De oersättliga

WM har tidigare lovat att ranka svenska landslagets oersättligaste spelare. Nu är det gjort och nedan är listan. Listan ska inte ses som en rangordning över Sveriges bästa spelare (en sådan skulle se annorlunda ut), utan speglar snarare hur stor skillnaden är mellan startelvans spelare och bänkens ersättare på varje position. Sverige har inte haft ett bättre utgångsläge inför ett stort mästerskap på länge – dock är vi väldigt skadekänsliga och hur det går för oss i VM kan mycket väl bero på huruvida våra elva starters får hålla sig friska tills juni. Listan nedan utgår från startelvan Isaksson, Östlund – Mellberg – Lucic – Edman, Linderoth, Wilhelmsson – Svensson – Ljungberg, Larsson – Ibrahimovic.

1.      Andreas Isaksson – som tidigare sagts så är Isaksson vårt enda alternativ. All respekt åt Eddie och John, men någon skräck i Santa Cruz, Rooney och Owen sprider de knappast. En skada på Isaksson skulle möjligtvis kunna täckas av att Lagerbäck slår kamratgården en signal och kallar in rutinerade Bengt Andersson, allsvenskans bäste målvakt i år.

2.      Tobias Linderoth – en nyckelspelare. Glänser sällan, men gör ett oerhört jobb i det dolda. Lagkapten i FC Köpenhamn och har tillsammans med Alexander Östlund den tjurigaste vinnarskallen (eller största hjärtat) sedan Håkan Mild, Johan Mjällby och Stefan Schwarz – som alla har spelat på just den här positionen. Hans storhet understryks av det faktum att många av landslagskompisarna – inte bara FCK-kamrat Allbäck – tyckte att just Linderoth lika gärna som Zlatan kunde ha fått Svenska Fotbollförbundets guldboll. Och vilka har vi som backup? Daniel Andersson, som aldrig lyckats i blågult, Niclas Alexandersson, som visserligen övertygande testats i rollen, eller Kim Källström, som en del sportkrönikörer velat testa bakom Anders Svensson, men som vi egentligen inte vet om han kan spela där. Nä, det känns som att en skada på Tobias Linderoth skulle få förödande konsekvenser. Det är inte för intet man alltmer sällan hör någon nämna ordet ’balansroll’. Istället är det ’Linderothrollen’ man talar om idag! Respekt!

3.      Zlatan Ibrahimovic – visst finns det forwardsalternativ i truppen, men Zlatan drar idag på sig så mycket bevakning att hans forwardskollegor får dubbelt så mycket yta att löpa på. Han är en spelare som motståndarförsvar anpassar sig efter, och det hör inte till vanligheterna i svensk fotboll. Hamnar först på tredje plats eftertsom alternativen till Zlatan är mycket bättre än alternativen till Isaksson och Linderoth.

4.      Olof Mellberg – med Mikael Svensson på skadelistan – igen – så har vi plötsligt bara en given mittbacksreserv. Mittbackar har hög omsättning i ett VM-slutspel, och om det är någon plats man ska ha bra bänk till så är det just mittbackspositionen (minns VM 2002, då bänkspelarna Jacobsson och Lucic kom in och gjorde stordåd). Mellberg är, i egenskap av ledare och lagkapten, den vi helst vill slippa klara oss utan i backlinjen i sommar.

5.      Fredrik Ljungberg – storspelare, som det har lossnat för även i landslaget på senare år. Är nu både respekterad av motståndarna och pålitlig målskytt i blågult. Är med sin rutin väldigt viktig i svåra matcher. Håller i bollen, ordnar otaliga frisparkar och är ett ständigt orosmoment för motståndarna. Alternativet? Tobias Hysén kommer att bli bra, men är inte redo för de riktigt stora matcherna ännu. Kimpa skulle kanske kunna ta den här rollen, men något rent vänsterspringaralternativ har vi faktiskt inte. Ljungberg har dessutom lyckats finna samspelet med Erik Edman på ett strålande sätt.

6.      Henrik Larsson – som skulle vara högre upp på en lista över Sveriges bästa spelare. Återigen finns det forwardsalternativ, men Zlatan och Henke är i en klass för sig.

7.      Erik Edman – Bemästrar de farliga inläggen bäst av alla i landslaget och är ett farligt anfallsvapen. På bänken finns troligtvis Christoffer Andersson. Framtiden för svenska vänsterbackar ser relativt ljus ut, med namn som Mikael Dorsin, Fredrik Stenman och Oscar Wendt i en möjlig blågul tröja, men just nu är det inte lika gott om vänsterbackskompetens. Dock anses inte Edman vara mer oersättlig än…

7.      …Teddy Lucic – som får dela sjundeplatsen. En utav de som mått bra utav en återkomst till allsvenskan. Ger, precis som övriga i backlinjen, allt i matcherna. Hamnar ofta i skuggan av Mellberg men spelar ofta precis lika bra. Petter Hansson står beredd – men han kan bara ersätta en utav våra mittbackar.

9.      Alexander Östlund – Har den otacksamma högerbackspositionen. Men minns Holland och hur många chanser vänsterspringaren Arjen Robben egentligen fick i den matchen. Kommer ni inte ihåg det? Det beror på att Östlund fick bort honom ur matchen totalt. Dock kan både Mikael Nilsson och Niclas Alexandersson hoppa in på högerbacken, vilket gör honom minst oersättlig i backlinjen.

10.    Christian Wilhelmsson – Niclas Alexandersson, Mattias Jonson, Mikael Nilsson

11.    Anders Svensson – eller Kim Källström. Dagsform avgör.

Att tre av våra ordinarie backar befinner sig relativt långt ner på listan betyder inte att vi, som på gamla dar, har en bred backbänk. Listan är baserad på spekulationer om en hypotetisk skada. Skulle mer än en utav försvararna bli skadade, eller avstängda, så är vi riktigt illa ute.

Håller ni inte med? Skriv en kommentar eller maila [email protected].


Kommentarer
Postat av: Kalasbiffen

E du klok? Menar du att Isak o Linderoth skulle vara mer värd i landslaget än självaste Zlatan?? Han är vår ända stjärna, den ända som på egen hand kan vinna matcher åt oss. Isak kan jag hålla med om är viktig, men linderoth? Det finns faktiskt en anledning till att Tobbe spelar i danska ligan och inte i en topp liga, o d e för att han inte är så bra som svensk media vill få han till. Men det finns få spelare i världen som betyder så mycket för sitt landslag som Zlatan betyder för sveriges landslag, d skulle vara Shevchenko för ukraina möjligtvis.

Postat av: Jag fixar biffen

Håller inte med Kalasbiffen om att Zlatan är vår "ända stjärna". Möjligtvis har han en stor näsa, men faktiskt en ganska normal ända. Är det någon ända som är stor nog att vinna matcher åt oss så måste det vara Kim Källströms.

2005-12-21 @ 21:45:25
Postat av: Så är det bara

Bra blogg!

Håller med om Linderoths höga placering. Landslagets styrka (läs: att inte förlora) har åtminstone i modern tid (sen Schwarz dagar) varit avhängig det centrala mittfältet, och då särskilt det defensiva arbetet. Zlatan kan förvisso trolla, men nån måste jämna marken. Våra motståndare är nämligen oftast elaka nog att också vilja göra mål.
Fast det är klart: ingen kan just nu ersätta Linderoth, men utan Zlatan skulle det troligen bli oändligt mycket tråkigare.

2006-01-21 @ 16:49:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback