WM-11:an: Målvakt: Petr Cech

Målvakter är de tveklöst svåraste fotbollsspelarna att bedöma. Som exempel kan man ta Englands 1-0-mål mot Sverige. Var det otagbart? Var det bra av Isaksson att över huvud taget vara på bollen? Borde han orkat stöta den utanför? Var det en målvaktstabbe?  

Man kan inte riktigt veta. Man kan ha en åsikt, men ofta kan man inte veta. Och ett par, tre sådana här situationer per match är allt man har att avgöra en målvakts insats. En utespelare kanske har 50 bollkontakter på en match. En målvakt har typ tio, om man räknar bort insparkar och dylikt. De flesta av dessa tio är dessutom direkt plockpotatis, som inte sätter målvakterna på den här nivån på några större prov. 

En stor skillnad mellan utespelare och målvakter är också att målvakterna inte kan utmärka sig genom att ta egna initiativ och skapa något på egen hand. De ska bara förstöra för andra. 

Så, varför då Petr Cech? Jo, Petr är en oerhört välrenommerad målvakt som det tjeckiska försvaret har ett enormt förtroende för. Det gör att de vågar släppa höjdbollar när Cech ropar och de låter motståndarna få skjuta från längre distanser. Cech sprider lugn hos den tjeckiska backlinjen. När han dessutom kan visa upp en sådan fantomräddningsparad som i andra halvlek mot Ghana (där Cech var Tjeckiens ende försvarare) är platsen given. Petr Cech har ingen skuld i tjeckernas uttåg. 

Reserv: Gianluigi Buffon
På samma sätt som Cech sprider han, med sitt goda namn, lugn i försvaret. Har dock inte ställts på samma prov som Petr fick erfara i samband med anstormningen av ghananerna.

Bubblare:
Andreas Isaksson, Dida, Roberto Abbondanzieri

Laget hittills:


Petr Cech

Högerback        Mittback 1          Mittback 2         Vänsterback

Innermittfältare 1   Innermittfältare 2

Spelfördelare

Högerytter                                                                   Vänsterytter

Striker

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback