Väckarklocka för svenska landslaget

0-3 mot Irland är givetvis inget bra resultat, och kvällstidningarna kommer förmodligen att ta fram den stora sågen, och kapa Lagerbäcks mannar längs med fotknölarna. WM är inte finansierat av lösnummersförsäljning och kommer därför att vara mer nyanserat i sin analys. För frågan är om inte 0-3 var ett bättre resultat än 3-0 och propagandaspel hade varit. Nu belystes svenska landslagets största problem redan tre månader och tio dagar före matchen mot T&T, istället för i matcherna efter uttagningen av truppen i maj, och Lagerbäck har nu gott om tid på sig att fundera över vad som behöver rättas till. För vi fick faktiskt svar på en hel del frågor.

För det första, Sverige är oerhört känsliga för skador på sina nyckelspelare. I den här matchen märktes det tydligast då Zlatan tvingades utgå, och därefter när Linderoth råkade ut för samma öde. Samarbetet mellan Zlatan och Henke fungerade bra, och med de båda på plan fanns det en viss tanke i anfallsspelet. När sedan Markus Rosenberg hoppade in (vilket han i och för sig gjorde med bravur) märktes det tydligt att Sverige inte visste hur de skulle spela offensivt. Och när Tobias Linderoth i andra halvlek tvingades utgå dröjde det inte många sekunder innan irländarna utnyttjade den yta framför backlinjen som inte bör finnas och stänkte in 3-0-målet. Linderoth lämnar aldrig sin position som siste man i mittfältet, och ska Daniel Andersson kunna fungera som ersättare måste han lära sig att inte heller göra det, hur mycket än anfallsspelet lockar och pockar.

För det andra, våra motståndare nu lärt sig att utnyttja Sveriges svaga punkt. Att Alexander Östlund är en säkerhetsrisk skulle en tvååring på kikhostemedicin kunna scouta, och det är både motståndare och medspelare medvetna om. Detta får till följd att motståndarna gång på gång stormar fram på vår högerkant, vilket i sin tur får till följd att vår högeryttermittfältare hamnar i Östlunds knä och att resten av mittfältet tvingas långt ner i eget straffområde. I bästa fall lyckas Sverige, trots allt, erövra bollen, men då finns det ingen att spela upp bollen på och de viktiga ”snabba omställningarna” omöjliggörs. Det var det som hände större delen av första halvlek. I värsta fall blir det mål. Det hände också… Vad Sverige behöver är en annan högerback. Östlund är en svag länk. T&T vet det. England vet det. Paraguay vet det. Östlund vet det och hela svenska landslaget vet det. Den nye högerbacken (dvs Nilsson eller Andersson) behöver inte vara bättre. Han behöver bara vara någon annan. Någon som inte är en så uppenbart misstrodd.

För det tredje, Hansson och Mellberg måste få tid att spela och snacka ihop sig. Det måste även Lucic och Hansson. Går Sverige långt i vm, vilket vi givetvis får hoppas, kommer det att bli avstängningar/skador på någon av mittbackarna och då måste Hansson kunna klara av att ersätta utan att laget försvagas. Vid 2-0-målet var det ingen som tog djup och vid 3-0 var det inget som stötte.

Alltså, Sverige spelade inte bra, men det var bra att svagheterna lyste igenom med all önskad tydlighet. Det hade varit mycket värre om allt hade funkat, men att vi förlorade med 3-0 ändå, för att vi var så pass mycket sämre fotbollsspelare. Det här var en väckarklocka, nu vet vi vad som krävs för att prestera bra i vm.

Så här tyckte WM att Sveriges spelare presterade:

Isaksson – WM WM
Chanslös vid 1-0. Det var svårt att avgöra från de tv-bilder som gavs om han hade kunnat göra något åt de andra målen. Fattade oftast rätt beslut.

---

Östlund – WM
Direkt och indirekt anledningen till Sveriges dåliga spel i första halvlek. Slarvig och uddlös framåt och en säkerhetsrisk bakåt. Slog bort många inlägg och hängde inte alls med Damien Duff när denne drog upp tempot. Som vanligt för het.

Mellberg – WM WM
Samarbetet med Petter Hansson funkade inte alls. Han ska se till att backlinjens positionsspel fungerar och det gjorde det inte. Lagkaptenen visade dock bitvis mycket vilja.

Petter Hansson – WM WM
Samarbetet med Olof Mellberg funkade inte alls. Var dock stark på huvudet.

Edman – WM WM
Anonym. Det hände inte så mycket på vänsterkanten. WM förväntar sig bättre offensiva initiativ från Edman. Har normalt ett bra mycket bättre inlägg än Östlund, men visade inte det idag. Samarbetet med Chippen funkade inte lika bra som det brukar göra med Ljungberg.

---

Linderoth – WM WM
Det märktes direkt när han försvann, men tvärt emot vad vi är vana vid tappade Tobias vid några tillfällen positionen och slog bort några enkla bollar.

---

Elmander – WM
Tvingade täcka upp bakom Östlund och gjorde det dåligt. Det märktes att Johan har ett långt skadeuppehåll bakom sig och att han mötte spelare som var mitt uppe i sin säsong. Även blek framåt. Nervös?

Källström – WM WM
Kämpade och slet så länge han orkade, dvs tills han blev nermejad i mitten av första halvlek. Dåliga avslut.

Chippen – WM WM
Glimtade till vid ett par gånger, bland annat då han serverade Larsson nästan öppet mål. Konstigt att han mest fick spela på vänsterkanten, det är ju sannolikt på högerkanten han kommer att få spela i vm.

---

Zlatan – WM WM WM WM
Sveriges klart bäste spelare. Var briljant så länge han spelade. Stod för en riktigt snygg framspelning till Henrik, och höll på att göra ett nytt ”Ungernmål”.

Larsson – WM WM
Vårt låga mittfält gjorde att många uppspel fick gå direkt på en mötande Henke. Detta skötte han utmärkt, med ömsom mottagningar och ömsom känsliga skarvar med både klack och huvud. Kom dock alldeles för sällan till avslut och brände ett jätteläge.

Rosenberg – WM WM WM
Visade mycket vilja och kunnande och låg bakom det mesta av det svenska anfallsspelet i andra halvlek. Kan ha viss jokerpotential i vm och borde vara given tredjeforward.

---

Svensson, C Andersson, D Andersson, Jonson och Allbäck spelade för lite för att betygsättas.

Kommentarer
Postat av: Pat the Brat

Snart kommer männen i de vita rockarna Alexander; http://www.aftonbladet.se/halsa/9902/20/alexander.jpg

2006-03-02 @ 14:50:20
Postat av: Pat the Brat

Snart kommer männen i de vita rockarna Alexander; http://www.aftonbladet.se/halsa/9902/20/alexander.jpg

2006-03-02 @ 14:54:02
Postat av: Pat the Brat

Det är nog fan så att de kommer två gånger. För att vara på den säkra sidan.

2006-03-02 @ 14:55:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback