Nostalgi

För oss som är galna i fotbolls-vm var det lite nostalgiskt att se '94-orna på tv ikväll, visst var det?

Takterna satt i hos nästan varenda en, det såg man tydligt när det gällde till exempel positionsspel i backlinjen och försvar med hela laget. Och inte blev det sämre av att de två gula korten som delades ut gick till just Stefan Schwarz och Håkan Mild, som som vanligt inte vek ner sig en tum! Djordjic och Molin lär ha varsitt blåmärke imorgon...

Vi hoppas på en liknande nostalgimatch inför vm 2018!

Ingen vinner vm!

Efter att ännu en dag av träningsmatcher inför vm har passerat kan man nu konstatera att inget vm-lag har imponerat. Faktum är att Sveriges 0-0 mot Finland står sig utmärkt i konkurrensen av pinsamma förluster, tursamma lika-resultat och knappa segrar mot hittepålag.

Om man så ska lägga lite vikt vid resultaten i dessa träningsmatcher verkar det som om inget lag är i tillräckligt bra slag för att vinna vm. Hur blir det då?


4-1-4-1

...jo, så verkar de ställa upp, de gapiga engelsmännen. Det var inte så förvånande; WM och många andra knickedicker med oss insåg det direkt i samband med Svennis presentation av hans vm-trupp.

Vad innebär det för Sveriges vidkommande? Jo, att England kommer med ett offensivt balanserat mittfält med Beckham, Lampard, Gerrard och Cole att äga mycket boll, emedan Sverige kommer att få satsa på snabba omställningar medelst många långa uppspel på Ljungberg, Henke och Larsson. Alexandersson kommer att spela till höger på mittfältet som en extra balansspelare. 

Låga positioner och snabba omställningar

Det har ofta på många håll – även bland WM:s läsare – framförts kritik mot Sveriges uppspel. Ett stressat Sverige verkar ofta ha en tendens att negligera mittfältet och istället bygga anfallsspelet på långa bollar i princip från mittbackar direkt till anfallare. Förr, när Sverige var som bäst mot bra motstånd och inte själva kunde föra spelet, var detta ganska naturligt. Nu däremot, när vi besitter de kvaliteter som krävs för att slå tio passningar i rad, så känns det mera onödigt. Därför var detta en av de saker som WM specialstuderade i torsdags mot Finland. Vi fann två anledningar.

1. Finlands styrspel.
Finländarna såg på ett effektivt sätt till att skära av våra yttermittfältare totalt från uppspelen och istället styra alla bollar mot mitten. Detta var särskilt tydligt i första halvlek då varken Nilsson eller Wilhelmsson fick vara särskilt delaktiga i spelet. De anfall som byggdes från kanterna i den halvleken kom istället från Alexandersson eller Edman, som då även behövde spela förbi den ”styrande” finländaren. Detta får vi vänja oss vid, och särskilt då Ljungberg spelar vänsterytter kommer våra motståndare vara mycket villiga att skära av den kanten. Lagerbäck måste på något smart sätt lösa detta.

2. Sveriges låga mittfält.
Sverige har som taktik att försvara med hela laget, och när den här taktiken fungerar är den väldigt effektiv, och det finns få lag i världen som det kan vara så svårt att göra mål på som ett väl spelande svenskt landslag. Men när hela mittfältet hjälper till bakåt ställs samtidigt höga krav på de snabba omställningarna efter att Linderoth eller försvararna erövrat bollen lågt i banan. Mot Finland gav Kim Källström mycket positiva besked, och gjorde nästan allt rätt. Vi säger dock nästan, eftersom WM såg ett ständigt återkommande problem. Kim hade en tendens att hamna väldigt lågt i banan, och när bollen låg vid Mellbergs eller Hanssons fötter samtidigt som Finland skar av våra yttermittfältare och både Linderoth och Källström låg inom ”kvadratenavstånd” hade inte våra mittbackar några alternativ förutom att slå den långa bollen rakt upp i banan till våra anfallare. Och anledningen till att bollarna gick just centralt och inte ut på kanterna var att våra anfallare låg just där samtidigt som yttrarna inte hade hunnit upp.

Framför dumburken är det lätt att skylla på mittbackarna i det här läget, men lyfts blicken några sekunder så ser man att problemet snarare ligger i övriga spelares – särskilt offensiv mittfältares – positioner. Det här är ett problem som automatiskt skapas av vårt effektiva försvarsspel och för att lösa det ställs höga krav på snabba omställningar. Särskilt mot lag som spelar med ett rakt mittfält är det vitalt att snabbt som ögat hitta ytan mellan motståndarens backlinje och motståndarens mittfält. Även här förespråkar WM ”spelare efter uppgift”, precis som i fallet med vår tredje anfallare. Diskussionen behöver inte nödvändigtvis handla om huruvida Anders eller Kim ständigt ska spela, utan bör kanske istället handla om vem av dem som passar bäst mot motståndets mittfält. Kim har en oerhörd precision i de långa bollarna och lämpar sig bra mot lag där vi vill nå löpande forwards med tidiga bollar, medan Anders älskar att ligga mellan mittfält och anfall för att sticka in korta, farliga bollar i straffområdet.

Men oavsett vem som kommer att spela i den offensiva mittfältsrollen, så är det nu väldigt viktigt att innan vm startar om elva dagar fokusera på snabba, snabba, snabba omställningar. Så fort backlinjen erövrar bollen måste Kim eller Anders genast löpa uppåt i banan och göra sig spelbar centralt längs med marken. På så sätt kan vi dessutom utnyttja att motståndarna inte hunnit samla sig än. Detta ska bli en av de saker som WM kommer att titta närmare på mot Chile.

Så här ska de användas

I en sisådär 93 % av WM:s inlägg förekommer en smärre idiotförklaring av kvällstidningarna i en inskjuten bisats och det här ska inte bli något undantag. En stor del av tidningarnas rapporteringar från gårdagens finnkamp spekulerar i vem av Jonson, Allbäck, Elmander och Rosenberg (och Ljungberg, varför inte Ljungberg?) som ska ersätta eventuellt skadade eller avstängde Larsson eller Ibra i vm. Den frågeställningen är, som många av tidningarnas tidigare infallsvinklar, oinitierad och dum och har förmodligen en grund i att tidningarna är beroende av att en stor och fotbollsokunnig läsekrets ska hosta upp åtta pix och vara nöjd. WM skiter i hur många som läser våra texter eftersom vi inte tjänar pengar (om ni inte väljer att skaffa Offsideprenumerationer genom bannern högst upp till höger – gör det!) och vi har dessutom en klok och kunnig läsekrets. (Ok, det blev liiite mer än en inskjuten bisats, men vafan!)

Man behöver dock inte ha gått SvFF:s steg 4-kurs för att se att Sverige har begåvats med en enormt varierad och kompetent fauna av anfallsavbytare. Alla fyra fyller en viktig funktion, annars hade de omöjligt fått följa med i truppen till vm. De är alla användbara, men att utse en som förste vice anfallare är bara dumt. Vem som ska komma in beror helt på motståndet och vad Sverige vill få ut av anfallsspelet. Det här är en mer nyanserad bild av vad förbundskaptenerna vill med sina olika stürmer:

Marcus Allbäck
I matcher där Sverige ligger under med kvarten kvar och väljer att kanske gå ner på trebackslinje och sätta in en extra anfallare är Allbäck förstaalternativet. Han har rutinen, kylan, lugnet och kunskapen om spelet för att våga hålla i bollen, fatta korrekta beslut och avgöra i den typen av matcher. Allbäck är bra i straffområdet och behöver inte bevisa något. Han är en bra targetplayer och borde kunna ersätta Zlatan om han skulle få ont i ljumsken eller råka göra en huvudrörelse mot Carlos Gamarra.

Johan Elmander
Johan visade med sin fina landskamp igår att han är ett bra alternativ om man vill komma in med långbollar bakom motståndarnas backlinje. Passar utmärkt mot lag som likt Finland krymper ytorna på mittfältet genom att dra ner en anfallare och flytta in yttrarna och dra upp backlinjen när de är i försvar.

Mattias Jonson
WM ser inte riktigt Jonson som ett alternativ på topp, eftersom han i mångt och mycket är ett aningen blekare kopia av Elmander. Han är däremot starkare defensivt och lite starkare i kroppen och därmed ett ypperligt alternativ om man i slutskedet av en match vill få in lite löpstyrka på yttermittfältet. Mattias har gjort det med den äran flertalet gånger förut.

Fredrik Ljungberg
Trots att Fredrik har utvecklat sitt defensiva spel enormt vore det intressant att se honom som släpande forward/offensiv mittfältare i ett Arsenalliknande 4-4-1-1 om Sverige vill bevaka en ledning. I så fall: ut med den tröttaste av Larsson och Zlatan, upp med Ljungberg, in med Alexandersson. I den här rollen har Ljungberg briljerat med att styra motståndaranfall rakt in i fällan, knycka bollen, ställa om fort som attan och kontra in 2-0.

Markus Rosenberg

Markus är oerhört lik en ung Larsson i spelstilen. Han är en lika bra framspelare som avslutare, bra i djupled och klok i löpningarna. Låg, tillsammans med Kim, bakom det mesta i svensk anfallsväg mot Finland, vilket tidningarna verkar ha missat totalt (aha! bisats!). Skulle säkert ersätta Larsson med den äran om denne skulle bryta benet om man vill ha en bollskicklig allroundspelare snarare än en djupledslöpare, då Elmander är ett bättre alternativ.


Nog rutet! Trevlig helg!  


Sverige - Finland

Givetvis var WM på plats på Ullevi när Finnkampen i fotboll 2006 skulle avgöras. Den match som kvällstidningarnas nätupplagor redan kallat fula namn och som lejonparten av de 25 000 okunniga göteborgarna buat ut upplevdes av WM som en småtrevlig match. Okej, det var inte en blixtrande fotbollsmatch, men en stabil insats som gav en viss ökad tillförsikt.

Först och främst är finnarna egentligen inte särskilt dåliga. De är rankade ungefär som vm-outsidern Ghana och har, trots svårt motstånd, varit hyfsat nära att kvalificera sig till de senaste mästerskapen.

Och så fick vi en del bra besked. Så här gick diskussionen mellan WM-skribenterna inför matchen:

WM1: Vad vill du ha för besked från matchen?
WM2: Att Kim gör en bra match.
WM1: Word…
WM2: Du då? Vad vill du se?
WM1: Jag skiter i anfallet. De är ändå inte de som ska spela i vm. Jag vill att försvaret funkar. Framför allt samarbetet Linderoth-mittback-ytterback och att rollfördelningen mellan Mellis och Petter funkar.
WM2: Jag hör dig!
WM1: Faktum är att jag hellre ser 0-0 än typ 5-4 till Sverige.
WM2: Jag vill att Mellberg ska göra första målet, för då vinner jag två och fem. Vill du ha en korv?
WM1: Nä.

Vad hände? Kim gör sin bästa landskamp på år och dar och de båda ovan nämnda försvarssamarbetena funkade finfint. Förutom att en del av oss missade två och fem, så gick vi från blåshålet Ullevi med nöjda leenden på läpparna (tills WM1 insåg att hans cykel blivit stulen). Och så har folk mage att busvissla och kalla matchen för fiasko! Göta-Petter...

Alvbåge – WM WM
Fick inte göra någon räddning, men borde han inte agerat på någon sätt vid Pasanens fina frispark i ribban?

---

Alexandersson – WM WM WM
Andra halvlek, då han spelade fint som högermittfältare räddar upp det här till en svag trea. Blev lurad ett antal gånger av Joonas Kolkka i första halvlek, men följde upp klokt i offensiven.

Mellberg – WM WM WM WM
Riktigt, riktigt bra. När Mellberg spelar så här fint har han få övermän i världen. Problemet är att det var ett tag sen han gjorde det. Fördelade bollar fint. Tog djup när Hansson stötte. Brytningssäker. Bra, Mellis!

Hansson – WM WM WM
Gladde också. Sååå mycket bättre än mot Irland. Och nu, till skillnad från då, fungerade samarbetet med Mellberg prickfritt.

Edman – WM WM WM
Var mycket osynlig i första, men följde med upp fint i andra halvlek. Samarbetet med Hansson funkade bra. Det syntes att matchtempo saknades och trean är svag.

---

Linderoth – WM WM WM WM
Tobias förmåga att läsa anfallarnas intentioner innan de har kommit på dem själva är underbart att skåda. Helt plötsligt bara står han där när Edman har gått bort sig och fixar skivan. Han blir bara bättre och bättre!

---

Nilsson – WM WM
Som back i andra halvlek var han prickfri, men Finland hade å andra sidan inte ett anfall på deras vänsterkant efter paus. Vågade inte ta sig för någonting som mittfältare i första, utan väntade på att Alex skulle komma till undsättning. Är inget mittfältsalternativ.

Källström – WM WM WM WM
I en match där båda lagen ofta släppte kanterna och täppte till centralt kom nästan alla uppspel längs marken att gå genom Källis. Och som han löste det! Hårt bevakad och på små ytor lyckades han slå den ena öppnande smörpassningen efter den andra. Ett givet förstahandsval på den här positionen.

Wilhelmsson –WM WM WM
Ett stiligt genombrott och några fina passningar i andra halvlek räddar trean. Hamnade ofta för centralt och var för dålig på att hitta nya ytor med löpningar. Är en av ett gäng jämngoda kandidater för högeryttermittfältet. Den här matchen stärkte inte hans aktier.

---

Rosenberg – WM WM WM
Var bra med så länge bollen hölls på marken. Gjorde ett oerhört stiligt lobbmål efter avblåsning när Elmander hade legat i vägen för Jääskeleinen (eller vad han nu heter).

Elmander – WM WM WM
Fick 90 minuter och växte fint in i matchen. Löpte mycket och bra och skapade själv sina chanser. Dessa missade han på löpande band. Kanske berodde detta på en viss dos nervositet tillsammans med lite bristande självförtoende?

 ---

Shaaban – WM WM WM
Fick ingripa en gång, då han plockade ner ett inlägg. Vi är schyssta och ger en trea till debutanten. Nu är han förlorad för Egypten!

Andersson – WM WM
Sveriges viktigaste avbytare (?) gjorde ingen glad idag. Vid två tillfällen tappade han boll i uppspelsfasen när han som minst får tappa boll. Han gjorde exakt samma sak vid 3-0-målet mot Irland. Varför spelar han inte enklare? För att folk är elaka och säger att han bara spelar i sidled? Sluta upp med det! Sidled är bättre än kontring! Är inte alls lika bra i samspelet med backarna som Linderoth. Hade det inte varit för att Daniel vann en hel del boll hade den svaga tvåan varit en etta.
 
Allbäck – WM WM WM WM
Gjorde allt rätt efter att han kom in i 69:e minuten. Friställde Wilhelmsson med ett väggspel och hade en farlig nick från typ 50 meter. Den gamle kan fan än!

Stenman – spelade för kort tid



Till sist:
Inför vm 1990 genrepade Sverige också mot Finland. Resultatet då var 6-0 till di gule. Tolka det som ni vill!

Dagens sanning

Gårdagens sanning är dagens lögn. Idag presenterar WM en ny elva mot Finland. Och vi gör det som om vi aldrig trodde något annat. Om Lars-Rolands startelva, som presenteras ikväll, är identisk med WM:s så har WM "avslöjat" den. Om den inte stämmer så har det givetvis bara rört sig om spekulationer.

Nåväl, här är de startande och alla byten:

Isaksson

Alexandersson
(Nilsson 69’)MellbergHansson (K Svensson 74’)Edman (Stenman 82')

Linderoth
(D Andersson 82’)

A Svensson (Alexandersson 69’ – uppflyttad fr hb)Källström (A Svensson 69’ – inflyttad fr hm) – Wilhelmsson

Elmander
 (Rosenberg 45’)Allbäck

För den dumme läsaren vill vi förtydliga den där back/mittfälts-rockaden som kommer att utföras i 69:e minuten. Det är Nilsson som kommer in och Källström som utgår, samtidigt som Alexandersson tar ett steg upp och A Svensson ett steg in. Detta därför att Lagerbäck vill testa en mer defensiv högerkant med Alexandersson/Nilsson som kanske kommer att användas mot lag med offensiv vänsterkant, i.e. England och samtidigt vill ge A Svensson speltid på sin "vanliga" plats, där han mycket väl kan komma att spela i vm.

Och det där med den "dumme" läsaren var givetvis ett skämt. Vi vet att ni är smarta allihop!

Sveriges 11+5 män

I en allt mer föränderlig värld strävar WM efter att uppnå kontinuitet. Våra vanor trogna kommer vi därför att spekulera fram en startelva, med tänkbara byten, och presentera den som om den vore dagsens sanning. Alltså: så här kommer Sverige ställa upp mot Finland i matchen på torsdag:

Isaksson

Alexandersson
(Nilsson 69’)MellbergHansson (K Svensson 74’)Edman

Linderoth
(D Andersson 82’)

Wilhelmsson
(Alexandersson 69’ – uppflyttad fr hb)KällströmA Svensson

Zlatan
(Rosenberg 45’)Allbäck (69’ Elmander)

Så är det! Dagsens sanning!

  


Finlands sak är Englands sak

När Sveriges träningslandskamper inför vm spikades fick Lars Lagerbäck kritik av WM för att de lag vi möter inte tillräckligt liknar de lag vi kommer att spela mot i grupp B i vm. I allmänhet handlade kritiken om att landslagsledningen verkade dra alla sydamerikanska lag över en kam, och jämställa ett tekniskt 3-5-2-Chile med ett fysiskt 4-4-2-Paraguay bara för att de kommer från samma kontinent. WM tycker att det finns mer lämpade Paraguayalternativ att möta, och att de inte nödvändigtvis behöver komma från Sydamerika.

Nu har det dock ljusnat lite vad gäller hur bra lagen passar att möta oss. Dock inte vad gäller Chile. Men Finland. För Finland spelar ett 4-5-1- eller snarare 4-4-1-1-spel med Litmanen i en släpande position någonstans mellan anfall och mittfält, med både avslutarens och framspelarens uppgifter.

Och det är just detta som mr Eriksson förmodligen kommer att göra med England, om inte Wayne Rooney blir spelklar i tid. För varför åker han annars till Tyskland med bara tre forwards, varav en är superung och saknar erfarenhet från spel i högsta ligan? Visst, Owen - Crouch skulle kunna spela ihop i ett tvåmannaanfall, men det blir ett helt annat spel än tillsammans med Rooney eftersom de båda är totalt olika spelartyper, och hade Svennis haft de här tankarna skulle han nog inte nöja sig med Walcott som enda anfallsalternativ, och i alla fall ha med en Defoe istället för en av de nio (!) mittfältarna som nu är med i truppen.

Svennis plan B kommer nog snarare att vara att låta Owen - eller Crouch, om Owen går sönder igen - spela ensam på topp, med en offensiv Steven Gerrard eller Joe Cole bakom sig. Sven-Göran har dessutom proklamerat att även Frank Lampard kan få en offensivare roll i vm, vilket också det tyder på att han kommer att använda sig av tre innermittfältare med Michael Carrick eller Owen Hargreaves som defensiv köttare. En yttermittfältsplats är givetvis vikt åt kapten Beckham, men som alternativ på andra kanten har han, förutom nämnde Cole också de snabba Stewart Downing och Aaron Lennon, vilka skulle passa utmärkt som offensiva yttrar just i ett 4-5-1-spel. Väldigt mycket tyder allså, förutsatt att Rooney inte är tillbaka, på att England kommer att ställa upp med en ensam anfallare med tre innermittfältare bakom sig, varav en, alternativt två, mycket offensiva och en mycket defensiv, samt med två frekvent attackerande yttermittfältare.

Just nu passar därför Finland Sverige som hand i handsken! Att Ljungberg och Larsson inte kommer att delta är givetvis beklagligt och tråkigt, men av mindre betydelse, för Finlandsmatchen kommer, i WM:s ögon, mest att handla om försvarsspel. Hur klarar Sverige att försvara sig mot de anfall som England kan komma att använda sig av gång på gång? Lucics frånvaro är värre, men även den intressant, då den kan ge en fingervisning om vem som har Lagerbäcks förtroende som förstereserv till mittbacksplatsen.

Det finns ytterligare en intressant sak att fokusera på beträffande England. Om England spelar 4-5-1 eller 4-4-1-1 (vilket bara är siffror och kan betyda precis samma sak) så kommer de att anfalla totalt olika på höger- och vänsterflanken. Vår (Sveriges alltså) högra sida måste kunna försvara sig mot en vindsnabb ytter, som kommer att löpa långt ner i planen och transportera mycket boll själv. Vår högerback i den här matchen, som vi ännu inte vet vem det blir, bör därför vara av den följsamma typen. Vårt vänsterförsvar däremot (både back och ytter), måste ligga tätt på David Beckham för att förhindra tidiga, precisa och inåtskruvade inlägg. Detta kommer givetvis vara sant även om England spelar sitt traditionsenliga 4-4-2! Så okej, Ljungberg borde kanske varit med ändå, men mår nog bäst av lite vila.

Lugnet före stormen...

Alla trupper är uttagna, Champions League är färdigspelat och fotbollseuropa har liksom gått in i dvala. Kopplat bort. Denna dvala är logisk, detta lugn nödvändigt för att spelarna ska få sin vila och för att skapa det fotbolls-sug som vm livnär sig på. Och ingenting kunde vara bättre för fotbollssuget än att gå in i dvalan med en Champions League-final som sista stora fotbollshändelse.

Det händer ingenting runt landslagsspelarna just nu, utan de har ledigt på sina håll och samlas på söndag för att leva tätt ihop i förhoppningsvis en och en halv månad. På torsdag spelar vi mot Finland och givetvis kommer WM att rapportera från Ullevi.

WM skulle kunna skriva massor om Champions League-finalen, som ju innehöll både stor dramatik och svensk glädje, men det gör vi inte, eftersom WM är en blogg om just vm. Och ur en svensk vm-synvinkel så var matchen inte så intressant. De notiser jag plitade ner i huvudet var följande:

Henrik Larsson verkar stortrivas. Han hyllas i media både i Sverige och Spanien, och av stjärnor som Ronaldinho och Henry, men det är inte det som får WM att känna på sig att mediaskygge Henrik gillar läget. Det var snarare den korta intervju som kunde ses i tv-sporten igår kväll. På frågan om hur det kändes (efter att ha fått avsluta karriären i världens kanske bästa fotbollslag med att vara direkt avgörande i en vändning av en Champions League-final och därmed dessutom skicka sin gamla klubb Celtic till CL-spel) kunde Larsson givetvis inte hålla sig borta från ett av sina patenterade nekande ja-svar. Ni vet de där svaren som alltid börjar med "Näe, men..." och så fortsätter med något som inte alls borde ha inletts med ett 'nej'. Sällan har vi dock hört ett 'nej' uttalas med sådan passion, sådan glädje. Vi som hört Henrik i hundratals intervjuer kunde, bakom det objektivt sett förmodligen blyga och tråkiga svaret, ana en inre glöd som kanske aldrig varit starkare, och hans  "NÄÄÄÄÄÄÄEEEEEEEEEE, det här är fantastiskt..." eller något liknande fick i alla fall mig att mysa i tv-soffan och att känna ett starkare självförtroende inför Tyskland. Länsförsäkringar träffade verkligen mitt i prick när de bestämde temat för sin tv-reklam...

De engelska landslagsbackarna Ashley Cole och Sol Campbell verkar ha återhämtat sig ypperligt från sina fysiska respektive psykiska skador. Campbells ledningsmål gav obehagligt kalla Saitamakårar längs med hela ryggraden, och Ashley Coles enastående glidtackling var så fin att jag tror att Glenn själv aldrig varit närmare att skrika "Hysénklass!!" ut i etern. De båda visade dessutom vi några tillfällen prov på sista utpost-dribblingar som lyste av självförtroende. Något för svenska forwards att komma ihåg inför 20 juni och kanske utnyttja.

När ska media förstå att Henrik aldrig har kallats för "Henke" varken av sig själv eller av sina vänner?

Jag kanske borde skriva nästa blogginlägg sådär fräckt som Mats Olsson brukar göra, med vartannat stycke kursivt och vartannat vanligt, och där vartannat stycke liksom på ett väldigt löst sätt hänger ihop?

Fredrik Ljungberg visade också storform med sina löpningar och sitt defensiva jobb. Nu har han ont i foten och vill helst vara lite ledig innan vm. Skönt att allt är som vanligt.

Ja, det gör jag!

Mer om kvällens drabbning

UEFA uppmärksammar båda våra svenskar i långa intervjuer inför kvällens match. Klicka på länkarna och håll till godo, ni som är bevandrade i något av alla de språk som UEFA tillhandahåller information på:

Ljungberg tror att rollen som underdog passar Arsenal...

... och Larsson ska frälsa både Katalonien och Celtic.

Tack för förra vm, Johan!

WM kommer aldrig att glömma de insatser Kapten Mjällby gjorde i Japan. Njut av pensionen!


                                                     38043-47
Johan var fit, men my gosh - visste han inte om det också!?!

Alla trupper klara

Igår (måndag) gick deadlinen för att presentera vm-trupper. Egentligen är det tämligen ointressant vilka som fyller ut de sista 4-5 platserna i de olika trupperna, eftersom de inte är de spelarna som kommer att avgöra hur vm slutar. Om man ändå är intresserad finns en praktisk sammanställning här. Med Dereck Boateng och Ante Covic representeras Allsvenskan av åtta spelare.

Vi gratulerar

WM gratulerar följande vm-spelare till sina ligatitlar:


Marcus Allbäck, ligasegrare i Danmark med FC Köpenhamn

Zlatan Ibrahimovic, ligasegrare (än så länge i alla fall...) i Italien med Juventus

Henrik Larsson, ligasegrare i Spanien med FC Barcelona

Tobias Linderoth, ligasegrare i Danmark med FC Köpenhamn

Christian Wilhelmsson, ligasegrare i Belgien med RSC Anderlecht.


Endast ett fåtal matcher återstår nu att spela i Europa innan vm-uppehållet. Ur svensk synvinkel är givetvis onsdagens Champions Leaguefinal oerhört spännande i år. Patrik Andersson och Jesper Blomqvist kommer att få sällskap som de hittills enda svenskarna som vunnit den ärofyllda turneringen.

Att Ljungberg och Larsson möter varandra har det givetvis redan skrivits spaltmeter om i Sverige, men även internationellt så uppmärksammas "svenskmötet" på sina håll. På
den här sidan kan ni läsa vad Barcelona själva tycker om saken. Intressant men meningslös fakta är att de två aldig har spelat mot varandra, eftersom Henrik blev utlandsproffs samma år som Fredrik debuterade i allsvenskan.

Ljungberg och Larsson
På onsdag smäller det. Må bäste svensk vinna.

WM-startelvan

Så här halvannan dag efter vm-truppspresentationen har stort sätt samtliga medier och fotbollspersonligheter med självaktning presenterat sin önskade startelva i vm. WM har förvisso en självaktning som heter duga, men någon entydig startelva kommer vi inte att presentera. Orsakerna är tre.

Dels kommer tre veckor av landskampsläger, inkluderande två officiella landskamper (och sannolikt några inofficiella diton) att ge oss oerhört mycket klarare bilder av vem av Alexandersson (som spelar yttermittfältare i IFK), Stenman (som spelar vänsterback/-ytter i Leverkusen) och Nilsson (som förvisso spelar högerback i Grekland, men har varit skadad jättelänge och som folk bara har sett i CL-sammanhang, där han dessutom oftast har spelat på mittfältet) som är den bäste högerbacken i svenska landslaget. Skillnaden i kontext är enorm och betydelsen av sammanhang kan inte nog understrykas. Även om Alex dominerar i Allsvenskan och ligger bakom det mesta i Blåvitts offensivspel säger det inte särskilt mycket om hur han samspelar med Mellberg, Linderoth, Svensson och de andra i Blågult.

Dels är det oerhört osannolikt och dessutom oönskat att Sverige skulle ha samma startelva samtliga tre-sju vm-matcher. I matchen mot T&T kommer sannolikt öriket att backa hem djupt och krympa ytorna med 9 man och en ensam Stern John på topp. Sverige kommer då att behöva spela brett och då förespråkar WM en startuppställning med Alexanderssons fina inlägg från sin offensiva högerbacksplats, Chippens irrationella spel med utgångspunkt långt ut på höger yttermittfält kan lösa upp eventuella dödlägen och Svensson kan kanske vara ett bättre alternativ än Källström eftersom han ofta är bättre på små ytor (de andra åtta platserna känns självklara och behandlas inte här).

I matchen mot England, å andra sidan, som sannolikt kommer att spela 4-5-1 med J Cole, Lampard, Gerrard och i viss mån Beckham som offensiva mittfältare, kommer Sverige att främst få koncentrera sig på att täppa till ytan Lagerbäck kallar ”Hålet”, dvs triangeln mellan ytterback, yttermittfältare och Linderoth. I matcher mot defensivt lagda motståndare klarar Linderoth oftast det själv, men i Englandsmatchen kommer han sannolikt att behöva assistans av Alexandersson på mittfältet. Då bör den formstarkaste av Nilsson eller Stenman spela högerback. Åtminstone under den första halvleken.

Den tredje anledningen är att det är förbundskaptenerna som tar ut laget. Inte WM.

WM kapitulerar

Ärade Lagerbäck,

WM kapitulerar och erkänner sig besegrat!

Mr Lagerbäck, du är en bättre förbundskapten än WM. Och samtliga våra kollegor i media. Så enkelt är det. Och det är just därför det är du som idag stod där på podiet, och vi som tittade på.

Nu ska vi förklara varför. Med tre ord (nåja, två ord och en mening…):

Framtid
Du tänker inte bara två månader framåt, utan vill gärna gå långt i EM 2008 också, som du ju har kontrakt till. Du har insett att den svenska backlinjen snart är på dekis, om inget görs, och nu har du sett till att ta med både Stenman och Svensson, som garanterat har potentialen att bli nyckelspelare i framtiden – samtidigt som de är, när WM tänker efter, i princip lika bra som de som blev lämnade hemma. Med undantag för Östlund. Honom är de mycket bättre än.

Balans
Och framtiden har du säkrat utan att tappa den viktiga balansen i laget. Vadå, säger några av våra läsare, hur kan han behålla balansen med bara tre ytterbackar, varav två har varit skadade och en är en nyutflyttad färsking, samtidigt som han plockat ut hela sex forwards men bara tre yttermittfältare? Jo, här har du tänkt till, det förstår vi. För om du behöver ytterbacksalternativ, så kan Alexandersson spela högerback utan problem, det vet du, och både Elmander och Jonson kan användas för att balansera yttermittfältet. En nedflyttning av Alexandersson som ytterback skulle på så sätt starta en kedjereaktion, och vips så är din trupp balanserad igen!

Eliminering av motståndarnas näst farligaste forward
Rooney försvann förra veckan och spelar inte mot Sverige, om inte ett mirakel sker. Nu har du även plockat bort Östlund.

Fast, som Poison upplyste dig om redan på åttiotalet, varje ros har sin tagg. Så även WM:s ros till dig, ärade förbundskapten. Vi har en liten invändning. Och det är på målvaktssidan. Vi anser fortfarande att Bengt Andersson är Sveriges för tillfället näst bäste målvakt. Och Shaaban är knappast något framtidsnamn, 30 år som han är. Bengt Andersson är 39 och det är ingen ålder på en häst.
Här är en häst som är 40!

PS1. Det som vi skrev här om dig för länge sedan, det står vi fortfarande för. Vartenda ord.

PS2. Inte nog med att Eddie Gustafsson inte ens blev reserv till din trupp. Men var TV4 tvungna att dessutom gnugga hans ansikte i gruset? Var det inte lite onödigt att under presentationen av de ”nominerade” målvakterna visa bilder på fina räddningar och parader av Isaksson, Andersson, Alvbåge och Shaaban, för att låta Gustafsson få nöja sig med ett klipp där han släpper in en lös strumprullare, tycker du? WM tycker att det var lågt i alla fall.

WM ändrar sig

Så här två timmar innan presentationen av vm-truppen ändrar WM plötsligt sig. Efter att ha läst vårt senaste inlägg insåg vi att förbundskaptenerna omöjligt kan lämna Fredrik Stenman hemma. Han kommer med. Christoffer Andersson stannar hemma.

De försvarare Lagerbäck kommer att nominera är alltså:

Erik Edman - Petter Hansson -Teddy Lucic - Daniel Majstorovic - Olof Mellberg - Mikael Nilsson - Fredrik Stenman - Alexander Östlund.

Så är det!

Östlund vs. Stenman

Kära förbundskaptener!

WM förstår om ni lider helvetets alla kval inför vilka ni ska satsa på i sommar. Som de goda och ansvartagande undersåtar vi är ska vi på WM försöka framställa en liten jämförelse mellan två ytterbacksalternativ, för att om möjligt underlätta ert beslut. Spelarna det handlar om är Fredrik Stenman och Alexander Östlund.

38043-45                    Stenman vs. Östlund                          38043-44


Klubblag:
Fredrik spelar i ett topplag i Bundesliga tillsammans med stjärnspelare som Juan, Roque Jr, Jens Nowotny, Ramelow, Schneider, Berbatov och Voronin. Alexander spelar i ett bottenlag i The Championship med spelare som eeeh… tja… jag vet faktiskt inte.

Form:
Fredrik har en stigande form och har de senaste tio matcherna ett betygsnitt på 3 hos den utomordentliga tidningen Kicker. Det är jämförbart med de allra bästa i ligan. Sett över hela säsongen (inkluderat de något darrigare första matcherna) har han fortfarande ett snitt som är bättre än de för t ex Schweinsteiger, Tomassen, Makaay och Podolski. Alexander har det senaste året gått från ordinarie i Feyenoord till icke-ordinarie, därefter från ordinarie i Southampton till icke-ordinarie.

Inlägg:
Fredriks och Alexanders högerinlägg är klart jämförbara. Fast Fredrik är vänsterfotad.

Försvarsspel:
Stenman spelar klokt efter sin egen förmåga. Östlund spelar oklokt över sin egen förmåga.

Inställning:
Stenman har en utomordentlig inställning. Östlund har världens bästa inställning.

Framtid:
Fredrik är 22 år. Alexander är 27 år.

Inför presentationen

Med anledning av morgondagens presentation av vm-truppen känner WM en enorm lättnad över att fokus nu helt kan sättas på de 23 spelare som kommer att avgöra om årets sommar kommer att bli angenäm eller ej. I våra numerösa proffskollar har vi i många stunder famlat i mörker och gissat vilka spelare förbundskaptenen håller som aktuella och därefter försökt förmedla dessa spelares eventuella framgångar.

Imorgon får vi dock äntligen visshet, så istället för en proffskoll tänkte WM denna vecka ägna oss en sista spekulationsrunda och presentera den vm-23:a vi tror Lagerbäck och hans assistent kommer att skicka till Tyskland. Tillsammans med denna tänkte vi presentera den 23:a WM hade valt ut om vi hade varit förbundskaptener.

Lagerbäcks 23:a (enligt WM):

Målvakter: John Alvbåge – Eddie Gustafsson – Andreas Isaksson.

Reserv på hemmaplan: Bengt Andersson

Dynastin Söderberg/Lagerbäck/Andersson har lärt oss en sak: det är avsevärt mycket svårare att spela sig in i det svenska landslaget än att spela sig ur detsamma. Det är kanske på gott och ont. Många är de som känner frustration (Lantz, Elmander, Majstorovic, Källström…) över att aldrig riktigt få chansen, samtidigt som de som spelar kan känna sig befriade från prestationspress och kan få god tid på sig att lära sig landslaget spelidéer. På målvaktsfronten är detta tydligare än för någon annan position. Lagerbäck har visat stort förtroende för den ovan nämnda trion och till två tredjedelar (Isaksson och Alvbåge) har detta besvarats med bra spel såväl i klubben som i landslaget. Att Gustafsson är petad till förmån för en annan svensk talang (u19-landslagsmannen Johan Dahlin) är givetvis inte bra, men det kostar honom sannolikt inte en plats i truppen. Möjligtvis är han inte längre andraalternativet. Bengt borde vara högaktuell, men hävdar att han inte har blivit kontaktad av Lagerbäck/Ljung/Andersson. Det har dock Rami Shabaan, men hans korta tid tillbaka i spel efter avbrottet talar emot honom.

Försvarare: Christoffer Andersson – Erik Edman – Petter Hansson –Teddy Lucic – Daniel Majstorovic – Olof Mellberg – Mikael Nilsson – Alexander Östlund.

Reserver på hemmaplan: Fredrik Stenman (ersätter ytterback) – Karl Svensson (mittback).

Utöver Majsan är det dessa sju som har fått åka på de flesta landslagsamlingar de senaste åren. Att Daniel Majstorovic får åka på främst Karl Svensson bekostnad förklaras i att Majstorovic har en oerhört mycket större rutin av internationellt spel. Att Stenman sannolikt lämnas hemma är djupt beklagligt, men han har sällan blivit uppmärksammad av förbundskaptenerna och WM har svårt att se att en bra vårsäsong ska ändra på den saken. 

Mittfältare/anfallare: Marcus Allbäck – Niclas Alexandersson – Daniel Andersson – Zlatan Ibrahimoviæ – Mattias Jonson – Kim Källström – Henrik Larsson – Tobias Linderoth – Fredrik Ljungberg – Markus Rosenberg – Anders Svensson – Christian Wilhelmsson.

Reserver på hemmaplan: Johan Elmander (ersätter alla utom Daniel Andersson och Tobias Linderoth) – Johan Arneng (ersätter Daniel och Tobias).

Att Elmander lämnas hemma är så tråkigt att man nästan blir arg. Det är fjärde raka mästerskapet som han har funnits med i diskussionerna för att sedan lämnas hemma. I en intervju med Aftonbladet sa Johan nyss att han sannolikt konkurrerar med Markus Rosenberg om den sista platsen och det är nog sant. Att Allbäck är en favorit hos kaptenerna är en illa dold hemlighet. Därför har han alltid fått vara med (och ofta spelat från start) även om han har varit bänkad i diverse halvdana klubblag. Därför slapp han åka med till Mellanöstern och därför petar han en tio år yngre, minst lika skicklig och mer användbar Elmander. Hur länge dröjer det innan lagkamrat Lantz övertalar honom att sluta upp i hans bojkott? Varför Daniel Andersson får (och bör få) följa med diskuterar vi
här. I övrigt döljs väl inga överraskningar bland de offensiva lagdelarna?

WM:s 23:a

Målvakter: John Alvbåge – Bengt Andersson – Andreas Isaksson.

Reserv på hemmaplan: Eddie Gustafsson

Vårt resonemang runt målvaktsposten diskuterar vi mer ingående här och här. I korthet handlar det om att vi tycker att Bengt Andersson är Sveriges näst bäste målvakt. Inte fjärde bäste.

Försvarare: Christoffer Andersson – Erik Edman – Petter Hansson –Teddy Lucic – Daniel Majstorovic – Olof Mellberg – Mikael Nilsson – Fredrik Stenman.

Reserver på hemmaplan: Alexander Östlund (ersätter ytterback) – Karl Svensson (mittback).

Vårt val att låta Östlund stanna hemma grundas i att han i allt för många matcher har varit Sveriges sämste spelare. Det vet alla motståndare och likt Irland gjorde kommer de att lägga all sin energi på att göra Östlunds tillvaro till ett litet helvete. Det gör att han framstår som ännu sämre än vad han är och en ond cirkel har bildats. Ingen svensk har förtroende för honom, vilket ytterligare förvärrar situationen. I det här inlägget beskriver vi hur detta påverkade Irlandsmatchen. Fredrik Stenman är ett bra, dubbelfotat alternativ som har det gemensamt med storstjärnorna Larsson och Zlatan att han spelar ordinarie tillsammans med en spelare i Brasiliens startelva (Leverkusenbacken Juan). Han, om någon, kan bryta den onda cirkeln.

Mittfältare/anfallare: Johan Elmander – Niclas Alexandersson – Daniel Andersson – Zlatan Ibrahimoviæ – Mattias Jonson – Kim Källström – Henrik Larsson – Tobias Linderoth – Fredrik Ljungberg – Markus Rosenberg – Anders Svensson – Christian Wilhelmsson.
 
Reserver på hemmaplan: Marcus Allbäck (ersätter Zlatan, Larsson, Rosenberg och Elmander) – Johan Arneng (ersätter Daniel och Tobias) – Tobias Hysén (ersätter Alexandersson, Jonson, Källström, Svensson, Ljungberg och Wilhelmsson).

Tack Allbäck för alla mål under slutet av nittiotalet och början av detta århundrade. Utan dig hade vi inte tagit oss till slutspelen 2000, 2002 och 2004. Nu är det dags för dig att lämna plats åt yngre förmågor. Du behöver inte vara orolig, de kommer att lösa det föredömligt. De har spelat i Champions League och i landslaget med bravur. Vi kommer alltid att minnas dig!

Det var vår lilla genomgång. Kommentera gärna med era troliga Lagerbäcks-23:or, så kan vi tävla om vem som får flest rätt. Vinnaren får en glass skickad med posten. Skriv gärna också vilka ni hade tagit ut om ni hade varit förbundskaptener. WM tenderar ju ibland att vara lite regimvänliga…

397 dagar tog det...

En sisådär fem-tio minuter efter fem på eftermidagen (engelsk tid) lördagen den andre april 2005 kom Fredrik Ljungberg springandes vid Norwichmålvakten Robert Greens högra stolpe där han stod på Highbury i stadsdelen Islington i norra London.

Några sekunder tidigare samma våreftermiddag i de tidigare arbetarkvarteren - numera hippa bostadsområdet - i den brittiska huvudstaden, fast sisådär 30 meter sydost, hade Arsenals högerback Lauren slagit ett vänsterskruvat inlägg.  

Inlägget når Ljungbergs allt mer hårglesa panna och det rasslar till i nätet bakom nämnde Green och Arsenal hade utökat sin ledning till 3-1 mot det besökande bottenlaget. Rasslet betydde också att Ljungberg hade gjort mål i en Premier Leaguematch.

Först idag, 397 dagar efter den ovan beskrivna händelsen, har Fredrik lyckats göra om bedriften, att göra mål i Premier League. Målet betydde 0-1 mot Man City i en match som slutade 1-3 till Arsenal. WM hoppas på en ketchupeffekt som minst varar till och med söndagskvällen den nionde juli i Berlin.

Komplettering

I inlägget Stop it! Aufhören! skröt WM ohämmat om sina vm-biljetter. Vi vill bara, eftersom ämnet aktualiserats i kommentarer och mail, komplettera vår beskrivning av biljetten med att säga att den enda personuppgift som återfinns på den är innehavarens namn, vilket i och för sig är tillräckligt för att avgöra om personen som vill besöka matchen är densamme som har köpt biljetten (om man heter något sjukt vanligt - som Erik Johansson eller John Smith ökas dock chanserna att få helt vattensäkra biljetter, det är ju värre om man, till exempel, skulle heta Moonunit Alpha Zappa eller något annat mindre vanligt).

Att vakterna skulle kolla samtliga biljetter är oerhört orimligt, med tanke på den tid det skulle kräva. Dessutom saknas ju incitament för vm-arrangören att, mitt under brinnande turnering, skulle neka personer att komma in till matcherna. Snarare är det tvärtom - om arrangören skulle vara nitisk skulle arenorna gapa halvtomma, särskilt i slutspelet där många sannolikt har handlat spekulativt. Om WM nu inte hade haft biljetter hade de inte alls haft några betänkligheter över att våga köpa biljetter i andra hand.

Vad man däremot bör tänka på är att kontrollera att de papperslappar man kommer att få betala mångtusenbelopp för är äkta. Kolla då främst att det finns ett hologram som visar den officiella vm-loggan i övre höger hörn (den som lyser vit av blixten här).

En regellista

Fotbolls-vm ska bli en folkfest! Vi förväntar oss vart fjärde år att få se den ena matchen mer fartfylld och spektakulär än den andra. Vi förväntar oss tekniska underverk, stenhårda skott och skruvade frisparkar. Vi förväntar oss storlag som tar sina länder riktigt långt och skrällag som tar hela världen med häpnad. Och just kombinationen världens bästa spelare och hungriga lag från små, exotiska länder gör att dessa förväntningar oftast infrias.

Tyvärr finns det krafter som motverkar detta. Jag talar om spelförstörande krafter som får sin näring från luckor i regelverket – eller kanske snarare från de tolkningar av regelverket som görs av domare som saknar klara direktiv eller regler som fyller sitt syfte. FIFA har makten att förändra detta, och om de hade lite, lite, lite mage och bollar skulle de redan till detta slutspel prova lite nya grepp. Förändra här. Vara strängare där. Premiera roligt spel hit och bestraffa tråkigt spel dit. Och på så sätt, i sann Joga Bonito-anda, göra spelet vackert igen.

Det har blivit dags för en ny lista. En lista över regler som bör färändras för att göra fotbollen i allmänhet, och fotbolls-vm i synnerhet, till ett än mer fröjdefullt spel.

I en perfekt värld skulle inte bara Lagrell och Lagerbäck vara trogna läsare av WM, utan även Blatter och Johansson, och dessa herrar skulle begrunda följande fem förslag redan i veckan:

1. Spelare som inte reser sig – två minuters utvisning
Vi är vansinnigt trötta på att se spelare vrida sig varv efter varv i plågor, som hade de fått båda knäskålarna avsparkade eller vore gräset glödande kol – gärna i slutminuterna när det egna laget leder, eller när laget har behov av att backa hem och samla sig – för att i nästa sekund vara uppe och springa som om ingenting hänt. Det finns inga människor som kan vara så nere för räkning för att sedan återhämta sig så snabbt – undantaget Rocky Balboa – och har man så ont att man inte genast kan resa sig så måste man rimligtvis ut för behandling. Idag måste en spelare lämna planen när båren kommer in, och just därför blir de flesta friska lagom till dess att domaren tecknar för bår. WM föreslår därför att varje spelare som inte kan resa sig på ”normal” tid får umgås med fjärdedomaren under avslappnade former i två minuter. WM garanterar att samtliga fotbollsspelare över en natt helt plötsligt skulle få läkkött som stålmannen – eller i alla fall som dig och mig.

2. Mur som fuskar – gult kort till samtliga i muren
WM vill inte se Beckham, Riquelme eller Ronaldinho behöva slå ytterligare en perfekt slagen frispark rakt i en mur som har krympt avståndet till typ fem meter. Dessa frisparksartister har rätt att få det avstånd som domaren stegar upp. Ge domarna direktiv att visa för muren var den ska stå, låta frisparken slås, och sedan varna samtliga spelare som steppar fram för tidigt - låt dessutom frisparken slås om. WM lovar att det inte skulle krävas många sådana domslut innan detta mygel definitivt skulle upphöra.

3. Straff endast vid målchans
Straffregeln bör göras om från grunden. Otaliga är de matcher som avgjorts efter en korrekt dömd straff efter en situation nere i straffområdets ena kortlinjehörn, eller efter att en felvänd spelare med ett samlat motståndarförsvar bakom sig blivit knuffad i ryggen. Många och långa är de fredags- och lördagsnätter då WM-redaktionen har diskuterat dagens straffregel, som dessutom vissa lag har lärt sig att konstant utnyttja. Vi förespråkar straff endast vid målchans. Övriga situationer bör generera frispark – inne i straffområdet. Detta skulle göra fotbollen rättvisare, och vi skulle dessutom slippa forwards som medvetet söker straff istället för att gå på mål. Testa i Tyskland! Det kommer att bli bättre!

4. 0-0 = noll poäng
Detta är, tillsammans med förslaget om straffregeln, det mest kontroversiella förslaget. Men FIFA är en organisation som i vissa avseenden är mer konservativ än de värsta falangerna av mormonkyrkan, och de skulle bara må bra av att skakas lite lätt i grundvalarna. Publiken vill se mål när de går på fotboll, och glad anfallsfotboll. Särskilt under vm, då personer som normalt inte ser på fotboll ändå bänkas framför tv-apparaterna. Personer som inte ser tjusningen i en taktiskt väl genomförd 0-0-match, och som inte alls uppskattar när ett bottenlag lyckas kriga sig till 0-0 mot Brasilien. Ett vm-slutspel är därför ett perfekt tillfälle att testa denna nya regel, som skulle tvinga alla lag att under minst en liten del av varje match satsa framåt och som dessutom skulle ge försvaret mer utmaning. Aldrig mer skulle vi behöva se matcher som Sverige - Turkiet 2000.

5. …och till sist, klargör vad som gäller vid hands!
Till sist den punkt som borde vara lättast att åtgärda. Klargör en gång för alla vad som gäller när en spelare tar med handen. Som det är idag blåses det ibland för frispark och straff i situationer som i andra fall enbart genererar protester från upprörda spelare. Vad gäller egentligen? Om handen söker bollen? Om handen/armen hindrar en målchans? Om armen inte hänger längs med kroppen? Här finns det redan idag klara regler, men olika domare verkar tolka reglerna på olika sätt, och det enskilt vanligaste samtalsämnet i tv-studior efter matcher är just handssituationer. Glenn, Ola, Thomas, Magnus – alla har de olika tolkningar. Förklara för oss, FIFA.


FIFA har tidigare visat sig beredda att förändra till spelets fördel. För några år sedan skärptes åtgärderna mot tröjdragningar. Och när målvakten inte längre fick plocka upp bollen med händerna efter bakåtpass var det många som protesterade. Plocka fram lite kurage och förändra redan idag, så ska WM aldrig mer klaga på FIFA, det lovar vi. Inte ens om ni snor även de sista få vm-biljetterna som gått till allmänheten.

Offside VM-boken Gult + Blått = Guld!