Barcelona - Dep. Alavés

2-0
47' Larsson
82' Messi


Många fotbollskännare har reagerat på den enorma upphaussningen inför den spanska ligamatchen mellan ligaledaren Barcelona och jumbon Deportivo Alaves och vill därmed banalisera matchens betydelse för en svensk framgång i sommar. WM svarar med att haussa ytterligare och djupstudera Henrik Larsson i dennes comeback i startelvan.
 
Första halvlek:
Henrik uppträder påtagligt berörd av stundens allvar. Den gnutta nervositet som karaktäriserar svenskens första ingripanden förbyts snart till en enorm fokusering och en, även med larssonska mått mätt, stor löpvilja i spelet utan boll. Många anfall involverar Henke och han gör det mesta rätt. Han fick tre-fyra halvchanser, men lyckas inte förvalta dem. Vad han däremot lyckas med är en skarvning av världsklass på Ronaldinhos passning till Iniesta som missar friläget. Henke växer in i matchen!

Andra halvlek:
Henke börjar nästan direkt med att göra Barcelonas första mål i matchen och hans eget tredje i årets la Liga! Efter det blir Henke lite lidande av att Ronaldinho spelar allt mer oinspirerat och inte längre förmår leverera några bollar för henke att jobba på. I 72:a minuten blir han dessvärre utbytt mot Messi.

I en match där många i Barcelonas startelva uppträdde tämligen nonchalant, där Xavi, Eto'o, Motta och Deco inte var tillgängliga av olika anledningar, där Messi var bänkad och framför allt, där Ronaldinho - Gud - var mänskligare än på länge, aspirerade Henke på titeln som Barcelonas främste, tillsammans med Giuly och Oleguer. Henke fick mycket boll, men var oftast felvänd. Misstagen var få, men man hade kanske önskat sig lite fler oväntade initiativ. Målet föregicks av en fin löpning av Henke, ett bra inlägg längs med marken av Giuly och lite sjabbel av Alavés-keepern, varefter Henke enkelt kunde snubbla in bollen i öppet mål.

Henke hade kontakt med bollen 36 gånger. 5 gånger av dessa underpresterade han; gjorde en felpass eller tappade bollen. 16 gånger gjorde han det mest förväntade, t ex slog en enkel passning tillbaka. Hela 15 gånger gjorde dock Henke aningen bättre ifrån sig än vad man kan begära - en gång gjorde han ju mål och en gång passade han mycket stiligt fram Iniesta.

Störste konkurrenten till Eto'o-rollen, Maxi Lopez, kom in  i 84:e minuten, men lyckades inte prestera något, varken positivt eller negativt. Det skulle vara förvånande om inte Henke även inleder nästa match. Även om Giuly visade att han förtjänar en plats i startelvan och Ronaldinho är Ronaldinho och Leo Messi är Leo Messi tror jag inte att Rijkaard ställer upp med tre spelare strax över dvärggränsen. Eto'os och Henkes förmågor att vinna nickdueller behövs i Barcelonas anfallsspel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback