Proffskoll v.14

Storspel av Kim Källström och två mittbackar som noterades i målprotokollet. Här är en sammanfattning av vad som hände i helgen:

Anfallare
Henrik Larsson har Rijkaards fulla förtroende, och i helgen, med både Ronaldinho och Messi på skadelistan, var det givet att Henrik skulle få starta. Larsson inledde med en välplacerad vänster som Racing Santanders Aouate gjorde en fantomräddning på, och placerade därefter in 1-0-målet i den 17:e minuten, i samma läge som mot Real Madrid. Då missade han. Den här gången gjorde han mål. Matchen slutade dock 2-2 och Barcelona fortsätter att tappa poäng när Ronaldinho inte är med.

Zlatan, som visst även Joga Bonito-Cantona föredrar att kalla honom (är förresten inte karate-Cantona en väldigt ironisk person att ha som talesman för en rörelse som vill ”göra fotbollen vacker igen”?), har också han tränarens förtroende. Zlatan spelade hela matchen mot Fiorentina i helgen. Precis som Barcelona, så tappade italienska serieledarna poäng på hemmaplan, men till skillnad mot Henrik Larsson så får inte Zlatan målskyttet att fungera. Istället var det Luca Toni som passade på att slå nytt Serie A-rekord i mål.

Även Markus Rosenberg har svårt att göra mål just nu. Markus, som tidigare under säsongen var en pålitlig målspruta och gjorde mål i nästan varenda match ett tag, har nu inte gjort mål sedan 19:e februari. I helgens möte med AZ Alkmaar fick han sämst betyg av Ajaxspelarna.

Djurgården fick 0-0 i allsvenskans första Stockholmsderby. Mattias Jonson fick bara spela 50 minuter, eftersom han fick se det röda kortet efter en omtalad straffsituation där domaren valde att fria. Jonson var inte helt nöjd med det domslutet…

Marcus Allbäck fick fina betyg i Danmark och nickade in första målet för Köpenhamn i deras absolut första målchans. FCK vann till slut med 2-1 mot Esbjerg.

Johan Elmander fortsätter att imponera i Bröndby. Bäst på plan i helgen, och målskytt i 4-3-segern. Elmander fick näst högsta betyg av Berlingske Tidene (10/11), men drog också på sig ett gult kort, vilket betyder att han nästa vecka ” har karantæne”, det vill säga är avstängd.

Mittfältare
Arsène Wenger må vara en oerhört skicklig tränare, och har fingertoppskänsla när det gäller att finkamma Europa (Frankrike) på okända stjärnspelare. Det har inte minst visat genom att gå till semifinal i Champions League med ett rekordungt (det måste det väl vara?) Arsenal. I helgen gjorde han dock några konstiga beslut. I mötet med ligatvåan Manchester United så valde Arsène att låta både Ljungberg och Henry, som är bland de få rutinerade och som behövs som mest i sådana här matcher, starta på bänken. Båda byttes in i mitten av andra halvlek, men då var det redan för sent. I jakten på en av de åtråvärda Champions League-platserna kan sådana här poängförluster betyda hundratals miljoner kronor för Arsenal. Kanske räknar Arsène kallt med att vinna årets upplaga av Champions League, och på så sätt få spela där även nästa år?

Anders Svensson gjorde en mycket bra insats mot IFK Göteborg. Försäsongsträningen har gjort sitt och Anders verkar vara i fin form! Bra för sommaren. Kanske känner han flåset från…

…Kim Källström, som gjorde en fantastisk match för Rennes mot Sochaux. Kim stod, utan att överdriva, i princip ensam bakom allt som Rennes skapade. 1-0 kom efter att Kim med en fin prestation tvingade Sochauxs försvarare att kapa honom. På en fin frisparksvariant (passning snett inåt bakåt) dundrade sedan Kim in 1-0. 2-1 borde ha kommit på Källströms skott, som räddades på mållinjen av en motståndarback med handen. Utvisning och straff blev följden, och straffen tog Kim själv säkert hand om. 7/10 av l’equipe (som är mycket bra, det är i princip omöjligt att få de högsta betygen) och 5/5 av France Football! Som Kim stundtals härjar på vänster- och högerkanten i Rennes tycker WM att Kim borde vara ett bra alternativ även till våra yttermittfältsplatser i sommar. Särskilt som vi på kanterna har lite tunn bänk i landslaget. På så sätt kan vi spela med både Anders Svensson och Kim Källström, utan att tappa balansen i laget eftersom Linderoth givetvis måste spela. Om Lars-Roland däremot enbart ser Kim som en offensiv innermittfältare (vilket är högst troligt) så kan han inte ställas utanför startelvan som han dominerar i Rennes just nu.

Kim
Kim Källström blev så avundsjuk på Daniel Majstorovic förra veckan att han också ville vara med på bild när han lägger en straff. Trots att han är med på en sådan bild högst upp på WM varenda dag!


Precis som Marcus Allbäck, så fick Tobias Linderoth bra betyg i FCK. Lagkapten Tobbe spelade som vanligt hela matchen.

Tobias Hysén spelade, till skillnad mot Jonson, hela Stockholmsderbyt.

Christian Wilhelmsson var avstängd i helgen och spelade inte. Utan killen med smak för muskot tappade man viktiga poäng i toppstriden av Jupiler League.

Niclas Alexandersson är fortfarande skadad.

Daniel Andersson spelade hela matchen borta mot Örgryte för Malmö. Malmö vann med 2-1.

Försvarare

Alexander Östlund kommer allt längre ifrån högerbacksplatsen. Inte bara har han bytt ner sig i liga i och med flytten till Southampton, utan i helgen fick han även byta kant, och ersätta Danny Higginbotham som vänsterback efter att denne skadat sig. Saints vann dock, och Östlund och hans backlinje höll rent bakåt. Östlund blev utbytt i slutminuterna.

Petter Hansson spelade hela matchen mot Feyenoord och fick bäst betyg i Heerenveens backlinje av Voetbal International. Heerenveen-Feyenoord slutade 1-1.

Erik Edman är ännu inte tillbaka efter sin fotskada.

Olof Mellberg är skadad och deltog inte i helgens match.

Teddy Lucic spelade hela matchen för Häcken när gräset (de sa i alla fall att det var gräs, fast det inte såg ut som det) på Gamla Ullevi premiärtestades. Matchen mot Halmstad innehöll mer kamp än skönspel och slutade 0-0.

Christoffer Andersson fick inga toppbetyg för sin insats för Lilleström mot Rosenborg i helgen. Matchen slutade 3-3.

Glädjande är att Mikael Nilsson tagit tillbaka sin startelvaplats för Panathinaikos. WM hoppas innerligt att det inte är någon engångsföreteelse för Nilsson, som dragits med en skada tidigare i år. Du behövs mer än någonsin, Mikael! Just det ja, Panathinaikos vann mot Atromitos med 4-3.

Daniel Majstorovic måste vara en av Schweiz målfarligaste mittbackar! För andra ligamatchen i rad blev han målskytt, och den här gången var målet matchavgörande. Daniel, som verkar ha en förmåga att hamna i matchernas centrum, fick trots sitt segermål ljumma betyg av fansen. Kanske på grund av det olycksaliga röda kortet i veckan som skickade Basel ur UEFA-cupen?

Även Karl Svensson var en mittback som noterades i målprotokollet i helgen. Hans mål i slutminuterna i mötet med Elfsborg räddade en poäng åt IFK.

Målvakter
Bengt Anderssons storspel i mål var även det en stor anledning till att Blåvitt till slut lyckades knipa en poäng. Precis som WM hävdat så kan gubben fortfarande – och borde få följa med till vm! Särskilt som…

…Johan Dahlin förpassade Eddie Gustafsson till Lyns avbytarbänk i helgen.

Andreas Isaksson stod för ett par svettiga ingripanden i helgen, och avstyrde bland annat ett jätteläge för ett 2-1-mål för Sochaux med en fin räddning. Isaksson är i bra form. Av de åtta raka som Rennes vunnit har Isaksson vaktat kassen i sju matcher – och på de matcherna bara släppt in tre mål. Fick 4/5 av France Football.

John Alvbåge fick bra betyg av dansk press, trots två insläppta mål hemma mot Odense.


Kommentarer
Postat av: Göran

Jag har till och från tänkt på om man inte kunde sätta Kim på högerkanten istället för den där killen med ful dialekt och ett illa tilltygat hår som brukar springa bort sig någonstans kring motståndarnas straffområde.

Här har det ju diskuterats en hel del om högerbacksplatesen i landslag, Östlund har ju i det närmaste blivit hudflängd. Den stackarn har ju i de fall då inte Alexandersson spelat bara haft hjälp av någon tjurig tofsvipa som verkar tro att slitgöra är något som innefattar kanske en rusch bakåt under 94 minuter.

Nej, den där minigolfspelaren borde klippa sig, gå på uttalshygien och skaffa sig ett riktigt jobb. Eller inte göra det och börja jobba på TV4-sporten.

2006-04-12 @ 11:02:24
Postat av: utrikeskorrspondenten

Kim kommer i stormsteg!
Fragan om en dominant mittfaltare i ett topplag i franska ligan skall leda Sveriges anfall eller en till vansterkanten utflyttad hemflyttare fran Guldheden som spelar i ett mediokert allsvenskt lag borde vara val inte vara sa svar att avgora. Om det ger Kim en plats i laget borde val han vara ett mycket starkt alternativ till Chippen nar vi inte har rad att springa bort oss lika mycket framat och dessutom behover lite mer fysisk styrka, ex mot ett med 4 innermittfaltare spelandes England...

2006-04-12 @ 21:46:39
Postat av: WM

WM håller helt med dig i ditt resonemang, och du har en bra poäng med Englands tunga mittfält! Vi får dock inte glömma bort Englandsdödaren Alexandersson i diskussionerna.

Dock, måste tilläggas: Vi tycker inte att Elfsborg är ett mediokert allsvenskt lag, utan ett bra, och vi tycker inte heller att det faktum att Anders Svensson kommer från Guldheden borde spela någon roll. Och om det gör det så ligger det ändå bra mycket bättre till än Källströms Partille...

Postat av: Micke

Fredrik Stenman! Var är han? Han verkar vara bortglömd i både bloggar, medier och hos herr Lagerbäck. Han har väl gjort väldigt bra ifrån sig Leverkusen och är ett väldigt bra komplement till Edman(speciellt nu när han har skadeproblem).
Min VM-elva: Isaksson - Edman, Mellberg, Hansson, Lucic - Linderoth - Ljungberg, Källström, Chippen - Zlatan, Henke

2006-04-16 @ 11:02:14
Postat av: utrikeskorrespondenten

Källström är dalmas o blodet, det väger tyngre.

2006-04-17 @ 12:45:23
Postat av: utrikeskorrespondenten

i blodet skall det ju vara.
dessutom kommer min tjej från partille så snacka inte skit om den förortshålan! ;-)

2006-04-17 @ 12:46:34
Postat av: Göran

Av någon synnerligen konstig anledning såg jag fotbollskväll istället för kobra igår kväll. Det var genuint bedrövligt. Kan inte SVT köpa över de där snubbarna på Liga Europa på femman som ersättning för den där bonnfånen Mats Nyström. Den mannen påminner mig om en gammal tränare jag haft en gång, snäll och trevlig, lyssnade jämnt på radiosporten och kunde alla putslustiga Leksandramsor lite för bra. Han var, helt kort, lite bakom flötet. Det är inte grabbarna i Liga Europa.

Och angående Stenman. Personligen litar jag inte ett ögonblick på folk som spelar för låtsaslag som Bayer Leverkusen.

2006-04-18 @ 11:49:44
Postat av: Göran

Men visst, Stenman duger som back-up

2006-04-18 @ 11:50:38
Postat av: WM

Låtsaslag som Bayer Leverkusen, ey? Du är medveten om att de spelade CL-final så sent som 2001 och ligger för närvarande femma i Bundesliga och har spelare som Roque Jr, Ramelow, Nowotny, Juan, Schneider, Berbatov och Voronin på lönelistan.

Jämför det med Fredriks ytterbackskonkurrenters lag, i.e. Lilleström, Southampton, Rennes, Rosenborg och Panathinaikos så kan du omöjligt hävda att Leverkusen är ett låtsaslag.

I övrigt har du fullständigt rätt i att Nyström ger ett lite utvecklingsstört intryck. Det har WM tyckt i femton år. Det är ok om du kollar på Kobra i fortsättningen. Bara du inte missar Liga Europa...

2006-04-18 @ 12:57:01
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Göran

Förlåt den dumdryga bloggkommentarstonen som kanske låter som hämtad ur kommenteringsfunktionen på svd.se. B.L kan vara Bundesligas (kanske världen) tråkigaste lag, ett låtsaslag helt utan själ och hjärta, därav min misstro.

Det laget luktar nästan lika skämt som det transnjistriska laget FC Sheriff...

2006-04-19 @ 10:17:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback