Niklas bloggchock

Vår kollega Robert Laul på Aftonbladet är visserligen en pionjär inom fotbollsbloggandet, och att ligga etta på bloggtoppen leder till en stor läsekrets och således även en bra bas för mer eller mindre sanna läsartips. Dock kan pressen att behålla förstaplatsen leda till att inlägg publiceras utan analys eller eftertanke.

Fem minuter före att wm "avslöjat" seedningsgrupp 1 publicerar Laul ett brev från avsändare Niklas, som skriver

"FIFA använder dock samma felaktiga formel för att räkna fram vem som blir seedad som de gjort tidigare. Denna gången får det konsekvensen att ett land som borde blivit seedat, Holland, inte blir seedat. Istället blir  Frankrike seedat, pga att deras "dåliga" resultat 2005  räknas mindre viktigt än deras bra resultat under 1999 och tvärt om för  Holland."

Cred till Niklas som fått tag på uppgifterna (som gjorde att vår kollega Robert hann fem minuter före WM), men vi på WM vill råda till närmare eftertanke. Resonemanget kring Holland är vattentätt, de rasar från en tredjeplats på novemerrankingen till en tiondeplats enligt FIFAs formel. Frankrike blir dock inte alls gynnat, som Niklas påstår, utan tappar snarare en placering, från en femteplats november 05 till en sjätteplats, och det just på grund av ett gammalt "dåligt" resultat - 28e-placeringen i VM i Japan/Sydkorea.

WM håller helt med om att FIFAs seedningsformel är felaktig, men tycker snarare att det största felet ligger i den totalt missvisande världsrankingen, som ju står för 50 procent av FIFAs seedningsformel. Dock föreslår vi inte att rankingdelen ska slopas, eftersom även det skulle bli missvisande. Ett sådant förfarande skulle leda till att bland annat ett lag som Argentina skulle hamns i andra gruppen till förmån för Sydkorea.

Vi på WM tar till oss att vi måste vara snabbare med att analysera material från våra källor, och kan därför redan nu meddela att inom den närmaste timmen kommer de övriga tre grupperna att avslöjas på den här bloggen.

Laul, håll i hatten. Det kan blåsa på toppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback