En regellista

Fotbolls-vm ska bli en folkfest! Vi förväntar oss vart fjärde år att få se den ena matchen mer fartfylld och spektakulär än den andra. Vi förväntar oss tekniska underverk, stenhårda skott och skruvade frisparkar. Vi förväntar oss storlag som tar sina länder riktigt långt och skrällag som tar hela världen med häpnad. Och just kombinationen världens bästa spelare och hungriga lag från små, exotiska länder gör att dessa förväntningar oftast infrias.

Tyvärr finns det krafter som motverkar detta. Jag talar om spelförstörande krafter som får sin näring från luckor i regelverket – eller kanske snarare från de tolkningar av regelverket som görs av domare som saknar klara direktiv eller regler som fyller sitt syfte. FIFA har makten att förändra detta, och om de hade lite, lite, lite mage och bollar skulle de redan till detta slutspel prova lite nya grepp. Förändra här. Vara strängare där. Premiera roligt spel hit och bestraffa tråkigt spel dit. Och på så sätt, i sann Joga Bonito-anda, göra spelet vackert igen.

Det har blivit dags för en ny lista. En lista över regler som bör färändras för att göra fotbollen i allmänhet, och fotbolls-vm i synnerhet, till ett än mer fröjdefullt spel.

I en perfekt värld skulle inte bara Lagrell och Lagerbäck vara trogna läsare av WM, utan även Blatter och Johansson, och dessa herrar skulle begrunda följande fem förslag redan i veckan:

1. Spelare som inte reser sig – två minuters utvisning
Vi är vansinnigt trötta på att se spelare vrida sig varv efter varv i plågor, som hade de fått båda knäskålarna avsparkade eller vore gräset glödande kol – gärna i slutminuterna när det egna laget leder, eller när laget har behov av att backa hem och samla sig – för att i nästa sekund vara uppe och springa som om ingenting hänt. Det finns inga människor som kan vara så nere för räkning för att sedan återhämta sig så snabbt – undantaget Rocky Balboa – och har man så ont att man inte genast kan resa sig så måste man rimligtvis ut för behandling. Idag måste en spelare lämna planen när båren kommer in, och just därför blir de flesta friska lagom till dess att domaren tecknar för bår. WM föreslår därför att varje spelare som inte kan resa sig på ”normal” tid får umgås med fjärdedomaren under avslappnade former i två minuter. WM garanterar att samtliga fotbollsspelare över en natt helt plötsligt skulle få läkkött som stålmannen – eller i alla fall som dig och mig.

2. Mur som fuskar – gult kort till samtliga i muren
WM vill inte se Beckham, Riquelme eller Ronaldinho behöva slå ytterligare en perfekt slagen frispark rakt i en mur som har krympt avståndet till typ fem meter. Dessa frisparksartister har rätt att få det avstånd som domaren stegar upp. Ge domarna direktiv att visa för muren var den ska stå, låta frisparken slås, och sedan varna samtliga spelare som steppar fram för tidigt - låt dessutom frisparken slås om. WM lovar att det inte skulle krävas många sådana domslut innan detta mygel definitivt skulle upphöra.

3. Straff endast vid målchans
Straffregeln bör göras om från grunden. Otaliga är de matcher som avgjorts efter en korrekt dömd straff efter en situation nere i straffområdets ena kortlinjehörn, eller efter att en felvänd spelare med ett samlat motståndarförsvar bakom sig blivit knuffad i ryggen. Många och långa är de fredags- och lördagsnätter då WM-redaktionen har diskuterat dagens straffregel, som dessutom vissa lag har lärt sig att konstant utnyttja. Vi förespråkar straff endast vid målchans. Övriga situationer bör generera frispark – inne i straffområdet. Detta skulle göra fotbollen rättvisare, och vi skulle dessutom slippa forwards som medvetet söker straff istället för att gå på mål. Testa i Tyskland! Det kommer att bli bättre!

4. 0-0 = noll poäng
Detta är, tillsammans med förslaget om straffregeln, det mest kontroversiella förslaget. Men FIFA är en organisation som i vissa avseenden är mer konservativ än de värsta falangerna av mormonkyrkan, och de skulle bara må bra av att skakas lite lätt i grundvalarna. Publiken vill se mål när de går på fotboll, och glad anfallsfotboll. Särskilt under vm, då personer som normalt inte ser på fotboll ändå bänkas framför tv-apparaterna. Personer som inte ser tjusningen i en taktiskt väl genomförd 0-0-match, och som inte alls uppskattar när ett bottenlag lyckas kriga sig till 0-0 mot Brasilien. Ett vm-slutspel är därför ett perfekt tillfälle att testa denna nya regel, som skulle tvinga alla lag att under minst en liten del av varje match satsa framåt och som dessutom skulle ge försvaret mer utmaning. Aldrig mer skulle vi behöva se matcher som Sverige - Turkiet 2000.

5. …och till sist, klargör vad som gäller vid hands!
Till sist den punkt som borde vara lättast att åtgärda. Klargör en gång för alla vad som gäller när en spelare tar med handen. Som det är idag blåses det ibland för frispark och straff i situationer som i andra fall enbart genererar protester från upprörda spelare. Vad gäller egentligen? Om handen söker bollen? Om handen/armen hindrar en målchans? Om armen inte hänger längs med kroppen? Här finns det redan idag klara regler, men olika domare verkar tolka reglerna på olika sätt, och det enskilt vanligaste samtalsämnet i tv-studior efter matcher är just handssituationer. Glenn, Ola, Thomas, Magnus – alla har de olika tolkningar. Förklara för oss, FIFA.


FIFA har tidigare visat sig beredda att förändra till spelets fördel. För några år sedan skärptes åtgärderna mot tröjdragningar. Och när målvakten inte längre fick plocka upp bollen med händerna efter bakåtpass var det många som protesterade. Plocka fram lite kurage och förändra redan idag, så ska WM aldrig mer klaga på FIFA, det lovar vi. Inte ens om ni snor även de sista få vm-biljetterna som gått till allmänheten.

Kommentarer
Postat av: Björn Andersson

Har ni glömt, eller medvetet uteslutit, offsideregeln och FIFAs uppmaning att hellre fria än fälla? Det verkar inte som om någon domare lyder den uppmaningen!

Postat av: Göran

Detta är ett rätt radikalt förslag, men hur vore det med ett halvcirkelformat straffområde. Jag vet att det skulle förändra världens vackraste konstruktion; fotbollsplanen. Men någonstans känner jag att straffområdeshörnen ligger för långt ut för att en enkel tackling där självklart skulle rendera straff.

Frisparkar innanför straffområdet är jag också i princip för. Det krävs någonting mittemellan batong och pistol även inom fotbollen.

Det här med hands är ju hopplöst. Om FIFA auktoritativt skulle utala något om saken skulle man iallafall ha något att gå på när man gnäller på domarn där hemma i tv-soffan därutöver skulle väldigt många skolgårdsslagsmål kunna undvikas.
Ha det

2006-05-02 @ 10:44:40
Postat av: Anders Bewarp

I brasilianska ligan har domarna en liten sprayflaska som dom sprayar en vit linje i gräset så att muren vet var den ska stå. Då är det jättelätt att se om den har flyttat på sig när frisparken slås.
Den vita linjen är inte permanent i gräset utan försvinner efter ett tag.

2006-05-02 @ 13:02:13
Postat av: Anger

0-0 förslaget är inget vidare. Hela poängen med VM och turneringar i allmänhet fås genom att matcherna blir spännande trots att Vatikanstaten möter Sydamerikas världslag genom tiderna och man fortfarande har en chans om man bara kan disponera sina krafter på rätt sätt.

Sprayflaska borde finnas i varje domares ficka. Har de råd med dem i Brasilien kan nog Blatter köpa en pall med timlönen han får under en fet representationsbrunch.

Angående muren kan man väl göra som man brukar då man bestämmer tid med sjusovare. Säg 9 om du tänker komma 10. Dvs om de går för nära första gången lägger man på en meter till nästa frispark. Skärper dom sig inte får de snart stå i bakom mållinjen hela laget. Alternativt förlänger vi avståndet till 11 meter så kan de tjuva 2 meter utan att komma närmare än 9.

2006-05-02 @ 20:39:10
Postat av: Spanskmannen

Det där med sprayflaskan låter mycket bra. En del tv-kanaler har grafik under matcherna där det vid frispark kommer upp en cirkel 9m från bollen: Detta borde också kunna tillämpas i fotboll. HAr själv ett förslag som är lätt att genomföra och som skulle stoppa spelförstörelsen. Ser ut som följer:

* När domaren blåser frispark får ingen i motståndarlaget röra bollen. Om en spelare håller i bollen måste han omedelbart lägga ner den på marken. Skulle någon bryta mot regeln skall gult kort visas.

Ser själv inga nackdelar med detta förslag, bara fördelar. Spelet blir snabbare och alla simpel maskning som idag mer eller minder är tillåtet skulle försvinna helt.

2006-05-02 @ 22:20:04
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Gustav

Bra tankar grabbar, kul med lite kontroversiella förslag. Filmningar för att slippa kontringar, med krav på att motspelarna genast ska spela ut bollen så att en stackars Reyes (som fick ett hårstrå i ögat) ska kunna resa sig får mig att bli Hulken-grön av raseri.

Sprayflaskan är väl en bra idé. Handsregeln BORDE vara lätt att åtgärda. Frisparkar i straffområdet borde tillämpas oftare (det görs ju redan vid bakåtpassningar).

2006-05-03 @ 11:20:01
Postat av: Tobias

Några bra regelförendringar och några lite sämre.

Regeln vid frisparkar lätt riktigt bra och blev änu bättre när sprayflaskan kom in i bilden.

2 min. utvisning är också ett helt okej förslag, är dock tveksam till att det någongång kommer genomföras.

Handsregeln tror jag att domarna i VM har samma syn på. Det viktiga är ju att dom vet vad som gäller och inte vi men det är klart att det skulle vara bra om dom gick ut med hur det verkligen skall vara.

0-0=med 0poäng är jag väldigt tveksam till!

straff endast vid målschans låter som en bra sak men det skulle vara väldigt svårt att avgöra och tror jag bara skulle skappa änu mer problem.

2006-05-03 @ 16:13:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback