WM-11:an: Vänsterback: Philipp Lahm

Klockan 18:05 tysk tid den nionde juni, fem minuter in i vm kvalificerar sig Philipp Lahm till WM-11:an. Hans vänsterkanon letar sig, efter att ha varit på besök hos såväl ribba som stolpe, in i Costa Ricas nätmaskor.

Det är givetvis inte enbart den här händelsen som gör att han är med, men det är mycket möjligt att hela Philipp Lahms vm, ja hela Tysklands vm, är en positiv följd av detta fantastiska mål.

Inför turneringen var det tyska laget i allmänhet, och Klinsi i synnerhet, hårt kritiserade. De hade presterat uselt i de förberedande träningsmatcherna och spelarnas förtroende för sig själva var lika lågt som det från det tyska folket.

18:05 bryter Philipp Lahm detta med en enda spark. En jäkla hästaspark, förvisso, men alltjämt bara en spark. Tyskarna pumpas upp av självförtroende och slås inte ner av den tidiga kvitteringen. Lahm hade visat att allt är möjligt. Och på det spåret har det fortsatt. Tyskland har spelat en sprudlande, självförtoendespäckad fotboll och det tyska folket känner en stolthet som de inte känt sedan, ja... sedan, eh... tja, på väldigt länge.

Tänk om det inte hade hänt. Tänk om Costa Ricas mål hade inneburit 0-1. Då hade oron och tveksamheten kommit. Och med dem prestationsångesten. Tänk om Tyskland hade fått spela matchen mot Polen med en förlust i ryggen. Det hade kunnat gå käpprätt åt Schwartzwald!

Efter detta har Philipp Lahm varit helt prickfri på vänsterbacken. Han har, tillsammans med Bastian Schweinsteiger, ständigt oroat ecuadorianska, costaricanska, polska och svenska högerflanker, vilket bland annat fick till följd att Sverige tvingade starta med Jonson istället för Chippen.

Trots hård konkurrens anser därför WM att Philipp Lahm är vm:s bäste vänsterback, och vi tror inte att så många av er kommer att protestera så vansinnigt högljutt.

Reserv: Ludovic Magnin
Ludovic Magnin har allt man behöver som vänsterback (utom möjligtvis utseendet). Han har ett riktigt bra tillslag och slår därför alla Schweiz hörnor och frisparkar från höger. Han är stark och ettrig på samma gång. Han är löpstark. Han är offensivt skicklig, men hinner ändå hem för att täcka upp sin kant. Hatten av för denne 26-årige stuttgartare!

Bubblare:
Juan Pablo Sorín, Marek Jankulovski, Mariano Pernia

Laget hittills:


Petr Cech

Sergio Ramos,          Lucio,         Vänster mittback,      Philipp Lahm

Innermittfältare 1   Innermittfältare 2

Spelfördelare

Högerytter                                                                   Vänsterytter

Striker

Kommentarer
Postat av: Jerk

En liten anmärkning bara..Lahm sköt med högern..så hans vänsterkanon letade sig inte in bakom målisen, men hans högerslägga..

Postat av: WM

Nä, "vänsterkanon" är gammal högtysk slang för "frisk satsning" efter Karl den Kyskes offensiv mot normanderna vid Vanst, då krutladdade kanoner, lite chansartat, användes för första gången vid ett fältslag.

2006-07-06 @ 10:47:19
URL: http://wm.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback