Proffskoll v. 5

Forwards
Zlatans kris verkar vara över för den här gången. Han verkar ha Capellos fulla förtroende och spelade hela den viktiga matchen mot Udinese i helgen. Förvisso gjorde han inte mål, men laget vann igen. Capello vill man inte hamna i onåd hos - fråga Jeppe Blomqvist!
 
Barcelona förlorade hemma mot Atletico Madrid, och det blev ingen rekordlång segersvit för katalanerna. Efter att Atletico chockstartat andra halvlek med ett andra mål, lyckades man inte komma igen. Henrik Larsson var bra, enligt WM en av de bättre i Barcelona igår. Hans reduceringsmål såg kanske inte så mycket ut för den oinvigde, men alla som spelat fotboll vet hur svårt det är att skjuta när bollen i princip är bakom stödjebenet. Med tanke på hur nära målvakten stod var det en stor prestation att lyckas placera bollen invid stolpen, precis sådär retfullt utom räckhåll för Leo Franco. Henrik Larsson skapade sig även ett utmärkt läge i första halvlek, genom en löpning och några finter, och i andra halvlek visade han styrka i huvudspelet med bland annat en framspelning till ett jätteläge. Nej, det går inte att beskylla Henke för förlusten, och inte någon av de andra forwardsen heller, för den delen. Matchen förlorades istället på Barcelonas mittfält. Deco var usel, och borde bytts ut. Det var bland annat han som, genom att stå på hälarna och tappa bollen precis där man inte får tappa den, orsakade anfallet som Atletico punkterade matchen med. Eto'o kommer nu tillbaka, men kanske har det öppnats en möjlighet för spel från start även nästa match för Henke. Messi uppges vara skadad (omfattningen uppges, enligt Barcelonas hemsida, vara 'nuclear', men WM antar att någon ej så engelskbevandrad katalan med detta menar 'unclear'), och med Ronaldinho avstängd kan det bli en kantplats för Henke. Han har spelats där förut av Rijkaard och då man nästa helg spelar borta mot serietvåan Valencia kan Henkes defensiva kvaliteter behövas!

...och i Ajax trummar Rosenberg på. I helgen gjorde han mål mot ärkerivalen Feyenoord, vilket innebär att han har gjort mål i fyra raka och åtta av de senaste elva matcherna. Han leder nu Ajax interna skytteliga och ligger på delad sjätteplats i hela Eredivisie. Mest intressant av all statistik är dock att han har gjort fyra raka 1-1-mål. Faktum är att Ajax inte har spelat en enda match i år där inte Rosenberg har skjutit 1-1. Markus borde vara given tredjeforward i lanslaget i dagsläget. Särskilt i en match där Sverige ligger under med 0-1 i slutminuterna... 

Mittfältare
Ljungberg vilade i helgen, men det betydde inte att Sverige inte var representerat i Arsenals startelva. På vänsterbacken fanns mittfältslöftet Sebastian Larsson som gjorde en bra match i en ovan position.

Chippen och Zetterberg spelade båda från start mot Genk i helgens 4-1.vinst. Den gamle överglänste den unge med, bland annat, ett mål och två assist.

Pontus Farnerud stannar, lite överraskande, hos brorsa, gewurztraminer och EG-domstol i Strasbourg istället för att testa vingarna i Feyenoord. Undrar om han blir kvar nästa säsong, när laget sannolikt spelar i Ligue 2.

Kimpa Källström fick ljumma betyg för sin insats mot Monaco.

Försvarare
Alexander Östlund gick direkt in i startelvan i Southamptons mållösa match mot Derby County. Engelska reportrar gav honom godkänt, även om någon hävdade att han "cut a scary figure". Inget nytt under solen... I Saints är Micke Svensson fortfarande skadad.

Sämre går det då för Mikael Nilsson. Han satt på bänken för tredje matchen i rad. Panathinaikos går hyfsat bra defensivt för tillfället, så frågan är om han inte blir kvar där ett tag. Det vore förödande för Mikael, som annars hade goda chanser till spel i vm.

Mellberg blev utbytt med kvarten kvar i klang-och-jubel-föreställningen mot Boro. Då ledde Villa redan med 4-0, så det kan knappast ses som en petning.

Erik Edman fick, precis som Kollega Kim, ljumma betyg mot Monaco.

Daniel Majstorovic spelade för sitt FC Basel, om än bara en träningsmatch och för Petter Hansson gick det utomordentligt. Utomordentliga tidningen Voetbal International gav honom 7 på sin 10-gradiga skala. Bara tremålsskytten Lasse Nilsson fick bättre.

Målvakt
Han är tillbaka. Han spelar till helgen. Prisa Gud!


38043-13

Stålmannen flyger igen!

Kommentarer
Postat av: David

Fan, jag är riktigt orolig inför problemen på forwardsidan. Zlatan är zatan urform. Henek gör mål men spelar inte regelbundet. Ska vi behöva slänga in Rosenberg nu eller? Vad sägs om Lasse Nilsson?

Kolla in min blogg: Davidandersson.blogspot.com

2006-02-07 @ 15:37:51
Postat av: WM

Är det någon lagdel Sverige INTE har kris i så är det väl ändå anfallet. Zlatan är inte ur form, han råkar bara inte göra mål för tillfället. I övrigt är han kanske bättre än någonsin. Henke får ju visst speltid. Tillräckligt mycket, i alla fall, för att han inte ska tappa i tempo. Och Rosenberg gör mer mål i Ajax nu än vad han gjorde mot sega backar på Örjans Vall. Ta Allbäck som ett annat exempel! Han var ordinarie i startelvan för fyra år sedan, är förmodligen lika bra nu som då, men nu riskerar han att bli petad ur truppen pga den mördande konkurrensen. När senast hade Sverige det så väl förspänt på forwardsidan? '58 med Skoglund, Simonsson och Hamrin (och Gunnar Nordahl på skadelistan)?

Ska man vara orolig ska man vara det för bredden på truppen, bristen på högerback och att Anders Svenssons eventuellt kommer att tappa tempo nu när han spelar i Allsvenskan. Men vi ska kolla in din blogg!

Postat av: Spanskmannen

Håller med David. Vi har väldigt många duktiga anfallare, dock väldigt få målskyttar. Det är ju faktiskt så att Zlatan aldrig gjort speciellt mycket mål eftersom han som avslutare/målskytt är medelmåttig, snudd på usel. Han gjorde ett par förra säsongen BARA för att "Trez" var skadad hela säsongen. Nu är verkligheten här igen och där gör Zlatan kanske 5mål/säsong och Trezeguet minst 20. Elmander och Jonson gör sina grejer bra men har ju inte mycket till målkänsla att skryta med. Rosenberg och framförallt Allbäck som har det lilla extra lär ju inte få chansen så allt hopp står väl till Henke då.

2006-02-07 @ 18:04:36
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: agent_o

Det var länge sen Allbäck hade det där "lilla extra". Henke, Zlatan, Rosenberg, Jonson och
Elmander håller alla högre klass och är alla mer mångfacetterade. Herr Allbäck bör snarast avtackas för lång och trogen tjänst och lämna plats för framtiden. Låt då hellre en ung och talangfull förmåga som t.ex. Sjöhage el Djuric fylla ut resterande platser i truppen.Dels för att se och lära och för att någon måste ges chansen att blomma ut a la Brolin anno 1990.

2006-02-07 @ 18:43:34
Postat av: Spanskmannen

>>agent_o
med "det lilla extra" menade jag det där helt sjuka målsinnet och det föds man med och har resten av livet. Att Allbäck inte är lika vass längre beror helt enkelt på att han blivit äldre och lite långsammare och dessutom tappat i tempo i den danska ligan. Alla lag behöver alltid ha en anfallare med medfödd målkänsla, som a-l-l-t-i-d står på rätt plats vare sig han vill det eller ej, så som "Trez", Owen, Ronaldo mfl. Sen kan man träna upp målkänsla så att den blir lika bra eller bättre än den "medfödda" och det har t.ex. Henke och Henry gjort. När Zlatan är i straffområdet ser det ut som att han är där för första gången, ofta felplacerad och blytungt på hälarna. Detta ser jag i princip i varenda match. Elmander och framförallt Jonson saknar också gnistan framför mål. Mitt hopp står till Rosenberg.

2006-02-09 @ 15:25:33
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: agent_o

jag förstår vad du menar. förstår du vad jag menar? allbäck är vad? 34? han var grym i holland, kass i england och hyfsad i danmark. det räcker inte. du kan inte säga att elmander och jonsson saknar gnista. minns jag inte helt fel har elmander svarat för 9 mål såhär långt medans allbäck har gjort 8 st. jonsson kanske inte är någon målspruta men glöm inte att han har en förmåga att göra förlösande mål när det ser som mörkast ut. minns danmark bla annat. den
förmågan kan man inte heller träna sig till. se zlatan. elmander är bara 23 och kan bli hur bra som helst. smart, stark och snabb. som gjord för dagens fotboll. gnistan står rosenberg för... han har förmågan att hamna i målstimmet under längre tider men också, tyvärr, att ibland försvinna ur det totalt. lite riskabelt kan det ju kännas men om man ska ställa dom emot varann så är ungdomlige rosenberg med en sprudlande målform det självklara valet. men visst, saker kan ändras. får vi se den gamle i samma skick som förr så blir det en mycket svårare sak att avgöra. både elmander och jonsson kan ju även spelas på mittfältet så det är ju inte helt omöjligt att alla sex anfallare finns med i tyskland.

2006-02-09 @ 17:25:21
Postat av: Spanskmannen

Jag förstår vad du menar. Jag tycker att Sverige direkt efter VM ska försöka smyga in de nya unga spelarna i laget. Många spelare börjar bli till åren och de unga måste få en chans. Rosenberg känns lite tunn än så länge men kommer förhoppningsvis på sikt bli den som står för målen i landslaget. Tycker ändå det är synd att de flesta saknar den där riktiga målkänslan, å andra sidan är det ju grymt att som Sverige ha så många olika anfallstyper. Allt-i-allon Henke, Targeten Zlatan, grovjobbaren Jonson, målskyttarna Allbäck och Rosenberg och släpande forwarden Elmander. Det ger möjligheten att spela på olika sätt beroende på hur matchbilden ser ut. Dessutom så kan man ju inte säga "Rosenberg, Zlatan och Elmander är framtiden offensivt" eftersom det kommer nya anfallare hela tiden. Sjöhage kan, om han kommer till rätt klubb i rätt tid bli grym.

2006-02-10 @ 00:54:08
URL: http://spanskmannen.blogg.se
Postat av: agent_o

framtiden ser ljus ut.

2006-02-10 @ 09:33:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback