WM hyllar 1: Bengt Andersson

Namn: Bengt Andersson
Ålder: 39 år (!)
Klubb: IFK Göteborg
Position: Målvakt


BenganBengt Andersson bör åka med till Tyskland i sommar! Och han bör vara andremålvakt!

Allsvenskans bäste målvakt kan bli IFK Göteborgs viktigaste spelare i år! Förra säsongen släppte Blåvitt in 22 mål på 26 matcher i Allsvenskan, och bara Kalmar var bättre med 21. Detta gjorde man med hjälp av en förvisso otroligt bra , men samtidigt en väldigt ung och orutinerad backlinje. Rutinen kom istället från mittfältet, och - framförallt - från Bengt Andersson. IFK:s målvakt kändes altid lugn och säker, vilket smittade av sig på försvarsspelarna. Och trots att han fyller 40 i år så presterar han fortfarande riktigt svettiga räddningar.

Varför anser WM att Bengan ska med till vm? Jo, det är enkelt. Sverige har idag en riktig världsmålvakt - Andreas Isaksson (vi var förvisso för några år sedan på väg att få en till i Rami Shaaban, men det satte en skada stopp för). Våra alternativ Eddie Gustafsson och John Alvbåge - som inte lyckades peta Bengt Andersson i IFK Göteborg förra året - är givetvis bra målvakter, men vm-klass det håller de inte. Så enkelt är det. Därför är det bättre att satsa på rutin om Isaksson skulle gå sönder. Detta hävdade WM redan i
ett av våra allra första inlägg. Dessutom är Bengt Andersson en bättre målvakt än båda ovan nämnda alternativ.

Lars-Rolands eventuella argument om att andre- och tredjemålvakterna ska med för att se och lära håller inte. I alla fall inte för båda två. Det skiljer bara ett år mellan Isaksson och Alvbåge, och Eddie Gustafsson är fyra år äldre än Andreas Isaksson. Ingen av dem kommer att vara aktuell som förstemålvakt på ett bra tag. Kanske aldrig. Däremot är det fullt logiskt att en (snart) 40-årig målvakt inte åker med som bänknötare til kvalmatcher på Malta och Island.

Bengt Andersson har haft otur när det gäller landslaget. De år då han var aktuell kvalificerade sig inte Sverige till slutspelen. I kvalet till vm 1998 petade han, som vissa kanske minns, Ravelli som förstemålvakt och skulle kunna ha stått mellan stolparna i Frankrike, om Sverige bara tagit sig dit.

Visst kommer det att vara taskigt att tvinga Alvbåge eller Gustafsson att stanna hemma, men inte taskigare än det har varit att peta Johan Elmander de tre senaste slutspelen, och defnitivt mindre kontroversiellt än att peta viken som av de forwards som är tveksamma i dagsläget.

Och viktigast av allt: Till ett vm måste helt enkelt de bästa spelarna åka! Oavsett om de är aktuella för framtiden eller inte. Lars-Roland kan aldrig med trovärdighet hävda att Marcus Allbäck ska med som rutinerad truppbreddare trots att han förmodligen sett sina bästa dagar, men inte Bengt Andersson. Om det kommer att bli så vet vi inte, men om, så skulle det vara kul att höra argumenten.
 
WM föreslår trion (i den ordning de bör vara aktuella för spel) Isaksson-Andersson-Alvbåge!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback