WM hyllar 2: Daniel Andersson

Namn: Daniel Andersson
Ålder: 28 år
Klubb: Malmö FF
Position: Linderothrollen


38043-29

Daniel Andersson är förmodligen inte en av Sveriges 23 bästa fotbollsspelare. Än mindre sannolikt är han en av landets åtta bästa mittfältare. Han är inget namn för framtiden. Ändå tycker WM att Daniel Andersson borde få följa med till sommarens vm-äventyr. Nu ska vi förklara varför.

Först vill vi bara deklarera att trots att WM-redaktionen mer än gärna tar sin sommaröl på Möllan eller sin vårpromenad i Västra Hamnen så har vi inga emotionella skäl eller ljusblåa känslobaserade bevekelsegrunder för att vilja ha med Daniel Andersson till landslaget. WM är nu, som alltid, jäkligt klubboberoende och objektiva.

Förhoppningsvis kommer inte Daniel Andersson att spela så mycket som en minut i vm, men om Sverige ska gå långt är det nog oundvikligt. Balansrollen på Sveriges mittfält, även kallad Linderothrollen, är på många sätt specifik för det svenska landslaget och är tämligen olik andra balansroller på andra mittfält. Till skillnad från, till exempel, Claude Makeleles roll i Frankrike och Chelsea, Andrea Pirlos roll i Italien och Milan eller Thomas Gravesens roll i Danmark och Real Madrid, innebär Linderothrollen inga som helst offensiva uppgifter. Linderoth är egentligen mer en försvarsspelare än en mittfältsspelare och är betydligt viktigare i defensivarbetet än, till exempel, ytterbackarna. I den svenska balansrollen är den huvudsakliga uppgiften att eliminera möjligheterna för motståndarlaget att göra snabba spelomställningar genom att skära av snabba passningsalternativ från mittfältet till anfallarna, så att Sveriges tre andra mittfältare och två ytterbackar hinner hem till sina försvarspositioner. Dessutom ska Linderoth täcka upp den farliga ytan mellan Sveriges backlinje och mittfält vid längre anfall. För att kunna lyckas med detta måste personen i Linderothrollen alltid, alltid, alltid vara på rätt sida om motståndarlagets mest offensive mittfältare oavsett vilka offensiva möjligheter som ges denne spelare. Dessvärre innebär det här arbetet att man drar på sig en farlig massa gula kort och Tobias Linderoth brukar ju inte lägga några fingrar emellan i närkampsspelet, vilket visas i att han år efter år i såväl Stabaek som Everton och FCK ligger i topp i varningsligan. Som sagt, ska Sverige kunna gå långt så kommer det sannolikt behövas en fullgod ersättare.

För att klara det här enormt viktiga arbetet behöver man inte vara en virtuos med bollen eller en briljant passningsspelare. Man behöver bara ha en stor portion spelförstående, ett enormt hjärta, bollvinnaregenskaper, mycket rutin och en förmåga att pristigelöst spela för lagets bästa och konsekvent motstå frestelsen att ge sig ut på offensiva eskapader. Allt det här har Daniel Andersson. Mer ”publika” alternativ som Kim Källström, Pontus Farnerud och Marcus Lantz har det sannolikt inte i samma utsträckning. Dessutom lockas WM av tanken att det finns en spelare i den svenska 23-mannatruppen som vet (och har vetat i många månader) att han bara kommer att få spela om Tobias Linderoth blir skadad eller varnad. Daniel Andersson skulle kunna få beskedet redan idag och i lugn och ro kunna lära sig Linderothsrollens alla svårigheter. Han kan sedan gå in en åttondelsfinal mot Tyskland på Allianz Arena och veta att även om han gör sju mål så kommer han inte spela kvartsfinalen. Han kan bara helt kravlöst gå in och göra det jobb han har laddat för i tre månader. Daniel Andersson, och endast Daniel Andersson, skulle kunna gå in och ta bort Michael Ballack från möjligheten att slå avgörande passningar framåt eller skjuta själv.

Således, Tobias Linderoth är perfekt i Linderothrollen, men kommer sannolikt att bli avstängd någon match om Sverige ska gå långt. Daniel Andersson är den ende som skulle kunna gå in och göra ett likadant jobb i dagsläget. Därför ska han med till vm. Dessutom, vem ska annars gå emellan när Ljungberg och Mellis råkar i luven på varandra.

38043-30

Om han inte får spela, kan han ju alltid vara säkerhetsvakt under matcherna...


38043-27

...eller under träningarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback