Det här gäller vid lika poäng

När vi nu går in i tredje och sista gruppspelsomgången kan det vara på sin plats att klargöra vad som gäller om två lag hamnar på samma poäng. Många, som Limpan af Lidingö till exempel har kommenterat, är osäkra på vad det är som egentligen gäller om två lag hamnar på samma poäng, som t ex T&T och Sverige kan göra i kväll. Dessutom har WM stött på flera (däribland varandra) som har trott sig veta, men som har haft fel. Så, här är reglerna som gäller, enligt FIFA:s tävlingsbestämmelser som ni kan läsa här (s. 40). Man börjar med punkt ett, och går neråt tills något kriterium kan skilja lagen åt.

1: Målskillnad i samtliga tre gruppspelsmatcher
2: Flest gjorda mål i alla tre gruppspelsmatcher
3: Det inbördes resultatet mellan de lag som har samma antal poäng. Om tre lag hamnar på samma poäng innebär detta i praktiken att mötena med det fjärde laget räknas bort och en ny tabell med endast de tre inbördes mötena skapas.
4: Lottning - sannolikt utförs denna 90 minuter efter matchernas slut i Berlins mediecentrum.

Den intelligente läsaren inser att reglerna således har ändrats sen vm 2002, vilket i och för sig inte påverkar Sverige. Vi kan ju, som bekant bara sluta på samma poäng som Trinidad (4 p) och det inbördes mötet de lagen emellan slutade ju oavgjort. 

Kommentarer
Postat av: Limpan af Lidingö

Tackar ödmjukast för den tydliga förklaringen. Alltså, vid svensk 0-2-förlust i kombination med Trinidadsk (eller hur man nu säger) 1-0-vinst kommer det att dras lott om ödet (har nu läst pa reglerna som det sa föredömligt länkades till). Snälla lat oss slippa det.

Det här innebär f.ö. ocksa att jag hade fel när jag igar gick runt och snackade om att Schweiz och Sydkorea kan göra om Sveriges och Danmarks bedrift fran EM2004 och säkra de tva första platserna genom att spela 2-2. Frankrike har nu istället slutspelsplatsen i egna händer genom att ösa in atminstone 2-0 pa Togo.

Till sist noterar jag ocksa (s.42 i ovan länkade dokument) att det verkar ha avskaffats allt vad golden goal och silver goal heter. Skönt att se att fotbollen slutat leka hockey, och dessutom bör väl detta gynna Sverige statistikt sett (jag tänker främst pa '94 och '02).

2006-06-20 @ 16:25:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback