Okej resultat av håglöst Sverige

1-1 av ett svenskt c-landslag mot en så gott som ordinarie annan vm-nation är egentligen inget dåligt resultat. Och första halvleken var ingenting att skämmas över heller. Andra halvleken däremot undrade man vad som föregick på den usla planen. Elva fullständigt håglösa gulklädda gentlemän stod och kollade på när saudierna rullade boll.

Den hela började, som sagt, bra. Saudierna hade mycket boll i första halvlek, men ett kompakt svenskt försvar tvingade dem att ta avslut långt utanför straffområdet, vilket inte vållade målvakt Gustafsson några som helst problem. I kontringarna kom Sverige upp snabbt med mycket folk, breddade spelet bra och kom med en del hyfsat farliga avslut. Målet var en delikatess där Fredrik Berglund spelade elegant till Martin Ericsson som slog bollen i djupet på Mattias Jonson. Han kom lite konstigt till bollen, så istället för att själv gå på avslut, vilket hade varit det naturliga, släppte han bakåt till Anders Svensson som snyggt skruvade in bollen i Mabrok Zaids vänstra kryss.

I andra halvlek hamnade Sverige alldeles för långt ner i eget straffområde med mittfältet och Saudiarabien kunde enkelt spela runt bollen. Det fanns ingen som helst tanke bakom det svenska försvarsspelet och avsaknaden av en dirigent som Mellberg var stor. Mittfältet satte dålig press på bollhållaren och gick inte in med kroppen i närkamperna. Sverige hängde helt enkelt inte med, vilket kanske är naturligt med tanke på att svenskarna befinner sig mitt i vinteruppehållet.

Av spelarna var det få som stärkte sina vm-aktier. Av få ljusglimtar kan nämnas lagkapten-du-jour Alexandersson och backdebutanterna Svensson och von Schleebrügge. Här följer en betygsättning av svenskarna:

Eddie Gustafsson - WM WM
Gav ett lite osäkert intryck, men klarade fint ett svårt närskott i andra halvlek.

---

Christoffer Andersson - WM WM WM
Följsam i defensiven, vågade sig framåt i offensiven. I sådana här matcher, mot svagt motstånd, trivs Andersson.

Kalle Svensson - WM WM WM
Bra debut av götlaborgaren. Gjorde det mästa rätt och spelade lugnt. Helt ok uppspel. Upphävde offsiden klumpigt vid 1-1-målet.

Teddy Lucic - WM
Teddy var sämst i det svenska laget. Istället för att använda sin rutin för att höja moralen i den andra halvleken var det han som uppträdde allra mest oengagerat och taffligt. Teddy hade, om han hade varit mer taggad själv, kunnat avstyra de flesta av saudiernas farligheter, bland annat målet. Han spelade som en som är given i den svenska startelvan i vm och som därför inte har något som helst att bevisa, vilket givetvis också är sant...

Max von Schlebrügge - WM WM WM
Visade fin anfallsvilja på sin vänsterkant. Han var faktiskt den svensk som hade flest farliga avslut i hela matchen. Även han lite släpphänt vid målet.

---

Martin Ericsson - WM
Fick, trots allt, chansen på högerkanten. Tog den inte.

Niclas Alexandersson - WM WM WM WM
Mycket nära en trea, men klart bäst i det svenska landslaget. Visade stor pondus och moget spel som lagkapten i Linderothrollen. Visade att han är en högst tänkbar ersättare till Linderoth själv och att Daniel Andersson därför kan stanna hemma från vm.

Anders Svensson - WM WM WM
Det fina målet höjer det här till en trea. Anders har en tendens att falla ur spelet och spelar oftast bara bra när laget spelar bra. Idag var inget undantag.

Tobias Hysén - WM WM
Tobias har svårt att få till det i landslaget. Hade några fina kombinationer med von Schleebrügge i första halvlek, men var osynlig i andra. Kan mycket bättre.

---

Fredrik Berglund - WM
Hade en svår situation med få bra bollar att jobba i djupet på, som han helst vill. Dessutom visste han nog att det inte hade spelat någon som helst roll om han hade gjort 10 självmål eller hundra riktiga mål - han kommer ändå inte till vm.

Mattias Jonson - WM
Det enda han låg bakom var målet och det var genom en dålig mottagning och ett felbeslut som ändå blev mål, tack vare Anders Svenssons berömda högerdoja. Spelade högerytter sista kvarten, vilket sände signaler om att Lars-Roland ser honom som tänkbar i den rollen - om någon nu trodde något annat...