Bästa bänken

Efter fyra matcher börjar nu det hårda spelprogrammet att ta ut sin tull. Alla lag som går långt i turneringar drabbas av skador och avstängningar. Minns att Sverige var ordentligt skadeskjutet 1994 när det var dags för semifinal och vi var chanslösa mot The Land of Plenty

Nu, 2006, kan vi konstatera att Tjeckien en spelare skadad (de fick förvisso spela med sitt fjärdealternativ på topp sista matchen) – och åkte ut. Sverige behövde avlasta Chippen och Zlatan, slängde in Jonson och Allbäck – och åkte ut. Ghana, Paraguay och Serbien/M är tre andra exempel på länder som har åkt ut när de inte har kunnat ersätta viktiga spelare som blivit skadade, avstängda eller ur form.

Andra lag, som Brasilien, Argentina och Italien blir snarare bättre när deras kravtyngda stjärnor ersätts av lika skickliga, men hungrigare, ersättare. En bra bänk är alltså livsviktig för att gå långt, och WM har givetvis listat de bästa bänkarna. 

1) Spanien
Ett komplett lag, bestående av stjärnbackar som Pernia (Jo, faktiskt, han är bänkspelare. Han fick hoppa in när självklara vänsterbacksvalet Asier del Horno skadades.) och Delgado, mittfältsgiganter som de som inte spelar av Xavi, Fabregas, Xabi Alonso, Senna, Iniesta och Albelda samt anfallare som Reyes, Joaquin och Garcia. Och så målvakterna då. Spanien har vm:s i särklass jämnaste och bästa målvaktstrio med Casillas, Cañizares och José Reina. Men, undrar då den intelligente WM-läsaren (alla WM-läsare är intelligenta), hur kommer det då sig att de har åkt ut? För att de har ett oerhört inkompetent, skandallystet arsle till förbundskapten som hade blivit taktiskt utmanövrerad av Grunden BoIS, that’s why! 

2) Brasilien
Förmodligen vm:s enda bänklag som hade vunnit mot startelvan fler än fem gånger av tio. Brasiliens bänk har allt startelvan inte har (ok, en liten överdrift): de är snabba, hungriga, rörliga och, framför allt, mycket bättre balanserade. Ett mittfält med Ricardinho, Juninho, G. Silva och skadade Edmilson hade ätit upp det ordinarie tvåochenhalvmannamittfältet i en liten munsbit. 

3) Italien
Också ett helt komplett lag. Här finns grovjobbare, finlirare, hårdföra backar och målsprutor. Lippi har oerhört många alternativ som kan komma in och förändra en matchbild. Iaquinta kan bidra med kontringsstyrka, del Piero med teknisk finess, Pippo Inzaghi gör mål, Gattuso springer och Materazzi kan hitta på precis vad som helst (och har gjort det också).  

4) Argentina
I utskåpningen av Serbien/M blev Argentina historiskt när alla tre inhopparna (Cambiasso, Messi och Tevez) gjorde mål – det har aldrig hänt tidigare i ett vm. Det offensivt kanske bästa laget med genier som nämnda Messi och Tevez, samt Aimar och Julio Cruz, men backalternativen lyser med sin frånvaro. Precis som Sverige har de fått spela med en mittfältare (Scaloni) på högerbacken. 

5) Portugal
Scolari förfogar över en stabil och habil trupp från målvakt till toppforward med goda ersättare till alla utom möjligtvis Deco. Men Deco är å andra sidan världens kanske bäste spelfördelare. Inför mötet med England är just Deco avstängd tillsammans med Costinha. Det bäddar sannolikt för ett mer defensivt centralt mittfält med Tiago, Maniche och Petit.

Kommentarer
Postat av: Gustav

Nja WM, här tror jag ni trampade i galen låda. Nämnde Lionel Scaloni i Argentina, har spelat högerback hela senaste säsongen i ett lag kallat West Ham. Vad skönt det är att vara besserwisser!

Raus!

2006-06-29 @ 20:34:07
Postat av: WM

Aldrig hört talas om. West Ham sa du? Spelar de i Superettan?

Postat av: Gustav

Mjällby spelar i Superettan.

2006-07-05 @ 13:05:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback