Även WM har ett slut

Allting har ett slut. Berättelser, filmer, förhållanden, liv, karriärer och fotbollsmatcher. Ingenting varar för evigt. Ovillkorligen kommer så småningom slutet, i någon form, abrupt eller planerat. WM är givetvis inget undantag, och den bittra och för oss smärtfulla sanningen är att vi nu kommit till vår vägs ände. Till skillnad från Zinedine Zidane tänkte WM avsluta snyggt och värdigt. I det här inlägget tänkte vi bland annat berätta hur allt började, avslöja vilka WM egentligen är och berätta varför vi har tagit det här beslutet. Inlägget riskerar att bli ganska långt, men det hoppas vi att ni har överseende med.

Vilka är WM?
Så var det dags. WM ska ”avslöja” sig. Från första inlägget till näst sista har vi varit väldigt måna om att hemlighålla vilka som egentligen står bakom den här bloggen. Varje kommentar där våra vänner har nämnt oss vid namn har vänligt men bestämt plockats bort (detta är det enda i kommentarsväg som har censurerats). Vi har gjort detta kanske inte så mycket för att omge oss av en air av mystik à la Mats Härd, för det var redan gjort när vi startade, utan snarare för att det är våra åsikter om fotboll vi har velat framhäva, inte oss själva. Eftersom åsikter i fotbollsvärlden, precis som i resten av världen, ofta både uttrycks och mottas fördomsfullt, så kan anonymiteten användas som ett sätt att påverka läsarens fördomar så lite som möjligt. Om vi avslöjat vilka lag vi håller på och vilka städer vi bor i så hade trovärdigheten fått sig en rejäl törn. De som sympatiserar som vi hade hållit med oss i överdrivet mycket och de som har hjärtat hos konkurrenterna hade förmodligen inte ens brytt sig om att läsa.

 

Nåja, här kommer det: Vi som driver WM heter Peter och Martin och är tio respektive elva år gamla.

Nä, skämtar bara... Men visst hade det varit roligt…? Namnen stämmer dock. Jag som sitter och knackar bakom tangentbordet just nu heter Martin Jonasson och är 25 år. Min kollega, som bland annat författade gårdagens enligt mig makalöst bra inlägg heter Peter Ekman och är 26 år. Vi bor för tillfället båda i Göteborg.

Peter K Ekman växte upp i Smålandsidyllen Växjö. WM tycker inte att det är viktigt vem som har skrivit vad, men om man vill leta upp inlägg författade av herr Ekman, så är ett tips att leta efter citat som ”Zlatan till Öster” eller ”Anders Svensson fick nöja sig med att vara si så där tredje-fjärde bäst på Elfborgs mittfält i den svåra bortamatchen mot Öster”. Där har ni en liten hint om var den WM-halvans sympatier ligger.


Martin Jonasson kommer ursprungligen från Ronneby i Blekinge. Precis som Peter flyttade han till Göteborg år 2000 för att studera Industriell Ekonomi på Chalmers tekniska högskola. Martin kommer att flytta till Stockholm till hösten för att skriva exjobb på Telenor, medan Peter, som varit lite flitigare och redan är examinerad, just nu sitter på sitt första riktiga jobb på Pegol.

Båda har vi spelat i lokala klubbar längre ner i seriesystemen, men har bara hållit igång med fotboll sporadiskt efter det att tjugoårsstrecket passerats. Dock är ingen av oss tveksam till att spela i någon av de högre ligorna i Europa, om bara rätt bud dyker upp, och är inte långt från våra formtoppar (vilket kanske i och för sig säger mer om våra formtoppar än vår form). Vi spelar gärna i något varmt land, tillsammans och i en klubb med ambitioner.


Och så var det det här med namnet. WM står för världsmästerskap. Fast på tyska. Jag kan ingen tyska, så jag ska låta bli att försöka stava, utan vi nöjer oss så (däremot är jag en jävel på franska och där heter det Coupe du Monde, det vet jag).

Historien bakom WM
Idén till WM föddes i ett omklädningsrum efter ett svettigt gympass. Eller snarare, idén föddes i Peters huvud före passet, men det var i omklädningsrummet efteråt som han lade fram idén på ett sådant sätt att Martin blev eld och lågor. Vi skulle, med lottningen i Leipzig som startskott, starta en fotbolls-vm-blogg.

Till en början var projektet enbart tänkt att vara småskaligt, och alla läsare utanför den närmaste kompiskretsen betraktades som en bonus. Eller, vid närmare eftertanke betraktades väl även läsare inom den närmaste kompiskretsen som en bonus, och WM var nog mer ett medel med vilket vi skulle tvinga oss att hålla oss à jour inför det vm som komma skulle. 


Idag kan vi dock stoltsera med över 50 000 sidvisningar, fler än 20 000 unika besökare och en ihållande bra placering på bloggtoppen.se:s lista över sportbloggar. Så vad var det som hände? Jo, flera händelser har tagit oss dit vi är idag. Vi tänkte försöka lista de viktigaste:


 

 

  • Torsdag den 19 januari rankade Bara Ben på Glenn Hysén, Sveriges absolut populäraste suporterblogg (som enligt bloggtoppen.se bara idag måndag har haft nästan 7000 unika besökare), WM som Sveriges femte bästa fotbollsblogg. Motiveringen löd: ”Vinterns mest intressanta nykomling som specificerat sitt bloggande till att följa allt inför VM 2006 i sommar. Fokus ligger på svenska landslaget men det finns även andra kul relaterade inslag. Verkligen bra tempo, snyggt och intressant. Klart värt ett dagligt besök för oss som ska ner till Tyskland. Frågan är, försvinner bloggen dagen efter finalen?” Efter detta har baraben.com länkat till WM vid ett flertal tillfällen. Tack, Bara Ben på Glenn Hysén!

 

  • Den 10 mars kontaktade Tobias Regnell, chefredaktör på Sveriges bästa fotbollstidning Offside, WM och föreslog ett samarbete. Resultatet blir ett lunchmöte vilket mynnade ut i de banners vi har här till höger och även i att WM fick en länk på Offsides hemsida. Spana gärna in länken till höger på Offsides hemsida. Och stöd gärna WM genom att teckna en prenumeration genom WM:s banner. Tack, Offside! Tack, Tobias Regnell!

 

 

  • Till sist, men förhoppningsvis inte minst, så hoppas vi att den glöd vi båda känner inför fotboll i allmänhet och fotbolls-vm i synnerhet lyser igenom i våra texter, och att dessa har ansetts kvalitativa nog för att behålla läsare. Eftersom vi arbetar helt ideellt, och har lagt ner oförskämt mycket tid på WM så gläder det våra skribenthjärtan oerhört när vi har fått uppskattande kritik av er läsare. Tack, alla våra läsare!

WM är stolta
Vi vill också tacka alla er fantastiska människor som lämnat de 380 mer eller mindre dumma kommentarerna. Främst tänker vi på de allra flitigaste David, Goleo, Mannen från Kivik, Patrik, Gustav, Göran, RS, Majornas Henke Larsson, Lisa, Limpan af Lidingö, Baraben, Babak, Pat the Brat, Quizmaster PM, Tobias, Grönvita sidan upp, Juan och Niclas Ivarsson.

Här är några av de allra, allra snällaste (och mest vettiga) sakerna som ni skrev:

Ge inte upp en väldigt bra blogg. Ta sikte på EM och fortsätt ert goda arbete. Det har betytt mycket för mig och jag försöker själv sprida sidan till andra. Det är jag nog inte ensam om. Fortsätt!!!!!

 
Oavsett hur och var ni skriver så gör ni ett så jävla bra jobb. Fortsätt med det! Jag gråter nästan redan nu över hur tomt det kommer bli när VM är över. Saknaden kommer vara större än någonsin förr.”


Läste detta inlägg för ett par dagar sedan och var tvungen att gå in och läsa det igen. Denna text är vackrare än något Vennerström någonsin kan förmedla. Danke


 

Det var ta mig tusan det finaste jag hört sedan jag konfirmerades


 

”Trevligt med lite sund, verklighetsbaserad nyhetsuppdatering från Tyskland. Detta som omväxling till kvällspressen där Isakssons skada är livshotande och där Ljungberg och Mellberg i princip försökt att döda varandra.”


”Vill bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb och fyller en stor lucka i det dagliga svenska medieflödet från VM. Trots att man läser allt som går att komma över om VM i svenska medier lyckas ni alltid komma med fräscha och egna analyser. Behöver jag ens nämna att de dessutom är vida överlägsna och bättre underbyggda än övriga mediers? Nu finns ännu ett skäl att hoppas på avancemang för Sverige i VM - att få fortsätta läsa WM!”

”Tror att ni den här gången slår många av våra svenska dagstidningar med hästlängder när det gäller betygen till spelarna!” 

”…en mer välskriven, objektiv och heltäckande samling skrivelser hittar man inte i aftonblaskan eller någon annanstans heller”

”Bästa texterna om landslaget, lätt! Ni tyngs inte av försäljningssiffror, vilket helt klart märks i era mer objektiva texter.”

”Imponerande blogg. Inte mitt favoritmedium, men den här är ju grym!”

”WM är de enda som analyserar laget som en helhet, dvs ser inte spelarna som öar!”

känn er stolta över att ni är ett återkommande vattenhål för de svenska kontorsarbetarslavarna!”

”Fortsätt pumpa ur er de alltid lika eminenta krönikorna.”

Tack WM-bloggen för att ni visar upp en större kompetens inom fotboll än vår egen förbundskapten”

”Briljant genomgång”  


Och så den roligaste kommentaren:


”Jeg ville ønska at i var så flinke at byde mig en bilett til VM i Tyskland i sommer, det ville skabe en sensation for jere og stor reklame. Vi kan skrives jeg har en lille dreng der gerne vil være maskot for et av lagerne om det kan lade sig gøre. Venlig Ola Hans”

Vet inte vilka han trodde att vi var. Joseph Blatter kanske… 

Givetvis har vi även ibland fått svidande kritik, det sticker vi inte under stol med. Vi publicerar den bara inte här…

Vi skänker även en tanke till Coach Jojo som gjort WM:s lika officiella som fantastiska vm-låt och till tidningen Offside som bidragit med länkning och visst ekonomiskt stöd.

Det ofrånkomliga slutet 

Det är fantastiskt roligt att skriva om fotboll, och särskilt att göra det på ett sätt som verkar ha uppskattats. När idén till WM föddes så kunde vi inte föreställa oss att vi en dag skulle sitta i telefon och prata med Jonas Nystedt, för att försöka få gå på presskonferenser i Tyskland. Nu gick ju inte det, men vad vi vill säga är att WM har växt till något som vi idag är otroligt stolta över.


Men med en större läsarkrets kommer även ansvarskänslan som ett brev på posten, och ibland har det funnits perioder då vi helt enkelt inte har haft tid. Oftast har en av oss kunnat dra ett större lass när den andre inte kunnat. Peter har täckt upp för Martin, Martin har täckt upp för Peter. Men ibland, när båda varit upptagna, har det stundtals varit frustrerande och man har någonstans börjat känna en begynnande oro, en ansvarskänsla, både för läsarna och, hur bisarrt det än kan låta, för själva WM. Vår delade vårdnad av WM är ju det närmaste att vara föräldrar vi någonsin kommit…

Vad man än avslutar så kan man göra det på två sätt. Man kan göra som Jesper Blomqvist, och försöka och försöka och försöka, tills man till slut bara inser att det är dags att lägga av, att det inte håller längre, och liksom tyna bort. Nu har WM inget personligt emot Jeppe (snarare tvärtom), utan han råkar bara få tjäna som exempel. Sedan kan man göra som Zinedine Zidane eller i viss mån Henrik Larsson, och i god tid inse att, fan, vi kommer inte att kunna hålla det här tempot för evigt. Det är nog bäst att vi lägger ner när vi är på topp. 


Så det gör vi. För vi känner dels att det, naturligtvis, inte finns lika mycket att skriva om det annalkande em-kvalet i detta skede som det funnits om vm de senaste månaderna. Dels vet vi att forumet bloggen kräver ständig uppdatering för att behålla sin läsekrets. Och till sist kommer vi att ha våra respektive häckar fulla med annat i höst. Lägg de här ingredienserna i en gryta, tillsätt sunt förnuft, koka upp och du får det ostridbara faktum att WM har nått sin topp.

 


Så istället för att sakta börja klättra ner på andra sidan tar vi istället ett djupt andetag, tittar tillbaka på den stig vi vandrat, sluter ögonen och kastar oss handlöst ut i luften. Givetvis lämnade vi flaggan på toppen, där den får stå kvar och svaja. Den är gul och blå, har vår adress skriven på sig och har varit både på Westfalen- och Olympiastadion.

flaggan

Övre raden från vänster: Dietmar, Gottlieb, Rudi.
Nedre raden från vänster: Wolfgang, WM-flaggan, Hermann (delvis skymd).


 

Sedan ska man ju som bekant aldrig säga aldrig, och båda de nämnda Zidane och Larsson har ju gjort bejublade comebacker. Så vem vet, inför EM kanske ni hör av oss igen. Tills dess, spela taktiskt, tekniskt, fult eller snyggt. Bara ni gör fler mål än motståndarna!

Och titta för säkerhets skull in då och då...


PS. till sist, finns det någon där ute som känner för att utnyttja oss som skribenter i något sammanhang, gärna om fotboll, och som tror att vi är rätt personer, tveka inte att höra av er till wmblogg@gmail.com. Vi är rätt billiga. 

38043-55
Sveriges klack...


38043-62

Adolfs stadion...

38043-56
Vår vy...


Kommentarer
Postat av: Lisa

Slutet på en era. Buhu. Hej då WM. Hej Peters och Martins normala liv. Jag kommer sakna er. Ni är festliga.

Postat av: Niclas Ivarsson

Tja, Martin. En imponerande bra blogg var det. Hör av dig när du flyttat upp till stan för exjobbet då så tar vi en öl. Eller sju. Öl är gott. Yngre brodern hälsar också...

2006-07-11 @ 10:15:06
Postat av: Patrik

Men EM har ju redan börjat...

Jag förstår att det kräver mycket jobb att hålla igång världens bästa fotbollsblogg.

Lycka till!

2006-07-11 @ 10:33:07
Postat av: Quizmaster PM

Bra bloggat, er blogg är ju det man har lutat sig tillbaka mot efter att ögnat rubrikerna i kvällspressen och sedan vägrat läsa mer för att i stället läsa sansade kommentarer om vad som händer i VM.

Men vad händer nu med Lokomotiv Åseda till hösten?

2006-07-11 @ 13:25:13
Postat av: WM

Lokomotivet har, till skillnad från WM, ännu inte nått sin slutstation. Vi kommer att tuffa på i ur och skur efter given tidstabell.

Maila gärna när ni börjar igen!

2006-07-11 @ 14:04:13
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Babak

Bra jobbat boys. Hoppas fa ser mer av er i andra sammanhang (svt, tv4, offside eller nagon kvallstidning till exempel).

2006-07-11 @ 16:32:43
Postat av: ståla

Sjukt bra blogg killar ! Hoppas på ett fortsatt arbete !

2006-07-12 @ 01:19:13
Postat av: Ståla

ds

2006-07-12 @ 01:20:09
URL: http://jarnkaminenkk.blogg.se
Postat av: Ingo Söderlund

Kom igen nu gubbar!

Det här vara bara början.

Bredda redaktionen istället för att ge upp.

Bloggen behövs verkligen.

ingo.s

2006-07-12 @ 02:00:15
URL: http://fotboll-ingo.blogspot.com/
Postat av: Limpan af Lidingö

Ni har inte bara lockat en stor läsekrets, ni har framförallt tror jag attraherat den mer genuint fotbollsintresserade delen av Sveriges VM-publik. Jag grundar detta påstående på bl.a. kommentarerna på era inlägg (även om jag själv ligger i underkant i fotbollskunnande). Lite grann som Offside, fast i dagsaktuell (oftast) dos. Precis vad som behövs under ett stort mästerskap, och ingen har gjort det bättre än ni!

Förutom för mycket underhållande läsning på denna blog, var det, needless to say, en stor behållning att få dela ett oförglömligt firande i Berlin av Sveriges enda seger detta VM med er.

Peter, syns vi på Söderstadion på måndag? ...Martin, 21 september?

2006-07-12 @ 03:42:04
Postat av: WM

Tackar ödmjukast!

Niclas: självklart ska vi ta ett par kalla när jag kommer upp till staden. Skicka ett mail till oss med din mailadress så har jag den.

Limpan: 21 september. You bet!

2006-07-12 @ 07:09:26
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Gustav

Hallå grabbar. Ska bli trevligt att visa Martin storsta´n till hösten. Gjorde ju mitt bästa för att få hit Peter också (förbannade koreaner! OBS: Ingen rasism).

En tredjedel av lokomotivet kommer inte fortsätta i höst. Fast å andra sidan försvann jag rätt tidigt i våras också.

Bra jobbat ungdomar. Jag är stolt över er.

2006-07-12 @ 15:53:12
Postat av: fors

Ni är mer eller mindre skyldiga att fortsätta skriva om fotboll i någon form. Allt annat vore en större skandal än nattraggande paraguayaner och Materazziska påhopp tillsammans.

2006-08-02 @ 13:12:37
Postat av: G

Är det inte dags för en em-blogg.se nu?

2007-12-09 @ 23:02:22
Postat av: P

Kom igen nu! EM börjar snart...

2008-05-27 @ 03:13:52
Postat av: P, Pill & Little Nicky

Kom igen nu! VM börjar snart...

2010-05-30 @ 21:27:02
Postat av: Martin på WM

Hej "P, Pill & Little Nivky".Tack för det smickrande intresset för vår blogg. Det värmer!Ni kan lita på att vi kommer att följa VM i Sydafrika lika nära och med samma intresse som 2006 - dock kommer inte bloggen att väckas till liv igen. Var sak har sin tid.Det var dock inte utan att man igår blev lite lite lite sugen på att starta upp igen inför EM 2012, när det nya landslaget mot Bosnien och Hercegovina äntligen visade att det 4-2-3-1-system som WM förespråkade redan 2006 är framtiden givet vårt spelarmaterial! Om Hamrén var en WM-läsare 2006 så bjuder vi på tipset!(se http://wm.blogg.se/2006/july/hejda-vm-hej-pa-dig-em-kval.html )

2010-05-30 @ 22:10:56
URL: http://wm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback