Så slår vi Tyskland - och förstör sommaren för 80 miljoner

Låt Ljungberg fuska
Tysklands högersida är dess stora akilleshäl. Inför vm brottades Klinsi med stora högerbacksproblem (känns det igen?), men har nu bestämt sig för att satsa på Arne Friedrich. Det Arne har presterat hittills är att, genom att missa offsidefällor, vara indirekt orsak till samtliga Tysklands baklängesmål hittills. De offensiva räderna brukar sluta med en enkel bredsida till Torsten Frings (vad är det med tyska landslaget ’06 och roliga svenska gubbförnamn?) 10 meter in på motståndarnas planhalva.

Högerbreddaren Berndt (here we go again…) Schneider brukar, så fort han får bollen, leverera den vidare framåt mot Ballack eller anfallarna. Trots sin fina teknik ger han sig sällan ut på egna äventyr. Alltså: Tysklands högersida påminner väldigt mycket om den England ställde på benen senast. En defensiv högerback och en högermittfältare som snarare passar vidare än transportar bollen själv. Skillnaden är att såväl Arne som Bernt är avsevärt sämre än sina inte så särdeles bra kollegor Jamie och David i England.

Vi borde alltså kunna låta Ljungberg få fuska lite i försvarsarbetet och gå in centralt i planen när tyskarna har bollen och störa Frings (som är en utomordentlig playmaker), medan Kim kan falla tillbaka och ge understöd åt Linderoth i dennes envig mot Herr Ballack.

Vi kan då, förhoppningsvis, erövra bollen på mittfältet och därigenom få utmärkta kontringsmöjligheter genom att Ljungberg befinner sig hyfsat omarkerad högt upp i banan. (Jag kan se Sveriges 1-0 framför mig. Linderoth bryter och sätter snabbt en bredsida i djupet på Ljungberg. Denne sprintar ifrån Frings och lägger bollen ner mot höger hörnflagga dit Lahm inte har hunnit hem än efter sin offensiva räd. Z vänder upp och slår ett inlägg Larsson språngnickar in vid Lehmanns högra stolpe.)

Ligg nära Ballack
Det tyska laget har, likt det engelska för Beckham och det brasilianska för Ronaldinho, en ohälsosam övertro för sina respektive stjärnplaymakers. Ballack är alltid det första passningsalternativet och först när han är omringad av motståndare överväger Schneider & Co andra alternativ .Och visst, när han kommer ostörd och rättvänd med bollen i ytan framför mittbackarna är han livsfarlig, men å andra sidan, vem fan är inte det? Så, Sverige bör falla ner lite med Kim (se ovan), skära av passningsvägarna till Ballack, Klose och Podolski och aldrig ge Ballack tid att få vända om.

Anfall längs marken
Det tyska mittlåset är långväxt, nickstarkt och klumpigt. Z, Ljungberg och Chippen bör rimligen kunna fira triumfer om de vågar sig på en dribbling, kanske ett väggspel eller ett smart instick. Allsvenska ballonginlägg undanbedes vänligen men bestämt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback