Proffskoll v. 15

Denna vecka koncentrerar sig WM:s proffskoll endast på mittfältare, försvarare och målvakter, eftersom vi så utförligt beskrev anfallarnas situationer här.

Mittfältare
Rennes fantastiska vinstsvit bröts i veckan, men det innebär inte att Kim Källströms fina form har gått samma öde till mötes. Kapten Kim passade fram till 1-1-målet mot Nice och fick, tillsammans med Nice målskytt Abarbonado och Isaksson bäst betyg av l’Equipe (6/10), samt högst av alla (4/5) av France Football.

Chippens Anderlecht vann med fem mot noll mot Westerlo. Christian lyckades med konststycket att inte vara inblandad i något av målen.

Tobias Linderoth gjorde en högst stabil insats för sitt FCK mot Sönderjyske i helgen och fick 8/11 av BT. FCK vann med hela 4-0.

Daniel A var en aning passiv vid Hammarbys ledningsmål men gjorde en i övrigt ok insats mot Hammarby. På G:a Ullevi var Niclas Alexandersson planens gigant när Blåvitt spelade 2-2 mot Helsingborg. Alex fick 5/5 av den inte helt opartiska GöteborgsPosten.

Anders Svensson fick nöja sig med att vara si så där tredje-fjärde bäst på Elfborgs mittfält i den svåra bortamatchen mot Öster. De gulklädda vann turligt mot slarviga smålänningar med 4-3.

Fredrik Ljungberg vilades till onsdagskvällens drabbning.

Försvarare

När Teddys Häcken spelade bort Gefle från den allsvenska guldstriden tvekade inte Västra Götalandsregionens största dagstidning med att återigen plocka fram högsta betyget - fem fyrar av fem.

När Fredrik Stenman drog till Bayer Leverkusen var det tämligen tyst i media. När han gick in i startelvan var det någon som höjde ögonbrynen en aning, men de senaste veckorna har Fredrik Stenmans vara eller inte vara i vm-truppen blivit ett givet samtalsämne bland allt från dagisbarn till äldrevårdsbrukare. Hur kommer då detta sig? Det vet WM inte, men Fredrik verkar verkligen ha rotat sig hos de formstarka tyskarna. Sedan han kom till föreningen har han spelat samtliga matcher – ett inhopp och elva från start. Endast vid ett tillfälle har han blivit utbytt och det var när Bayer L jagade kvittering. Betygen har varit stadigt stigande – runt 4 i början till runt 3 nuförtiden på Kickers omvända sexgradiga skala. I senaste matchen fick han sitt hittills högsta betyg, 2,5. Stenman borde verkligen vara ett ämne för vm. Särskilt som han är tämligen tvåfotad och kan användas på båda kanterna.

Mikael Nilsson spelade, men blev utbytt i 67:e för Panathinaikos, när lokalkonkurrenten Olympiakos säkrade den grekiska seriesegern.

I Oslo möttes Mikael Dorsin och Chris Andersson. Matchen dem emellan slutade oavgjort, så väl i slutresultat (3-3) och i VG:s betygsättning (6-6). Samma betyg fick Dorsin igen på måndagen när RBK vann med 3-0 mot Start. Christoffer spelar i skrivande stund.   

Edman och Mellberg är fortfarande skadade.

Målvakter
WM är tjatigt, men i helgen blev det ytterligare tydligt att Bengt Andersson bör få följa med till vm (om han vill..?). Lagerbäcks främste back-up-alternativ, Eddie Gustafsson har i år fått stå vid sidan av den talangfulle svenske U-19-landslagsmålvakten Johan Dahlin, som dock inte har fått så lysande recensioner.

John Alvbåge fick, som vanligt, spela och fick, som vanligt, bra betyg av den generellt sett generösa tidningen BT. 8/11 blev det denna vecka efter 2-2 mot AGF.

Men förhoppningsvis behövs inga reservmålvakter. Andreas Isaksson är i storform och det, i samband med skador och svackor hos de allra främsta, gör att Isak ytterligare minskar avståndet mellan honom och de allra bästa målvakterna i världen. Ett bra vm kommer att ge ett bra kontrakt med en storklubb och då kommer sannolikt Andreas att nämnas i samma andetag som Buffon, Dida, Casillas och Cech. 3/5 och 6/10 blev veckans betyg av France Football respektive l’Equipe.

 


Kommentarer
Postat av: Mannen från Kivik

Tror Isaksson kommer nämnas med Buffon, Casillas, Cech och Shay Given som är en mycket bättre spelare än Dida och framförallt jämnare. En av världens bästa målvakter.

Det skulle också vara roligt ifall ni följde upp hur det går för Michael Svensson i Southampton då och då även ifall han är skadad.

För övrigt tycker jag Petter Hansson är ett stort rötägg som aldrig någonsin gjort en bra landskamp men ändå är med i varje trupp.

2006-04-20 @ 11:57:37
Postat av: Micke

En tanke bara: Isaksson och Källström gör ungefär lika bra ifrån sig i Rennes det är vi väl överens om! Anders Svensson har blivit petad från sin ordinarie plats i Elfsborg(den plats som Lars-Roland vill ha honom på) till förmån för Sam H. Vilket i sin tur kan jämföras med Eddie G som är petad i sin klubb till förmån för ynglingen Johan Dahlin. Med andra ord så är det lika konstigt att Anders Svensson får fortsätta starta som att Eddie G petar Isak! Eller???

2006-04-20 @ 19:09:21
Postat av: Spanskmannen

>>Micke.

"I det system vi spelar nu vill jag absolut inte vara en av de centrala mittfältarna" / Anders Svensson.

Anders är absolut inte petad från någon position i Elfsborg, kantplatsen har han valt helt själv. Även om Anders inte spelar i en europeisk toppklubb så gör han faktiskt alltid bra ifrån sig i landslaget där han ligger bakom i princip vartenda mål. Detta i kombination med att Kim Källström precis som Petter Hansson inte gjort en enda bra landskamp ger dig svaret på din fråga.

Postat av: Mannen från Kivik

Kim Källström har visst gjort bra landskamper. Tjeckien borta eexempelvis. Skilnaden mellan Kim och Hansson är att Hansson varit riktigt dålig som mot Irland.

2006-04-25 @ 00:20:59
Postat av: Micke

Jag var inte helt seriös i inlägget men som du fattar förespråkar jag Kim! Sen har väl varken Kim eller Anders gjort någon succé i landlaget senaste året?

2006-04-25 @ 09:20:59
Postat av: Spanskmannen

Så en bra match mot Tjeckien (när?) ska ge Kim en plats i startelvan? De få gånger han nätat i landslaget har det ju varit i helt betydelselösa matcher mot Portugal, Island och Norge och de matcher där Sverige behövt Källströms kvaliteter har han varit direkt usel. Jag gillar Kim mycket men har väntat över 3 år på att han ska slå igenom i landslaget. Börjar ledsna rejält nu.

Anders gör däremot sällan bort sig i landslaget och ligger bakom vart och varannat mål. Minns bara i senaste VM-kvalet Svensson eleganta mål mot Ungern(h), den briljanta lyftningen till viktiga 1-0 mot Bulgarien(b)och hans show mot Malta(h) med 1 mål och 4 läckra assist. Även fast Svensson är min favorit ser jag gärna att Kim ersätter honom i landslaget, föruttsatt att han är bättre. Men det har ju aldrig hänt..

2006-04-27 @ 16:55:26
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Carl

Kim Källström har alltid fått känna att han måste spela bra. Han har alltid spelat under press, vilket gör att han spelar sämre. Och Kim Källström storspelar i Rennes.

2006-05-03 @ 17:44:43
Postat av: Mannen från Kivik

Kim är mycket bra i franska ligan medan Svensson knappt gör ett avtryck i svenska. Säger väl det mesta tycker jag.

Vilka lag brukar Anders spela bra mot? Han är som Allbäck, lyckas bara mot halvtaskigt motstånd.
Det är dags att få in Djurgårdens guld-generation i laget före Allbäck och Svensson och med det menar jag att man ska lämna Allbäck hemma och plocka med Elmander.

2006-05-06 @ 17:06:49
Postat av: Spanskmannen

>>Carl.
I det svenska landslaget har man alltid press på sig. Men det är bara Kim som aldrig klarar av att hantera den. Spelar han i landslaget som han gör i Rennes petar han t.o.m Ljunberg i landslaget. Nu är det ju tyvärr inte så. Och han har spelat bra sedan han kom till Rennes, och det var ett tag sedan.

>>Mannen från Kivik
Okej, var det på skämt det där eller? Det som är Anders OCH Allbäcks styrkor är ju att dom alltid gör ett gott arbete i landslaget oavsett motstånd. Mycket starkt med tanke på att båda spelar i nordiska ligor där motståndet är sämre än i t.ex. Spanien och Italien. Allbäck är dessutom hela landslagets farligaste spelare framför mål, farligare än Henke t.o.m.

Men om du gärna vill prata spelare som bara lyckas mot dåligt motstånd så finns det sånna också. Som i landslaget bara gör mål mot Malta och San Marino eller sätter överflödiga pytsar i betydelselösa matcher. Som trots att han spelar i ett av världens bästa klubblag bara lyckas göra mål mot Siena, Ascoli och Treviso. Som spelar en hel säsong i landets bästa klubb men bara mäktar med 6 mål. Som inte kan göra mål i Champions League eftersom motståndet där är bättre än i Serie A. Det är ju han, vad heter han nu igen....

2006-05-06 @ 22:49:14
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: Mannen från Kivik

Skulle Allbäck alltid vara bra i landslaget? Hur bra var Allbäck egentligen i VM 2002? Och hur lyckad var han i Aston Villa. Du påstår dessutom att Allbäck skulle vara en bättre avslutare än Henke vilket är helt fel. Rosenberg är också bättre än Allbäck numera.

Zlatans främsta uppgift är knappast att göra många mål heller.

2006-05-06 @ 23:52:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback