Därför Chippen!

Vi nämnde det i förbifarten i lördags, i vår något Warsteinerbefläckade matchrapport, men vi tänkte att kanske, kanske behöver vårt resonemang ytterligare förklaras.

Vad Chippen gjorde så bra, mot såväl Chile som mot T&T var att han var så gott som felfri i positionspelet. Vad innebär det, undrar kanske ni då? Vilka positioner? Varför är de viktiga?

Jo, svenska landslaget har, så länge som WM kan minnas, velat få motståndarna att anfalla centralt, alltså tvärt emot vad man fick lära sig som pojklagsspelare, då man alltid skulle styra ut anfallarna mot kanterna. Anledningen till detta är att i Sveriges diamant-4-4-2 bildas det små ytor mellan svenskarna som lätt kan krympas, varpå svenskarna kan sätta press två-mot-en, eller t o m tre-mot-en, och vinna boll hyfsat högt upp i banan.

Vad man inte vill är att få anfall mot sig på kanterna, eftersom det gärna blir olyckliga en-mot-en-situationer mot våra ytterbackar, med farliga inlägg eller genombrott som följd (minns Irlandsmatchen!). Jag tror Lagerbäck har kallat triangeln mellan Linderoth, ytterback och yttermittfältare för "hålet" och där är Sverige oerhört sårbara.

När motståndarna har bollen hos en mittfältare eller back är det då yttermittfältarnas jobb att stänga vägen för passningar mot motståndarnas kantspringare och istället styra uppspelen in mot mitten. Det var det här som Chippen gjorde så vansinnigt föredömligt i T&T-matchen. Med en magisk förmåga stod han alltid ivägen för de uppspel som T&T sökte om och om igen (givetvis känner de till att högerbacken är Sveriges akilleshäl). Följden blev att Alex i princip inte sattes på prov i en enda man-mot-man-utmaning på hela matchen.

Om man då lägger till att Chippen var en av Sveriges offensivt bästa spelare inser man vilken kanonmatch hangjorde i lördags.

Bilden nedan ska illustrera vårt resonemang. De onda motståndarna (svart) har bollen (orange) vid Sveriges (vit) högerkant. Vad Chippen (vit fyrkant, närmast bollen) då vill, är att hindra passningen till orange ellips och styra spelet istället mot vit ellips. Där uppstår lätt ett tre-mot-en läge där Chippen (som givetvis fortsätter att skära av vinkeln mot yttern), Linderoth och Kim/Anders kan komma in. Sverige erövrar bollen högt och kan sätta den i djupet snabbt och kan få ett spelarmässigt övertag i kontringen, då Chippen, Kim/Anders, Fredrik, Larsson och Zlatan alla kommer på rätt sida om bollen. Därför ska Chippen spela mot Paraguay.

38043-52


Kommentarer
Postat av: denise

hejhej, jag vill gärna säga att chippen får faan inte sluta i landslaget , jag älskar han å han är supersnygg ! hälsa han ! puss denise..

2006-09-11 @ 15:17:18
Postat av: Ida Strömbeck

Hej Chippen
Du va jättebra i matchen mot Island jag hejade hela tiden!!
HEJA CHIPPEN

2006-10-13 @ 13:09:41
Postat av: maria GW

Chippen äger allt å alla! ÄLSKAR han

2006-12-07 @ 14:53:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback