Trinidad och Tobago - Sverige

18 skott och noll mål är givetvis inte bra. Att ett dåligt lag kan spela oavgjort mot ett väldigt mycket bättre är paradoxalt både en tjusning och en förbannelse med den här sporten. Ibland är det fantastiskt, som när Sverige spelade 1-1 mot världens då bästa lag – Argentina – 2002 och ibland är det fördjävligt, som när Trinidad och Tobago igår lyckades med att upprepa den bedriften.

Så hur kunde detta hända? Jo, den främsta anledningen som WM ser det är den ständiga bristen på centrala uppspel längs marken. Sverige anföll ofta friskt och finurligt på kanterna men i mitten var vi mer lättlästa än Totte och Malin vilket gjorde det oerhört enkelt för T&T att försvara sig mot oss.

Vi kan nu glömma alla antaganden om att ”alla lag kommer att slå T&T” som tidigare gjorts, och i Dortmund gick de svenska fansen och deppade. Stämningen – som innan match var så fantastisk – föll som en sten, och de flesta som varit inställda på fest gick helt enkelt hem och lade sig.

WM manar dock till lite eftertanke. Ska vi tappa poäng så kan det här ha varit den bästa matchen att göra det i. En seger mot Paraguay på torsdag och de är bortspelade ur turneringen, och till och med vid ett oavgjort resultat lever hoppet – då är England klara gruppettor om de vinner mot T&T och kommer att vila många spelare mot Sverige.

Kom även ihåg att 1994 vann Sverige en enda gruppmatch, i VM 2002 vann Sverige en enda gruppmatch och i EM 2004 vann Sverige en enda gruppmatch. Och vi kvalificerade oss alla gångerna.

Det tar vi med oss när vi nu tittar på betygen.

---
Rami Shaaban – WM WM WM
Målvakter är alltid svåra att betygsätta. Vad ska de få för betyg om de gör vad de ska, utan att ställas på några större prov? Rami fick ett skott på sig som han klistrade, han plockade ner några inlägg, satte igång spelet snabbt och ribbskottet såg värre ut än det var – Rami hade tagit det om det varit lägre. Rami Shaaban, vars liv allt mer påminner om en dålig Hollywoodfilm med först uppgång, sedan nedgång, och till sist en ytterligare chans på den största scenen, förtjänar en trea.

---

Niclas Alexandersson – WM WM WM
Spelade mer som en yttermittfältare men skötte ändå sitt försvarsspel bra. Väggade sig fram med Chippen till farliga inspel några gånger i första halvlek.

Olof Mellberg – WM WM WM
Olof visade, som vanligt, stor vilja och kunnighet i mittförsvaret. Hade uppspelen varit mer precisa, och om han hade satts på lite svårare prov, hade fyran varit säker som pengar på banken.

Teddy Lucic – WM WM
Överglänstes av mittbackskollegan. Det måste varit en svår match att spela mittback i; trots att T&T spelade med två anfallare efter utvisningen släppte Sverige båda ytterbackarna och bytte senare även ut Linderoth. Det blev ofta två-mot-två-situationer, där Lucic inte var helt hundraprocentig. Hade kunnat bli målskytt, men skottet blockerades.

Erik Edman – WM WM
Det borde ha varit en enkel match för Edman. T&T släppte ofta deras högerkant för att täppa till centralt, men Erik lyckades inte riktigt med sina offensiva räder. Hade dessutom lite problem med sin bevakning.

---

Tobias Linderoth – WM WM WM
Första halvlek vann Linderoth oerhört mycket boll och fördelade dem med viss finess. Han låg alltid rätt och kämpade, som vanligt, hårt. Efter utvisningen struntade T&T i att ha ett offensivt mittfältspel och Tobias förlorade lite sin funktion.

---

Christian Wilhelmsson – WM WM WM
Dagens starkaste trea. Hade lekstuga med stabbiga karibiska försvarare och ordnade på egen hand, medelst kvicka finter och rutinerad skadesimulering, utvisningen. Hade han orkat andra halvlek hade fyran varit given. Chippen visade också, genom prickfritt positionsspel och idogt löpande, att han kan styra över spelet från motståndarnas vänsterkant. Spelar han så här bra har vi råd att starta med Alex som högerback även mot Paraguay och England.

Anders Svensson – WM
Orsaken till Sveriges lättlästa anfallsspel. Anders är som farligast i zonen mellan motståndarnas backlinje och mittfält och där hade han så gott som aldrig bollen. I första halvlek agerade han i anfallsspelet ungefär som en extra forward, och tvingade med sina djupledslöpningar backlinjen att hela tiden slå långa bollar mot T&T:s jättar till mittbackar. I andra halvlek var han istället oftast alldeles för långt hem och hämtade boll, och låg ofta till och med lägre än Linderoth i uppspelsfasen. Sverige är oerhört lättläst när vi enbart slår långa bollar i mitten och Anders bör inte starta nästa match.

Fredrik Ljungberg – WM WM
Visade inledningsvis kämpaanda och gjorde väl i och för sig det resten av matchen också – men det var å andra sidan i princip det enda han gjorde. Hans offensiva räder ledde inte till några farligheter alls och vi förväntar oss mycket mer av Fredrik Ljungberg.

---

Zlatan Ibrahimovic – WM WM
Hade ett bra avslut i vardera halvlek, men Shaka Hislop gjorde fina räddningar. Hade något av dem, eller försöket till Ungernreprisen, gått in så hade betyget blivit högre, men det kan inte bli mer än en tvåa för en forward som inte skapar mål mot T&T. Zlatan lyckades inte heller med sina dribblingar och drog ofta ner tempot i Sveriges anfall.

Henrik Larsson – WM WM
Den siste av våra supersvennar som inte heller levde upp till förväntningarna. Sådana anfallare som Henke måste kunna få hål på T&T.

---

Marcus Allbäck – WM WM
Avslutade svagt mot en målvakt som i princip redan låg ner.

---

Kim Källström och Mattias Jonson spelade för kort tid för att betygsättas.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Lagerbäck måste vara den sämsta i världen!!

2006-06-11 @ 11:09:25
Postat av: RS

Många, inte minst alla förstå-sig-påare i svenska tv-studior undervärderade Trinidad Tobago inför matchen. Den som tror att det finns någon lätt match på ett VM har inte fattat grejen.
Svenskarna presterade bättre än jag hade väntat mig, men de måste också ha den där sista procenten som gör att de fokuserar vid skottet och får målet där målvakten inte är. Som tyskarna kan, exempelvis.

Postat av: anders

Tror att ni den här gången slår många av våra svenska dagstidningar med hästlängder när det gäller betygen till spelarna!

2006-06-11 @ 11:38:48
URL: http://www.myspace.com/loveclimbski
Postat av: Goleo

Fullständigt obegripligt att ni överhuvudtaget kan hitta ljusglimtar i denna match, den sämsta som ett svenskt landslag någonsin spelat. Är det Lars Lagerbäck som driver den här bloggen eller? Ingen annan såg någonting positivt i detta, inte ens spelarna själva.

Det svenska passningsspelet höll division 7 klass, det syntes ända hem till Sverige och detta var knappast Anders Svenssons fel. Svensson var totalt osynlig, vilket aldrig kan vara sämre än att som Mellberg, Linderoth och Alexandersson vara synliga och bedrövliga.

När det var gata i mitten drog svenskarna ut på kanterna, när 11 trinidadier stod på samma kvadratmeter i mitten ja då skulle bollen plötsligt in där. "En seger mot Paraguay så.." är ett resonemang som är sjukt osäkert, för med gårdagens spel vinner inte dagens landslag mot 94'orna.

Det finns ingen anledning att vara sådär sjukt svenskt positiv som WM och Lars Lagerbäck efter matchen. Säg som det var istället, det här var en riktig skitmatch och ett uselt resultat. Det såg man i Sverige, Togo, Japan och Brasilien ja i hela världen. Paraguay har samma läge som Sverige på torsdag och kommer att kriga, och oavsett vilket lag England spelar med i avslutningen så blir det svårt. England har en bänk som skulle spöa Sverige 4-5 dagar i veckan.

2006-06-11 @ 13:20:27
URL: http://vm06.blogg.se
Postat av: Goleo

Kan tillägga också "RS" att den klassiska klychan "det finns inga lätta matcher i ett VM" inte stämmer för fem öre. Ett VM är precis som vilken annan liga eller turnering som helst där det finns lag av olika kvalitet. Självklart finns det alltid "lätta matcher", några undantag görs inte bara för att det råkar vara VM. Jag tror t.ex. inte att Rudi Völler i VM 2002 gick ut efter 8-0 mot Saudiarabien och sa "Det här var ingen lätt match, det finns inga lätta matcher i VM".

Anledningen till att Trinidad varit nedskrivna är för att laget är så överlägset sämst i VM. Spelarna är knappt proffs, spelar i fjärde-femte divisioner i Storbritannien och den stora stjärnan stod på toppen av sin karriär för sju år sedan. Vi snackar om ett lag som förlorade i VM-kvalet med 1-5 mot Guatemala...

2006-06-11 @ 13:25:29
URL: http://vm06.blogg.se
Postat av: Limpan af Lidingö

Det vågades för lite. Varför spela med så mycket respekt mot ett så dåligt lag, speciellt när de är 10 man? Wilhelmsson vågade (som vanligt) utmana och trixa, men varför övriga är så rädda att våga dra upp tempot, dribbla, kombinera och skjuta även från distans (om inte annat får man förr eller senare in en retur mot ett klent lag!) fattar jag inte. Sverige spelade som om poäng fördelas efter bollinnehav och inte efter vem som gör flest mål.

När jag på torsdag åker till Berlin förväntar jag mig att se ett Sverige som inte spelar som om det var England de mötte - det säkra spelet med prio 1 att hålla nollan kan vi börja med den 20e juni.

2006-06-11 @ 14:03:21
Postat av: Juan

Jag tycker att rent spelmässigt skapade vi tillräckligt med klara målchanser för att vinna matchen. 18 målchanser är ändå en godkänd siffra i en debutmatch i ett VM. Självklart måste någon/några av chanserna sesultera i mål, men det är heller ingen i lagledningen som sagt något annat. Det håller dock inte att baserat på resultatet "0-0" hävda att hela Sveriges spel varit uselt.
Kritiken skall läggas på anfallarna, som faktiskt bör göra mål på de chanser som faktiskt skapades.

Dock är jag lite orolig över Lagerbäcks förmåga som coach i ett mästerskap. Sverige är kanske lite för låst i ett spelsystem, istället för att satsa på spelare i form.
Källström och Svensson är två helt olika spelare och bör inte rimligtvis konkurrera med varandra. Källström är just nu individuellt sett en bättre fotbollsspelare än Svensson, dock passar Svensson bättre in i den offensiva mittfältsrollen. Där har egentligen Källström, med undantag för gårdagens match, aldrig gjort någon riktig topprestation.
Däremot har Källström alldeles för många kvaliteter för att vara utanför startelvan, därför är det Lagerbäcks uppgift att hitta en roll åt honom på planen.

2006-06-11 @ 14:30:55
Postat av: Majornas Henke Larsson

Jag kan verkligen inte hålla med om att Linderoth spred bollar med viss finess. Hans långbollar måste blivit tagna av "vinden" varje gång. Så många bollar som rann ut över linjen.

Satt och bet mig i knogen varenda jävla gång.

2006-06-11 @ 20:04:12
Postat av: El argentino

Vill bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb och fyller en stor lucka i det dagliga svenska medieflödet från VM. Trots att man läser allt som går att komma över om VM i svenska medier lyckas ni alltid komma med fräscha och egna analyser. Behöver jag ens nämna att de dessutom är vida överlägsna och bättre underbyggda än övriga mediers? Nu finns ännu ett skäl att hoppas på avancemang för Sverige i VM - att få fortsätta läsa WM!

2006-06-11 @ 21:16:18
Postat av: Anonym

Vill bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb och fyller en stor lucka i det dagliga svenska medieflödet från VM. Trots att man läser allt som går att komma över om VM i svenska medier lyckas ni alltid komma med fräscha och egna analyser. Behöver jag ens nämna att de dessutom är vida överlägsna och bättre underbyggda än övriga mediers? Nu finns ännu ett skäl att hoppas på avancemang för Sverige i VM - att få fortsätta läsa WM!

2006-06-11 @ 21:18:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback