WM-11:an: Spelfördelare/lagkapten: Zinedine Zidane

Förra gången vi såg Zizou så bra som han är nu i ett stort mästerskap spydde han. Den här gången nöjer han sig med att svettas. Men oj, vad han svettas!

Någon sa att Rami Shaabans karriär (uppgång, fall, anonymitet, uppgång igen osv) är som hämtad från en småtrevlig och klyschig amerikansk sportfilm. I så fall är Zinedine Zidanes karriär ett storslaget Hollywoodepos i tolv delar med en budget i Bruckheimerklass, där Zizou själv är regissör och just nu håller på att slutföra sista delen.

Frankrike kör med samma förbundskaptensystem som Sverige, det vill säga bannar före detta stora fotbollsspelare till förmån för "egna produkter" som hämtas ur det interna utbildningssystemet. Kanske är det därför som det i Frankrike precis som i Sverige kan tyckas svårare att spela sig ut ur än in i landslaget. Men det skulle även kunna bero på att man i Frankrike har så förbannat bra fotbollsspelare!

Zinedine Zidane är den bäste och har fört sitt av många på förhand uträknade Frankrike till en vm-final! Vm-final! Känn på det: vm-final! Mmmm... Ordet smälter i munnen. Den match som alla räknade med att brassarna skulle spela har Zidane sett till att frassarna isället lirar, bland annat genom att skicka hem Brasilien på vägen. Och han har gjort det genom att vara allt en nummer tio ska vara. Okej, han var inte jättebra i gruppspelet, men på vilket sätt han har kommit tillbaka sen. Efter avstängningen i sista gruppspelsomgången har Zidane spelat som om varje match har kunnat vara hans sista - vilket ju förvisso är helt sant (undantaget semin då, men Zizou vill givetvis inte avsluta karriären med en bronsmatch).

Det är svårt att säga vad som är bäst med Zidane - hans egen skicklighet eller hans förmåga att göra alla runt omkring några snäpp bättre. Specialstudera honom på söndag kväll i sitt livs sista stora match och förundras över hur han kan ta emot bollen på offensiv planhalva, vända bort sin bevakning och börja peka åt ytterbackarna eller yttermittfältarna hur de ska springa. Sedan, som om det vore världens enklaste sak, kan han hålla i bollen trots bevakning från två, tre motståndare ända tills medspelaren i fråga sprungit dit Zidane pekat. Då, och inte en sekund tidigare, slår han passningen. Och tittar givetvis åt ett annat håll. Skitlätt.

I WM-11:an kommer Zidane att få liknande uppgifter som i Frankrikes landslag. I WM:s finstämda fotbollsorkester blir han den känslige dirigenten. Han ska ta många avslut själv men framförallt fördela bollar till den ännu anonyme strikern, Ribéry - som vi redan vet samarbetar bra med Zidane - och Ronaldo, men även till Lahm och Ramos när dessa kommer framstötande på kanterna. När WM leder ska Zidane med sin rutin och sitt lugn kunna dra ner tempot precis som han gjorde mot Portugal och när WM ligger under ska han kunna öka det. Zidane tar givetvis straffarna och slår en hel del av frisparkarna. Zidane är mest rutinerad i laget, har visat otroliga ledaregenskaper i vm och är dessutom äldst i startelvan så utnämnandet till lagkapten känns självklart.

Finalen i morgon blir Zidanes sista match på de stora arenorna, men fransmannen har lovat att hålla sig i form sommaren ut för de välgörenhetsmatcher som WM kommer att spela. Och just det, finns det några journalistkollegor, independentbloggare eller fotbollstokar där ute som vill ställa sitt all star-lag mot vårt så är det bara att maila
wmblogg@gmail.com. Vi spelar helst innan de stora ligorna drar igång igen, för att minimera konflikter med klubbtränarna, som kan vara riktigt tjuriga ibland. Så länge ni inte har Håkan Mild i laget så är det i så fall okej med de flesta.

Reserv: Juan Roman Riquelme
Det enda oroväckande med att ha Zidane i den offensiva spelfördelarrollen i WM-elvan är hans tendens att i detta vm dra på sig gula kort. Tre sådana och en avstängning har det blivit hittills. För att WM-elvan ska klara sig igenom en lång turnering krävs därför en fullgod ersättare på den här positionen.

Precis som Brasilien kommer WM-elvan att starta med sin bästa frisparksskytt och hörnläggare på bänken. Juan Roman Riquelme har i Argentina fått fria tyglar framåt, och från sin position har han levererat knivskarpa passningar till anfallarna. Är du en Saviola, en Crespo eller en Messi och bara springer lite i djupled, så vet du att du kommer att bli serverad minst ett par, tre extra målchanser per match än du blir i ett vanligt lag. Ställer du dig obevakad utanför straffområdet på en hörna vet du att Riquelme kan lägga bollen i perfekt volleyläge åt dig utan att du behöver ta ett enda steg. Är du en Tevez, en Cambiasso eller en Rodriguez låter du dig inte heller luras av att Riquelmes snälla hundögon ständigt ser ut att stirra ner i gräset, för du vet att de registrerar varenda rörelse på planen, och om du så bara petar näsan bakom ryggen på Riquelme så är du säker på att han uppfattar det och gör det bästa av situationen. Kanske hämtar han papper åt dig, eller påpekar det ohygieniska. Eller, om du står i en riktigt bra position, klackar han bara bollen. Och behöver du bara någon att prata med, så vet du att Riquelme alltid ställer upp.

Bubblare:
Michael Essien, Francesco Totti

Laget hittills:


Petr Cech

Sergio Ramos,          Lucio,         Fabio Cannavaro,
        Philipp Lahm

Andrea Pirlo, Torsten Frings

Zinedine Zidane (c)

Franck Ribéry,                                                                   Christiano Ronaldo

Striker


Kommentarer
Postat av: Mannen från Kivik

Ska ni ha med Zidane i laget borde väl Barthez vara målvakt också? Sen när blev Essien en nr 10?

2006-07-08 @ 23:43:07
Postat av: WM

Varför ska Barthez vara målvakt, när Cech har varit så otroligt mycket bättre? Frankrikes backlinje är sketnervösa så fort Barthez har bollen, och det med all rätt. Såg du inte baggerslaget i förra matchen?

Essien har spelat i precis den här rollen i vm, och gjort det bra. Att sedan Ghanas anfallare är oförmögna att förvalta läckerbitarna till mackor är inte hans fel.

2006-07-09 @ 00:05:01
Postat av: Mannen från Kivik

Tänkte mest på att det är han som bestämt att Barthez ska stå.

2006-07-09 @ 02:01:55
Postat av: WM

Aha! Men sån makt får han inte här. Någon måtta får det vara.

2006-07-09 @ 09:11:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback