Sverige - Finland

Givetvis var WM på plats på Ullevi när Finnkampen i fotboll 2006 skulle avgöras. Den match som kvällstidningarnas nätupplagor redan kallat fula namn och som lejonparten av de 25 000 okunniga göteborgarna buat ut upplevdes av WM som en småtrevlig match. Okej, det var inte en blixtrande fotbollsmatch, men en stabil insats som gav en viss ökad tillförsikt.

Först och främst är finnarna egentligen inte särskilt dåliga. De är rankade ungefär som vm-outsidern Ghana och har, trots svårt motstånd, varit hyfsat nära att kvalificera sig till de senaste mästerskapen.

Och så fick vi en del bra besked. Så här gick diskussionen mellan WM-skribenterna inför matchen:

WM1: Vad vill du ha för besked från matchen?
WM2: Att Kim gör en bra match.
WM1: Word…
WM2: Du då? Vad vill du se?
WM1: Jag skiter i anfallet. De är ändå inte de som ska spela i vm. Jag vill att försvaret funkar. Framför allt samarbetet Linderoth-mittback-ytterback och att rollfördelningen mellan Mellis och Petter funkar.
WM2: Jag hör dig!
WM1: Faktum är att jag hellre ser 0-0 än typ 5-4 till Sverige.
WM2: Jag vill att Mellberg ska göra första målet, för då vinner jag två och fem. Vill du ha en korv?
WM1: Nä.

Vad hände? Kim gör sin bästa landskamp på år och dar och de båda ovan nämnda försvarssamarbetena funkade finfint. Förutom att en del av oss missade två och fem, så gick vi från blåshålet Ullevi med nöjda leenden på läpparna (tills WM1 insåg att hans cykel blivit stulen). Och så har folk mage att busvissla och kalla matchen för fiasko! Göta-Petter...

Alvbåge – WM WM
Fick inte göra någon räddning, men borde han inte agerat på någon sätt vid Pasanens fina frispark i ribban?

---

Alexandersson – WM WM WM
Andra halvlek, då han spelade fint som högermittfältare räddar upp det här till en svag trea. Blev lurad ett antal gånger av Joonas Kolkka i första halvlek, men följde upp klokt i offensiven.

Mellberg – WM WM WM WM
Riktigt, riktigt bra. När Mellberg spelar så här fint har han få övermän i världen. Problemet är att det var ett tag sen han gjorde det. Fördelade bollar fint. Tog djup när Hansson stötte. Brytningssäker. Bra, Mellis!

Hansson – WM WM WM
Gladde också. Sååå mycket bättre än mot Irland. Och nu, till skillnad från då, fungerade samarbetet med Mellberg prickfritt.

Edman – WM WM WM
Var mycket osynlig i första, men följde med upp fint i andra halvlek. Samarbetet med Hansson funkade bra. Det syntes att matchtempo saknades och trean är svag.

---

Linderoth – WM WM WM WM
Tobias förmåga att läsa anfallarnas intentioner innan de har kommit på dem själva är underbart att skåda. Helt plötsligt bara står han där när Edman har gått bort sig och fixar skivan. Han blir bara bättre och bättre!

---

Nilsson – WM WM
Som back i andra halvlek var han prickfri, men Finland hade å andra sidan inte ett anfall på deras vänsterkant efter paus. Vågade inte ta sig för någonting som mittfältare i första, utan väntade på att Alex skulle komma till undsättning. Är inget mittfältsalternativ.

Källström – WM WM WM WM
I en match där båda lagen ofta släppte kanterna och täppte till centralt kom nästan alla uppspel längs marken att gå genom Källis. Och som han löste det! Hårt bevakad och på små ytor lyckades han slå den ena öppnande smörpassningen efter den andra. Ett givet förstahandsval på den här positionen.

Wilhelmsson –WM WM WM
Ett stiligt genombrott och några fina passningar i andra halvlek räddar trean. Hamnade ofta för centralt och var för dålig på att hitta nya ytor med löpningar. Är en av ett gäng jämngoda kandidater för högeryttermittfältet. Den här matchen stärkte inte hans aktier.

---

Rosenberg – WM WM WM
Var bra med så länge bollen hölls på marken. Gjorde ett oerhört stiligt lobbmål efter avblåsning när Elmander hade legat i vägen för Jääskeleinen (eller vad han nu heter).

Elmander – WM WM WM
Fick 90 minuter och växte fint in i matchen. Löpte mycket och bra och skapade själv sina chanser. Dessa missade han på löpande band. Kanske berodde detta på en viss dos nervositet tillsammans med lite bristande självförtoende?

 ---

Shaaban – WM WM WM
Fick ingripa en gång, då han plockade ner ett inlägg. Vi är schyssta och ger en trea till debutanten. Nu är han förlorad för Egypten!

Andersson – WM WM
Sveriges viktigaste avbytare (?) gjorde ingen glad idag. Vid två tillfällen tappade han boll i uppspelsfasen när han som minst får tappa boll. Han gjorde exakt samma sak vid 3-0-målet mot Irland. Varför spelar han inte enklare? För att folk är elaka och säger att han bara spelar i sidled? Sluta upp med det! Sidled är bättre än kontring! Är inte alls lika bra i samspelet med backarna som Linderoth. Hade det inte varit för att Daniel vann en hel del boll hade den svaga tvåan varit en etta.
 
Allbäck – WM WM WM WM
Gjorde allt rätt efter att han kom in i 69:e minuten. Friställde Wilhelmsson med ett väggspel och hade en farlig nick från typ 50 meter. Den gamle kan fan än!

Stenman – spelade för kort tidTill sist:
Inför vm 1990 genrepade Sverige också mot Finland. Resultatet då var 6-0 till di gule. Tolka det som ni vill!

Kommentarer
Postat av: RS

Såg vi samma match?

Postat av: WM

Jag vet inte. Hur ska vi kunna veta vilken match du såg?

2006-05-26 @ 11:45:19
URL: http://wm.blogg.se
Postat av: Goleo

Nej, WM såg uppenbarligen en helt annan match. Danne Anderssons inhopp var ju strålande, kanske hans bästa minuter i landslaget.

Petter Hansson gjorde en mycket bra andra halvlek, eftersom Finland inte anföll ett smack då. I första halvlek orkade han tre minuter innan han gick bort sig fullständigt och skänkte en jätteyta mitt i boxen till Litmannen. Bara ren tur att det inte blev mål då. Det första av flera grova Hansson-missar i första halvlek...

2006-05-26 @ 13:09:31
URL: http://vm06.blogg.se
Postat av: Josh

Jag tycker Mellberg är en strålande mittback defensivt. Problemet är väl att han har en tendens att vilja sköta uppspelen mot forwards och yttermittfältare, istället för att lämna över till innermitt.
Detta innebär att motståndarlaget hinner samla alla sina spelare, eftersom Mellberg använder sisådär 10-15 tillslag innan han lämnar boll.
Dessutom kommer de långa uppspelen oftast i mitten, istället för mot hörnflaggorna där löpstarka forwards, typ Larsson eller Elmander kan hämta boll.
Om en smart coach, typ Svennis väljer att styra så att Mellberg tar alla uppspel kommer Sverige tappa en stor del av sitt anfallsspel.
Vad tror ni?

2006-05-27 @ 15:27:22
Postat av: Målar-Ola

Ok Ok...det var en hyffsad match.

Men varför är det ingen som snackar/skriver om vinden.

"Sverige gör en dålig första halvlek men spelar upp sig i andra", så har man kunnat höra/läsa.

Kom igen det blåste ju över 10 m/s i planens längdriktning, inte ens landslagsspelare fixar att spela konstruktivt fotbollsspel då.

Vad det gäller högerbacksplatsen fick vi ett glädjande besked i kampen mot Finland.
Petter Hansson!!
Fortsätt spela honom ihop med Mellberg i mittförsvaret, sätt ut Lucic på högerbacken så har vi fixat det problemet.

Målar-Ola

2006-05-28 @ 08:17:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback