WM-11:an: Vänster mittback: Fabio Cannavaro

Ett framgångsrikt mittbacksspel är till stor del avhängigt på hur samspelet med den andra mittbacken fungerar. Vem nickar långbollarna och vem tar djup? Vem stöter och vem avvaktar? Var börjar och slutar zonerna och hur strikt zon-/markeringsspel ska man spela? När det funkar bra ser allting oerhört naturligt ut och motståndarnas anfallare framstår i en trist dager. Det är när samarbetet inte fungerar som vi får se mål som Tysklands 2-0 och Irlands 3-0 mot Sverige. Att det inte funkade mot Irland är ju inte så konstigt – Mellberg och Hansson hade ju knappt spelat med varandra innan, men att samme Mellis i par med Luci går bort sig så fullständigt vid Podolskis andra kasse är lika oförklarligt som oförsvarbart. De har ju spelat säkert 50 matcher tillsammans och aldrig gjort något liknande (det har de säkert, men jag kommer inte på det just nu). 

Fabio Cannavaro och Alessandro Nesta i par är ofta ett skolboksexempel på ett väl fungerande mittbackspar. Om man tycker att Italien spelar tråkigt när de backar hem för att försvara en 1-0-ledning kan man alltid roa sig med att studera Cannavaro och Nesta. Efter ett tag kommer man att njuta mer av deras telepatiska kommunikation än av publika anfallskombinationer och man kommer aldrig mer att weepa och whinea över De Azurblås karaktäristiska feghet. 

Så, inför världsmästerskapet var förutsättningarna för ett klanderfritt italienskt försvar minst sagt goda. Cannavaro och Nesta är båda, var för sig, mittbackar i världsklass. Tillsammans når de ytterligare höjder. Men, så kom bakslaget. I början av matchen mot Tjeckien skadade sig Alessandro Nesta och radarbackparet var splittrat. Men med Cannavaro bredvid sig lyfte sig ersättaren Materazzi till en klippa. Åtminstone i de dryga nittio minuter det tog innan han blev utvisad i nästföljande match. Efter detta fick den gode Fabio i Andrea Barzagli sin tredje mittbackskamrat. Och givetvis gick det helt lysande.  

Fabio Cannavaro är den tveklöst mest givne spelaren i WM-11:an. Han är, dessutom, den ende hittills presenterade spelaren som är med i semifinalspelet. Han har, trots eller tack vare Juventushärvan och Pessottos ”olycka”, med stor framgång burit vm:s kanske bästa försvar nästan på egna axlar genom större delen av turneringen.

Reserv: Philippe Senderos
Han knäckte näsbenet när han gjorde målet mot Södra Korea. Det räcker egentligen som motivering, men om ni vill ha mer så kan man konstatera att den talangfulle kroat-spanjor-schweizaren i vm har fått sitt slutgiltiga genombrott i världsfotbollen. Den valpighet han vid vissa tillfällen har visat upp i Arsenal lyste med sin frånvaro. Det finns ett Gunnersordstäv om Philippe som lyder att "när Senderos är som bäst är han som Tony Adams när han var bäst, när han är som sämst är han som Paul Cygan när han är som bäst". Numera har han lämnat den gode Cygan bakom sig definitivt!


Laget hittills:


Petr Cech

Sergio Ramos,          Lucio,         Fabio Cannavaro,
        Philipp Lahm

Innermittfältare 1   Innermittfältare 2

Spelfördelare

Högerytter             
                                                      Vänsterytter

Striker

Kommentarer
Postat av: Goleo

So far so good, men Senderos är ju fullständigt obegripligt. Han kan tacka sin lyckliga stjärna för att Frankrike inte utnyttjade någon av de 3-4 kalaschanserna han bjöd på. Osäkerheten själv, bättre offensivt än defensivt och ett spel med fötterna som är i klass med Jens Lehmann. "När Senderos är som bäst är han okej, när han är som sämst är han ofattbart dålig". Antar förresten att det är Pascal Cygan som citatet syftar på?

Postat av: WM

Givetvis åsyftas Pascal! Paul? Vem fan är det?

2006-07-04 @ 09:13:06
URL: http://wm.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback