WM-startelvan

Så här halvannan dag efter vm-truppspresentationen har stort sätt samtliga medier och fotbollspersonligheter med självaktning presenterat sin önskade startelva i vm. WM har förvisso en självaktning som heter duga, men någon entydig startelva kommer vi inte att presentera. Orsakerna är tre.

Dels kommer tre veckor av landskampsläger, inkluderande två officiella landskamper (och sannolikt några inofficiella diton) att ge oss oerhört mycket klarare bilder av vem av Alexandersson (som spelar yttermittfältare i IFK), Stenman (som spelar vänsterback/-ytter i Leverkusen) och Nilsson (som förvisso spelar högerback i Grekland, men har varit skadad jättelänge och som folk bara har sett i CL-sammanhang, där han dessutom oftast har spelat på mittfältet) som är den bäste högerbacken i svenska landslaget. Skillnaden i kontext är enorm och betydelsen av sammanhang kan inte nog understrykas. Även om Alex dominerar i Allsvenskan och ligger bakom det mesta i Blåvitts offensivspel säger det inte särskilt mycket om hur han samspelar med Mellberg, Linderoth, Svensson och de andra i Blågult.

Dels är det oerhört osannolikt och dessutom oönskat att Sverige skulle ha samma startelva samtliga tre-sju vm-matcher. I matchen mot T&T kommer sannolikt öriket att backa hem djupt och krympa ytorna med 9 man och en ensam Stern John på topp. Sverige kommer då att behöva spela brett och då förespråkar WM en startuppställning med Alexanderssons fina inlägg från sin offensiva högerbacksplats, Chippens irrationella spel med utgångspunkt långt ut på höger yttermittfält kan lösa upp eventuella dödlägen och Svensson kan kanske vara ett bättre alternativ än Källström eftersom han ofta är bättre på små ytor (de andra åtta platserna känns självklara och behandlas inte här).

I matchen mot England, å andra sidan, som sannolikt kommer att spela 4-5-1 med J Cole, Lampard, Gerrard och i viss mån Beckham som offensiva mittfältare, kommer Sverige att främst få koncentrera sig på att täppa till ytan Lagerbäck kallar ”Hålet”, dvs triangeln mellan ytterback, yttermittfältare och Linderoth. I matcher mot defensivt lagda motståndare klarar Linderoth oftast det själv, men i Englandsmatchen kommer han sannolikt att behöva assistans av Alexandersson på mittfältet. Då bör den formstarkaste av Nilsson eller Stenman spela högerback. Åtminstone under den första halvleken.

Den tredje anledningen är att det är förbundskaptenerna som tar ut laget. Inte WM.

Kommentarer
Postat av: Gustav

Min startelva mot T&T och ev. Paraguay:
Isaksson- edman, lucic, mellberg, stenman-
alex, linderoth, ljungber, zlatan - Henke,Allbäck

Motivering: Backlinjen ganska självklar bortsett från stenman på högerplatsen. På mittfältet spelar ljungberg och alex på varsinn kant. Alex, som är starkare defensivt än exempelvis chippen och som är en bra inläggsspelare kan slå bollar på zlatan som alltså har den offensiva rollen på mittfältet. Zlatan ska ha en något "fri roll" likt ronaldinho i Barcelona. Ljungberg kan luckra upp vilket försvar som helst min sina löpningar. Zlatan kan leverera passningar både till freddie och till alex. han kan gå själv eller spela vidare till anfallarna henke och allbäck... På bänken finns Hansson, A Svensson, Elmander, Chippen... Vad tycks om detta? Sverige måste utnyttja zlatans teknik, bollmottagning och passningsspel på ett bättre sätt helt enkelt.

2006-05-11 @ 23:56:02
Postat av: Gustav

det är inte jag, Gustav med Östersympatier, som skrivit denna startuppställning. håller inte med alls. min egen kommer senare.

2006-05-12 @ 12:47:37
Postat av: Mikael

Min blågula startelva i samtliga VM-matcher, även en ev. final:
Målvakt: Isaksson --- Backlinjen från höger: C. Andersson, K. Svensson, O. Mellberg, O. Wendt --- Mittfältet från höger: F. Ljungberg, K. Källström, P. Wernbloom, C. Wilhelmsson eller A. Farnerud, Anfall: Z. Ibrahimovic och H. Larsson ---- Jag vet att flera stycken av spelarna inte är med i VM men så här hade jag formerat laget om jag var förbundskapten. Med Källström som defensiv spelfördelare och Wernbloom som offensiv djupledslöpare/slitvarg

Postat av: Ola Hans A. Olsen

Jeg ville ønska at i var så flinke at byde mig en bilett til VM i Tyskland i sommer, det ville skabe en sensation for jere og stor reklame.
Vi kan skrives jeg har en lille dreng der gerne vil være maskot for et av lagerne om det kan lade sig gøre.
Venlig
Ola Hans

2006-05-14 @ 01:30:27
URL: http://heima.olivant.fo/~puskas/
Postat av: WM

Hej Ola Hans!

Vi skulle oerhört gärna vilja se till att din lille dreng blev maskot för att av lagen i Tyskland. Tyvärr har du nog missförstått WM:s roll i sammanhanget en smula, om det nu inte är så att det är jag som missförstår ditt bokmål.

WM är en oberoende blogg från Sverige och har ingen som helst anknytning till vare sig FIFA eller den tyska wm-organisationen. Hade vi haft det, eller makten att påverka, så hade din dreng gärna kunnat hålla hand med vem som helst, förutom Ronaldinho, för honom skulle jag själv ha gått med.

Och de få vm-biljetter vi lyckats få tag på håller vi hårt i!

Tack för att du läser WM.

2006-05-15 @ 11:41:08
URL: http://wm.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback