En kom och en gick

Samma dag som Owen gjorde efterlängtad comeback så smolkades igår den brittiska glädjebägaren av att den andra givne forwarden drog av ett ben i foten, och inte ens Chelseafansen på Stamford Bridge kunde igår glädjas fullt ut åt ligaguldet.

WM är som vanligt försiktigt när det gäller tidiga skaderapporter, men i det här fallet så verkar det vara ganska så allvarligt, så vi tillåter ändå oss att spekulera lite.

England har – precis som Sverige – ett givet första forwardspar, och precis som det är tanken att firma Ibrahimovic/Larsson ska bära Sveriges fana på topp i motståndarnas straffområde så var tanken att det var Rooney/Owen som skulle föra England till det vm-guld som de förtjänar (för England har ju de senaste decennierna mycket orättvist förlorat guldet till blåbärsnationer som Brasilien, Frankrike och Tyskland, eller hur, the Sun?).

Nu är det inte så att England saknar alternativ. Defoe kan nog stänka in någon boll om han är på spelhumör, Vassell likaså, och så finns ju alltid Liverpools tekniske finlirare som i alla fall jag har svårt att skilja från Christian ”fågelben” Olsson. Det är bara det att hela Englands anfallsspel är uppbyggt kring underbarn ett och underbarn två, och vad som kanske är än viktigare – hela den engelska befolkningens mentala bild av hur Paraguay och Sverige ska besegras består till stora delar av ett samspel mellan Rooney och Owen.

Om den gemene engelsmannen över en kopp te nu sluter ögonen och föreställer sig matchen mot Sverige så lär han se en älgande Crouch i en löpduell med en tjuvrusande Östlund, och en sådan duell kan ju inte sluta lyckligt för någon part…

Frågan är: om rehabiliteringen för Rooney nu tar de veckor som det spekuleras om, kommer då Svennis att åka till Tyskland med en halvskadad Rooney, som eventuellt kan spela i slutet av turneringen, eller kommer en ersättare att ta hans plats?
 
En sak är i alla fall ganska så säker: om det finns en chans, hur liten den än är, att Rooney kan vara spelklar till vm, så kommer hans namn att finnas med i den första spelartruppen som snart spikas – för Mr Eriksson kan utnyttja regeln som ger honom tillåtelse att byta ut skadade spelare så länge vm ännu inte startat, och det lär hela England kräva att han gör.

66 dagar tog det!

66 dagar lång var torkan - men igår förlöste Markus Rosenberg Ajax genom att redan i åttonde minuen stänka in första målet i en match som slutade 2-0 mot FC Groningen i Hollands playoff till Champions League. Nu har Ajax ett mycket bra läge inför den avgörande matchen 3 maj.

Tack Markus. Senaste måltorkan (27/9 - 19/11 2005) varade 53 dagar. Därefter började Rosenberg göra mål i i stort sett varje match i tre månaders tid. Vi vet ju att historien har en otäck förmåga att upprepa sig, och håller mönstret i sig så kommer den perioden att hålla i sig till någon gång i slutet av juli - det vill säga över vm! Goda nyheter för alla skrockfulla.

I övrigt fick WM obehagliga Senegal-vibbar när vi igår konstaterade att Anders Svensson träffade stolpen för andra matchen i rad.

Proffskoll v. 16

Här är veckans proffskoll. Omgångens kanske viktigaste match utspelades igår framför ögonen på Lasse Lagerbäck - och kan Mattias Jonson och Bengt Andersson månne ha spelat till sig en plats i vm-truppen?

Backlinjen är det den här veckan inte roligt att läsa (eller att skriva) om.

Anfallare
Barcelonas match mot Sevilla blev i helgen inställd, och Rijkaart kan vila hela sitt manskap till returmötet mot Milan på onsdag. På dagens träning spelade Eto'o, Ronaldinho och Giuly ihop på topp, och det kan mycket väl bli så att Larsson, som återvände til träning idag, kan få starta på bänken.

Juventus - Roma 1-1, Treviso - Juventus 0-0, Juventus - Fiorentina 1-1, Cagliari - Juventus 1-1 och Juventus - Lazio 1-1. Där har ni Juventus fem senaste ligamatcher. Och mellan dem lyckades man också trycka in en förlust- och en kryssmatch mot Arsenal i CL. Lägg till det att man i de tre senaste 1-1-matcherna legat i underläge, att man i de två senaste på patenterat italienskt manér tvingats kvittera i 95:e respektive 87:e matchminuten och att Milan samtidigt kommer allt närmre och nu bara är tre poäng efter med bättre målskillnad så förstår ni vilken form Juventus är i. Och Zlatan fortsätter att missa målschanser, men får ändå Capellos förtoende. Men Ibra, nu är det dags att börja näta igen. Avgör Serie A i de sista matcherna så kommer måltorkan att glömmas bort, och du kan åka till Tyskland fylld av självförtroende!

Marcus Allbäck spelade 90 minuter borta mot AC Horsens i helgen. Mackan fick 7 av 11 av Berlingske Tidende och missade bland annat en klar målchans. Anfallskollegan Álvaro Santos missade dock ännu mer, och det var han som fick ge plats åt segerskytten Peter Ijeh efter 81 minuter.

Ajax spelade playoffmatch till Champions League mot Feyenoord i helgen, och vann med 3-0.  WM:s oro förra veckan verkar vara berättigad, så Markus Rosenberg fortsätter att visa dålig form. Voetbal International gav honom 5 av 10 i matchen och med det var han sämst i Ajax.

Mattias Jonson var matchens bäste utespelare mot IFK Göteborg igår, och gjorde också det avgörande målet. Visade upp sig från sin rätta sida efter avstängningarna - inför Lasse Lagerbäck.

Johan Elmander fortsätter att vara bäst i laget enligt dansk media och i helgen spelade han hela matchen borta mot FC Midtjylland. Midtjylland, som spelade Royal League, har väldigt svårt mot just Bröndby. På de tre senaste matcherna har Bröndby målskillnaden 10-0!! Elmander var som sagt riktigt bra, men gjorde inget mål.

Mittfältare
Rennes var ovanligt tillbakapressade i semifinalen av Coupe de France. Rennes var aldrig nära, och Marseille vann till slut med 3-0. Nu får Källström och co. satsa all energi på att nå europaplatserna genom ligan istället. Bör nog vinna det mesta innan den förmodligen avgörande matchen mot Lille i maj.

I veckan var Alex med och både släppte till ett 3-0-underläge mot division 2-laget (!) IF Heimer, och vände samma match till en 6-3-seger i svenska cupen. Resan höll på att bli kort för IFK Göteborg. Igår blev det åter stryk, mot regerande mästarna DIF. En tung vecka för Alex, men för Tobias Hysén var den givetvis bättre.

Wilhelmsson var med och vann med 2-0 mot R. Standard de Liège, i en match där Zetterberg nätade.

Tobias Linderoth var pådrivaren som till slut såg till att FCK kämpade in det där segermålet i 90:e minuten. Även Tobbe missade en klar målchans, precis som Allbäck.

Anders Svensson gjorde en bra match mot Kalmar. Matchen slutade 1-0, sedan Anders träffat stolpen och Ishizaki tryckt in returen. Elfsborg leder i nuläget allsvenskan.

Den annars så geniale Wenger orsakar huvudbry på WM-redaktionen, med sin konsekventa vilning och bänkning av nyckelspelare. Återigen vilades Ljungberg och Henry startade på bänken, och återigen tappade Arsenal poäng. Man kan inte vara så säker på att vinna Champions League! Eller kan man det? Vet Arsène någonting som inte vi vet?

Malmö bytte bort sitt 4-3-3-system och placerade Daniel Andersson i en defensiv roll som mer påminner om den roll som WM vill att han ska kunna i sömnen – Linderothrollen. Detta gjordes för att få bättre fart på anfallsspelet, vilket dock inte hjälpte. Ny poängförlust (eller poängvinst – Keene kunde faktiskt sett till att MFF fick åka hem med noll poäng) mot Gais i helgen.

Försvarare
På Rambergsvallens gulbruna matta var Teddy Lucic, trots att han, genom att fälla Östers Freddy Borg, orsakade den matchavgörande straffen, bäst på plan. När man ser Teddy spela så följsamt, distinkt och med allsvenska mått tekniskt och vårdat ställer man sig undrande varför han inte har fått någon vettig chans i någon storklubb utomlands. I klen konkurrens är han nu landslagets stora ljusglimt på backsidan. I lördags spelade han de sista 15 minuterna i anfallet, utan att komma nära en kvittering.

Karl Svensson flyttades upp när Blåvitt låg under med 0-3 och gick upp på 3-4-4 i cupen. Mittbacken blev tvåmålsskytt! Mot Djurgården kunde han dock inte förhindra målet.

Fredrik Stenman slog sig förra veckan in på WM:s proffskoll. I helgen spelade han 90 minuter då Leverkusen bortabesegrade Hamburg med 2-0. När ni har läst resten av proffskollen idag så borde det vara tydligt för alla att vi kan behöva Stenman i vm. Och ni som höjer på ögonbrynen åt en eventuellt vänsterfotad högerback säger WM så här (och häng med nu): Fredrik Stenman har en bra högerfot, faktiskt en betydligt bättre än de flesta högerfotade vänsterbackars vänsterfötter. Och högerfotade vänsterbackar tycker ingen är konstigt, eller hur?

Olof Mellberg är fortsatt skadad. Få koll på den där nerven nu!

Även Erik Edman missade sin match på grund av fotskadan. Han skulle minst sagt behövts!

Alexander Östlund har problem att ta en startplats i Saints. I helgen blev han inbytt i 70:e minuten och hann dra på sig en varning. WM såg inte matchen, men misstänker att det var en tjuvrusning.

Vår andre holländare Petter Hansson spelade även han kval, men till UEFA-cupen. Matchen mot Roda slutade mållös, och precis som Rosenberg fick Hansson nöja sig med betyget 5 av 10 av VI. Petter noterades för en varning.

Christoffer Andersson spelade hela matchen hemma mot Viking. Lilleström vann med 3-1.

Grekiska ligan hade uppehåll i helgen, och således fick Mikael Nilsson vila.

Målvakter
Alla svenskars förstaval till målvaktsplatsen gjorde inte en av sina bättre matcher. Mycket schabbel i backlinjen förvisso, och 2-0 på frispark kunde Isaksson inte göra någonting åt. Men på 1-0-målet grundlurades han av Ribery och markskottet från absolut ingen vinkel som betydde 3-0 borde han definitivt ha tagit.

Jonson må ha varit bäste utespelaren, men Bengan var bäste spelaren på plan igår. Lagerbäck på läktaren borde nu inse det vi alla andra inser - att Bengt Andersson ska med till vm. En ny stormatch samtidigt som Eddie Gustafsson åter fick sitta på bänken i Norge.

John Alvbåge släppte in tre mål i helgen, när Viborg förlorade borta mot Esbjerg med 3-2. Alvbåge var dock, enligt uppgift, Viborgs bäste spelare och fick 8 av 11 av BT.

Aufhören! Stop it!

De kom med DHL-bud i torsdags morse. De så hett åtrådda och efterlängtade. Så här ser de ut, för er som inte fick besök av den tyske tomten i veckan:



38043-43

Med följde två intressanta foldrar i vilka man fick högst värdefull information till hur man, till exempel, på tyska frågar om huruvida en affär tar emot betalning med MasterCard och hur man ska bete sig när man ser någon som slåss. Om det sistnämnda inträffar ska man vifta med armarna, se förskräckt ut och utropa: "Aufhören! Stop it!".
  
38043-42

L&A öppnar för nya målvakter

WM vet inte riktigt vilken tyngd man ska lägga på det här, men landslagsledningen och Rami Shabaan bekräftade idag att de har en regelbunden kontakt och att Rami är aktuell för vm. Min tolkning är att det är givetvis är fullt rimligt och till och med nödvändigt av kaptenerna att hålla sig à jour om hur det går för fler än de "mest" aktuella målvakterna (sannolikt Isaksson, Gustafsson och Alvbåge). Någon kan ju bli skadad. Dock verkar det ju också högst sannolikt att WM:s förstereserv "Attraktive Bengt" Andersson även han är med bland dem som granskas. Bengt borde ju i all jäkla rimlighets namn anses vara ett mer pålitligt andrahandsval än den sympatiske, en gång så skicklige, men tragiskt långtidskadade Shabaan.

Eller vad sägs om den här logiken:
De som bäst borde kunna värdera målvakters skickligheter torde vara deras tränare/målvaktstränare. De ser dem varje dag, till skillnad från förbundskaptenerna, som endast sporadiskt kan följa de aktuella väktarna. WM tror att Arne Erlandsen hade sina belägg för att bänka John Alvbåge för Bengt A. På samma sätt litar vi på att Henning Berg i Lyn vet bättre än såväl WM som Lars-Roland om vem av Johan Dahlin och Eddie Gustavsson som är bäst för tillfället. Alltså, båda förbundskaptenernas reservalternativ har blivit bänkade av andra svenska målvakter den senaste tiden. Rimligen har de blivit det för att alternativen har varit bättre målvakter. Alltså borde Sverige åka till vm med målvaktstrion Isaksson-Andersson-Dahlin och, ja, varför inte?

En klar etta, en gammal, gammal räv och en ung, lovande (tredjemålvakten får ju ändå aldrig spela). En lysande kombination och ett fläckfritt resonemang! Eller... Petade inte Shaaban Isaksson under sin sista tid i Dif? Shaaban-Andersson-Dahlin i vm?

Äsch! Det var en annan tid. Det räknas inte...  

Proffskoll v. 15

Denna vecka koncentrerar sig WM:s proffskoll endast på mittfältare, försvarare och målvakter, eftersom vi så utförligt beskrev anfallarnas situationer här.

Mittfältare
Rennes fantastiska vinstsvit bröts i veckan, men det innebär inte att Kim Källströms fina form har gått samma öde till mötes. Kapten Kim passade fram till 1-1-målet mot Nice och fick, tillsammans med Nice målskytt Abarbonado och Isaksson bäst betyg av l’Equipe (6/10), samt högst av alla (4/5) av France Football.

Chippens Anderlecht vann med fem mot noll mot Westerlo. Christian lyckades med konststycket att inte vara inblandad i något av målen.

Tobias Linderoth gjorde en högst stabil insats för sitt FCK mot Sönderjyske i helgen och fick 8/11 av BT. FCK vann med hela 4-0.

Daniel A var en aning passiv vid Hammarbys ledningsmål men gjorde en i övrigt ok insats mot Hammarby. På G:a Ullevi var Niclas Alexandersson planens gigant när Blåvitt spelade 2-2 mot Helsingborg. Alex fick 5/5 av den inte helt opartiska GöteborgsPosten.

Anders Svensson fick nöja sig med att vara si så där tredje-fjärde bäst på Elfborgs mittfält i den svåra bortamatchen mot Öster. De gulklädda vann turligt mot slarviga smålänningar med 4-3.

Fredrik Ljungberg vilades till onsdagskvällens drabbning.

Försvarare

När Teddys Häcken spelade bort Gefle från den allsvenska guldstriden tvekade inte Västra Götalandsregionens största dagstidning med att återigen plocka fram högsta betyget - fem fyrar av fem.

När Fredrik Stenman drog till Bayer Leverkusen var det tämligen tyst i media. När han gick in i startelvan var det någon som höjde ögonbrynen en aning, men de senaste veckorna har Fredrik Stenmans vara eller inte vara i vm-truppen blivit ett givet samtalsämne bland allt från dagisbarn till äldrevårdsbrukare. Hur kommer då detta sig? Det vet WM inte, men Fredrik verkar verkligen ha rotat sig hos de formstarka tyskarna. Sedan han kom till föreningen har han spelat samtliga matcher – ett inhopp och elva från start. Endast vid ett tillfälle har han blivit utbytt och det var när Bayer L jagade kvittering. Betygen har varit stadigt stigande – runt 4 i början till runt 3 nuförtiden på Kickers omvända sexgradiga skala. I senaste matchen fick han sitt hittills högsta betyg, 2,5. Stenman borde verkligen vara ett ämne för vm. Särskilt som han är tämligen tvåfotad och kan användas på båda kanterna.

Mikael Nilsson spelade, men blev utbytt i 67:e för Panathinaikos, när lokalkonkurrenten Olympiakos säkrade den grekiska seriesegern.

I Oslo möttes Mikael Dorsin och Chris Andersson. Matchen dem emellan slutade oavgjort, så väl i slutresultat (3-3) och i VG:s betygsättning (6-6). Samma betyg fick Dorsin igen på måndagen när RBK vann med 3-0 mot Start. Christoffer spelar i skrivande stund.   

Edman och Mellberg är fortfarande skadade.

Målvakter
WM är tjatigt, men i helgen blev det ytterligare tydligt att Bengt Andersson bör få följa med till vm (om han vill..?). Lagerbäcks främste back-up-alternativ, Eddie Gustafsson har i år fått stå vid sidan av den talangfulle svenske U-19-landslagsmålvakten Johan Dahlin, som dock inte har fått så lysande recensioner.

John Alvbåge fick, som vanligt, spela och fick, som vanligt, bra betyg av den generellt sett generösa tidningen BT. 8/11 blev det denna vecka efter 2-2 mot AGF.

Men förhoppningsvis behövs inga reservmålvakter. Andreas Isaksson är i storform och det, i samband med skador och svackor hos de allra främsta, gör att Isak ytterligare minskar avståndet mellan honom och de allra bästa målvakterna i världen. Ett bra vm kommer att ge ett bra kontrakt med en storklubb och då kommer sannolikt Andreas att nämnas i samma andetag som Buffon, Dida, Casillas och Cech. 3/5 och 6/10 blev veckans betyg av France Football respektive l’Equipe.

 


WM hyllar 4: Niclas Alexandersson

Namn: Niclas Alexandersson
Ålder: 34 år
Klubb: IFK Göteborg
Position: Yttermittfältare (Alexrollen)

38043-36

Det här är det fjärde inlägget i WM:s artikelserie ”WM hyllar…”. Efter Bengt Andersson, Daniel Andersson och Christoffer Andersson följer nu, fullständigt logiskt, Alex Andersson!
 
WM har hittills ägnat spaltmeter åt den så kallade Linderothrollen, som vi har hävdat vara den kanske viktigaste kuggen i det svenska landslagets försvarsspel. Det finns dock en spelarspecifik roll till på det svenska mittfältet; Linderothrollens okända kusin från landet – Alexrollen!
 
Som vi tidigare har beskrivit så är Linderothrollen som allra mest betydelsefull i matcher mot sämre motstånd, matcher då Sverige förväntas föra spelet. Många är de som framfört kritik mot förbundskaptenerna när de, exempelvis till kvalmatcher hemma mot Malta, Azerbajdzjan (blev det rätt?) och Armenien ställer upp med försvarsstarke Tobias Linderoth istället för t ex den fotbollsmässigt sexigare Kim (kanske är Kim även sexigare rent kroppsligt – det är inte WM-redaktionen män att avgöra). Det är i sådana matcher Sverige hamnar högt upp med de tre övriga mittfältarna och de två ytterbackarna relativt motståndets mittfält. Hade inte Linderoth funnits där som en sista utpost före de förhållandevis långsamma mittbackarna hade Sverige varit enormt utsatta för snabba spelvändningar.
 
I matcher mot starkare motstånd kan man historiskt se att Sverige även garderar med en ytterligare defensiv stark mittfältare – i den av WM nyss döpta Alexrollen. Bra lag har en helt annan förmåga att attackera mot Sverige med mer folk. Ofta följer mer eller mindre hela mittfältet upp och kompletteras med vindsnabba ytterbackar. Det innebär att motståndarlaget kan anfalla med en mycket större bredd än vad till exempel T&T kommer att förmå göra den 10:e juni. Som vi, dessvärre, märkte i matchen på Lansdowne Road mot Republiken Irland räckte inte endast en defensivt stark kraft på mittfältet för att kunna erövra bollen och trycka upp spelet. Gång på gång hamnade Johan Elmander fel i defensivspelet och Damien Duff kunde med lätthet komma i fart och runda stackars Östlund, som hade en oerhört otacksam uppgift.
 
Även om de båda i grunden är defensiva mittfältsroller skiljer sig Alexrollen från Linderothrollen på en viktig punkt. Linderoth får aldrig, aldrig befinna sig i en position där han befinner sig bakom en bollförande motståndarmittfältare. Han ska alltid ligga som ett skyddsnät mellan de båda lagens mittfält och den svenska backlinjen för att dra ner tempot på motståndarlagets kontringar. Alexrollen är inte alls så strikt (det har ju till och med hänt sig så att Niclas Alexandersson har tofflat in ett och annat mål – till skillnad från Linderoth). Istället är det upp till Alexandersson själv att bedöma från ett anfall till ett annat hur högt upp han kan följa med och då räkna in faktorer som var motståndarlagets mittfältare ligger, hur snabbt de väljer/förmår att ställa om, hur högt upp de svenska ytterbackarna går och vilket behov det finns för honom i anfallet.
 
Alexrollen är alltså enormt ansvarskrävande och ställer stora krav på egen initiativförmåga, rutin och matchanalytiska kvaliteter utöver det faktum att innehavaren måste vara en skicklig fotbollsspelare som kan bidra till det svenska spelet. I skivande stund – den 16:e april 2006 – finns, med ett giltigt svenskt pass, endast en man som uppfyller dessa krav. Han föddes på Halmstad BB för snart 35 år sedan, debuterade i den gulblå tröjan för 13 år sedan (mot Österrike), blev för elva år sedan vald till årets mittfältare och heter Niclas Alexandersson. Han är, enligt många honom mer närstående personer, den person i det svenska landslaget som skulle röna störst framgång som tränare efter spelarkarriären. Han går sällan – eller aldrig – bort sig  på planen. Hans matchanalyser i halvtidintervjuer överglänser alltid med marginal de som studiosoffan lyckas prestera, oavsett om han bär en blågul eller en blåvit tröja på sig. Dessutom har han lyckats i särklass bäst av alla så kallade ”hemvändare” de senaste åren med att dominera i sin klubb och är nu, enligt många, Allsvenskans bäste spelare.
 
I WM:s tycke är Niclas en lika viktig kugge i det svenska vm-laget 2006 som hans föregångare i Alexrollen Klas Ingesson var i vm-laget 1994. Därför är vi övertygade om att Alex medverkan är oerhört viktig för en svensk framgång i sommar. Dessbättre har vi den här gången en stark känsla av att Lagerbäck håller med…

Smått, gott och lite mindre gott om våra forwards

Larsson utlinkandes i sjunde minuten, Rosenberg i åttonde. Helgen bjöd på nervösa stunder för oss som följer kampen om forwardsplatserna i vm-truppen.

När Henrik Larsson visar smärta blir man alltid orolig. Man blir orolig för Henrik Larsson är inte typen som gnäller i onödan. Man blir orolig för Henrik Larsson är aldrig småskadad. Man blir orolig för Henrik Larsson har däremot några rejäla långtidsskador i sitt cv. Man blir till och med oroligare än Thomas Nordahl kan bli.

(när däremot en sådan som Fredrik Ljungberg linkar ut från planen så bryr sig inte ens längre kvällstidningarna om att nämna det - för det är bara ett tecken på att allt är som det ska)

Nu var inte Larssons skada allvarlig. Puh! Hur det står till med Rosenberg vet vi inte än. WM är dock inte speciellt oroliga för att skadan ska vara av den värre sorten, men vad som däremot är oroväckande är att Markus, i motsats till Henrik, är inne i en formsvacka. Det har inte blivit något mål sedan mitten av februari för spelaren som i vintras med stormsteg verkade gå mot platsen som given tredjeforward.

För övrigt kan vi konstatera att när nu både svenska och danska ligan är i full gång så börjar kampen om de sista platsera på allvar för våra forwards. Lagerbäck har inte många veckor på sig att bestämma sig, men av de matcher som hittills har spelats måste både Elmander och Allbäck ha stärkt sina aktier (Elmander har nämnts i samma mening som "bäst i laget" vid flertalet tillfällen och Allbäck gjorde i helgen för andra omgången i rad FCK:s första mål) medan Jonson förvisso stundtals har varit pigg i Royal League, men inte lika pigg som sina landsmän i Danmark - och i allsvenskan har han hittills bara åstadkommit en onödig utvisning.

Den här helgen kan dock inte Lagerbäck ha blivit mycket klokare - två av sex tilltänkta anfallare var eller är avstängda, och två av de övriga blev som sagt skadade. Bara givne Zlatan och redan nämnde Allbäck gick att studera.

Beenhakker är klar med dammsugningen

Idag presenterades T&T:s vm-trupp. Så om ni vill läsa en massa namn ni aldrig har hört som spelar i klubbar ni inte trodde fanns så kan ni kolla här. Truppen är ännu bara preliminär, så om du någonsin har varit på semester i Karibien, eller har föräldrar som har varit där, eller har tänkt att åka dit, samtidigt som du har spelat på minst division 3-nivå finns fortfarande möjligheter att kontakta Leo och få åka med till Tyskland. Det lär iaf vara lättare än att få biljetter till matchen den 10:e än att gå via FIFA/SvFF.


Proffskoll v.14

Storspel av Kim Källström och två mittbackar som noterades i målprotokollet. Här är en sammanfattning av vad som hände i helgen:

Anfallare
Henrik Larsson har Rijkaards fulla förtroende, och i helgen, med både Ronaldinho och Messi på skadelistan, var det givet att Henrik skulle få starta. Larsson inledde med en välplacerad vänster som Racing Santanders Aouate gjorde en fantomräddning på, och placerade därefter in 1-0-målet i den 17:e minuten, i samma läge som mot Real Madrid. Då missade han. Den här gången gjorde han mål. Matchen slutade dock 2-2 och Barcelona fortsätter att tappa poäng när Ronaldinho inte är med.

Zlatan, som visst även Joga Bonito-Cantona föredrar att kalla honom (är förresten inte karate-Cantona en väldigt ironisk person att ha som talesman för en rörelse som vill ”göra fotbollen vacker igen”?), har också han tränarens förtroende. Zlatan spelade hela matchen mot Fiorentina i helgen. Precis som Barcelona, så tappade italienska serieledarna poäng på hemmaplan, men till skillnad mot Henrik Larsson så får inte Zlatan målskyttet att fungera. Istället var det Luca Toni som passade på att slå nytt Serie A-rekord i mål.

Även Markus Rosenberg har svårt att göra mål just nu. Markus, som tidigare under säsongen var en pålitlig målspruta och gjorde mål i nästan varenda match ett tag, har nu inte gjort mål sedan 19:e februari. I helgens möte med AZ Alkmaar fick han sämst betyg av Ajaxspelarna.

Djurgården fick 0-0 i allsvenskans första Stockholmsderby. Mattias Jonson fick bara spela 50 minuter, eftersom han fick se det röda kortet efter en omtalad straffsituation där domaren valde att fria. Jonson var inte helt nöjd med det domslutet…

Marcus Allbäck fick fina betyg i Danmark och nickade in första målet för Köpenhamn i deras absolut första målchans. FCK vann till slut med 2-1 mot Esbjerg.

Johan Elmander fortsätter att imponera i Bröndby. Bäst på plan i helgen, och målskytt i 4-3-segern. Elmander fick näst högsta betyg av Berlingske Tidene (10/11), men drog också på sig ett gult kort, vilket betyder att han nästa vecka ” har karantæne”, det vill säga är avstängd.

Mittfältare
Arsène Wenger må vara en oerhört skicklig tränare, och har fingertoppskänsla när det gäller att finkamma Europa (Frankrike) på okända stjärnspelare. Det har inte minst visat genom att gå till semifinal i Champions League med ett rekordungt (det måste det väl vara?) Arsenal. I helgen gjorde han dock några konstiga beslut. I mötet med ligatvåan Manchester United så valde Arsène att låta både Ljungberg och Henry, som är bland de få rutinerade och som behövs som mest i sådana här matcher, starta på bänken. Båda byttes in i mitten av andra halvlek, men då var det redan för sent. I jakten på en av de åtråvärda Champions League-platserna kan sådana här poängförluster betyda hundratals miljoner kronor för Arsenal. Kanske räknar Arsène kallt med att vinna årets upplaga av Champions League, och på så sätt få spela där även nästa år?

Anders Svensson gjorde en mycket bra insats mot IFK Göteborg. Försäsongsträningen har gjort sitt och Anders verkar vara i fin form! Bra för sommaren. Kanske känner han flåset från…

…Kim Källström, som gjorde en fantastisk match för Rennes mot Sochaux. Kim stod, utan att överdriva, i princip ensam bakom allt som Rennes skapade. 1-0 kom efter att Kim med en fin prestation tvingade Sochauxs försvarare att kapa honom. På en fin frisparksvariant (passning snett inåt bakåt) dundrade sedan Kim in 1-0. 2-1 borde ha kommit på Källströms skott, som räddades på mållinjen av en motståndarback med handen. Utvisning och straff blev följden, och straffen tog Kim själv säkert hand om. 7/10 av l’equipe (som är mycket bra, det är i princip omöjligt att få de högsta betygen) och 5/5 av France Football! Som Kim stundtals härjar på vänster- och högerkanten i Rennes tycker WM att Kim borde vara ett bra alternativ även till våra yttermittfältsplatser i sommar. Särskilt som vi på kanterna har lite tunn bänk i landslaget. På så sätt kan vi spela med både Anders Svensson och Kim Källström, utan att tappa balansen i laget eftersom Linderoth givetvis måste spela. Om Lars-Roland däremot enbart ser Kim som en offensiv innermittfältare (vilket är högst troligt) så kan han inte ställas utanför startelvan som han dominerar i Rennes just nu.

Kim
Kim Källström blev så avundsjuk på Daniel Majstorovic förra veckan att han också ville vara med på bild när han lägger en straff. Trots att han är med på en sådan bild högst upp på WM varenda dag!


Precis som Marcus Allbäck, så fick Tobias Linderoth bra betyg i FCK. Lagkapten Tobbe spelade som vanligt hela matchen.

Tobias Hysén spelade, till skillnad mot Jonson, hela Stockholmsderbyt.

Christian Wilhelmsson var avstängd i helgen och spelade inte. Utan killen med smak för muskot tappade man viktiga poäng i toppstriden av Jupiler League.

Niclas Alexandersson är fortfarande skadad.

Daniel Andersson spelade hela matchen borta mot Örgryte för Malmö. Malmö vann med 2-1.

Försvarare

Alexander Östlund kommer allt längre ifrån högerbacksplatsen. Inte bara har han bytt ner sig i liga i och med flytten till Southampton, utan i helgen fick han även byta kant, och ersätta Danny Higginbotham som vänsterback efter att denne skadat sig. Saints vann dock, och Östlund och hans backlinje höll rent bakåt. Östlund blev utbytt i slutminuterna.

Petter Hansson spelade hela matchen mot Feyenoord och fick bäst betyg i Heerenveens backlinje av Voetbal International. Heerenveen-Feyenoord slutade 1-1.

Erik Edman är ännu inte tillbaka efter sin fotskada.

Olof Mellberg är skadad och deltog inte i helgens match.

Teddy Lucic spelade hela matchen för Häcken när gräset (de sa i alla fall att det var gräs, fast det inte såg ut som det) på Gamla Ullevi premiärtestades. Matchen mot Halmstad innehöll mer kamp än skönspel och slutade 0-0.

Christoffer Andersson fick inga toppbetyg för sin insats för Lilleström mot Rosenborg i helgen. Matchen slutade 3-3.

Glädjande är att Mikael Nilsson tagit tillbaka sin startelvaplats för Panathinaikos. WM hoppas innerligt att det inte är någon engångsföreteelse för Nilsson, som dragits med en skada tidigare i år. Du behövs mer än någonsin, Mikael! Just det ja, Panathinaikos vann mot Atromitos med 4-3.

Daniel Majstorovic måste vara en av Schweiz målfarligaste mittbackar! För andra ligamatchen i rad blev han målskytt, och den här gången var målet matchavgörande. Daniel, som verkar ha en förmåga att hamna i matchernas centrum, fick trots sitt segermål ljumma betyg av fansen. Kanske på grund av det olycksaliga röda kortet i veckan som skickade Basel ur UEFA-cupen?

Även Karl Svensson var en mittback som noterades i målprotokollet i helgen. Hans mål i slutminuterna i mötet med Elfsborg räddade en poäng åt IFK.

Målvakter
Bengt Anderssons storspel i mål var även det en stor anledning till att Blåvitt till slut lyckades knipa en poäng. Precis som WM hävdat så kan gubben fortfarande – och borde få följa med till vm! Särskilt som…

…Johan Dahlin förpassade Eddie Gustafsson till Lyns avbytarbänk i helgen.

Andreas Isaksson stod för ett par svettiga ingripanden i helgen, och avstyrde bland annat ett jätteläge för ett 2-1-mål för Sochaux med en fin räddning. Isaksson är i bra form. Av de åtta raka som Rennes vunnit har Isaksson vaktat kassen i sju matcher – och på de matcherna bara släppt in tre mål. Fick 4/5 av France Football.

John Alvbåge fick bra betyg av dansk press, trots två insläppta mål hemma mot Odense.


Var kan du se vm?

TV4 och SVT har tillsammans köpt rättigheterna till fotbolls-vm, precis som 2002. TV4 har dock nu köpt ensamrätt till svenska internet- och 3G-sändningar. Avtalet med Infront innebär, enligt TV4.se, att:

"TV4, exklusivt i Sverige, får sända matchbilder med viss fördröjning, höjdpunkter efter matcherna och arkivmaterial från fotbolls-VM 2002 via Internet och 3G (Mobile Networks)."

TV4 lovar på sin
hemsida att lägga upp fyra minuter höjdpunkter från varje match på internet. Det är goda nyheter för alla som inte hela tiden kommer att ha tillgång till de direktsända matcherna, exempelvis för oss som kommer att vara i Tyskland.

Fast eftersom mycket alltid vill ha mer, så tar WM gärna emot tips av personer därute som känner till sidor eller program via vilka hela matcher kommer att streamas, direkt eller i efterhand.

Vila i frid, Robert

Robert Laul lägger ner sin blogg för en tid framöver. Anledningen är att han ska vila upp sig lite. Dagens medievärld är pressande och kritikerna många, vilket även WM har fått erfara. Vi hoppas Robert får vila så länge han behöver, och önskar honom välkommen tillbaka när han känner sig utvilad.

Lundh borta, Laul borta. Men WM står när de andra faller.

En svenk syndabock och en svensk hjälte

“Daniel Majstorovic ist Man of the Match” gick det igår att läsa på FC Basels hemsida.

Imorgon blir det nog inte samma glada rubriker. I 73:e minuten i kväll var FC Basel med marginal vidare till semifinal i UEFA-cupen trots ett 2-1-underläge borta mot Middlesbrough. Basel hade satt ettan och på grund av bortamålsregeln var då Middlesbrough piskat att vinna med 4-1. Man hade hämtat upp till 2-1 men hade bara knappa tjugo minuter kvar att spela.

Det var då Majstorovic klev in i huvudrollen och drog på sig sitt andra gula kort med utvisning som följd. Daniel fick sedan vackert från omklädningsrummet se på då först Boros inhoppare nummer ett Hasselbaink satte trean och sedan Boros inhoppare nummer två Maccarone avgjorde matchen i 90:e minuten. Matchen slutade 4-1 och Majstorovic kunde nog ha tänkt sig en roligare start på sitt 30:e levnadsår.

I Köpenhamn var det dock muntrare för en av våra svenskar. I 90:e minuten, på ett blött Parken, då alla gick och väntade på att Royal League-finalen åter skulle få avgöras på straffar, lobbade Linderoth kyligt fram till Pimpong som efter två försök (på första stod Christoffer Andersson ivägen) kunde sätta 1-0-målet . FC Køpenhavn kan återigen titulera sig bäst i Skandinavien och är fortfarande det enda lag som har vunnit Royal League.

WM hyllar 3: Christoffer Andersson

Namn: Christoffer Andersson
Ålder: 27 år
Klubb: Lillestrøm SK (Hannover 96 efter vm)
Position: Ytterback


Christoffer Andersson


Efter en Andersson och en Andersson är det dags för en…Andersson! Efter Bengt och Daniel är det Christoffers tur att bli hyllad!

Ingen av WM:s båda upphovsmän heter Andersson, och det är inte heller så att någon av oss har någon form av hang up på Sveriges näst vanligaste efternamn, utan vi försöker vara lika namn- som klubbneutrala i våra analyser. Fast, å andra sidan, det skulle vara väldigt kul om Lagerbäck även plockade med Anders Andersson till Tyskland, enbart för att kunna ställa upp med bänken A, B, C och D Andersson…

Christoffer Andersson bör åka med till vm! Han bör till och med, till skillnad från de två förra Andersson, vara ett alternativ för startelvan. Varför?

WM har tagit upp ämnet förut: vi behöver en ny högerback. Punkt. Så är det. Den vi har nu är en säkerhetsrisk, vilket både motståndarna och medspelarna vet om. Motståndarna kommer att utnyttja det och medspelarna kommer att bli hämmade av det. Ämnet förklaras närmare i
det här inlägget. Vår nye högerback behöver inte nödvändigtvis vara en bättre högerback än nuvarande innehavare av positionen Östlund, det behöver helt enkelt bara vara någon annan. Vem som helst, bara någon som inte finns tjuvrusandes eller slåendes misslyckade inlägg på tjugo dvd:er hemma hos Mr Eriksson, Mr Beenhakker eller Mr Ruíz. För vi kan vara helt säkra på att samtliga motståndare i vm kommer att se, grundat eller ogrundat, vår högerkant som vår svaga länk och ständigt anfalla på den, och då spelar det förmodligen ingen som helst roll ens om Östlund går in med en lika heroisk inställning som han gjorde mot Hollands Arjen Robben, för uppgiften kommer ändå att bli honom övermäktig. Alltså måste vi göra något!

Anledningen till att högerbacken är vår svagaste länk – kolla in WM:s teori om högerparadoxen.

Om det ska bli Teddy Lucic som får ta ett kliv ut på kanten igen (och lämna plats för Majstorovic i mitten), om det ska bli Mikael Nilsson, om Salle bara ska raka av skägget så att ingen känner igen honom eller om det ska bli någon annan har inte WM kunnat bestämma sig för än, trots många långa och sena diskussioner i ämnet. Vad vi dock anser är att Christoffer Andersson är en minst lika het kandidat som samtliga ovan nämnda. Vem det till slut blir bör de närmaste två månaderna och dagsformen i Tyskland avgöra.

Christoffer Andersson har, ända sedan han debuterade i blågult, imponerat på WM. Han känns oftast lugn och följsam i defensiven, samtidigt som vi med Andersson/Edman som ytterbackar har två som kan bygga upp anfall och slå bra inlägg, och vårt uppbyggnadsspel kommer på så sätt att bli hälften så förutsägbart. För Andersson slår, till skillnad från vår gamle Hammarbyforward, bra inlägg. I Lillestrøm slår han till och med ofta offensiva frisparkar som inte sällan resulterar i mål, antingen direkt eller via någons skalle – fråga Petter Wastå i Kalmar eller Pa Dembo Tourray i Djurgården.

Och det är inte bara WM som Christoffer Andersson har imponerat på – efter sommaren byter han upp sig till Bundesliga och Hannover 96.

Alltså: Christoffer, börja redan nu fundera på hur du skulle tackla en (eller två) engelska Cole.

Till sist kan vi bara inte låta bli att undra, vad är det egentligen med duktiga Helsingborgsspelare och deras frisyrer i början av karriären?

WM bojkottar inte vm

WM har efter JämO:s utspel på tv häromkvällen beslutat oss för att inte bojkotta vm.

I landet "dubbelmoral" är det fult att spela fotboll i Tyskland eller Saudiarabien enligt politiker och andra på jakt efter billiga poäng. Däremot är det visst inte så farligt att stora svenska företag placerar kontor i länderna i fråga, att vi använder saudisk olja eller att vi äter tysk bratwurst.

Nä, WM fortsätter precis som vanligt. Möjligtvis drar vi ner på bratwursten en aning.

Proffkoll v. 13

Alla forwards spelade från start, två backar gjorde mål och alla målvakter höll nollan. Förutom ett gäng skador var det en hyfsat bra helg för de svenska landslagsmännen. Särskilt utmärkte sig Kim K, Teddy, Majsan och Allbäck. Här följer mer utförliga rapporter:

Anfallare
Utskälld, omskriven, ifrågasatt, omgärdad av transferrykten, figurerande i skandalscener och tränarbråk och mållös. Det var med andra ord en helt normal helg för vår käre Zlatan. På torsdag morgon kan han lika gärna hyllas av en enad världspress för att ensam ha vänt Juves 0-2-underläge mot Arsenal och skickat sitt lag till CL-semin. Den som lever får se…

Johan Elmander hade väl inte någon av sina bättre aftnar när Brøndby förlorade mot Viborg i SAS Ligaen. BT:s betyg (6/11) var ljummet.

Egentligen borde väl inte Lasse Nilsson få vara med i det här sällskapet, men efter ett lika stiligt som tursamt mål mot NEC i Eredivisie (som dessutom var nominerat till ”Veckans mål” på Eurosport) gör han nu comeback i WM:s proffskoll. Lasse har nu gjort 9 mål för Heerenveen i år och är med det bäst av de spelare som fortfarande representerar klubben (Klaas-Jan Huntelaar hann göra 17 innan han drog till Ajax).

Det kan inte ha undgått någon hur Henrik Larsson spelade i helgen. Att en svensk spelare var på plan och spelade en viktig roll i ett el clásico är stort. Riktigt stort. Och hade Henrik bara nickat lite, lite bättre i slutminuten så hade han kunnat lägga skorna på hyllan och för alltid blivit ihågkommen som kung i Katalonien.

Markus Rosenberg var tillbaka på topp mot Roda efter förra veckans tillfälliga vistelse på innermittfältet. Både Huntelaar och Rosales var enligt holländska tidningar bättre än Markus som blev utbytt i 61:a minuten. Ajax förlorade med 2-1.

Mittfältare
Niclas Alexandersson spelade inte matchen mot Öster på grund av skada.

Kim Källström var åter lagkapten och spelade hela matchen borta mot Toulouse. Kim hade bland annat ett volleyskott i ribban från 30 meter. Matchen vanns med 1-0 och även om det inte var Kim som officiellt gjorde Rennes hörnmål (självmål), så var han i alla fall den som tog åt sig äran efteråt. Fräckt! Rennes har nu hela sju raka segrar i ligan och ligger nu bara ett poäng efter Lille på Champions League-kvalplats. Rennes tar emot Lille i den absolut sista omgången av franska ligan i en match som kan betyda mycket för svensklaget.

Skadebenägne Ljungberg vilades mot Aston Villa för att vara fit for fight inför returmötet med Juventus imorgon onsdag.
Christian Wilhelmsson spelade hela matchen hemma mot Lokeren. Matchen slutade 1-1 och nu ryktas Chippen åter vara aktuell för en flytt. Enligt tidningar vill Tottenham ha honom efter vm.

Tobias Linderoth fick bra betyg av danska tidningar efter 4-0-segern mot Århus.

Daniel Andersson spelade hela matchen för Malmö mot Häcken, undantaget några minuter då han fick linka ut efter att landat illa efter en höjdduell. Daniel återkom efter några minuter och troligtvis har inget allvarligt inträffat.

Försvarare
”Steady” Teddy har stora möjligheter att bli Allsvenskans förste målskytt 2006 och därmed vinna en guldklocka av DN. Efter en hörna i sjätte minuten satte han distinkt in bollen bakom Asper i MFF-målet med en stilig högervolley. Nu väntar vi bara på första målet i blågult! I övrigt spelade Teddy, tillsammans med Jimmy Dixon, som vanligt oerhört stabilt och räddade en poäng till Hisingen.

Den svenske kaptenen Olof Mellberg är fortfarande skadad och missade (dessbättre..?) matchen mot Arsenal, som förlorades med hela 5-0.

Om Erik Edman har det skrivits tillräckligt. Han är snart tillbaka, vad än kvällstidningarna skriver.

Petter Hansson fick som vanligt ok betyg av Voetbol International (6,5/10) trots att Heerenveen torskade med 4-1 mot NEC.

Med ett straffmål (i krysset i 93:e minuten), en bra målchans i 75:e och en i övrigt bra insats bäddade Daniel Majstorovic för en ny seger för hans FC Basel. Nu väntar en händelserik vecka för skåningen som blev upplänning som vill vara stockholmare.. Imorgon (onsdag) fyller han år (29, minsann!) och i övermorgon (torsdag) ska han defilera mot semifinal i UEFA-cupen. Basel har 2-0 med sig hemifrån Schweiz när de ska ta sig an Middlesbrough. WM:s 29-års-present till Daniel blir en plats i vm-truppen!



38043-31

Bollen är uppe i vänster hörn, om ni har svårt att se den. Det hade Young Boys målvakt Marco Wölfli, vilket var tur för Majstorovic.



Micke Nilsson var äääntligen tillbaka i startelvan i Παναθηναϊκός till 1-1-matchen mot Ξάνθη. Han gjorde 90 minuter som högerback, vilket borde stärkt hans vm-aktier likt en oväntad vinstvarning.

Alexander Östlund vilade i helgens match mot Cardiff efter att ha drabbats en lindrigare sjukdom.

Karl Svensson var stabil i matchen mot Öster utan att ha blivit satt på några större prov.

Målvakter
Andreas Isaksson gjorde en stabil match, håll nollan och drog på sig sitt tredje gula kort i år (innebär det att han är avstängd nästa match?) när Rennes slog Toulouse med 1-0. De franska tidningarna var märkbart eniga om hans insats och gav honom 6/10 (l’Equipe) och 3/5 (France Football).

Nu när SAS Ligaen har dragit igång igen är det dags för John Alvbåge att visa att han ska med som tredjemålvakt till vm. WM är redan övertygade, och förhoppningsvis stärkte även ett clean sheet mot topplaget Brøndby och fina betyget 8/11 (BT) hans aktier hos Lagerbäck och Andersson.

Bengan Andersson var den tredje av WM:s tilltänkta vm-målvakter att hålla rent bakom sig. Trots ett storfrämmande Ullevi inte har skådat sen 80- och 90-talens Europaäventyr i Östers IF, sattes inte Bengt på några större prov. Österanfallarna Backman, Cederqvist och Teever hade avslut, men lyckades inte hålla dem inom målramen. Bengan visade sig dock stabil på inlägg och på fötterna, trots uselt underlag. Överglänstes av Stringheim i Österkassen, som hade mer att göra.

rubriker som säljer

Vi har tagit upp ämnen som detta så många gånger att det nästan känns som att vi tjatar, men: Tro aldrig, aldrig, aldrig, aldrig på de första rapporterna om att en spelare "missar vm" på grund av en skada! Och ta det till och med med en nypa salt om man även efter några dagar rapporterar att "vm är i fara" för spelaren i fråga. Att kunna skriva sådana rubriker är rena plockgodiset för journalister som lever på lösnummerförsäljning, och genererar säkert jubel hos chefredaktörer i klass med när någon på nöjet kommer på ett nytt prefix till det uttjatade ordet -chock.

Alla spelare vill till spela de stora turneringarna, om det så är för att boosta karriären eller för att få en upplevelse vi dödliga inte ens kan drömma om. Var så säkra! Så om det så finns en minimal chans att komma tillbaka i tid, så kan man ge sig den på att spelaren i fråga garanterat kommer att klara det. Minns bland annat Henkes benbrott (som var snäppet värre än en spricka i foten...) och Beckhams fot. De var båda totalt utdömda på förhand om man skulle lita på de svarta rubrikerna.

Santa Cruz vm "var i fara". Han gjorde matchcomeback redan i mars och kommer att spela vm. Michael Owen kommer att spela vm. Ashley Cole kommer att spela vm. Vi lovar!

Om de inte råkar ut för något nytt i maj givetvis, för visst kan det självklart inträffa allvarliga skador. Men snälla ni kloka, kloka WM-läsare läsare, ha alltid distans till de första rapporterna. Och det tror givetvis WM att ni har!

För Erik Edman kommer givetvis inte att stoppas av en spricka knappt synlig på röntgenplåtarna. Och han kommer inte att tappa viktiga muskler under de här två veckorna som det verkar handla om. Att påstå det är bara absurt.

...och ett viftande finger mot "någon" i ledarstaben på bänken, då man adrenalinpumpad byts ut, är kanske inget raseriutbrott heller...

WM hyllar 2: Daniel Andersson

Namn: Daniel Andersson
Ålder: 28 år
Klubb: Malmö FF
Position: Linderothrollen


38043-29

Daniel Andersson är förmodligen inte en av Sveriges 23 bästa fotbollsspelare. Än mindre sannolikt är han en av landets åtta bästa mittfältare. Han är inget namn för framtiden. Ändå tycker WM att Daniel Andersson borde få följa med till sommarens vm-äventyr. Nu ska vi förklara varför.

Först vill vi bara deklarera att trots att WM-redaktionen mer än gärna tar sin sommaröl på Möllan eller sin vårpromenad i Västra Hamnen så har vi inga emotionella skäl eller ljusblåa känslobaserade bevekelsegrunder för att vilja ha med Daniel Andersson till landslaget. WM är nu, som alltid, jäkligt klubboberoende och objektiva.

Förhoppningsvis kommer inte Daniel Andersson att spela så mycket som en minut i vm, men om Sverige ska gå långt är det nog oundvikligt. Balansrollen på Sveriges mittfält, även kallad Linderothrollen, är på många sätt specifik för det svenska landslaget och är tämligen olik andra balansroller på andra mittfält. Till skillnad från, till exempel, Claude Makeleles roll i Frankrike och Chelsea, Andrea Pirlos roll i Italien och Milan eller Thomas Gravesens roll i Danmark och Real Madrid, innebär Linderothrollen inga som helst offensiva uppgifter. Linderoth är egentligen mer en försvarsspelare än en mittfältsspelare och är betydligt viktigare i defensivarbetet än, till exempel, ytterbackarna. I den svenska balansrollen är den huvudsakliga uppgiften att eliminera möjligheterna för motståndarlaget att göra snabba spelomställningar genom att skära av snabba passningsalternativ från mittfältet till anfallarna, så att Sveriges tre andra mittfältare och två ytterbackar hinner hem till sina försvarspositioner. Dessutom ska Linderoth täcka upp den farliga ytan mellan Sveriges backlinje och mittfält vid längre anfall. För att kunna lyckas med detta måste personen i Linderothrollen alltid, alltid, alltid vara på rätt sida om motståndarlagets mest offensive mittfältare oavsett vilka offensiva möjligheter som ges denne spelare. Dessvärre innebär det här arbetet att man drar på sig en farlig massa gula kort och Tobias Linderoth brukar ju inte lägga några fingrar emellan i närkampsspelet, vilket visas i att han år efter år i såväl Stabaek som Everton och FCK ligger i topp i varningsligan. Som sagt, ska Sverige kunna gå långt så kommer det sannolikt behövas en fullgod ersättare.

För att klara det här enormt viktiga arbetet behöver man inte vara en virtuos med bollen eller en briljant passningsspelare. Man behöver bara ha en stor portion spelförstående, ett enormt hjärta, bollvinnaregenskaper, mycket rutin och en förmåga att pristigelöst spela för lagets bästa och konsekvent motstå frestelsen att ge sig ut på offensiva eskapader. Allt det här har Daniel Andersson. Mer ”publika” alternativ som Kim Källström, Pontus Farnerud och Marcus Lantz har det sannolikt inte i samma utsträckning. Dessutom lockas WM av tanken att det finns en spelare i den svenska 23-mannatruppen som vet (och har vetat i många månader) att han bara kommer att få spela om Tobias Linderoth blir skadad eller varnad. Daniel Andersson skulle kunna få beskedet redan idag och i lugn och ro kunna lära sig Linderothsrollens alla svårigheter. Han kan sedan gå in en åttondelsfinal mot Tyskland på Allianz Arena och veta att även om han gör sju mål så kommer han inte spela kvartsfinalen. Han kan bara helt kravlöst gå in och göra det jobb han har laddat för i tre månader. Daniel Andersson, och endast Daniel Andersson, skulle kunna gå in och ta bort Michael Ballack från möjligheten att slå avgörande passningar framåt eller skjuta själv.

Således, Tobias Linderoth är perfekt i Linderothrollen, men kommer sannolikt att bli avstängd någon match om Sverige ska gå långt. Daniel Andersson är den ende som skulle kunna gå in och göra ett likadant jobb i dagsläget. Därför ska han med till vm. Dessutom, vem ska annars gå emellan när Ljungberg och Mellis råkar i luven på varandra.

38043-30

Om han inte får spela, kan han ju alltid vara säkerhetsvakt under matcherna...


38043-27

...eller under träningarna.

Klassikern

14-0 i hörnor.
19-3 i skott.
En renässans av den klassiska uppställningen 4-2-4.
Ett Barcelona som slutförde matchen utan mittbackar.

1-1 i matchen.

Hade det inte varit för att WM haft dubier inför Real Madrids strategi att bara köpa spelare som väl passar in i lagets portfölj av olika varumärken à la pojkband (ni vet, pojkband har ju alltid någon bad boy, någon lite bögig, någon velourkille och någon lite sportig; Real har typ en brittisk hunk, en brasiliansk levande legend, en "egen" produkt - kastiljanare into the bones, en italiensk fuling och ett gäng balle d´or-vinnare av olika årgångar) så hade vi jublat: "Weee! Det hääär är charmen med fotboll". "Man spelar tills domaren blåser för 90 minuter" och "motivation slår klass" och "bollen är rund" och "visst är det häärligt att det inte alltid är förutsägbart" och det där Wilde sa om statistik och lögner.

Nu konstaterar vi istället bittert att Henke verkligen borde ha satt någon av sina chanser. Men jäklar! Säg ett bättre sätt att tillbringa en sen lördagkväll än en Klassiker!

Offside VM-boken Gult + Blått = Guld!