WM hyllar 1: Bengt Andersson

Namn: Bengt Andersson
Ålder: 39 år (!)
Klubb: IFK Göteborg
Position: Målvakt


BenganBengt Andersson bör åka med till Tyskland i sommar! Och han bör vara andremålvakt!

Allsvenskans bäste målvakt kan bli IFK Göteborgs viktigaste spelare i år! Förra säsongen släppte Blåvitt in 22 mål på 26 matcher i Allsvenskan, och bara Kalmar var bättre med 21. Detta gjorde man med hjälp av en förvisso otroligt bra , men samtidigt en väldigt ung och orutinerad backlinje. Rutinen kom istället från mittfältet, och - framförallt - från Bengt Andersson. IFK:s målvakt kändes altid lugn och säker, vilket smittade av sig på försvarsspelarna. Och trots att han fyller 40 i år så presterar han fortfarande riktigt svettiga räddningar.

Varför anser WM att Bengan ska med till vm? Jo, det är enkelt. Sverige har idag en riktig världsmålvakt - Andreas Isaksson (vi var förvisso för några år sedan på väg att få en till i Rami Shaaban, men det satte en skada stopp för). Våra alternativ Eddie Gustafsson och John Alvbåge - som inte lyckades peta Bengt Andersson i IFK Göteborg förra året - är givetvis bra målvakter, men vm-klass det håller de inte. Så enkelt är det. Därför är det bättre att satsa på rutin om Isaksson skulle gå sönder. Detta hävdade WM redan i
ett av våra allra första inlägg. Dessutom är Bengt Andersson en bättre målvakt än båda ovan nämnda alternativ.

Lars-Rolands eventuella argument om att andre- och tredjemålvakterna ska med för att se och lära håller inte. I alla fall inte för båda två. Det skiljer bara ett år mellan Isaksson och Alvbåge, och Eddie Gustafsson är fyra år äldre än Andreas Isaksson. Ingen av dem kommer att vara aktuell som förstemålvakt på ett bra tag. Kanske aldrig. Däremot är det fullt logiskt att en (snart) 40-årig målvakt inte åker med som bänknötare til kvalmatcher på Malta och Island.

Bengt Andersson har haft otur när det gäller landslaget. De år då han var aktuell kvalificerade sig inte Sverige till slutspelen. I kvalet till vm 1998 petade han, som vissa kanske minns, Ravelli som förstemålvakt och skulle kunna ha stått mellan stolparna i Frankrike, om Sverige bara tagit sig dit.

Visst kommer det att vara taskigt att tvinga Alvbåge eller Gustafsson att stanna hemma, men inte taskigare än det har varit att peta Johan Elmander de tre senaste slutspelen, och defnitivt mindre kontroversiellt än att peta viken som av de forwards som är tveksamma i dagsläget.

Och viktigast av allt: Till ett vm måste helt enkelt de bästa spelarna åka! Oavsett om de är aktuella för framtiden eller inte. Lars-Roland kan aldrig med trovärdighet hävda att Marcus Allbäck ska med som rutinerad truppbreddare trots att han förmodligen sett sina bästa dagar, men inte Bengt Andersson. Om det kommer att bli så vet vi inte, men om, så skulle det vara kul att höra argumenten.
 
WM föreslår trion (i den ordning de bör vara aktuella för spel) Isaksson-Andersson-Alvbåge!

WM delar ut vita och svarta kameler

WM kommer, med start imorgon, att påbörja en artikelserie. Vi kommer att i en serie miniartiklar hylla några fotbollsspelare vars namn vi tycker bör finnas med på Lars-Rolands slutgiltiga trupplista när denna spikas i vår.

Vi kommer inte att hylla Fredrik Ljungberg. Vi kommer inte att hylla Henrik Larsson. Vi kommer inte att hylla Olof Mellberg. Eller Zlatan. Eller Linderoth. Eller Isaksson. Namn som dessa (och många fler) är redan självklara. De behöver inga hyllningar.

Här kan vi faktiskt inte låta bli att dela ut en liten känga till våra kollegor på de stora tidningarna och TV-kanalerna i Sverige. För samtidigt som media sedan några år tillbaka, med den lilla rosa i spetsen, plöjer ner oerhört mycket mer pengar i sina sportredaktioner än förr, och samtidigt som det skrivs väldigt mycket mer om sport – i synnerhet om fotboll - än vad det gjordes på tiden då ”det spelades bättre boll”, så rapporteras det om allt ointressantare saker. Det anses ofta viktigare att skriva om kontrakt, pengar, skandaler, bilar, flickvänner, modelljobb och så vidare – än om själva sporten fotboll… Likaså tycks det vara så att det är bättre att hjärntvätta oss med hundratjugo reportage om Zlatan, Henke eller Ljungberg, än ett enda om, säg, Niclas Alexandersson eller Marcus Allbäck. Vi vet ständigt var Ljungberg har ont för tillfället, men till och med vissa av de största sportredaktionerna i landet verkade ha missat att Mikael Nilsson gick skadad en längre tid.

Ett exempel:

Inför matchen mot Kroatien i vm-kvalet blev Zlatan brutalt nedsparkad i Juventus, och det var oklart om han skulle kunna medverka i den viktiga matchen. Detta rapporterade givetvis alla om – vilket var helt rätt. Men! Därefter följde spaltmeter om ett upphaussat, påstått krig mellan Lagerbäck och läkare Agricola, om hur bra Zlatan var och om hur dåliga Sverige var utan Zlatan. I relation till hur mycket som skrevs om dessa saker, skrevs det skrattretande lite om hur Sverige skulle kunna klara matchen utan sin anfallsstjärna. Vem skulle spela istället? Hur skulle spelsystemet förändras? Hur skulle kroaterna kunna utnyttja detta? Vilka skulle få ta vilka roller?

Vi vill veta minst lika mycket om dessa saker! Zlatan är skadad. Fine! Det räcker så. Hur ska vi nu agera, för att täcka luckan?

Givetvis finns det undantag. Här är ett briljant sådant:

Inför en av de sista kvalmatcherna, jag minns inte vilken, satt jag som vanligt och lyssnade förstrött på studiofolk som förklarade för mig bra våra tre stora stjärnspelare är, och hur dåliga vi skulle vara utan dem, i väntan på avspark. Plötsligt hoppar jag till i soffan! Vad är det jag ser?! Innan matchstart klipper producenten in ett spelarporträtt, och ett ganska ingående sådant. Inte om Henrik, inte om Fredrik, inte ens om publikfriande Chippen från Listerlandet, utan om Teddy Lucic! Försvarsklippan i BK Häcken, med den på samma gång valpiga och mördande blicken!! Den kanske minst glamourösa av samtliga startande spelare har någon på TV valt att slänga in ett reportage om, innan en av Sveriges viktigaste landskamper på mycket länge. Och denna någon vill jag ge en stor eloge! För det var evigheter sedan jag tyckte något var så intressant i försnacket inför en fotbollsmatch! Och jag har inte tyckt det sedan dess heller. Mer sådant!

OK! Med detta sagt kommer vi därför i vår artikelserie att fokusera på några av de som vi tidigare benämnt som fringespelarna, det vill säga de som inte anses lika självklara i en landslagstrupp. Vi kommer att hylla dem, samtidigt som vi kommer att förklara varför just de personerna är viktiga i Tyskland.

Vi hoppas på så sätt kunna fortsätta vara det komplement till de stora sportredaktionerna som vi vill vara.

Imorgon börjar det! Sov gott tills dess.

Alex skadad

Niclas Alexandersson är skadad. En bristning i låret gör att yttermittfältaren tvingas vila i tre veckor, och missar därmed bland annat den allsvenska premiären mot Öster, en match där WM:s utsände skulle specialstuderat honom.


WM säljer sig

Jag började skriva några rader om hur glad WM-redaktionen är över att kunna presentera Sveriges bästa fotbollstidning som annonsör, och försökte samtidigt få det att inte låta som säljande, insmickrande fjäsk, men insåg snabbt att det helt enkelt var omöjligt att hålla den fasaden uppe...

Så vi sopar all oberoende stolthet under mattan för en liten stund och erkänner helt enkelt:

Vi säljer oss! WM släpper in en annonsör! Någon kanske nu tycker att vi är låga. Någon kanske nu tycker att WM bör vara helt oberoende och att vi inte har någon moral. Någon kanske tycker att vi från och med nu helt saknar trovärdighet. Allt detta är i så fall ok. För vi har aldrig hävdat motsatsen.

Frestelsen var helt enkelt för stor. Pengarna för lockande. Berömmelsen inte längre nog. Och dessutom var det ändå ingen som använde den meningslösa kalenderfunktionen...

Men, det bör sägas, vi är riktigt stolta över att kunna presentera just Sveriges absolut bästa fotbollstidning som vår första annonsör, och personligen hoppas vi att detta ska kunna bidra till att ytterligare några får upp ögonen för Offside (som vi redan
tidigare hyllat).

Erbjudandet till höger är väldigt bra! Om du inte tidigare har fått tillfälle att testa Offside, så gör det nu, som en bra uppladdning inför sommarens vm. Majnumret ryktas dessutom bli 200 sidor tjockt... mums!

Sådär! Slut på gratisfjäsket! Nu återgår vi genast till att vara en oberoende medial kraft i fotbolls-Sverige igen, utan vinstintresse!

...tills någon kommer till oss med ett nytt lukrativt erbjudande...

Proffskoll v. 12

WM har av olika anledningar inte kunnat ge er några proffskollar de senaste två veckorna. Vi intygar att vi haft giltiga frånvaroskäl och fortsätter idag precis som om ingenting har hänt.

Glädjande på skadesidan (eller snarare frisksidan) är att Mikael Antonsson fortsätter att verka helt skadefri, samt att hans namne Nilsson nu verkar vara tillbaka. I helgen fick han spela ett par minuter för Panathenaikos.  I övrigt har vi även glädjen att för första gången kunna rapportera från danska SAS Ligaen, då denna den mest kontinentala av de nordiska ligorna för ett par vckor sedan kickade igång igen.

Många landslagsaktuella spelare har spelat träningsmatcher i helgen, bland annat Mikael Dorsin och hela blåvitt-gänget. Dessa är dock inte med i proffskollen.

Anfallare
Markus Rosenberg fortsätter att visa form, och visar att han dessutom är användbar på flera positioner. I helgen fick han spela innermittfältare (!), men tillhörde ändå Ajax bästa spelare, och fick näst bäst betyg i laget av Voetbal International. Dock klarade man enbart oavgjort hemma mot NAC Breda. Ajax ligger nu på femte plats i tabellen.

Lasse Nilsson förtjänar en plats i WM:s proffskoll den här gången, efter att ha stänkt in båda Heerenveens mål mot Twente i helgen! Nilssons mål säkrade tre poäng!

Mattias Jonson är utslagen ur Royal League, och DIF vara aldrig nära att hämta upp 1-3-underläget i matchen mot Lilleström.

Henrik Larsson fick spela i helgen, och Ronaldinho vilades. 0-0 mot Malaga får dock betraktas som en förlust för Barcelona. WM har ingen statistik på Barcas matcher utan Ronaldinho i laget, men misstänker på att snittpoängen från de matcherna är i klass med bottenlagens snittpoäng. Henrik kan i sina bästa stunder ersätta Eto’o, men Ronaldinho är det ingen som ersätter!

Zlatan spelade hela matchen mot Roma, men även Juventus fick nöja sig med ett poäng, och även Juve får betrakta helgens match som en förlust. Zlatan fortsätter att missa chanser, men WM är inte oroliga för det.

Marcus Allbäck spelade inte i torsdagens Royal League-match, utan killen med det otroligt roliga namnet Pimpong fick chansen istället. Köpenhamn säkrade finalen med en säker 4-0-seger mot FC Midtjylland och totalt 7-1 (!).

SAS Ligaen är igång igen, och Johan Elmander har glömt Irlandsmatchen och såg till att Bröndby återigen klättrade upp på en förstaplats i ligan, genom att bland annat slå in 1-0-målet. Utsågs till matchens lirare och fick toppbetyg av danska tidningar.

Mittfältare
Kim Källström spelade nästan hela matchen hemma mot Troyes, när les ”Rouge et Noir” vann med 2-0. Han blev utbytt i 86:e minuten. Rennes har nu sex raka segrar! Kim ryktas nu vara på gång för satsande Glasgow Rangers, som tas över av meriterade fransmannen Paul Le Guen, som letar nyförvärv i franska ligan.

Tobias Hysén är utslagen ur Royal League, och DIF vara aldrig nära att hämta upp 1-3-underläget i matchen mot Lilleström.

Tobias Linderoth spelade hela matchen för Köpenhamn i torsdagens Royal-League-semi.

Anderlecht vann med 2-0 borta mot Club Brugge. Wilhelmsson spelade hela matchen och låg bland annat bakom 2-0-målet.

Fredrik Ljungberg fick åka hem utan att spela i helgen, eftersom matchen borta mot Portsmouth en timme för start fick blåsas av på grund av en vattensjuk plan.

Försvarare
Olof Mellberg dras med en ”mystisk” nervskada och kan inte spela. Skadan är inte allvarlig men det är oklart hur länge försvararen blir borta. Hans Aston Villa klarade trots det att hålla nollan mot Fulham.

Erik Edman spelade hela matchen mot Troyes, och fick godkända betyg i Frankrike.

Alexander Östlund har det tyngre. Hans Saints förlorade med hela 3-0, och är nu illavarslande nära engelska tredjeligan…

Petter Hansson gjorde en stormatch mot Twente, och överglänstes enbart av Lasse Nilsson. Bra betyg!

Christoffer Andersson har en Royal League-final mot Köpenhamn att se fram emot, efter lagets totala 4-1-vinst mot Djurgården. Andersson spelade hela matchen i tordags.

Mikael Nilsson är tillbaka från sin skada, och fick äntligen spela för Panathinaikos, även om han fick vänta ända tills 88:e minuten på att bli inbytt. Nilsson fick förtroendet de sista minuterna, då man säkrade hemåt och bytte ut forwarden Gekas, för att kunna vandra hemåt med en 1-0-seger borta mot Kalamaria.

Majstorovic spelade som vanligt hela matchen för Basel. I helgen fick man dock nöja sig med ett poäng och serietvåan Zürich är nu bara två poäng bakom.

Mikael Antonsson är som bekant tillbaka från sin skada, och spelade i helgen hela matchen mot Salzburg. Austria Wien blev ytterligare ett svensklag att spela oavgjort i helgen och Antonsson fick se två bollar träffa hemmanätet från insidan.

Målvakter
Andreas Isaksson höll nollan för tredje matchen i rad. Fortsätt så!

John Alvbåge fick bra betyg i dansk press efter helgens 1-1-match mot AC Horsens.

Mats Hård är tillbaka

Mats Hård bjuder återigen på dagliga betraktelser och visdomar, som (mer eller mindre) har med fotboll att göra. Underhållande.

En stund för Lundh.

Tack, gode gud, för att ingen har funnit intresse i att gräva i WM:s samröre med intressenter. Vi hade sannolikt gått samma bittra öde till mötes som vår kollega på Expressen. Vi saknar skrupler.

Olof! Du är välkommen hit. Du får jobb på WM när som helst. Vi har stora grejer på gång. Vi har dyra viner och ett trevligt sätt!

...men Rosenberg studerades ändå, i en sömnig tillställning

Som kommentar till förra inlägget, kan sägas att andra halvan av WM-redaktionen, för tillfället stationerad i FIFA:s högborg Schweiz, specialstuderade just Rosenberg i dennes möte med Inter i tisdagens Champions League-match istället, på grund av helgens snöpliga schlagerskandal.  Den halvan kan dock berätta att den nästan faktiskt hellre hade sett det i förra inlägget åsyftade musikspektaklet, trots att denna halva, precis som första halvan, tycker att just detta spektakel är bland det ointressantaste man kan slösa bort två timmar av sitt liv på. Och av matchen blev det inte en enda rad här på WM...

Mancini försvarskuppade Danny Blind, och tv-tittarna rasade över taktikterrorn. Alla tvingades se den sömnigaste Champions League-åttondel som spelats på mycket länge. Rosenberg hade ingen lätt upgift på topp, men var en av få i Ajax som lyckades få rätt adressat på i alla fall en del av sina passningar.

Ajax får nu hoppas på att UEFA, i enlighet med rådande tävlings- och mediatrender, satsar på det nya greppet "andra chansen", där utslagna lag kan gå bakvägen och bli framröstade ända till final av en väldigt manipulerbar tv-publik. Det verkar dock inte bli något av detta, eftersom Champions League i dagsläget redan är en intressant tävling som drar in tillräckligt med pengar som den är. Tyvärr för stackars Klaas Jan Huntelaar får man väl säga, som tillsammans med Pienaar hade förberett en riktigt kontroversiell shortschock...


Kulturskymning i Kungariket

Nu när det drar ihop sig till helg igen kan inte WM undgå att dra sig till minnes en horribel upplevelse förra veckoslutet.

I avsaknad av adekvata betalkanaler hade halva WM-redaktionen begett sig ut på lokal för att njuta av det gröna gräsets bandy och samtidigt specialstudera Markus Rosenberg när denne för en gångs skull mötte kvalificerat motstånd. Ajax skulle möta PSV.

Knappt hade man hunnit bänka sig och smuttat på den utsökta barolon förrän sändningen bröts och det visades någon jävla tävling, i vilken det gick ut på att på tre minuter övertyga svenska folket att ens låt var den bästa. Detta gjordes genom att med allahanda rekvisita och pråliga stasser försöka avleda uppmärksamheten på effektivast sätt ifrån de amatörmässigt hopknåpade låtarna. Tillställningen var plågsam för alla inblandade och jag hoppas verkligen att det aldrig kommer att upprepas. 

Imorgon gör vi ett nytt försök!

WM:s lathund

Okej! Nu ska vi bli nördiga och räkna matte ett litet tag! WM-redaktionen sitter nämligen inte bara inne på högskolepoäng i nederländska och franska, som vi tidigare avslöjat, utan har även försvarliga kunskaper i grundläggande matematik.

I en normal vm-grupp med fyra lag spelas sex matcher. Om vi antar att alla matcher kan sluta med 1, X eller 2, och samtidigt bortser från målskillnad, så kan denna grupp sluta på 36 = 729 olika sätt, vilket är väldigt många olika utfall att analysera…

I en grupp med tre olika lag spelas däremot bara tre matcher, och den kan därför endast sluta på 33 = 27 olika sätt, vilket är ett mer hanterbart antal utfall.

Grupp B i sommarens vm innehåller som bekant fyra lag, och även om ett lag som T&T absolut inte ska underskattas (Soca Warriors slog bland annat Mexiko i vm-kvalet, och visade mot Island senast upp ett mycket finare spel än det katastrofalt dåliga som vi såg i avgörande matchen mot Bahrain) så bör ändå övriga tre lag besegra T&T. Om ett lag i vm slutar på noll poäng, så räknas alla matcher mot detta lag ”bort”. Det var denna regel som gjorde att Sveriges fem mål mot Bulgarien i senaste em inte betydde ett dyft, förutom i skytteligatabellen.

Om vi för ett ögonblick antar att T&T kommer att se sig besegrade av övriga nationer kan vi räkna på grupp B som en grupp bestående av endast tre lag, och således endast tre matcher. Tabell 1 nedan kan då tas fram.


tabell grupp B
Tabell 1. Möjliga utfall av de intressanta matcherna i grupp B


Denna tabell kan hjälpa oss att förklara många intressanta saker som har med Sveriges chanser att ta sig vidare att göra:

1. Sverige har teoretiskt (om vi slår tärning om resultaten) 67 % chans att ta sig vidare från gruppen.

2. Det spelas endast en intressant match per omgång.

3. Sverige har en fördel av att spela de två sista av dessa matcher, eftersom man då kan spela mer på resultat än vad England och Paraguay kan.

4. Det snackas mycket om att matchen mellan Sverige och Paraguay är nyckelmatchen i sommar. WM tycker dock att mötet mellan England och Paraguay den tionde juni lite har glömts bort i allt detta snack. Eftersom Sverige kan spela mycket på resultatet från första omgången så är den matchen oerhört betydelsefull. Studera tabellen ovan och du inser snabbt att om antingen England slår Paraguay, eller om lagen spela oavgjort, så kan Sverige säkra avancemang redan i mötet med Paraguay. Lyckas inte detta bjuds det då ändå på en andra chans mot England. Vinner däremot Paraguay mot England så blir det garanterat spännande in i det sista.

Sedan kan vi givetvis inte bara ställa in skorna mot England vid ett eventuellt säkrat avancemang, eftersom vi gärna spelar så lätt åttondelsfinal som möjligt, men det skulle vara oerhört skönt att veta att vi går vidare oavsett resultat.

5. Observera de röda utropstecknen i tabellen! Om herrarna Lagerbäck och Andersson har sinne för att spela taktiskt, så bör de instämma i att oavgjort mellan Paraguay och England är det bästa resultatet, för då kan Sverige faktiskt ”på förhand” säkra avancemang även vid kryss mot Paraguay. Samma läge som i Portugal för två år sedan uppstår då (minns Due a Due) och Sverige och England kan i egenskap av att vara de två lag som möts i sista matchen komma överens om ett tillräckligt stort oavgjort resultat som får båda att gå vidare.

Men det är klart, ett svenskt landslag skulle aldrig spela så taktiskt och fult. Inte i någon idrott, för då har man bränt sina chanser att bli hyllade av media och hela svenska folket - eller hur, Bengt-Åke Gustafsson?

6. Ovan antogs att samtliga tre lag behöver slå T&T för att denna tabell ska kunna användas. Om man tänker till lite så inser man snabbt att det faktiskt räcker med att England och Sverige gör det. Skulle T&T sedan sensationellt knipa poäng mot Paraguay i sista omgången så blir bara förutsättningarna ännu bättre.

Varsågoda! Skriv gärna ut WM:s lathund, och ta fram den när allvaret sätter igång den tionde juni!!


CL-halvorna

Otroligt intressant möte mellan Juve och Arsenal (i övrigt går ju givetvis Lyon, Barça och Inter vidare). Ena sekunden kan man tänka att Juventus är lika lättlästa som Real och blir en munsbit för Arsenal och sekunden efter kan man resonera sig fram till att Philippe Senderos knappast kan hantera Emersons exakta bollar mot Zlatan och Trez på samma sätt som han, med en stor portion tur, lyckades stånga undan Gravesens feltänka chansbollar mot stillastående, lönnfeta Real-forwards.

Arséne Wenger må vara världens coolaste coach, men visst är Juventus ett avsevärt bättre lag än Real Madrid. Dessutom kommer inte Capello inte bli så överkörd taktiskt som Reals juniortränare blev.

Nä, det är omöjligt att döma. Läs det tidigare inlägget istället. Det är längre, men bättre.

WM ryter till, som omväxling.

Med anledning av det senaste inlägget har WM börjat fundera. Vi har insett att vi verkligen, verkligen hatar målgester. Då menar vi inte de allmänna glädjeyttringar som gärna uppstår när en fotbollsspelare har gjort mål, utan genomtänkta, intränade och ofta en aning varumärkesbyggande målgester.

Det gör så vansinnigt ont att se ett så fantastiskt mål som brassen Fred gjorde för Olympiska Lyon efterföljas av något så plågsamt som en målgest (bestående av att Fred plockar upp en napp (!) ur brallan (!!), sätter den i munnen och firar målet tillsammans med sina lagkamrater med den ack så smärtsamma Bebeto-vaggningen (!!!)). Varför, åh, varför kan man inte bara få njuta av stiliga mål utan att, sekunderna senare, behöva vrida sig i plågor över någon konstlad gest. Hela idén med att istället för att euforiskt springa runt, göra något sjukt planerat tyder på att man, som målskytt, antingen inte bryr sig om slutresultatet, eller är uppenbart psykopatisk och därmed allmänt farlig. Se den här länken för mer om psykopati. Figur 1 visar en typisk psykopat med cigarr. Sannolikt dyr.

38043-29
Fig 1: Typisk psykopat! Liknar han inte Tommy Svensson?


WM har rotat i arkiven (WM har givetvis inga som helst arkiv) och funnit en sisådär åtta gester som gör ont, så ont, att bara ta upp till diskussion. WM är dock inte sämre hobbypsykologer än att vi inser att vi borde ta itu med våra problem och dra upp dem till ytan. Här är WM:s sisådär åtta plågsammaste målgester vi någonsin upplevt.

1)      Putten
Vi har till stor del lyckats med vår ursprungliga ambition att förtränga den här händelsen, men vi tror att det var Allbäck som hade gjort mål i typ em-kvalet 1999 (rätta oss jättegärna) och så sprang han fram till parhästen Anders Svensson (jag vet av uppgift att såväl du, Anders, som du, Marcus, läser det här så: gör aldrig, aldrig om det!!!) som då, med sina fötter, hade skapat ett mellanrum som Mackan låtsades golfputta emellan. För ett ögonblick tänkte då WM överge fotbollen som huvudsaklig sinnlig näringskälla och börja knarka, men lyckades dessbättre omvända oss själva igen genom att tänka på Glenn Hyséns Wembley-match om och om och om igen.

Putten tillhör den sämsta av målgester, eftersom den är uppenbart planerad och därmed ytterst ospontan och därför en smula psykopatisk. Tänk er omklädningsrummet: ” – Om jag gör mål, Anders, kan inte du göra ett golfhål med dina fötter? Det vore såååå jäääävla coooolt om jag då kunde springa dit och liksom låtsas putta in en golfputt. Golf! Det är det kidsen gillar!”. Anders S: ” – Sure thang, Mackan! Jag är ditt hål! Alltid!”.

Golf! Golf är allt fotboll inte är. Golf är en så dålig grej att göra till en målgest.

2)      Bebeto-vaggningen
Att få barn är, kanske, något väldigt fint. Om detta vet inte WM något, ty vi är mest intresserade av fotboll och har inte orkat yngla av oss än. Bebeto fixade att vara såväl farsa som målskytt när han i vm 1994 bidrog till brassarnas 3-2-seger mot Nederländerna, vilket han, tillsammans med Romario och Mazenho, firade genom att låtsasvagga Bebetos nyfödde son (Mattheus – han borde vara 12 nu!). Vi led. Big time!

3)      Kennet
Pistolerna, Kennet! Pistolerna, Kennet, för fan! WM tycker att krönikan om vm 1994 i Amerikas Förenta Stater är ett av de bästa styckena video man kan kolla på, men varje gång tvingas man se de jävla (nu har WM använt lika många svordomar i det här inlägget som vi har gjort totalt innan – so much för vår ”höga språkliga nivå”) luftpistolerna. Bitterljuvt i dess sanna bemärkelse!

4)      Snurren
Är vi för Sverigefokuserade? Hoppas det, för annars är det trist att tre av världens fyra hittills sämsta målgester är utförda av svenskar. Nej, Tomas Brolin, att göra en enkel Salkow är inte coolt. Inte ens i Glada Hudik!

5)      Snorten
Vi tror att det var Robbie Fowler (återigen: rätta oss gärna!). Vi tror att det var 1999. Vi tror att det var i ett Merseysidederby. Han, vi kan kalla honom Rob F, gör typ 1-1 eller 2-2 på straff och löper därpå till sidlinjen och låtsas ”snorta” denna, som vore sidlinjen en linje av kokain. Rob F är plågsam på så många plan att det nästan måste anses skickligt.

Till att börja med så är han typ: ”Åååhh, jag är så sjukt kontroversiell” och det är inte tufft att påtala det så tydligt. Om man tvunget ska påtala det så bör man väl åtminstone vara subtil?

Vidare kan man konstatera att Rob F antingen:
a)      har använt ”det goda vita”, eller
b)      inte har använt detsamma.
Man kan lätt konstatera att a) är fullständigt osannolikt, eftersom Rob F slog igenom som ung tonåring och har sannolikt genomgått en jäkla massa drog- och dopningstest i sin karriär, vilka samtliga hade gett utslag på ett användande av ”Andernas vita guld”. Eftersom Rob F aldrig har haft Dottore Agricola som förkläde, kan man utesluta detta. Sannolikt är alltså b) sant och det är bara tragiskt. Det enda som är värre än att öppet knarka är att knarka och skryta om det. Det enda som är värre än att knarka och skryta om det är att inte knarka, men att låtsas som om man gör det och skryta om det. Rob F, snälla! Sluta med det.

Slutligen är det så uppenbart planerat att det svider. Det är Merseyside! Du har utjämnat, Rob F! Var lite jäkla spontan. Ska du vara det någon gång i hela ditt liv ska du vara det nu. Psykopat!

6)      De Tretton Volterna
Jaaaaaa! Vi vet!!!! Vi vet att du är sjukt vig och spänstig! Vi såg när du gjorde dem på Eurosport när de visade de afrikanska mästerskapen 1998 i Burkina Faso. Vi kunde inte bry oss mindre om du kan göra sju volter baklänges, så länge du bara med framgång kan sparka på ett sfäriskt läderklot. Det finns en anledning till att vi kollar på fotboll större delen av vår vakna tid, men nästan aldrig på gymnastikens fria program.

7)      Roger Milla-dansen
Försommar 1990 och världen var oförstörd. Någon månad senare står kids och oscillerar pelvis mot flaggor runt om i världen. WM-redaktionen var två av dem. Vi står inte längre för det och förnekar det om det kommer upp.

8)      Il Saluto Romano di Paolo Di Canio della Lazio
Om hela SV Werder Bremen hade marscherat ut från Weserstadion i takt och gjort Hitler-hälsningar till publiken så hade det varit mer uppenbart dumt. Nu är den mest: ”Titta så politisk och kontroversiell jag är! Men titta då!!!”. Och ack så plågsam! Och när han gör den mot rödstrumporna Livorno så är den lika uppenbar som när Weise tände ljuset på julafton.

Så, ”WM är surpuppor”, tänker du. Vidare funderar du därför på att aldrig mer läsa den här bloggen för att ”torrbollar får jag nog av på mitt lokala ICA Supermarket”. Ingalunda! WM kunde inte vara mindre surkartar! Det är därför WM motsätter sig varianter av ovan nämnda sjukliga beteenden. WM hyllar euforin och vill att glädjen vi själva känner efter ett viktigt mål ska delas med exekutorn. Därför har vi även framställt en tre-i-topp av glädjeyttringar. Tanken är inte att målskyttar ska ta efter listan, eftersom då faller hela idén, utan vi vill bara hylla det äkta.

1)      Gerd Müller-hoppen
Så förbaskat fint! 10 mål i ett vm och 10 euforiska kaskader av jämfotahopp. Dessa kan även ses utföras av gamla hjältar som Pelé och av vår journalistkollega Edström. Hopp, hopp, hopp! Topp!

2)      Böghögen a.k.a. Tv-puck-högen
Inget visar på mer lycka än när elva sannolikt hyfsat homofobiska män kastar sig i en stor hög utan att tänka på den som ligger underst.

3)      Den outtänkta löpningen mot publiken
Du har gjort mål. Du är glad. Vad gör du? Du springer givetvis mot dem som jublar och skanderar ditt namn. Du tänker inte: ”Hmmm, hade inte jag en fräck målgest inplanerad?”. Nej, du bara springer mot ljudet, ty du känner glädje med dina fans och du hyser inga psykopatiska tendenser. Som Anders Svensson mot Argentina 2002, som därmed får återupprättelse för inblandningen i golfputten. Anders blev så glad att han sprang som en tok. En tok, alltså. Inte en psykopat..


En stilig fint

Okej, det här har inte mycket med vm att göra, men alla som älskar fotboll och som inte såg Fred göra 4-0 för Lyon mot PSV igår bör surfa in på den här länken, spola fram till 89:e matchminuten och se på ett stycke fotbollskonst. Juninho och framförallt Tiego var lysande matchen igenom, men Fred stod för matchens prestation då han tog Ronaldinhos och Zlatans paradfint ett steg längre än vanligt och bjöd på det snyggaste och mest nyskapande på länge i fintväg. Otroligt snyggt!

Tyvärr så valde han att följa en så originell fint med en av de mest efterhärmade målgesterna i världshistorien (bortsett från den fåniga nappen då...), men man kan väl inte begära allt.


OBS! För att kunna se videon på Olympique Lyonnais hemsida, så måste användaruppgifter skapas. Detta är dock helt gratis!

Ökade chanser till speltid för Henrik - igen...

Leo Messis vadskada visade sig vara av det lite allvarligare slaget, så han blir borta åtminstone en månad. I så fall ges det återigen en öppning för Larsson till startelvan i de 4-6 närmaste ligamatcherna och eventuellt dubbelmötet i CL-kvarten i månadsskiftet mars-april.


Det känns som om det är den hundrade gången WM skriver om att det ges ökade möjligheter för spel för Henrik. Förmodligen är det väl så enkelt att om man är förste reserv i ett lag som spelar så mycket som Barça så får man alltid tillräckligt med speltid.


Proffskoll v. 9

Helgen vecka 9 bjöd på ömsom vin, ömsom vatten för de svenska fotbollsarbetarna. Vi bjöds på allt från skador till efterlängtade comebackbesked och såväl ett par röda kort som ett par lysande styrkebesked. Som vanligt försöker WM vara metodiskt och behandlar anfallare, mittfältare, försvarare och målvakter i tur och ordning.

Anfallare

Zlatan lyckades med konststycket att lämna såväl ett oroande skadebesked som ett glädjande friskintyg. Efter att ha vilat mot Sampdoria i Serie A kommer svensken sannolikt vara med på planen ikväll i den svåra och viktiga CL-matchen mot Werder Bremen.

Henke Larsson gjorde kanske sin absolut bästa match någonsin för Barça i toppmötet mot Deportívo La Coruña. För första gången (?) blev Henrik uttagen i tidningen Mundo Deportívos ”Veckans lag” som kallar svensken ”den perfekte avbytaren” (märkligt paradoxalt, med tanke på att de placerade honom i startelvan...). Efter det oerhört viktiga, vackra och Henke-typiska 2-2-målet hyser Larsson en enorm respekt i Katalonien.

Markus Rosenberg lyckades med konststycket att gå mållös från Ajax 6-0-överkörning av Sparta Rotterdam. Den utmärkta tidningen Voetbal International skrev att ”…endast ett mål saknades Rosenberg. Svensken spelade, med bl a två assist, en högst betydelsefull roll.” Han fick sedan betyget 8/10, vilket var bäst på plan tillsammans med tremålsskytten Klaas-Jan Huntelaar.

Johan Elmander följde upp den misslyckade Irlandsmatchen med ett stiligt frisparksmål i den 103:e matchminuten i danska cupens semifinal mot FCK, vilket innebar matchens enda mål och en plats i finalen för Brøndby.

Markus Allbäck följde
inte upp den misslyckade Irlandsmatchen med ett stiligt frisparksmål i den 103:e matchminuten i danska cupens semifinal mot Brøndby, vilket inte innebar matchens enda mål och en plats i finalen för FCK.

Mittfältare
Från England är rapporterna entydiga: Fredrik Ljungberg är tillbaka i fornstor form och var en av matchens bästa spelare när hans Arsenal körde över Fulham med 4-0. Och WM, som inte trodde att Ljungberg kunde vara bättre än vad han var mot Real Madrid!!!

Såväl Tobias Linderoth som Christian Wilhelmsson fick se det röda kortet i helgen, den förstnämnde efter två fullständigt logiska gula kort och den sistnämnde efter ett fullständigt ologiskt slagsmål.

Kim Källström var tillbaka som en i ledet efter en kort sejour som lagkapten och tackade för nedgraderingen med att göra det viktiga 1-0-målet mot bröderna Farneruds Strasbourg. Av den sammanfattning som WM har sett att döma, låg Källström bakom typ allt Rennes skapade och kunde med lätthet gjort en sju-åtta mål till om han hade haft lite flyt. Kimpa belönades med matchen högsta betyg av såväl France Football (4/5) som l’Equipe (6,5/10). Pontus Farnerud fick av samma tidningar 3/5 respektive 5,5/10.

Försvarare

I samma match spelade, som vanligt, Erik Edman på vänsterbacken och fick genomsnittliga betyg av media.

I Basel spelar sig Daniel Majstorovic allt närmre vm-truppen efter en ny fin insats i ASL. Den här gången fick ligaledarna nöja sig med 1-1 mot Champions League-laget FC Thun.

Heerenveen fick klara sig utan backklippan Petter i förlustmatchen mot PSV. Hanssons akuta magsjuka (!)är dock av det ringa slaget och han väntas snart vara tillbaka.

Trots envisa försök vägrar Παναθηναϊκός ledning att svara på WM:s oroliga mail om Mikael Nilssons skadetillstånd. WM erfar trots detta att Micke kommer att göra träningscomeback å det snaraste, vilket är enormt efterlängtat – inte minst för att:

... konkurrenten på högerbacksplatsen Alexander Bröstlund, efter den katastrofala insatsen mot Irland, gick av ligamatchen för sitt Southampton tidigt pga skada.

Olof Mellberg var avstängd när hans Villa lyckades vinna för första gången på över en månad.

Under avdelningen ”skadecomebacker” är det glädjande att kunna konstatera att Mikael Antonsson definitivt är tillbaka. Mikael spelade hela derbyt mot Rapid Wien, när hans Austria vann med 3-0.

Målvakter

Andreas Isaksson hade en lugn afton mot Strasbourg och sattes inte på några större prov. Eddie vilade när hans Lyn spelade träningsmatch, medan John stod för sitt Viborg mot Häcken.

Till sist...
I veckan kommer många av våra svenska kämpar återigen matchas. Redan idag får (förhoppningsvis) Zlatan och Larsson vara på tårna för att deras respektive lag ska lyckas i sina besvärliga hemmamatcher i kvartsfinalerna i CL. Imorgon är det sedan dags för Fredrik Ljungberg att ta sig an Real Madrid igen.

På torsdag kommer de tre kvarvarande UEFA-cup-svenskarna att ställas på samma gräsplätt då FC Basel tar emot Strasbourg hemma. Samtidigt går tre av fyra returmöten i Royal Leagues kvartsfinaler. Håll ett öga på herrarna Hysén, Jonson, Eddie, von Schlebrügge, Allbäck och Linderoth.

Bra!

WM hoppas att WM har så pass intelligenta och fotbollsförstående läsare så att WM kan vara säkert på att ingen någonsin har tvekat på Larssons eller Ljungbergs förmågor. De som tycker annat får se sig om efter en ny blogg att läsa. Båda är tillbaka och båda är bättre än någonsin. För att inte tala om hur bra Ibra är för tillfället! Nästan oroväckande...

Hur farliga är våra vm-motståndares vänsterkanter?

Mot Uruguay igår var Joe Cole planens och Englands gigant och hade under långa studer lekstuga på vänsterkanten. Mot Irland igår var Alexander Östlund planens och Sveriges säkerhetsrisk och avståndet till Damien Duff på högerbacken var under långa studer betydligt längre än avståndet till en plats på avbytarbänken.

WM ser en oroande mismatch där...

Paraguays coach Anibal Ruiz centrerade sitt spel igår, och Paraguay valde konsekvent att anfalla centralt i stället för på kanterna - yttrarna sökte sig innåt och ytterbackarna stannade hemma. Han lär dock ta sig en ordentlig funderare på om inte den taktiken ska ändras till mötet med Sverige den femtonde juni - till den viktigaste matchen i gruppspelet för Sverige.

Leo Beenhakkers "Soca Warriors" från Trinidad & Tobago gjorde en bra match mot Island (2-0) och ska nog inte underskattas. Ytterbackarna Gray och John hängde inte med upp i anfallen särskilt mycket men även Beenhakker lär försöka utnyttja Sveriges svaga slagsida. Oroande är att T&T:s anfall nästan samtliga dirigerades från vänsterkanten av Dundee Uniteds kvicke Collin Samuel och av tvåmålsskytten Dwight Yorke, som fortfarande visar farlig form (gjorde båda målen). Högerbacken Heldi Danielsson blev bitvis riktigt uppsnurrad av de båda fotbollskrigarna.

För övrigt...

...så kan även de bästa bli utspelade. WM såg matchen mellan Ryssland och Brasilien, och som brassarna spelade hade även de förlorat med 3-0 mot ett hungrigt Irland.

Väckarklocka för svenska landslaget

0-3 mot Irland är givetvis inget bra resultat, och kvällstidningarna kommer förmodligen att ta fram den stora sågen, och kapa Lagerbäcks mannar längs med fotknölarna. WM är inte finansierat av lösnummersförsäljning och kommer därför att vara mer nyanserat i sin analys. För frågan är om inte 0-3 var ett bättre resultat än 3-0 och propagandaspel hade varit. Nu belystes svenska landslagets största problem redan tre månader och tio dagar före matchen mot T&T, istället för i matcherna efter uttagningen av truppen i maj, och Lagerbäck har nu gott om tid på sig att fundera över vad som behöver rättas till. För vi fick faktiskt svar på en hel del frågor.

För det första, Sverige är oerhört känsliga för skador på sina nyckelspelare. I den här matchen märktes det tydligast då Zlatan tvingades utgå, och därefter när Linderoth råkade ut för samma öde. Samarbetet mellan Zlatan och Henke fungerade bra, och med de båda på plan fanns det en viss tanke i anfallsspelet. När sedan Markus Rosenberg hoppade in (vilket han i och för sig gjorde med bravur) märktes det tydligt att Sverige inte visste hur de skulle spela offensivt. Och när Tobias Linderoth i andra halvlek tvingades utgå dröjde det inte många sekunder innan irländarna utnyttjade den yta framför backlinjen som inte bör finnas och stänkte in 3-0-målet. Linderoth lämnar aldrig sin position som siste man i mittfältet, och ska Daniel Andersson kunna fungera som ersättare måste han lära sig att inte heller göra det, hur mycket än anfallsspelet lockar och pockar.

För det andra, våra motståndare nu lärt sig att utnyttja Sveriges svaga punkt. Att Alexander Östlund är en säkerhetsrisk skulle en tvååring på kikhostemedicin kunna scouta, och det är både motståndare och medspelare medvetna om. Detta får till följd att motståndarna gång på gång stormar fram på vår högerkant, vilket i sin tur får till följd att vår högeryttermittfältare hamnar i Östlunds knä och att resten av mittfältet tvingas långt ner i eget straffområde. I bästa fall lyckas Sverige, trots allt, erövra bollen, men då finns det ingen att spela upp bollen på och de viktiga ”snabba omställningarna” omöjliggörs. Det var det som hände större delen av första halvlek. I värsta fall blir det mål. Det hände också… Vad Sverige behöver är en annan högerback. Östlund är en svag länk. T&T vet det. England vet det. Paraguay vet det. Östlund vet det och hela svenska landslaget vet det. Den nye högerbacken (dvs Nilsson eller Andersson) behöver inte vara bättre. Han behöver bara vara någon annan. Någon som inte är en så uppenbart misstrodd.

För det tredje, Hansson och Mellberg måste få tid att spela och snacka ihop sig. Det måste även Lucic och Hansson. Går Sverige långt i vm, vilket vi givetvis får hoppas, kommer det att bli avstängningar/skador på någon av mittbackarna och då måste Hansson kunna klara av att ersätta utan att laget försvagas. Vid 2-0-målet var det ingen som tog djup och vid 3-0 var det inget som stötte.

Alltså, Sverige spelade inte bra, men det var bra att svagheterna lyste igenom med all önskad tydlighet. Det hade varit mycket värre om allt hade funkat, men att vi förlorade med 3-0 ändå, för att vi var så pass mycket sämre fotbollsspelare. Det här var en väckarklocka, nu vet vi vad som krävs för att prestera bra i vm.

Så här tyckte WM att Sveriges spelare presterade:

Isaksson – WM WM
Chanslös vid 1-0. Det var svårt att avgöra från de tv-bilder som gavs om han hade kunnat göra något åt de andra målen. Fattade oftast rätt beslut.

---

Östlund – WM
Direkt och indirekt anledningen till Sveriges dåliga spel i första halvlek. Slarvig och uddlös framåt och en säkerhetsrisk bakåt. Slog bort många inlägg och hängde inte alls med Damien Duff när denne drog upp tempot. Som vanligt för het.

Mellberg – WM WM
Samarbetet med Petter Hansson funkade inte alls. Han ska se till att backlinjens positionsspel fungerar och det gjorde det inte. Lagkaptenen visade dock bitvis mycket vilja.

Petter Hansson – WM WM
Samarbetet med Olof Mellberg funkade inte alls. Var dock stark på huvudet.

Edman – WM WM
Anonym. Det hände inte så mycket på vänsterkanten. WM förväntar sig bättre offensiva initiativ från Edman. Har normalt ett bra mycket bättre inlägg än Östlund, men visade inte det idag. Samarbetet med Chippen funkade inte lika bra som det brukar göra med Ljungberg.

---

Linderoth – WM WM
Det märktes direkt när han försvann, men tvärt emot vad vi är vana vid tappade Tobias vid några tillfällen positionen och slog bort några enkla bollar.

---

Elmander – WM
Tvingade täcka upp bakom Östlund och gjorde det dåligt. Det märktes att Johan har ett långt skadeuppehåll bakom sig och att han mötte spelare som var mitt uppe i sin säsong. Även blek framåt. Nervös?

Källström – WM WM
Kämpade och slet så länge han orkade, dvs tills han blev nermejad i mitten av första halvlek. Dåliga avslut.

Chippen – WM WM
Glimtade till vid ett par gånger, bland annat då han serverade Larsson nästan öppet mål. Konstigt att han mest fick spela på vänsterkanten, det är ju sannolikt på högerkanten han kommer att få spela i vm.

---

Zlatan – WM WM WM WM
Sveriges klart bäste spelare. Var briljant så länge han spelade. Stod för en riktigt snygg framspelning till Henrik, och höll på att göra ett nytt ”Ungernmål”.

Larsson – WM WM
Vårt låga mittfält gjorde att många uppspel fick gå direkt på en mötande Henke. Detta skötte han utmärkt, med ömsom mottagningar och ömsom känsliga skarvar med både klack och huvud. Kom dock alldeles för sällan till avslut och brände ett jätteläge.

Rosenberg – WM WM WM
Visade mycket vilja och kunnande och låg bakom det mesta av det svenska anfallsspelet i andra halvlek. Kan ha viss jokerpotential i vm och borde vara given tredjeforward.

---

Svensson, C Andersson, D Andersson, Jonson och Allbäck spelade för lite för att betygsättas.

Offside VM-boken Gult + Blått = Guld!