, vilket kanske är naturligt med tanke på att svenskarna befinner sig mitt i vinteruppehållet.

Av spelarna var det få som stärkte sina vm-aktier. Av få ljusglimtar kan nämnas lagkapten-du-jour Alexandersson och backdebutanterna Svensson och von Schleebrügge. Här följer en betygsättning av svenskarna:

Eddie Gustafsson - WM WM
Gav ett lite osäkert intryck, men klarade fint ett svårt närskott i andra halvlek.

---

Christoffer Andersson - WM WM WM
Följsam i defensiven, vågade sig framåt i offensiven. I sådana här matcher, mot svagt motstånd, trivs Andersson.

Kalle Svensson - WM WM WM
Bra debut av götlaborgaren. Gjorde det mästa rätt och spelade lugnt. Helt ok uppspel. Upphävde offsiden klumpigt vid 1-1-målet.

Teddy Lucic - WM
Teddy var sämst i det svenska laget. Istället för att använda sin rutin för att höja moralen i den andra halvleken var det han som uppträdde allra mest oengagerat och taffligt. Teddy hade, om han hade varit mer taggad själv, kunnat avstyra de flesta av saudiernas farligheter, bland annat målet. Han spelade som en som är given i den svenska startelvan i vm och som därför inte har något som helst att bevisa, vilket givetvis också är sant...

Max von Schlebrügge - WM WM WM
Visade fin anfallsvilja på sin vänsterkant. Han var faktiskt den svensk som hade flest farliga avslut i hela matchen. Även han lite släpphänt vid målet.

---

Martin Ericsson - WM
Fick, trots allt, chansen på högerkanten. Tog den inte.

Niclas Alexandersson - WM WM WM WM
Mycket nära en trea, men klart bäst i det svenska landslaget. Visade stor pondus och moget spel som lagkapten i Linderothrollen. Visade att han är en högst tänkbar ersättare till Linderoth själv och att Daniel Andersson därför kan stanna hemma från vm.

Anders Svensson - WM WM WM
Det fina målet höjer det här till en trea. Anders har en tendens att falla ur spelet och spelar oftast bara bra när laget spelar bra. Idag var inget undantag.

Tobias Hysén - WM WM
Tobias har svårt att få till det i landslaget. Hade några fina kombinationer med von Schleebrügge i första halvlek, men var osynlig i andra. Kan mycket bättre.

---

Fredrik Berglund - WM
Hade en svår situation med få bra bollar att jobba i djupet på, som han helst vill. Dessutom visste han nog att det inte hade spelat någon som helst roll om han hade gjort 10 självmål eller hundra riktiga mål - han kommer ändå inte till vm.

Mattias Jonson - WM
Det enda han låg bakom var målet och det var genom en dålig mottagning och ett felbeslut som ändå blev mål, tack vare Anders Svenssons berömda högerdoja. Spelade högerytter sista kvarten, vilket sände signaler om att Lars-Roland ser honom som tänkbar i den rollen - om någon nu trodde något annat...

---

Jeff Aubynn, Dusan och Yksel kom in mot slutet, men ingen förmådde bidra med något som bröt Sveriges dåliga trend.

Falska rykten

Ryktena som florerat om hur Ericsson och Alexandersson ska spela var falska - precis i WM:s tycke spelar nu alltså Alexandersson i Linderothrollen medan Ericsson testas på en offensivare roll till höger.


Hur spelar Barca utan Eto'o?

På Barcelonas hemsida kommenterar Ronaldinho hur Barca kommer att spela nu när Eto'o är borta i ungefär en månad:
 
'I hope we can carry on just as well with Maxi and Larsson'.
 
Positivt att världens bäste tror på Henke. Reportern tar dock upp ett annat alternativ, nämligen att byta spelsystem, och låta Ronaldinho spela ensam på topp, understödd av fler offensiva mittfältare. Detta skulle kunna förstöra Henkes guldsits, men WM ser det som föga troligt att Barcelona byter hela sitt spelsystem på grund av att en enda spelare är borta. Barcelonas 4-3-3-uppställning har varit otroligt framgångsrik, och att en spelare är borta är knappast anledning nog att skrota systemet som de övriga tio på planen är inspelade i. Till nästa match är dessutom Deco avstängd, vilket gör det ytterligare svårare att byta till ett system med fler mittfältare.

Nä, dessa spekulationer kommer att stanna som just spekulationer, och Henke kommer att få sin chans. Nu är det upp till honom att visa vad han kan, så kommer Sverige att bemötas med ännu större respekt till sommaren. Även om Henke redan åtnjuter stor respekt hos våra motståndare, och kanske särskilt hos England, så kommer ännu större bevakning på Henke innebära större ytor för Zlatan och våra offensiva mittfältare.

Ericsson i Linderothrollen?

Nu ryktas det om att Alexandersson inte alls kommer att spela i Linderothrollen, utan på sin sedvanliga plats till höger på mittfältet. Balansrollen kommer istället att innehas av den offensive (!) anfallaren Martin Ericsson. Vad är vitsen med det? Alexandersson har spelat yttermittfältare sen farfar bar shorts och kan den rollen utan och innan. Däremot borde det vara nyttigt för honom att få känna på den defensiva mittfältsrollen lite mer än de 20 minuterna han fick i Zagreb, eftersom han borde ses som ett alternativ till den "riktige" Linderoth om något skulle hända honom.

Inte heller blir det en intressant värdemätare för Martin Ericsson, som närmast konkurrerar med Tobias Hysén om en utfyllnadsroll i vm-truppen. Han är ju snarare en playmaker, men i förbundkaptenens offensiva taktik är det mittbackarna och Anders Svensson som ska leverera bollar uppåt, inte balansspelaren (även om WM tycker att det borde lika gärna kunna vara Linderoth - jämför med Andrea Pirlos roll i Milan och Italien). Ericsson kommer därför att få svårt att visa upp sig från sin bästa sida, vilket är synd för hans (och vår) skull.

Den enda vettiga anledningen för att sätta Alex på högerkanten borde vara för att skapa en så realistisk miljö som möjligt för de nya spelarna - att startelvan är så lik en tänkbar vm-uppställning som möjligt. Men ärligt talat, hur realistiskt blir det med två och en halv ordinarie spelare på plan?  

...fast nu är de där.

Nu är de där och matchen kommer att spelas. Som WM ser det finns det fyra intressanta spelare att hålla koll på:

 - Kalle Svensson. Han är den ende (av WM) tilltänkte "fjärde mittbacken" i Mellanösterntruppen. Med två bra landskamper och en bra allsvensk vår har han stora möjligheter att ta plats i truppen i sommar.

 - Christoffer Andersson. Han måste visa att han är ett bra ytterbacksalternativ för att kunna motivera att han tar en plats i truppen, där sannolikt även Micke Nilsson och Niclas Alexandersson kan användas som alternativ till herrar Edman och Bröstlund.

 - Niclas Alexandersson. I Linderoths, Arnengs, Daniel Anderssons och Marcus Lantz frånvaro är han kanske det enda riktiga alternativet till att spela i mittfältets balansroll. Det ska bli oerhört intressant att se hur han klarar det och om han kan tänkas kunna ersätta Linderoth om denna skulle bli skadad (osannolikt) eller avstängd (högst sannolikt) i Tyskland. På Maksimir i Zagreb funkade det helt ok, och om det nu blir så tror vi inte att varken Arneng eller Andersson får plats i truppen. 

 - Tobias Hysén. Han har ju en guldsits i vår där han och den högst sannolike vm-deltagaren Jonson löper på var sin kant i Djurgården. De kommer att vara mycket lätta att jämföra och om Hysén överglänser Jonson kommer förbundskaptenen att ha mycket svårt att hålla Hysén utanför truppen. Då måste dock Tobias visa att han funkar bra i landslagssammanhang, vilket han ännu inte har riktigt lyckats med. Två bra landskamper nu, så skulle det problemet vara ur världen. Dessutom utgör Hysén ett bra alternativ till den skadebenägne Ljungberg, då dessa har hyfsat lika spelstil.

De borde aldrig ha åkt...

Saudiarabiens match mot Sverige får inte ses av kvinnor. Det är inte bra. Saudiarabiens kvinnor måste, enligt lag, bära slöja. Det är värre. I Saudiarabien avrättas man om man stjäl (män avrättas med svärd, men kvinnor avrättas men pistol för att slippa blotta sin nacke). Det är åt helvete. I Saudiarabien torteras fångar. Det är så fel så att man inte finner ord.

Övergrepp 2-4 mot de mänskiga rättigheterna ovan visste man med säkerhet innan man bestämde sig för att möta Saudarabien. Övergrepp 1 kom delvis som en överraskning. Fotboll och politik hör inte ihop. Tänk på kriget mellan El Salvador och Honduras i slutet av sextiotalet. Tänk på läktarbråket på Maksimirstadion när Röda Stjärnansupporters drabbade samman med Zagrebfans i början av nittiotalet, som utmynnade i ett långt och blodigt krig som drabbade hela Balkan. 

Som vi skrev ovan visste man att förhållandena i Saudiarabien är vidriga ur människorättssynpunkt. Därför borde Sverige inte ha åkt dit. Nu när en, i sammanhanget, petitessartad oegentlighet uppdagas sätts en enorm press på landslaget att ställa in matchen, vilket de givetvis inte kan göra. Fotboll och politik ska inte blandas ihop. Ska Isreal aldrig kunna möta ett arabiskt lag i vm? Vad händer om USA möter Iran i sommar?

Givetvis ska Saudiarabiens 1800-talslagar och omänskliga diskriminationer fördömas. Men det borde åligga UD och den allmänna opinionen. Inte 22 killar som bara kan spela fotboll och som inte har gått ut gymnasiet. 

Landslaget - årets lag!

Det svenska fotbollslandslaget tilldelades just priset som årets lag på idrottsgalan! Tack så mycket, säger kapten Mellberg! Väntat, säger WM.

Konkurrensen var inte speciellt hård. Friidrottslandslaget är väl ok att nominera. Friidrott kan väl ändå räknas lite som idrotternas idrott. Men bandy? Hallå?? Vem bryr sig utanför Ryssland och Norrland? Och Curling?? En icke-sport som förvisso kan vara rätt spännande, men där det mest intressanta inför Turin-OS blir att se om Peja Lindström fortsätter att klippa sitt hår allt kortare. Om han fortfarande är med. Jag vet inte.

Nä, det enda som kunde hindra fotbollslandslaget från att ta hem pris som årets idrottslag är att fotboll är så mycket större än annan idrott att det knappt kan räknas som idrott. Det finns idrott. Och så finns det fotboll.

Svenska landslaget representeras på plats av Mellberg, Allbäck och Linderoth, enligt
bordsplaceringen. Zlatan kom inte. Inte heller Henke. Eller Ljungberg. Skandal kan vi nog läsa i tidningarna imorgon, som efter fotbollsgalan. De hade ju i princip lovat. Löjligt, säger WM. Löjligt av gnällspikarna på diverse fotbolls- och idrottsförbund alltså. Det är klart att man inte kan tvinga någon till en gala som de inte är intresserade av. Våra fotbollsstjärnor sätts i en rätt knivig sitts där media utmålar dem som oansvarsfulla som inte dyker upp på TV-sända jippon, samtidigt som tränare och fans i klubblag runt om i Europa förväntar sig resultat på planen.

Det är deras ansvar, säger gnällspikarna. Nej, säger WM, det är det inte alls. Deras jobb är inte att stå på en scen och ta emot priser och hålla fåniga tacktal à la Patrik Andersson. Deras jobb är att spela fotboll. Och vadå ansvar egentligen? Vem är det våra stjärnor har ett ansvar gentemot? Aftonbladet, TV4 eller sina arbetsgivare? Inte så svår fråga egentligen...

Och det bästa tacktalet från en svensk fotbollsstjärna hittills är ändå Zlatans. Det hölls av Micke Persbrandt, och var riktigt coolt!

Grattis, landslaget, årets lag!


Fler svenskar i farten

Henke cementerar alltså, och även de övriga två av pressen så kallade Super Swedes har vait i farten idag och igår:

Supersvensk Ljungberg gjorde inget mål när Arsenal slog Middlesbrough med hela 7-0, men enligt
brittiska tidningar var han mycket delaktig i spelet. Supersvensk Zlatan fick sitta på bänken till förmån för formstarke Del Piero, men kom in i slutet av andra halvlek när Juventus idag, som vanligt, vann.

I Frankrike fortsätter Simon Pouplin att vakta Rennes mål - Isakssons skada drar ut längre på tiden än de första rapporterna sa att den skulle. Både Erik Edman och Kim Källström (eller Kallström som fransmännen envisas med att kalla Hisingesonen - ö är tydligen okej, men inte ä...) spelade 90 minuter mot Marseille idag, och enligt Rennes hemsida var Kim Källström lagets meneur de jeu, eller, översatt till svengelska, playmakern. Fast det hjälpte inte, då Marseille gjorde det enda målet.


Henke cementerar sin plats

Henrik Larsson fick komma in de sista tio minuterna i Barcelonas 2-1-seger mot Athletic Club de Bilbao. Avslutningen sönderrycktes av bråk och stök, så Henke fick inte visa upp så mycket spel, men när han väl hade bollen blandade han lite slarviga insatser med fina prestationer. Viktigast av allt var väl dock att det blev än mer tydligt att Coach Frank ser Larsson som det främsta alternativet när Eto'o drar till Egypten imorgon. När Henke kom in flyttades Eto'o ut på kanten, så att Larsson fick spela in sig på kamerunarens centrala position. Det ska bli spännande att se Henke nu när han verkligen får chansen att visa upp sig.

Eredivisie igång igen - Rosenberg gör mål

I dagarna har Eredivisie startat igen, vilket innebär fler svenskar att hålla koll på. Petter Hansson spelade redan i fredags för sitt Heerenveen, som förlorade med 2-0 mot Groningen, och i dagens matcher tog bland annat Alexander Östlunds Feyenoord tre poäng, dock utan svensken på plan.

WM har tidgare skrivit om kampen om den fjärde mittbacksplatsen, bland annat
här. En kandidat, Twentes Daniel Majstorovic, spelade idag 90 minuter i kryssmatchen mot bottenlaget Willem II. Även Kennedy Bakirciouglu spelade hela matchen för Twente.

Mest glädjande hittills för dagen är att Rosenberg fortsätter producera. Markus gjorde Ajax enda mål (hans sjätte för säsongen, och det femte på mindre än två månader) och såg med det till att ordna ett poäng för sitt lag tidigare idag. Rosenberg stärker sina aktier samtidigt som Marcus Allbäck inte ens får tillåtelse att åka med på landslagsläger för tränare Backe, i ett läge där han inte längre kan känna sig given i landslagstruppen.

Ikväll spelar Rennes match i Ligue 1, och efter Barcelonas match ikväll har även alla Super Swedes varit i farten. I detta nu ligger Barcelona under mot Athletic Bilbao efter 24 spelade minuter. Om resultatet står sig kan det innebära ett inhopp i ett avgörande skede för Henke Larsson.Rapport om fransmännen och supersvenskarna kommer senare!

Det är i mellanöstern det händer

Svennis blir blåst av journalister utklädda till oljeshejker på ett sjustjärnigt (!) hotell i Dubai och det svenska landslaget åker på träningsläger i samma område för att möta Saudiarabien och Jordanien den 18e och 24e januari. Det är mot mellanöstern vi vänder våra blickar nu när fotbollseuropa äntligen börjar röra lite otåligt på sig efter diverse uppehåll.

Truppen består enbart av spelare från de nordiska länderna. Mikael Dorsin, Marcus Allbäck och Tobias Linderoth får inte åka med för Rosenborg och FC Köpenhamn, och Johan Arneng har ju tyvärr tvingats lämna återbud av mycket tragiska skäl.

Truppen som nu åker är:

Målvakter
John Alvbåge, Viborg
Eddie Gustafsson, Lyn

Försvarare
Christoffer Andersson Lilleström
Matias Concha Djurgården
Andreas Granqvist Helsingborg
Teddy Lucic Häcken
Olof Persson Malmö FF
Max von Schlebrügge Hammarby
Karl Svensson IFK Göteborg

Mittfältare/anfallare
Niclas Alexandersson IFK Göteborg
Jeffrey Aubynn Hammarby
Fredrik Berglund Esbjerg
Dusan Djuric Halmstad
Martin Ericsson Ålborg
Tobias Hysén Djurgården
Stefan Ishizaki Elfsborg
Mattias Jonson Djurgården
Yksel Osmanovski Malmö FF
Stefan Selakovic IFK Göteborg
Anders Svensson Elfsborg

Tyvärr möter vi inga lag som påminner om blivande vm-motståndare, så intressantast att följa blir kanske kampen om en mittbacksplats i vm-truppens eventuella frånvaro av Mikael Svensson.

Manne visar storform

Som WM tidigare har rapporterat är det besvärande många i en svensk vm-trupp som har en bra bit kvar till den formtopp som är fullständigt nödvändig för att Sverige ska kunna överträffa de enormt höga förväntningar som finns på laget från olika håll i vårt avlånga land.

Det är därför man blir så glad när man läser att Clownen Manne är i sitt livs form. Manne har nyligen satt upp en föreställning för döva. På sin
hemsida beskriver den folkkäre clownen showen som att "allt som sägs skall motsvaras av en visuell ekvivalent; en återknytning till commedia dell'artes betoning av gestens betydelse."

Recensenterna är givetvis lyriska. Cirkulära notisers Björn Vinberg skriver att "här va're tajming, stort hjärta och genuint artisteri".  

Vad som är bra för Henke är bra för Sverige.

När möjligheterna uppenbarar sig för Henrik Larsson tar han dem. Han har fått komma in mot uppgivna försvar i slutskedet av redan avgjorda matcher och han har fått spela mot division 3-lag i diverse obskyra cuper, men det han har gjort, det har han gjort med den äran.

När Barça igår tog sig an Zamora i nån jäkla cupmatch visade Henrik vägen med två mål, två stolpskott och mängder av framspelningar. Enligt FC Barcelonas hemsida verkar det som att det därför är just Henrik som kommer att avlösa Samuel Eto'o när kamerunaren nu drar till Afrikanska Mästerskapen.

Det kan bli tio viktiga matcher mot bästa motstånd och det är precis det Henke behöver för att finslipa formen och förbättra självförtroende och målkänsla inför sommaren. Om det blir så, om Henke är Rijkaards andraval i centerrollen, vilket
FCB:s hemsida antyder (vem skulle det annars vara? alla alternativ, dvs Guily, Messi, Ezquerro, Maxi Lopez, Iniesta, känns mer som kantlöpare än strikers i Barças 4-4-3), känns allting vansinnigt bra inför vm. Vi får en utvilad och harmonisk, men samtidigt hyfsat matchtränad Henke. Och det är bra.

Vad som är bra för Henke är bra för Sverige. Och vad som är bra för Sverige är bra för mig.

Läget just nu

Läget i startelvan just nu

Andreas Isaksson - Förhoppningsvis snart tillbaka efter skada

Alexander Östlund - Speluppehåll

Teddy Lucic - Speluppehåll

Olof Mellberg - Tillbaka efter skada!  Spelade från start då Villa bortaslog West Bromwich tidigare i veckan.

Erik Edman - Har spelat två matcher den senaste veckan, och vunnit båda. Fått godkända betyg.

Christian Wilhelmsson - Speluppehåll. Kan vara på väg till Fiorentina.

Tobias Linderoth - Speluppehåll. Åker inte med på landslagslägret.

Anders Svensson - Speluppehåll.

Fredrik Ljungberg - Har inte spelat de senaste två matcherna (FA-cupen och ligan) sedan han träffade ribban på Villa Park, men spelar regelbundet. Alltid småskadad, så vilas ofta.

Henrik Larsson - Aktuell för startelvan i sju matcher när Eto'o åker till Afrikanska mästerskapen (beroende på hur långt Kamerun går i turneringen), om Rijkaard ger sitt förtroende. Var prioriterad inhoppare i ett viktigt skede i matchen igår, vilket måste tolkas som ett positivt tecken.

Zlatan Ibrahimovic - Måltorka, men mycket delaktig i Juventus framgångar.


Övrigt av intresse

Mikael Nilsson - Spelade från start igår mot Larisa. Panathinaikos vann med 3-0.

Petter Hansson - Uppges vara på väg till Premier League, och Heerenveen jagar ersättare. Oklart dock vilken klubb han är på väg till.

Kim Källström - Har spelat två matcher i veckan, och fått mycket bra betyg.

Markus Rosenberg - den ende av våra forwards som gjort mål den senaste tiden...


För tillfället väldigt lugnt för många av våra blågula spelare, men om en vecka drar Eredivisie igång igen och därefter åker de nordiska spelarna på landslagsläger, och förhoppningsvis blir det mer fart!

Det ska bli MYCKET intressant att se vilka spelare Lars-Roland testar i vilka roller mot Sudiarabien och Jordanien.



WM frångår ämnet - och avslöjar Helsingborgs hemligaste planer! Vem kommer och vem försvinner inför 2006? Vi har hela listan!!!!

Håll i er nu, flickor och pojkar, det är scoopdags! Den här bloggen ska handla om vm, svenska landslaget och allt däromkring. Men ibland får man reda på saker som har ett enormt nyhetsvärde, men som inte ens med bästa vilja kan kategoriseras under någon av dessa punkter.

Våra mycket säkra källor har genom grävande och självuppoffrande journalistik (sett anteckningar) i maktens korridorer (SAS flight mellan Paris och Kastrup igår) fått uppgifter från en person med insikt i Helsingborgs IF:s topporganisation (tränaren Peter Swärdh) om hur HIF kommer att agera under transferfönstret.

Vissa saker är skåpmat för den inbitne, men en del namn kommer ut ur det blå även för uppdaterade och initierade nördar som vi. Så här stod det i Swärdhs dokument:

"Håll koll på TM i Sydafrika!

Vilka alternativ finns vid försäljning av PG?

1 Igor, Burghausen, 28 år
2 Milan Burgic, 22 år
3 Yovov, Levski, 28 år
4 M Villegas, CAI
5 Magnus Arvidsson, H Rostock, 32 år"

Vad ska då detta betyda? Vilka är snubbarna? Ta't lugnt, flickor och pojkar! WM har svaren och WM tänker delge er dem!

"TM i Sydafrika" är givetvis HIF:s sydafrikan Thendo Mngomeni. Han är tydligen i hemma i Sydafika och honom ska det tydligen hållas koll på.

"PG" är givetvis Peter Graulund, som länge har kringgärdats av envisa rykten om att vara på väg bort från HIF. Inget nytt under solen där heller.

Sen kommer Listan!

1 Igor, Burghausen, 28 år, är Igor Zikovic, en kroat som har spelat kroatisk cupfinal med Pula säsongen 2003/2004 som största merit. Han är nu nummer 10 i 2. Bundesliga-laget SV Wacker Burghausen. Han har gjort 2 mål på 10 starter.

2 Milan Burgic, 22 år, är en ung, lovande anfallare från Nova Gurica i Slovenien som det snackats om ett tag.
Här, bland annat. Burgic spelar i det slovenska U21-landslaget.

3 Yovov, Levski, 28 år, är den bulgariske anfallaren Hristo Jovov (med en mer korrekt kyrillisk-svensk transskiption), som för tillfället representerar Levski Sofia. Där har han spelat 11 matcher, varav 5 från start, och gjort 4 mål. Hristo har tidigare spelat för 1860 München.

4 M Villegas, CAI, vållade en del bekymmer för oss. När vi hittade den här artikeln, fann vi dock ljuset. Mauro Villegas heter killen och C.A.I. är en argentinsk fotbollsakademi som Swärdh har besökt.

5 Magnus Arvidsson, H Rostock, 32 år, är Magnus Arvidsson och han har nu hunnit bli 32 år, tydligen.

Där har ni, gott folk! WM:s hittills största (men tro mig, inte sista) scoop.

Längst ner på Peter Swärdhs lista stod det:

"Inköp av HL."

Fast det var väl ingen nyhet för någon, även om det är en konstig formulering med tanke på att Henke går som fri transfer.

En annan konstig sak är väl också att Peter Swärdh är väldigt involverad i framtida värvningar för att snart få sparken? WM:s gissning är därför att Swärdh sitter kvar en bit in på 2006 års säsong som tränare för HIF.

Så, nu när vi har fått det här ur oss, kan vi ägna oss åt livets väsentligheter, dvs vm, igen.

Källström får en bra start på 2006

Stade Rennais bortaslog Nantes med två mål mot noll igår. På Rennes hemsida röstar fansen fram matchens bästa spelare, och Kim Källström hamnar på andra plats, bara slagen av Andreas Isakssons ersättare Simon Pouplin som gjorde sin bästa match hittills (konkurrens för Isak alltså...). I sådana omröstningar får alltid försvarsspelare för få röster, men Erik Edman kan glädja sig över flest röster bland backarna. En smakstart för våra friska Rennes-spelare, alltså!


Blatters hämnd

Undertecknad är i Schweiz, och har dragit på sig en ordentlig förkylning. Personligen misstänker jag att någon av Joseph Blatters hejdukar har smugit ner någonting onyttigt i mitt frukostkaffe, som hämnd för WM:s anklagelser här. WM nystar ju upp en tråd som annan media verkar ha missat.

Men men, Joseph, så lätt dödas inte tryckfriheten!

Rijkaard tar ut B-lag.

Henke får stanna hemma ikväll, och är inte uttagen till truppen som spelar cupmatch mot Zamora. Inte heller Ronaldinho, Eto'o, Edmílson, Deco, Motta eller Messi är med, utan Rijkaard väljer att mönstra ett riktigt B-lag.

Henke talar ut

På sin hemsida talar Henrik Larsson ut om framtiden. Se den här sidan. Tidningarna kan sluta spekulera och helt enkelt inse att vi förmodligen inte kommer att få veta någonting förrän till sommaren.

Riktigt synd att Henke blev skadad, för precis som han säger så började det gå bra för honom innan knäskadan, och hade han sluppit den hade han nog kunnat vara en i Barcelonas startuppställning idag. När Henke kom till Barcelona hade inte Barca tre så självklara förstaval på forwardsplatserna som man har idag. Ronaldinho var givetvis given, men sedan var Henke med och slogs på lika villkor med Eto'o och Giuly. Som situationen är idag måste man förstå Larsson. Eto'o har med sitt målsnitt gjort sig självklar och Messi har klivit fram som morgondagens Maradona. En 34-åring som Larsson  blir knappast bättre och piggare av att sitta på bänken, utan måste få speltid för att kunna hålla nivån uppe.

Vi kommer dock att njuta i sommar, när vi får se Rijkaard slita sitt krulliga hår i frustration över hur han kunde släppa spelaren som (förhoppningsvis) uträttar underverk för Sverige i Tyskland.

Offside VM-boken Gult + Blått = Guld!