Inför presentationen

Med anledning av morgondagens presentation av vm-truppen känner WM en enorm lättnad över att fokus nu helt kan sättas på de 23 spelare som kommer att avgöra om årets sommar kommer att bli angenäm eller ej. I våra numerösa proffskollar har vi i många stunder famlat i mörker och gissat vilka spelare förbundskaptenen håller som aktuella och därefter försökt förmedla dessa spelares eventuella framgångar.

Imorgon får vi dock äntligen visshet, så istället för en proffskoll tänkte WM denna vecka ägna oss en sista spekulationsrunda och presentera den vm-23:a vi tror Lagerbäck och hans assistent kommer att skicka till Tyskland. Tillsammans med denna tänkte vi presentera den 23:a WM hade valt ut om vi hade varit förbundskaptener.

Lagerbäcks 23:a (enligt WM):

Målvakter: John Alvbåge – Eddie Gustafsson – Andreas Isaksson.

Reserv på hemmaplan: Bengt Andersson

Dynastin Söderberg/Lagerbäck/Andersson har lärt oss en sak: det är avsevärt mycket svårare att spela sig in i det svenska landslaget än att spela sig ur detsamma. Det är kanske på gott och ont. Många är de som känner frustration (Lantz, Elmander, Majstorovic, Källström…) över att aldrig riktigt få chansen, samtidigt som de som spelar kan känna sig befriade från prestationspress och kan få god tid på sig att lära sig landslaget spelidéer. På målvaktsfronten är detta tydligare än för någon annan position. Lagerbäck har visat stort förtroende för den ovan nämnda trion och till två tredjedelar (Isaksson och Alvbåge) har detta besvarats med bra spel såväl i klubben som i landslaget. Att Gustafsson är petad till förmån för en annan svensk talang (u19-landslagsmannen Johan Dahlin) är givetvis inte bra, men det kostar honom sannolikt inte en plats i truppen. Möjligtvis är han inte längre andraalternativet. Bengt borde vara högaktuell, men hävdar att han inte har blivit kontaktad av Lagerbäck/Ljung/Andersson. Det har dock Rami Shabaan, men hans korta tid tillbaka i spel efter avbrottet talar emot honom.

Försvarare: Christoffer Andersson – Erik Edman – Petter Hansson –Teddy Lucic – Daniel Majstorovic – Olof Mellberg – Mikael Nilsson – Alexander Östlund.

Reserver på hemmaplan: Fredrik Stenman (ersätter ytterback) – Karl Svensson (mittback).

Utöver Majsan är det dessa sju som har fått åka på de flesta landslagsamlingar de senaste åren. Att Daniel Majstorovic får åka på främst Karl Svensson bekostnad förklaras i att Majstorovic har en oerhört mycket större rutin av internationellt spel. Att Stenman sannolikt lämnas hemma är djupt beklagligt, men han har sällan blivit uppmärksammad av förbundskaptenerna och WM har svårt att se att en bra vårsäsong ska ändra på den saken. 

Mittfältare/anfallare: Marcus Allbäck – Niclas Alexandersson – Daniel Andersson – Zlatan Ibrahimoviæ – Mattias Jonson – Kim Källström – Henrik Larsson – Tobias Linderoth – Fredrik Ljungberg – Markus Rosenberg – Anders Svensson – Christian Wilhelmsson.

Reserver på hemmaplan: Johan Elmander (ersätter alla utom Daniel Andersson och Tobias Linderoth) – Johan Arneng (ersätter Daniel och Tobias).

Att Elmander lämnas hemma är så tråkigt att man nästan blir arg. Det är fjärde raka mästerskapet som han har funnits med i diskussionerna för att sedan lämnas hemma. I en intervju med Aftonbladet sa Johan nyss att han sannolikt konkurrerar med Markus Rosenberg om den sista platsen och det är nog sant. Att Allbäck är en favorit hos kaptenerna är en illa dold hemlighet. Därför har han alltid fått vara med (och ofta spelat från start) även om han har varit bänkad i diverse halvdana klubblag. Därför slapp han åka med till Mellanöstern och därför petar han en tio år yngre, minst lika skicklig och mer användbar Elmander. Hur länge dröjer det innan lagkamrat Lantz övertalar honom att sluta upp i hans bojkott? Varför Daniel Andersson får (och bör få) följa med diskuterar vi
här. I övrigt döljs väl inga överraskningar bland de offensiva lagdelarna?

WM:s 23:a

Målvakter: John Alvbåge – Bengt Andersson – Andreas Isaksson.

Reserv på hemmaplan: Eddie Gustafsson

Vårt resonemang runt målvaktsposten diskuterar vi mer ingående här och här. I korthet handlar det om att vi tycker att Bengt Andersson är Sveriges näst bäste målvakt. Inte fjärde bäste.

Försvarare: Christoffer Andersson – Erik Edman – Petter Hansson –Teddy Lucic – Daniel Majstorovic – Olof Mellberg – Mikael Nilsson – Fredrik Stenman.

Reserver på hemmaplan: Alexander Östlund (ersätter ytterback) – Karl Svensson (mittback).

Vårt val att låta Östlund stanna hemma grundas i att han i allt för många matcher har varit Sveriges sämste spelare. Det vet alla motståndare och likt Irland gjorde kommer de att lägga all sin energi på att göra Östlunds tillvaro till ett litet helvete. Det gör att han framstår som ännu sämre än vad han är och en ond cirkel har bildats. Ingen svensk har förtroende för honom, vilket ytterligare förvärrar situationen. I det här inlägget beskriver vi hur detta påverkade Irlandsmatchen. Fredrik Stenman är ett bra, dubbelfotat alternativ som har det gemensamt med storstjärnorna Larsson och Zlatan att han spelar ordinarie tillsammans med en spelare i Brasiliens startelva (Leverkusenbacken Juan). Han, om någon, kan bryta den onda cirkeln.

Mittfältare/anfallare: Johan Elmander – Niclas Alexandersson – Daniel Andersson – Zlatan Ibrahimoviæ – Mattias Jonson – Kim Källström – Henrik Larsson – Tobias Linderoth – Fredrik Ljungberg – Markus Rosenberg – Anders Svensson – Christian Wilhelmsson.
 
Reserver på hemmaplan: Marcus Allbäck (ersätter Zlatan, Larsson, Rosenberg och Elmander) – Johan Arneng (ersätter Daniel och Tobias) – Tobias Hysén (ersätter Alexandersson, Jonson, Källström, Svensson, Ljungberg och Wilhelmsson).

Tack Allbäck för alla mål under slutet av nittiotalet och början av detta århundrade. Utan dig hade vi inte tagit oss till slutspelen 2000, 2002 och 2004. Nu är det dags för dig att lämna plats åt yngre förmågor. Du behöver inte vara orolig, de kommer att lösa det föredömligt. De har spelat i Champions League och i landslaget med bravur. Vi kommer alltid att minnas dig!

Det var vår lilla genomgång. Kommentera gärna med era troliga Lagerbäcks-23:or, så kan vi tävla om vem som får flest rätt. Vinnaren får en glass skickad med posten. Skriv gärna också vilka ni hade tagit ut om ni hade varit förbundskaptener. WM tenderar ju ibland att vara lite regimvänliga…

Kommentarer
Postat av: Robban

Jag tror ta mig fasiken att ni får rätt på Lagerbäcks 23:a. Ganska lam trupp, och man vinner knappast VM med Lucic, Alex och Köttbullen på plan och med Allbäck de sista 20 min. WMs trupp är charmigare, dock skulle jag vela byta Andersson Daniel mot Hysén. Alex eller Kimpa kan backa upp Linderoth. Hysén kan bli en sån där skön nummer 21, med Blomqvist, Zlatan och Chippen som föregångare. Dessutom hoppas jag på Abbas Hassan som tredje keeper, mest för det kolla namnet.

2006-05-08 @ 17:25:03
Postat av: Robban

det coola namnet ska det ju naturligtvis stå.

2006-05-08 @ 17:26:42
Postat av: WM

Tack för att du gillar vår trupp, Robban. Kom dock ihåg att Blomqvist inte var någon typisk "nummer 21" i vm-94 (som är det slutspel jag antar att du tänker på). Han var ju faktiskt med i startelvan i första matchen men fick sedan inte spela särskilt mycket mer efter Tommy Svenssons vågade men lyckade Brolin-rockad.

Postat av: Fredde

Löjligt att inte ta med Schlebrügge.
Å ska man gå på vad spelare presterat så kan ju vem som helst utom Hysen åka med

2006-05-08 @ 18:42:43
Postat av: Musse

Det där med nummer är intressant. Jag har fått för mej att på 70-talet hade alltid den svenska tredje målvakten nummer 17. Bekräfta? Det hade varit tufft med #17 Bengt Andersson 39 år och tredje målvakt.

2006-05-08 @ 18:56:03
Postat av: Mannen från Kivik

Tack WM-bloggen för att ni visar upp en större kompetens inom fotboll än vår egen förbundskapten som tycker att Raul är bättre än Ronaldinho och att Maldini är bättre Terry.

Jag kan bara hålla med i allt ni skrivit förutom att jag plockat med Östlund istället för C Andersson. Enda huvudbryn var ifall Hysén skulle med men D Andersson är tragiskt nog ett bättre alternativ.

På mittbacksplatsen är jag tveksam till Petter Hansson som jag aldrig sett göra någon bra match i landslaget men Lagerbäck har ju varit mer intresserad att spela med Olof Persson och Fredrik Risp tragiskt nog istället för bättre alternativ. Kalle Svensson kommer bli Lucics ersättare på lång sikt och jag skulle gärna sett honom istället för rötägget Hansson.

2006-05-08 @ 23:50:20
Postat av: Patrik

Jag tycker exakt som ni angående vilka som borde tas ut. Jag är däremot inte säker på att Majstorovic verkligen blir uttagen. För det första undrar jag om han gjort nåt vettigt ifrån sig i landslaget och det brukar vara viktigt. För det andra har han väl lite svårt med humöret/korten, både i Nederländerna och Schweiz. Jag tycker nog själv han ska med till Bremen (i konkurrens med Karl), men jag undrar om förbundskaptenerna håller med. En annan detalj är väl att Lagerbäck brukar hålla några platser öppna och inte ta ut 23 vid första tillfället. Det ska bli kul att se allas bevikelse när vi inte får veta ven den sista backen respektive anfallaren blir trots att det alltid är likadant och alla borde vara förberedda.

2006-05-09 @ 08:02:00
Postat av: Mannen från Kivik

Patrik: Hur mycket vettigt har då Petter Hansson uträttat i landslaget kan man ju fråga sig.

Lagerbäck har spelat med Risp och Olof Persson när han haft chansen att matcha in Majstrorovic eller Bajen-Max så han får skylla sig själv.

2006-05-09 @ 11:19:21
Postat av: Gustav

Tycker också Max ska få chansen. Betydligt snabbare än t.ex. betongfoten Hansson. Skulle få mardrömmar om bådde E. Gustafsson och J. Alvbåge från start i ett VM-slutspel. Tar lätt hellre Attraktiva-bengan och Rami.

Gilberto Silva är inte ordinarie i Brasiliens landslag eller?

2006-05-09 @ 11:27:23
Postat av: WM

Tjena Gustav! Håller med dig om Eddie vs Bengan. Enligt den startelva Parreira lite prematurt presenterade förra veckan platsar han inte. Kolla länken:
http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,819616,00.html

2006-05-09 @ 11:34:28
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Mannen från Kivik

Vill bara göra alla uppmärksamma på att den annars utmärkta VM-bloggen bara tagit ut 22 spelare i sina båda trupper. Christian Wilhelmsson saknas.

2006-05-09 @ 12:44:09
Postat av: mathiasmedh

hysén känns mer aktuell till em i friidrott eftersom han är snabb. något mer kan jag inte komma på att han visat prov på under våren. unga spelare måste visa en uppåtgående formkurva för att komma med.

p hansson får stanna hemma till fördel för m dorsin. d andersson kan ta rollen som fjärde mittback om det behövs. östlund får M nilssons plats bara för att han kommer visa vija på träningarna kan lära dom där blonderade killarna från västsverige lite om frisyrer.

arneng ska inte ens vara med i diskussionen. samuel holmén kan få lite råg i ryggen inför framtiden om han nämns istället.

2006-05-09 @ 15:37:18
Postat av: WM

Tack mannen från Kivik. Klart vi inte kan mönstra vår 23:a utan Wilhelmsson. Vem ska annars se till att Mats Broström inte glömmer muskoten i pastan?

2006-05-09 @ 15:52:02
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: mathiasmedh

jag glömde ju en ex-DIF:are. elmander var nog största orsaken till att östlund fick så mycket kritik efter irland-matchen. östlund var inte bra, men elmander var ännu sämre. han kan satsa på sprintstafett med hysén istället. allbäck in, trots att han är en go gubbe. han kan göra mål mot bra lag, det kan inte elmander.

2006-05-09 @ 15:54:53
Postat av: Mannen från Kivik

Allbäck gör ju verkligen mål mot bra lag. Två mål mot Makedonien är väl ingen större bedrift eller att lobba in en 5-0-boll i en avgjord Em-match mot Bulgarien.

2006-05-09 @ 17:14:03
Postat av: Gustav

håller med kiviksmannen. aldrig sett allbäck göra en bra match mot bra motstånd.

2006-05-11 @ 10:49:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback