Sverige - Chile

Nu är den klar, WM:s önskestartelva mot T&T! Om ingenting oförutsett inträffar i veckan så har WM helt klart för sig hur vi vill att det svenska manskapet ska formeras nästa lördag på Westfalenstadion (eller, som den numera heter, Signal Iduna Park). Gårdagkvällens till stora delar avslagna match mot Chile förändrade ingenting, utan snarare bekräftade den elva som WM förespråkat, men ännu inte, såvitt jag vet, publicerat.

Med starkt offensivt manskap på plan ville WM skärskåda anfallsspelet, och framförallt samarbetet mellan de tre som inte spelade mot Finland: Larsson, Zlatan och Ljungberg. Och efter några trevande första minuter fick vi se prov på att våra stjärnor är kapabla att hitta varandra fint. Zlatan och Larsson började med en kombination där Zlatan lät bollen passera över huvudet, varpå Larsson direkt såg pågens intentioner och väggspelade. Smått och snyggt! Därefter bjöds vi vid ett par tillfällen på fina kombinationer och smarta passningar. Zlatans smörare till Ljungberg och den fina bröstkombinationen (ett ord jag aldrig trodde att jag skulle få använda i ett så legitimt sammanhang…) är väl det man minns mest. Tyvärr så märktes det ju längre matchen led att Larsson och framförallt Zlatan var rätt nöjda, och helt enkelt bara spelade av matchen, som efter aatt matchens bäste spelare Fredrik Ljungberg utgått blev en avslagen tillställning. Tyvärr, för de dryga 35000 som löst biljett till Råsunda.

WM lovade även att titta närmare på de tre osäkra positionerna, där de ej givna spelarna krigade om en plats i startelvan. Våra slutsatser är att Anders Svensson överglänstes av Kim Källström på den offensiva innermittfältspositionen och att Anders Svensson även överglänstes på yttermittfältspositionen av Christian Wilhelmsson. Nu har vi absolut ingenting emot den stundtals fenomenale pojken från Guldheden, men i dagsläget anser vi att han slåss mot två spelare som passar bättre in i spelsystemet.

Även på högerbacken blev vi klokare. Den positionen ska Alex ha nästa lördag, då vi startar vm mot ett lag som Sverige bör klara av att föra boll emot. T&T:s backlinje har varit allt annat än stabil i träningsmatcherna och trots att de har typ världens längsta mittback så är det bra om vi har två ytterbackar som kan ösa på offensivt och slå inlägg.

Med det sagt är det dags att redovisa kvällens betyg:

Andreas Isaksson – WM WM
Målet är det inte ycket att säga om. I övrigt ställdes han inte på några större prov, förutom genom låga skott utifrån straffområdet. Isak var dock inte riktigt vän med fötterna och bjöd på en ordentlig snedspark  början av andra halvlek.

---

Niclas Alexandersson – WM WM WM

En fyra sett enbart till det offensiva. Alex stod för fina inlägg och slog även en perfekt lång djupledsboll längs marken till Henke som höll på att rendera i en väldigt farlig målchans. Defensivt skötte han sig bra – Chile hade ingenting på sin vänsterkant i första halvlek – men det var även mycket tack vare det extra defensiva ansvar som Chippen tog på sig.

Olof Mellberg – WM WM WM

Kaptenen låg som vanligt oftast rätt i positionerna, och samarbetade bra med Lucic. Var lite ovän med bollen ibland, men bland annat ansiktsräddningen visade på bra inställning. Är även den som oftast får ta understöd åt vår orutinerade högerback.

Teddy Lucic – WM WM WM
Vår ”städare” i backlinjen. Fick några gånger gripa in när övriga svenskar tappade boll. Bedömer nästan alltid situationerna rätt och är otroligt stabil när han väl bestämmer sig för att stöta och bryta.

Erik Edman – WM WM WM
Vår vänsterkant är ett livsfarligt vapen med firma Edman/Ljungberg. Mot Chile renderade ingen av Edmans offensiva räder i några farligheter, men viljan att gå framåt fanns där hela tiden. Edman är en så nära en så kallad ”modern” offensiv ytterback Sverige kommer. Och en sak som kanske inte många tänker på – när Edman slickar vänsterkanten avlastas Ljungberg offensivt och får mer utrymme för sina farliga löpningar inåt i banan. Defensivt gjorde han inga misstag. Många tidningar var snåla med Edmanbetyget idag – WM ger honom en stark trea.

---

Tobias Linderoth – WM WM
Man är bortskämd med bra insatser från Linderoth. Mot Chile visade han som vanligt vilja men hamnade några gånger fel i position, något som är mycket ovanligt när det handlar om Tobias. Var inte tillräckligt följsam vid Chiles kvittering, där han såg ut att vilja lämna över Suazo till någon av mittbackarna istället för att följa med när denne löpte på djupet. Många skyller nog på Lucic/Mellberg för målet men enligt WM är det Linderoth som vår ta på sig det största ansvaret.

---

Christian Wilhelmsson – WM WM WM
Expressen: ”ingenting fungerade”, Aftonbladet: ”lyckades med det mesta”, Göteborgsposten: ”ingen kille för startelvan”, Aftonbladet igen: ”spelade till sig en plats i startelvan”. Ja, meningarna gick vida isär. WM blev dock övertygade. Chippen stod för fart framåt, och dessutom – som samtliga tidningar missat – för ett större defensivt ansvar som avlastning åt Alex. Det syntes att han fått order om att hjälpa till mycket bakåt, och Christian var en starkt bidragande orsak till Chiles ofarliga vänsterkant i första halvlek. Han såg effektivt till att gång på gång styra anfallen mot mitten där Sverige vill erövra boll.

Anders Svensson – WM WM
Låg på ett godkänt betyg i WM:s anteckningsblock när det återstod tio minuter av första halvlek. Men på de tio minuterna lyckades Anders vara passiv och slarvig och två gånger tappa bollen centralt i farliga lägen. Kom inte heller riktigt till sin rätt på vänsterkanten.

Fredrik Ljungberg – WM WM WM WM
Världsklass, kvällens behållning och det mest glädjande beskedet av alla. Tyvärr för Fredrik så är det oerhört svårt att få en femma efter bara en halvlek.

---

Zlatan Ibrahimovic – WM WM
Samarbetade bra med Henrik Larsson i en halv halvlek, och stod för en riktig delikatess fram till Ljungberg. Zlatan borde dock blivit utbytt när han inte längre ville spela.

Henrik Larsson – WM WM WM
Samarbetade bra med Zlatan Ibrahimovic i en halv halvlek. Lurade Claudio Bravo på frisparken och la bollen i ”fel” hörn. Kämpade bitvis i andra halvlek, men såg som så många andra då ut att mest vilja spela av matchen.

---

Mattias Jonson – WM WM
Missade ett bra läge och ett helt öppet läge. Ville nog mycket med det är svårt att hävda sig när ingen annan tar i. Det syntes även att Jonson tog ett stort defensivt ansvar på högerkanten.

Mikael Nilsson – WM WM
Undvek att tackla och försökte vara följsam, vilket är bra. Inledde dock med ett darrigt ingripande när han försökte rädda Isakssons ännu darrigare snedspark och var även alltför långsam i överflyttningen i ett av Chiles absolut farligaste anfall.

Kim Källström – WM WM WM
Visade vilja så fort han kom in och var skottvillig. Kim slår dock bort på tok för många fasta situationer, både frisparkar och hörnor, vilket även kunde ses mot Finland. Hur han kan få så många totala felträffar med den vänsterdoja han egentligen besitter är märkligt.

---

Och så var det det här med WM:s önskeelva mot T&T. Här är den:

Isaksson – Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman – Linderoth – Wilhelmsson, Källström, Ljungberg – Ibrahimovic, LarssonKommentarer
Postat av: Elin

Håller helt med!!!

2006-06-03 @ 18:57:42
Postat av: Quizmastern

Imponerande blogg. Inte mitt favoritmedium, men den här är ju grym!

Fyra dagar kvar... svårt att vänta så länge! Om ni ser en ovanligt tyst del av publiken på ena långsidan under Sverige-Paraguay beror det på att jag håller quiz där.

P.S. Jag håller fortfarande på Svensson i stället för Källström. Fast bäst vore båda och ut med Wilhelmsson tills han hittar formen igen men det är väl som att få Lampard och Gerrard att samarbeta.

2006-06-05 @ 11:08:18
Postat av: Quizmastern

Hej igen,

jag har läst vidare på bloggen och nu rasade dock förtroendet! ;-) OK, ni kanske inte är några CL-fantaster på samma sätt som ni är VM-fantaster men förklaringen varför Celtic fick 16:e platsen i nästa års CL var fel (bloggkommentarer 21-22 maj).

Tror jag ska ställa en fråga om det nästa quiz i höst... inte ens "förtydligandet" i svarsinlägget blev ju rätt även om det inte är helt fel, bara ofullständigt.

Jag, som alltid har rätt ;-), säger så här:
Celtic fick den 16:e platsen som skotska mästare därför att Barcelona redan hade en given direktplats i egenskap av spanska mästare. Hade Arsenal vunnit CL-finalen hade England fått med tre direktkvalificerade lag. Det tredje engelska laget hade petat undan mästaren från den ligan som UEFA anser vara lägst rankad när det gäller direktkvalificering. Att England har tre givna platser som ni säger är ett tankefel. De har två givna platser och två platser till kvalificeringen där trean och fyran i engelska ligan båda mycket väl kan gå vidare till CL-slutspelet, vilket hände den gångna säsongen. De kvalar inte mot varandra.

Mvh från mig, Messerwisser und Besserschmitt (i all välmening)

2006-06-05 @ 11:30:27
Postat av: WM

Tja, vad ska man säga...
Det finns ju en anledning till att du är quizmaster och att vi bara är ja, inte quizmasters. Den enda repliken jag kan komma på är frågan om huruvida Timbuktulåten heter "Alla vill till himlen men ingen vill dö" eller ej, vilket kostade oss ett välbehövligt presentkort... Trevlig sommar!

Postat av: skogan

Håller också Källström högre, men samtidigt är det nog bättre att ha en glad Anders Svensson på planen och en hungrig inhoppare i form av Källström som kan gå in om Anders spelar dåligt. Spelar man Källström från start kommer nog Anders att sitta och tjura på bänken vilket resulterar i TVÅ dåliga spelare om Källström tuggar gräs. Så det kanske är smartare, men va fan, våga chansa. In med Källan och låt honom bevisa vilken kung han är.

2006-06-06 @ 13:02:51
URL: http://coasttocoast.bloggtopp.com
Postat av: Perez

Ibland undrar jag om folk blir sjävgoda för att man ser sitt egna land spela och ser bara positiva saker, men om det landet inte spelar bra så gör dem inte, svenska landslaget är ett A-lag vilket innebär att en spelare i den divisionen ska spela fotboll & inte sluta för att dem inte vill spela. Match som match, att sedan skylla på att dem inte ville skada sig är skit snack,kanske inte att man gör sitt allra bästa men beviset kom nu när VM har pågått i några dagar att sverige har inget att visa, namn är namn men spelet är viktigare. Hade vart kul Sverige kom vidare men innan VM började hade Sverige redan vunnit vilket inte fungerar i längden. Vill poängtera att jag va på Chile-Sverige matchen och Chilenska klacken va inget att säga om vilken känsla! Tack för en god match och vill bara påminnna alla att Paraguays spelare är dubbelt så hårda än chilenska spelmässigt & använder mycket kroppskontakt så vi får hoppas att Sverige börjar på topp ända in till sista sekunden av matchens gång. Peace out /Perez

2006-06-14 @ 14:04:24
Postat av: Jullan

CHIPPEN ÄR BÄST I VÄRLDEN!
vilken teknik alltså!

2006-06-26 @ 17:21:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback