De borde aldrig ha åkt...

Saudiarabiens match mot Sverige får inte ses av kvinnor. Det är inte bra. Saudiarabiens kvinnor måste, enligt lag, bära slöja. Det är värre. I Saudiarabien avrättas man om man stjäl (män avrättas med svärd, men kvinnor avrättas men pistol för att slippa blotta sin nacke). Det är åt helvete. I Saudiarabien torteras fångar. Det är så fel så att man inte finner ord.

Övergrepp 2-4 mot de mänskiga rättigheterna ovan visste man med säkerhet innan man bestämde sig för att möta Saudarabien. Övergrepp 1 kom delvis som en överraskning. Fotboll och politik hör inte ihop. Tänk på kriget mellan El Salvador och Honduras i slutet av sextiotalet. Tänk på läktarbråket på Maksimirstadion när Röda Stjärnansupporters drabbade samman med Zagrebfans i början av nittiotalet, som utmynnade i ett långt och blodigt krig som drabbade hela Balkan. 

Som vi skrev ovan visste man att förhållandena i Saudiarabien är vidriga ur människorättssynpunkt. Därför borde Sverige inte ha åkt dit. Nu när en, i sammanhanget, petitessartad oegentlighet uppdagas sätts en enorm press på landslaget att ställa in matchen, vilket de givetvis inte kan göra. Fotboll och politik ska inte blandas ihop. Ska Isreal aldrig kunna möta ett arabiskt lag i vm? Vad händer om USA möter Iran i sommar?

Givetvis ska Saudiarabiens 1800-talslagar och omänskliga diskriminationer fördömas. Men det borde åligga UD och den allmänna opinionen. Inte 22 killar som bara kan spela fotboll och som inte har gått ut gymnasiet. 

Kommentarer
Postat av: RS

Håller med er. Fast det är en komplicerad fråga. Det kanske är bra att träffa människorna där och prata med dem, ge dem kontakter utanför det låsta landet. Som Lagrell säger.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback