Varningar från första omgången

Det är inte bara kring vad som gäller om två lag hamnar på lika poäng som det verkar råda delade meningar och uppfattningar - även vad som händer med spelares varningar från gruppspelsomgången verkar vara oklart. För några dagar sedan gick det i tidningarna att läsa om hur Henrik Larsson på en presskonferens inte tyckte att hans varning skulle påverka hans vidare spel i vm, eftersom den ändå "försvinner" till utslagsfasen av turneringen. Tidningen i fråga gjorde en stor affär av att Larsson hade fel, och att landslagsledningen slarvat med att berätta detta för spelarna, vilket naturligtvis i så fall är oerhört olyckligt.

Samtidigt så hörde jag så sent som idag, på väg hem till Sverige från festen i Köln, Lasse Granqvist och Ralf Edström på radiosporten berätta för alla lyssnare att samtliga varningar från gruppspelsomgången elimineras till åttondelarna, och att en utav anledningarna skulle vara vm-domarnas sinsemellan ojämna bedömningsnivå (vilket låter som en mycket märklig förklaring, dels eftersom den ojämnheten ändå orsakar orättvisa avstängningar under gruppspelet respektive finalspelet, och dels eftersom det väl borde vara ett av FIFA:s mål att få alla domare att hålla en jämn nivå...).

Eftersom kvällstidningen i fråga i samma nummer ifrågasatte tv4:s brist på källkritik i bland annat Zlatan-affären (Zlatan sas ju som bekant vara i Turin inför Englandsmatchen) så antog jag att deras källor borde vara vattentäta, men när radiosporten kom med motstridiga uppgifter blev jag förvirrad. I normala fall skulle jag på en gång litat på Lasse och Ralf eftersom jag finner dem vara ett utav Sveriges bästa - ja, kanske det bästa - kommentatorsparet (de samspelar och kompletterar varandra oerhört bra, en av dem kan prata riktigt snabbt, de är pålästa och kunniga, och anekdoter som den idag om Carlos Valderama gör att fotboll ofta kan vara minst lika bra på radio). Den här gången blev jag dock tveksasm, eftersom kvällstidningen verkat såpass säker.

Så jag djupdök i FIFA:s tävlingsbestämmelser som det länkades till nedan - men som ni för säkerhets skull får länken till
här igen. På sidan 23 i det dokumentet står att läsa:

"Disciplinary measures and appeals are dealt with in compliance with the FIFA Disciplinary Code (FDC) in force and the relevant FIFA circular(s)."

Således får man gå till FIFA Disciplinary Code, som ni finner här. I artikel 37, sidan 26, i det dokumentet finner man reglementet för "carrying over cautions". Där står att läsa:

1.
Cautions received during one competition are not carried over to another competition.

2.
They are, however, carried over from one round to the next in the same competition.

Det verkar alltså, enligt min väldigt sena och trötta djupdykning i diverse regelverk, som att radiosporten hade fel, och i så fall är det givetvis mycket olyckligt om landslagsledningen har brist i kommunikationen, särskilt till de spelare som har varit med i tidigare slutspel och förmodligen tagit för givet att samma regelverk gäller nu som då. Vi har ju dessutom varningar på flera viktiga och rutinerade spelare - Linderoth, Lucic, Ljungberg, Allbäck och Alex.

Nu vågar jag inte sätta allt jag äger och har på att min undersökning är tillräckligt noga utförd, men detta är de uppgifter jag finner. Är det någon kunnig som har något ytterligare att tillägga, som till exempel motbevis, eller en anledning till att man i så fall har ändrat regelverket från tidigare slutspel, så är WM mycket tacksamma. Det handlar ju trots allt om en regeländring som, om WM har rätt, kan få mycket ödesdigra konsekvenser för det svenska landslaget.


Kommentarer
Postat av: Majornas Henke Larsson

Vad betyder ordet "competition" i det här sammanhanget? Är gruppspelet en competition och slutspelet en annan?
Eller tolkas VM 2006 som en competition?


När jag läser vidare:
Article 38 Cancellation of cautions

1. At the request of a confederation, the Disciplinary Committee may cancel cautions that have not resulted in a match suspension so as to restore the balance among several teams that have not played the same number of matches during the first round of a competition, or in other exceptional circumstances.

2. In any case, the committee may do this only once in any competition.

3. The Disciplinary Committee’s decision is final."


Just detta i slutet av punkt 1: "...or in other exceptional circumstances."

Det kanske finns något speciellt VM 2006-dokument också, där de åberopar just artikel 38 och denna mening?

2006-06-22 @ 14:05:50
Postat av: WM

I regelverket för FIFA World Cup 2006 så pratar man om "First Round (Groups)" och "Second Round (Round of sixteen, quarterfinals...)" så det verkar vara klart att vm räknas som en 'competition', uppdelat i två 'rounds'. Det där med "in other exceptional circumstances" vet jag däremot inte vad det ska handla om, men övrigt i den punkten tar ju upp fall där grupperna har haft olika förutsättningar, som till exempel i tidigare vm där grupperna ibland bestod av olika många lag (även om detta var innan de gula kortens tid...).

Otroligt konstigt att en så viktig regel ska vara så svår att hitta information om...

Postat av: WM

Men du kan mycket väl ha rätt. Det kan finnas fler dokument, även om just "Regulations FIFA 2006 World Cup Germany" borde vara det enda. Fortsätt leta information, kära läsare!

2006-06-22 @ 14:26:09
URL: http://wm.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback