WM:s lathund

Okej! Nu ska vi bli nördiga och räkna matte ett litet tag! WM-redaktionen sitter nämligen inte bara inne på högskolepoäng i nederländska och franska, som vi tidigare avslöjat, utan har även försvarliga kunskaper i grundläggande matematik.

I en normal vm-grupp med fyra lag spelas sex matcher. Om vi antar att alla matcher kan sluta med 1, X eller 2, och samtidigt bortser från målskillnad, så kan denna grupp sluta på 36 = 729 olika sätt, vilket är väldigt många olika utfall att analysera…

I en grupp med tre olika lag spelas däremot bara tre matcher, och den kan därför endast sluta på 33 = 27 olika sätt, vilket är ett mer hanterbart antal utfall.

Grupp B i sommarens vm innehåller som bekant fyra lag, och även om ett lag som T&T absolut inte ska underskattas (Soca Warriors slog bland annat Mexiko i vm-kvalet, och visade mot Island senast upp ett mycket finare spel än det katastrofalt dåliga som vi såg i avgörande matchen mot Bahrain) så bör ändå övriga tre lag besegra T&T. Om ett lag i vm slutar på noll poäng, så räknas alla matcher mot detta lag ”bort”. Det var denna regel som gjorde att Sveriges fem mål mot Bulgarien i senaste em inte betydde ett dyft, förutom i skytteligatabellen.

Om vi för ett ögonblick antar att T&T kommer att se sig besegrade av övriga nationer kan vi räkna på grupp B som en grupp bestående av endast tre lag, och således endast tre matcher. Tabell 1 nedan kan då tas fram.


tabell grupp B
Tabell 1. Möjliga utfall av de intressanta matcherna i grupp B


Denna tabell kan hjälpa oss att förklara många intressanta saker som har med Sveriges chanser att ta sig vidare att göra:

1. Sverige har teoretiskt (om vi slår tärning om resultaten) 67 % chans att ta sig vidare från gruppen.

2. Det spelas endast en intressant match per omgång.

3. Sverige har en fördel av att spela de två sista av dessa matcher, eftersom man då kan spela mer på resultat än vad England och Paraguay kan.

4. Det snackas mycket om att matchen mellan Sverige och Paraguay är nyckelmatchen i sommar. WM tycker dock att mötet mellan England och Paraguay den tionde juni lite har glömts bort i allt detta snack. Eftersom Sverige kan spela mycket på resultatet från första omgången så är den matchen oerhört betydelsefull. Studera tabellen ovan och du inser snabbt att om antingen England slår Paraguay, eller om lagen spela oavgjort, så kan Sverige säkra avancemang redan i mötet med Paraguay. Lyckas inte detta bjuds det då ändå på en andra chans mot England. Vinner däremot Paraguay mot England så blir det garanterat spännande in i det sista.

Sedan kan vi givetvis inte bara ställa in skorna mot England vid ett eventuellt säkrat avancemang, eftersom vi gärna spelar så lätt åttondelsfinal som möjligt, men det skulle vara oerhört skönt att veta att vi går vidare oavsett resultat.

5. Observera de röda utropstecknen i tabellen! Om herrarna Lagerbäck och Andersson har sinne för att spela taktiskt, så bör de instämma i att oavgjort mellan Paraguay och England är det bästa resultatet, för då kan Sverige faktiskt ”på förhand” säkra avancemang även vid kryss mot Paraguay. Samma läge som i Portugal för två år sedan uppstår då (minns Due a Due) och Sverige och England kan i egenskap av att vara de två lag som möts i sista matchen komma överens om ett tillräckligt stort oavgjort resultat som får båda att gå vidare.

Men det är klart, ett svenskt landslag skulle aldrig spela så taktiskt och fult. Inte i någon idrott, för då har man bränt sina chanser att bli hyllade av media och hela svenska folket - eller hur, Bengt-Åke Gustafsson?

6. Ovan antogs att samtliga tre lag behöver slå T&T för att denna tabell ska kunna användas. Om man tänker till lite så inser man snabbt att det faktiskt räcker med att England och Sverige gör det. Skulle T&T sedan sensationellt knipa poäng mot Paraguay i sista omgången så blir bara förutsättningarna ännu bättre.

Varsågoda! Skriv gärna ut WM:s lathund, och ta fram den när allvaret sätter igång den tionde juni!!


Kommentarer
Postat av: RS

Nu har jag ju biljetter till VM-finalen, om Sverige spelar den. Så vad statistiken än säger, och vad som är troligt, får vi hoppas på ett under.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback