WM-11:an: Högerback: Sergio Ramos

Ibland undrar man vad det är som får spelare att spela på en viss plats. Ibland är det oerhört logiskt. Robinho, till exempel, känns som en väldigt logisk anfallare, med hans fina teknik, skott och speed. På samma sätt är det tyska mittbacksparet Metzelder och Mertesacker som väldigt typiska mittbackar: de är 2,50 långa och klarar att jonglera till fem.

Sergio Ramos är av den andra sorten. Hur han blev mittback är ett mysterium. Han har en bländande teknik, ett bra skott, är grym inom offensivt straffområde och fantastisk på huvudet. Nu är han ju bra som mittback också (och har all möjlighet att bli bäst i världen), men jag förstår inte hur han hamnade där. Det logiska hade varit att lille Sergio spelade anfallare, eller åtminstone offensiv mittfältare. Om WM ska drista sig till en liten spaning, så tror vi dock att Sergio Ramos representerar morgondagens back. I framtiden, när vi alla går runt i silverkläder och åker på semester till Mars, där vi skaffar bastardbarn med marsianer, tror WM att alla tio utespelare kommer att vara involverade i såväl anfalls- som försvarsspel. Man kommer inte längre ha råd att bara försvara sig med sju-åtta man, inte heller kan man utesluta mittbackarna från att vara med i speluppbyggnaden. Alla spelare kommer därför att ha krav på sig att vara såväl tekniskt som taktiskt och försvarmässigt skickliga. Ramos är urtypen för en sådan, och eftersom han bara är 14 år kommer han att vara på sin topp när silverkläderna kommer på tapeten.

Under vm har han tagit steget ut på högerkanten (som så många andra, läs gärna WM:s gamla goding
Högerbacksparadoxen) och skött det så bra att man tror att han alltid har spelat där. Här får han utlopp för sin fina teknik, sitt stora fightinghjärta och sitt spelsinne. Dessutom är han mycket användbar vid fasta situationer med sitt huvudspel.

Sergio Ramos har varit Spaniens genomgående mest stabile och bäste spelare detta vm och belöningen för det är om inte en plats i kvartsfinalen, så väl en plats i WM-11:an!

Reserv: Gianluca Zambrotta
Det senaste halvdecenniets gigant på kanten. Oavsett om han spelar på höger- eller vänsterkanten, på backen eller i mittfältet, i Juventus eller De Azurblå är han fantastiskt rapp i offensiven och nästan plågsamt kylig i defensiven. "Ett fenomen", som Lagerbäck skulle ha sagt, och fyllt på med "en oerhört funktionell spelare som kan användas lite varsom". Har varit skadad, sedan normalbra, vilket räcker till bänken.

Bubblare:
Philippe Degen, Zdenek Grygera, Emmanuel Eboué, Owen Hargreaves.

Laget hittills:


Petr Cech

Sergio Ramos  Mittback 1          Mittback 2         Vänsterback

Innermittfältare 1   Innermittfältare 2

Spelfördelare

Högerytter                                                                   Vänsterytter

Striker

Kommentarer
Postat av: Quizmaster PM

Om landet (Elfenbenskusten) någonsin kommer till VM igen kommer Eboué att fylla alla era krav på en högerback om 4 år. Han är en välpolerad Lauren, han är högerbackens Cole, Gio, Silvinho, Clichy - varför finns det bara Arsenalspelare i den här uppräkningen? It is the legacy of Dixon and Winterburn!

Tills vidare får väl en mittback vikariera...

2006-06-30 @ 15:14:37
Postat av: Quizmaster PM

Eboué spelar väl för Elfenbenskusten? Har jag drabbats av VM-överdos-hybris? VM-fakta börjar rinna ut genom öronen...

2006-06-30 @ 15:16:18
Postat av: Quizmaster PM

... puuuh, var tvungen att kolla. Eboué spelar för betlandet. Så var jag lugnad över mitt förstånd.

2006-06-30 @ 15:18:14
Postat av: Goleo

Och världens klart bästa högerback Gary Neville var för bra för att få vara med eller?

Postat av: WM

Gary Neville har spelat en match i vm... Det räcker knappast för att få en plats i en vm-elva.

2006-06-30 @ 22:50:45
Postat av: Goleo

Till skillnad från bubblaren och mittfältaren Owen Hargreaves som startat som högerback i....en match...

2006-07-01 @ 00:03:54
URL: http://vm06.blogg.se
Postat av: Anonym

Ajax och Tunisiens Trabelsi tycker jag förtjänar en plats, åtminstonde bland bubblarna.

2006-07-01 @ 10:13:14
Postat av: Mannen från Kivik

Halvkasst att inte ta med Zambrotta som tillsammans med Cannavaro och Pirlo varit Italiens giganter. Bedrövligt må jag säga. Inget ont om Ramos men att utelämna Zambrotta är snudd på kriminellt.

2006-07-03 @ 17:23:21
Postat av: WM

På vilket sätt är Zambrotta utelämnad? Det faktum att vi faktiskt skriver om honom i lyriska ordalag borde faktiskt göra Zambrottas utelämning oerhört liten. Jag skulle t o m vilja gå så långt så att jag säger att han inte är utelämnad alls.

Gianluca Z har varit fantastisk, särskilt i matchen mot Ukraina, som spelades kvällen efter detta inläggs publicering.

2006-07-04 @ 09:19:07
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Mannen från Kivik

Han är utelämnad i den mån att han inte är med i laget trots att han enligt mig varit en av VMs tre bästa spelare. Sen kan ni ösa på med hur mycket superlativ som helst över Zambrotta men han är fortfarande inte med i laget och det är vad som räknas precis som att det spelar ingen roll att Sverige gjorde en bra match mot T&T men bara fick 0-0 då det är resultatet som räknas.

Sen om ni börjar ta ut ett lag innan kvartarna får ni skylla er själva då resultatet inte blir lika bra då.

2006-07-05 @ 13:36:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback